Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 3.4.2012 14:41:58
Beatris
Постовите во врска со гинекологот се преместени во соодветната тема - ТУКА. Ве молам за конкретни прашања пишувајте во соодветните теми, за да можат и останатите членови полесно да дојдат до информациите кои им се потребни!
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 3.4.2012 16:43:52
margos
Zdravo na site.Imam edno prasanje koj imal iskustvo da mi pomogne.Sega sum 36 nedela i 1 den, nosam bliznaci, i mi rekoa da ja pominam 36 nedela i ke vidime koga ke me porodat.2 pati primiv inekcii za sozrevanje na plukata i sega doktorkata mi vika denovive da mi zeme primerok od plodovata voda za da vidime dali e se razvieno i ako e da gi vadime bebinjata.Imam praveno amniosinteza, ama sega za ova nekako me faka strav, do tuka dojdov pa nesto da ne se iskomplicira.Znae li nekoj dali mozat da nastanat komplikacii i dali e nephodno toa sto ke mi go pravat.Ako ima nekoj iskustvo neka pise.Pozdrav do site.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 5.4.2012 13:30:41
Cipi Ripi
Devojki jas vcera bev na pregled, i nekako bebcevo slabo raste. Vo 36 nedela e 2256g. Doktorot vika deka nema nikakov problem, deka ubavo go hranam, ima dobar protok, ama ete malo e. Ne mozev da spijam nokeska zasto e malecko, da ne e greska nesto???I sega sum zagrizena. Inaku mi rece deka e rano za poroduvanje, nemam zreenje na postelkata, i deka ke go nosam uste 3-4 nedeli, a moze i preku termin, samo da nese otvoram. Isto taka mi rece da gi prekinam utrogestanot i da pocnam da setam. A mene pa sega mi e strav da setam.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 5.4.2012 14:11:40
Hunny
Ако ти го провериле протокот на хранливи материи низ папочната врвца и е се во ред, нема за што да се грижиш. Другарка ми го роди во 40 недела со 2900г. па супер си напредува. А имаш ли испитано димери и фактори на хемостаза?
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 5.4.2012 14:17:14
Beatris
ИЗВОРНА ПОРАКА: Cipi Ripi
Devojki jas vcera bev na pregled, i nekako bebcevo slabo raste. Vo 36 nedela e 2256g. Doktorot vika deka nema nikakov problem, deka ubavo go hranam, ima dobar protok, ama ete malo e. Ne mozev da spijam nokeska zasto e malecko, da ne e greska nesto???I sega sum zagrizena. Inaku mi rece deka e rano za poroduvanje, nemam zreenje na postelkata, i deka ke go nosam uste 3-4 nedeli, a moze i preku termin, samo da nese otvoram. Isto taka mi rece da gi prekinam utrogestanot i da pocnam da setam. A mene pa sega mi e strav da setam.
Не се секирај, јас се породив во 43 недела (не и се мрдаше на ), се роди 3040гр. што по некоја логика е мало за таа недела, ама нема врска. Имаше АПГАР 9/10 и супер си напредуваше.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 5.4.2012 14:26:38
Cipi Ripi
Fala vi devojki, jas ete stvarno se zagriziv. Sega i doma eve site me tesat deka nema vrska, deka mozebi e malku slang :))) Inaku hunny proveruvav dimeri pred mesec dena i mi bea 1090 i transfuziologot rece deka toa e super i deka nema da imam problem. Plus nemam visok pritisok, dr vika dobro go hranam. Mozebi ke mi se rodi kako na Beatris, pa posle ke si nadoknaduva, neli?? Tesko mi padna, pred malku pocnav i da placam. se raduvam sto imam mnogu dobar maz, pa ete se zeza, vika deka bebceto ni e slang na tatko mu.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 5.4.2012 14:29:42
Hunny
Уживај во бременоста, не се нервирај, тоа му штети на бебето. Штом димерите и протокот се добри нема што да се грижиш. После ќе си напредува. На другарка ми бебушот сега има 4 месеци и скоро дупла килажа:)
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 5.4.2012 14:32:40
AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: Cipi Ripi
