RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

sone -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (13.11.2010 23:28:46)

Paleska moeto bebce ima 7 meseci i 13 dena, a kamo sreka da izede se. Od se po pola. Jas bi bila presrekna da jade celi kasicki. Ne e mnogu kolicinski toa sto i go davam, a sto se tice doenje mnogu retko ja dojam preku den. Pocnuvam da i gi odbivam denskite doenja, tuku samo navecer i rano sabajle. Ama ona si stanuva i noke plus dva pati. Tecnosti postojano i davam i poveke saka voda.

emma1 -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (15.11.2010 9:51:42)

sone i nie sme tuka negde so vozrasta, skoro 8m. moeto bebe jade 3 kasicki dnevno, ednas mleko a drugoto e doenje. eve na pr vcera:
6h doenje
8:30 hipp kasicka ovosna
11:00 120ml Novalac mleko
14:00 hipp kasicka oriz brokula so pavlaka
16:00 doenje
18:30 hipp kasicka good nite -banana (denes nesto me mrzese da gotvam na gotovi kasicki go ostaviv cel den :))
21:00 doenje
01:00 doenje

gore dole sekoj den rasporedot za jadenje e toj, i jas mislam deka 5 kasicki dnevno se mnogu. i moeto bebe ne jade sekogas mnogu kolicinski ama zatoa kako sto gledas jade pocesto, ednostavno nemozam nikako da go izdrzam poveke od 2;30 - 3 saati. doenejto go namaliv preku den zatoa sto trgam uste malku na rabota, fala bogu prifati AD mleko inaku ke morase uste edna kasicka da jade. voda, caj ili sokce (poretko) mu davam vo tekot na celiot den po malku. voda slabo pie ama zatoa poveke gledam da mu davam caj otkolku sok

***Lide*** -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (15.11.2010 19:05:36)

i nie sme tuka so vozrasta i ruckame po 4-5 obroci bez doenjeto koe e koga saka togas i veke prestanav da go smetam za obrok [sm=smiley1.gif]
doenje
humana 9
doenje pa spienje
banana jabolko + keksolino
za rucek spanak so oriz i mleko kiselo
sokce
doenje pak spiene
kroasance
biskviti so mleko(imase prolivce pa pievme humana 9 e sega Dr. ni rece da prodolzime so voobicaenata hrana a toa e mleko svezo bitolsk za varenje pa ke vidime)
doenje vo tekot na nokta kolku sakas [sm=smiley36.gif]

Палешка РР -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (15.11.2010 19:53:50)

ИЗВОРНА ПОРАКА: sone

Paleska moeto bebce ima 7 meseci i 13 dena, a kamo sreka da izede se. Od se po pola. Jas bi bila presrekna da jade celi kasicki. Ne e mnogu kolicinski toa sto i go davam, a sto se tice doenje mnogu retko ja dojam preku den. Pocnuvam da i gi odbivam denskite doenja, tuku samo navecer i rano sabajle. Ama ona si stanuva i noke plus dva pati. Tecnosti postojano i davam i poveke saka voda.

Добро соне, ти си знаеш, мене искрено многу ми се виде. Инаку јас практикувам три главни оброци и една ужинка. Сеуште најважно ми е доењето...ако не сака да јаде не сака - и давам да цица.
Денес јадеше (и ќе јаде) [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

- ориз со млеко и банана
- манџичка со телешко месо, компир и морков
- пудинг
- лебче со путер и павлака

доење 6-7 пати, сок и вода

10 и пол месеци

sone -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (15.11.2010 22:19:51)

Praktikuvam da ima 3 glavni obroka (dva mlecni i eden zelencukov) i dve kasicki ovosni, a ponekogas i edna ovosna. Ovosnite kasicki drzat samo 30 do 45 minuti. Obavezno i tecnosti poveke voda. Sama si bara. Go gleda sisenceto i vika. I davam i si pie. Se slucuva da zavrsime na cicka ako ne jadela ubavo. Kako i da e sabajle rano i pred spienje obavezno sme na doenje. Da bidam iskrena i osekam deka i nemam tolku mleko kako porano. A i podobro taka. Sakam da i vovedam i kiselo mleko i jogurt. Gledam deka saka, pa se prasuvam za vozrasta dali moze.
Denes denot ni bese vaka:
- doenje rano 04:30h stana vo 07h
- 08:30 do 09h melena plazma so aptamil (od 09:30h do 11:30h nanase)
- 12h ovosna kasicka (banana, jabolce i malku kivi sefte)
- 13h kasicka (junesko meso, morkovce, kompirce, karfiol, puter) jadevme 2 saata i baby first veke ne ni pomaga,
- 16:30h doenje
- za vecera kasicka na Nestle so modri slivi
- doenje

Felly RR -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (15.11.2010 22:33:59)

Соне, ако има веќе 7 месеци може да даваш јогурт и кисело млеко, ама за киви мислам да не треба подоцна да се дава?!?

