elenak -> RE: Моето или неговото презиме?? (8.10.2013 16:25:46)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: amateuress јас лично сум за секој да го заржи своето, и така и направив. мислам дека ова прашање, иако за жал влече корени во патријархална традиција за жените веќе има добиено поинаква содржина, т.е. содржина на припаѓање како дел од митот за романтичната љубов и вистинскиот, почнувањето нов живот... што мене исто така ни малку не ми се допаѓа. во секој случај ги разбирам и жените што по своја волја го менуваат презимето, а и оние што се принудени од околности. едните тоа го доживуваат како доказ за љубов, другите немаат баш некој избор. за среќа, времињата пополека се менуваат и статистички мислам дека се'' повеќе жени го задржуваат своето презиме, или само го додаваат презимето на сопругот, што е супер зашто голема е веројатноста дека ќерќите на овие (вториве) жени веќе нема да направат никаква промена. е сега, во врска со презимето на детето, јас го ставив по татко му (ме прашаа во болница) затоа што не сакав да се чувствува поинаков понатаму кога ќе потпорасне, иако ова баш и не е некоја силна причина. еден убав пример за решавање е на ова прашање е да се направи ново презиме од презимињата на двата родитела - една пријателка направи митјан од митевска и јанев, што мене прекрасно ми звучи, а ако ако некој сака да остане доследен на (јазичната) традиција може само да додаде ов/а, овски/ска и да добие митјанов/а или митјановски/а, што исто така ми звучи супер. може на некого би му било проблем што сите во семејството ќе имаат различно презиме, ама па сите се и различни луѓе, така што ова за мене би било само уште еден плус. Е тоа е тоа. Браво.[sm=bravo.gif] Тебе женска обожавам да те читам.[sm=smiley1.gif] Ники, мислам дека малку претерано е да ја ставаме на маса љубовта, да ја анализираме и мериме заради некои не толку битни работи. Презимето бар мене не ми е од животно значење па да го условувам партнерот со напуштање и разделба. Ниту мој доказ за љубовта кон него е тоа што му го носам презимето, нит негов доказ ќе беше ако ми дозволеше да го задржам моето. Јас само се надевам дека работите ќе се променат, и за идните парови ова воопшто да не биде ,,проблем за на маса,,, туку едноставна спонтана одлука на секој од нив.
|
|
|
|