Defne90 RR -> RE: Ајде да пишуваме на дијалект! (24.1.2014 1:22:12)
|
Мале еленак та ти шо тера вујнаа ти да купуваш кинеска роба.Ам не знаеш ле оти това е се фалш.Јас знаеш ле какви клепаци сам си купила од пазаре ама да видиш ем са џиџени ем са комотни.Леле това е пери носи.Јас да ти кажа право текво нешчо да купа право през џамо че го џирна.Та не ми се исплати да си арча прашако по них.Туку да обрна мообето.Вцера тека си седа пред телевизоро и си плавкам сос жваката и туку некуј ме плесна по муцката.Куга се завртам гледам сино ми погулемие и ми вика,шо плавкаш сос таа жвака като некое свинче ушите ми продупчи.Јас тека си го гледам и си се чуда та са шо му биде на това дете.Е ја това е наше дијалект,ногу пати куга и да сам думала сос некуи одоздоле од скопје или од други градове,ногу тешко ме разбираа свето.Ама това си е наше малешески дијалект и на мене си ми е ногу убаво куга мога да си пера на малешески шо викаа по наше краишча.Ајде це ви напиша и еден виц на малешески Млад брачен пар не си думаа вече три дена. Четвртие ден, жената наоди лист на масата и на него пиша: - „Разбуди ме утре фоф седам саато – Твое маж“. Утредента, мажо се буди фоф 9 и пол саато и гледа листе на масата и на него пиша: - „Разбуди се, седам саато е – Твојта жена“.
|
|
|
|