sandriana RR -> RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27. до 40. недела [chat] (29.1.2015 17:51:44)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: mesecina83 Здраво мешиња денеска бев на гинеколог кај матичната и добри се бебињата си напреднуаат има доволно плодова вода и постелката е зрела.Но друго ме мачи денеска испитува и хемостаза и д-димерии на извешајот ми пишува - Основни тестови за хемостаскиот систем протромбинско време 11,8 - нормална вредност 12,5 секунди,корекција инр 0,94 -инр 0,99,активирано парцијално тромбопластинско време(артт)25,6-29,8 ,корекција Р 0,85 -Р 0,99.Тестови за фибринолитичкиот систем Д-димери >500. Мислење -Покачени вредности на Д-димери -потребно е квантитативно одредување на Д-димери и дополнителни испитувања на LА и AFA во ИТМ во Скопје .Сакам да прашам што тоа LA,AFA, кои се тие испитувања зошто се прават и нешто матичната ми спомна можно е да примам клексан инекции зошто се примаат тие инекции од кога си дојдовме дома се плашам и тресам едвај чекам да дојде понеделник и да направам испитување во Скопје:(:(;(;( LA и AFA се протеини од синџирот на коагулација/згрутчување на крвта. Д-димери се нормални да бидат над 500 во бременост, но според другиве параметри ке одлучат трансфузиолозите дали треба да примаш клексани. За нив имаме посебна тема ТУКА
|
|
|
|