Не се секирај за мерките на бебето. Мене кога ме мереа 4 дена пред да се породам ми рекоа дека е околу 2.800 (во 36 недела), а во 37+2 дена се породив и имаше 3.190.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 5.4.2012 15:07:17
Cipi Ripi
Ok! Ke se olabavam malce, posto epten se zagriziv, a ne smeam vaka. Fala vi devojki. Inaku ne znam kaj da go pisam ova, ama mora da spodelam so vas kako se cuvstvuvam,pa zatoa ke go go pisam tuka. Vcera prv pat od 15 noemvri izlegov od doma, luge jas ne mozam da vi opisam kako se cuvstvuvav, kako Alisa vo zemjata na cudata, bev vo jumbo i si go kupiv krevetceto. Sega koga go gledam mi se place, si vikam niz sto se ne pominav i kolku sum bila hrabra.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 6.4.2012 12:13:35
margos
Zdravo na site.Eve me mene pak.Bev i mi zemaa primerok od plodova voda i ete ti uste edna griza.Bidejki se bliznaci trebase so 36 nedeli i 3 dena da me porodat, ama eve od plodovata voda izleze deka na ednoto ne mu e zrela plukata, pa moram pak da primam 2 inekcii za sozrevanje.Mnogu me sekira kako toa vo 36 nedela uste ne e razviena plukata a ednakvo rastea, i pred 3 nedeli bea okolu 2.400g.Sega pak sekiracii, a ne sakam da bide ednoto vo inkubator, greotka e .
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 6.4.2012 13:07:52
gabi11
margos jas mislam deka nema potreba da se grizis.cim pred 3 nedeli bile 2400 sega se sigurno pogolemi a i so inekciite za sozrevanje mislam deka ke bide se vo red i nema da ima potreba za vo inkubator.ne se grizi.samo dobra misla i se ke bide vo red.
arh_diz jas sum inace 40 nedela tocno.deneska mi e posledniot termin.od nedelata imam slabo krvarenje,postelkata e 3 stepen sto i jas pretpostavuvav deka toa znaci deka e podgotvena za poroduvanje,otvorena sum eden prst no bebcevo e mn golemo i mn visoko i doktorkata rece deka vaka moze da odi i edna nedela pa i poveke i deka najverojatno ke pocneme so provokacii.se sekiram ne znam kolku e toa pametno.dali da se ceka ili da se odi so provokacii?
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 7.4.2012 12:58:22
sharlot
jas sum 29 nedela. minatata nedela imav nekoi grcevi vo stomakot,i poktgaj toa sto vednas otidov na pregled doktorot rece deka nema problem no sepak me zadrza na tokoliza 3 dena.krvot mi e dobar i brisevite isto taka.nekako samo me sekira sto mi rece deka grlotot na matkata e zatvoreno no vo 4 mesec bilo 4 cm a sega e 28 mm.mi predlozi poveke da se odmaram i da ne odam na rabota do kraj na bremenosta.isto taka mi dadoa 3 inekcii deksametazon za zreenje na belite drobovi na bebceto.nekako mnogu mi e strav da ne se porodam pred vreme iako doktorot me uvaruva deka ne bi trebalo toa da se sluci.do sega ne sum imala nikako problem so bremenosta ,naprotiv i mi vikaa deka bebeceto ima 1480 i e malku pogolemo za nedelite sto gi ima znaco deka fala bogu dobro napreduva.samo sakam poslednive 2 meseci da projdat sto pobrzo i da bide se vo najdobar red.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 7.4.2012 13:08:29
kikicka
Габи 11 ,мене цела бременост ми беше супер јас терав до крај 40нед иако беше ниско поставено и големо бебето ,докторот ми рече дека имам уште фора за носење патака ја носев до 42недела и веќедоста беше се договоривме со докторот да ставиме провокација па како ке тече така,ама тешко се отварав само 4 прста и после кога ми пукнаводењакот пак ништо немав ни напон ништо ништо баш и немаше време за чекање па завршив со царски и се супер помина.Сезависи од тебе јас решив да чекам ама ете бебето никако не сакаше да излезе,немав никакви болки само бебе во стомак ептенлесна бременост имав.Ако се е во ред со постелката и бебето почекај толку време чекаш па за малку ,знам дека ти е лесно ама не се знае никогаш,моја пријателка исто и помина термин а после неколку дена добила болки наеднаш и се породи природно.
ИЗВОРНА ПОРАКА: gabi11
margos jas mislam deka nema potreba da se grizis.cim pred 3 nedeli bile 2400 sega se sigurno pogolemi a i so inekciite za sozrevanje mislam deka ke bide se vo red i nema da ima potreba za vo inkubator.ne se grizi.samo dobra misla i se ke bide vo red.
arh_diz jas sum inace 40 nedela tocno.deneska mi e posledniot termin.od nedelata imam slabo krvarenje,postelkata e 3 stepen sto i jas pretpostavuvav deka toa znaci deka e podgotvena za poroduvanje,otvorena sum eden prst no bebcevo e mn golemo i mn visoko i doktorkata rece deka vaka moze da odi i edna nedela pa i poveke i deka najverojatno ke pocneme so provokacii.se sekiram ne znam kolku e toa pametno.dali da se ceka ili da se odi so provokacii?
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 7.4.2012 19:17:23
milika
Драги мамички, јас штотуку влегов во третото тромесечје и последниве денови чувствувам постојан притисок на карлицата. Ве молам за совет, односно споделување на искуството: дали некоја од вас го имала истиов проблем? Поздрав до сите
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 7.4.2012 19:45:09
Just baby
Jas tukusto vlegov vo 29 nedela. od vcera imam bolki vo dolniot del na stomakot psebno koga stanuvam i koga se dvizam. duri i koga se prevrtuvam vo krevetot. i prethodno mi bilo taka no pominuvalo. dali nekoj imal slicno iskustvo?
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 9.4.2012 9:25:32
milika
Just baby, и јас ги имам истите болки, поминуваат па пак се појавуваат. Матичниот ми кажа да не се грижам за нив, сè додека не се многу силни и не се пропратени со грчења на матката. Мене повеќе ме загрижува притисокот на карлицата, дали и ти го имаш истиот проблем?
ИЗВОРНА ПОРАКА: Just baby
Jas tukusto vlegov vo 29 nedela. od vcera imam bolki vo dolniot del na stomakot psebno koga stanuvam i koga se dvizam. duri i koga se prevrtuvam vo krevetot. i prethodno mi bilo taka no pominuvalo. dali nekoj imal slicno iskustvo?
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 9.4.2012 12:33:01
gabi11
milika i just baby mislam deka e normalno toa sto go cuvstvuvate.karlicata se siri i zatoa se javuva toj postojan pritisok.jas cuvstvuvav bolki i vo dolniot del na stomahot,preponite,karlicata i doktorot mi rece deka setoa toa e normalno.eve sega sum 40+3 i se cuvstvuvam dobro. kikicka fala ti na odgovorot i na spodeluvanjeto na tvoeto iskustvo.vcera bev na kontrola i doktorkata mi rece deka ima dovolno plodova voda,bebceto e dobro i zrelo za izleguvanje no grloto na matkata ne e ubavo sozreano i bidejki ne mi e mn pominat terminot moze uste da se ceka uste pa ako ovie 2-3 dena nema nisto ili vo sreda ili vo sabota ke pocneme so indikacija.sabota bilo posledno sto mozelo da se ceka.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 9.4.2012 12:41:20
Debora
Ajde Gabi uste malku :) Mene zavcera i vcera mi tecese nesto kako voda bez miris, ama po malku, se isplasiv da ne e plodova voda, ama kako so citav sekade koga ke pukne vodenjak, nema sansi da utnam, deka kvalitetno si tece voda, taka da ostanuva da si cekam pozz
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 9.4.2012 13:30:47
gabi11
uste malku ama krajov nekako najmacen .site vo iscekuvanje sme a posebno majka mi.ona e cela ispanicena:))jas ke se porakam vo veles.ajde samo lesno na site da ni e.