Felly RR -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (15.11.2010 22:37:03)

Ние денес ручкавме

180 мл млеко
овошен компот од јаболко, слива, вишна со мелени бисквити
млеко (пробав да и дадам да пие, ама не сакаше, па го изеде со бисквити како кашичка)
телешко месо со компир, боранија, морков
150 мл млеко
Хипп кашичка од банана и праска

10,5 месеци

sone -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (16.11.2010 8:28:42)

Ok.Togas ke pocnam da i davam.Sinoka pred spienje piev jogurt, pa ja zalazav i nea i za divno cudo se iznenadiv kako go piese od caska po malku i slevav i uzivase.A kiselo mleko da i davam kupecko ili da i podkiselam jas? Ova za kivi mislam deka se dava posle 8 i mandarina i portokal ama jas kao poiskusna :):):) pa sobrav hrabrost da i dadam malku porano.Dajte nekoj recept za so jogurt i kiselo mleko

7,5 meseci

emma1 -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (16.11.2010 10:04:41)

jas jogurt, k.mleko ili pavlaka mu stavam vo zelencukovite kasicki, ama ne vo site. obicno ako mu dadam spanak ili boranija, a i vo orizot isto. imam probano ednas i  mnogu mu se bendisa palenta so pavlaka i malku praska od teglicka. cudno zvuci ama ne bese loso i on celo si go izede :))
inaku vcera ruckavme:
doenje
banana-jabolko so ad mleko
120ml ad Novalac
telesko so boranija, morkovce i pavlaka
doenje
Hipp mlecna kasicka
doenje

slavicav -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (16.11.2010 14:51:08)

Nie vchera ruchkavme
doenje
banana,orizovi snegulki so ad mleko
doenje
pashkanat,morkovche i tikvichka
doenje
jabolko i oriz na hipp
doenje
mlechna kasha
doenje
7 meseci
Tuku neshto da ve prasham,dali vi se namaluva mlekoto,kako pominuvaat mesecive se nekako kako pomalku da imam,pretpostavuvam i deka se e individualno tuku da ne e nekoj krizen period kako shto beshe vo 4-5 mesec[sm=smiley13.gif]

***Lide*** -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (16.11.2010 21:00:16)

lele slavica go imame istiot problem [sm=smiley13.gif] a i decata ni se na ista vozrast i mene mlekoto nekako mi e namaleno se probav da go povratam (boza iako ic ne ja sakam, pijam mnogu tecnosti sok voda jogurt ) ama nema nekoja promena a sakav da se doime barem do godinka [sm=smiley13.gif]
a denes ruckavme:
doenje
keksolino + banana
doenje
kasicka od jabolko i morkov
za rucek telesko so kompirce morkov i grasok
sokce
za vecera jogurt so ripcinja
doenje za zasivanje
pri prvoto razbuduvanje na vecer mlek so biskviti za da mu drzi sitos i poveke da spija ama ke vidime dali ke spija[sm=zmeden.gif]

sone -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (16.11.2010 22:14:28)

I mene mi se namaluva.Ednas so dr. razgovarav na ovaa tema i ona mi rece deka bebinjata se doencinja 9 meseci i gledaj da go dois 9 meseci.so prvoto taka bese.Pri kraj na 9 mesec veke nemav mleko,se prefrlivme na aptamil 2.A sega so vtoroto bebce ( 7 m i 16 dena) bi sakala da go dojam isto tolku ali Boze moj.Ako sekne da sme zivi i zdravi.Mene voopsto gradite ne mi s enapolnile so mleko od kraj na maj. Ja prasav dr. za ova a ona mi kaza deka polnenjeto na gradite nema vrska so mlekoto.Moze i da ti se najmeki pa pak da imas mleko ili dosta tvrdi pa da nemas.So tie zborovi mi kaza.Slavica vidi dali imas mleko.mene prvoto mi vristese na gradi koga veke mi snemuvase mleko.Mislam i deka mentalniot sklop e dosta biten...Dali gi proretci doenjata?Oti mislam deka i toa ima vrska.kolku pomalku go dois bebceto taka ke se i namaluva majcinoto mleko. A nie denes eve kako ruckavme.
- Prv pat denot go zapocnavme so sokce okolu 08h
- 09-9:30h karamelino so aptamil 2, nananje
- 12h ovosna kasicka gotova na so jabolko i ziotarici ali pola
- 13h do 15h se molevme za zelencukova kasica (kompr,grasok,telesko meso,morkovce,maslinovo maslo) edvaj 10 lazicki
- 16h ja dojadovme ovosnata kasicka
- 17h doenje
- 19h palnta, puterce so kiselo mleko (jupiii ja izeden cela) prva kasicka so kiselo mleko
- 21h doenje, doenje, doenje...
-

newmamy -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (17.11.2010 0:13:01)

leele i jas go imam toj problem, do pred mesec dva, gradite mi bea pogolemi i cicavme cesto, sega gradite mi se smalija i retko cicame , strav mi e da ne otkazeme od doenje, da ne mi iscezne mlekoto, Inaku i nie imame 7 ipol meseci. Od koga smee da se dava kiselo mleko pavlaka i jogurt? posto za mleko mi kaza dr nikako tetrapak za kasite tuku svezo bitolsko za varenje...a kiselo mleko , jogurt i pavlaka so sto im gi mesate??

sone -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (17.11.2010 8:23:23)

newmamy slobodno napravipalenta so puterce malku (jas i plu i ja blendirav za da nema grutcinja) i dodaj na strana kiselo mleko.Porano podkiseluvav ama izgleda deka ne mi go sakase, taka da sega kupecko.Ponudi mu na bebceto i jogurt pa nadrobi lepce vo epten sitni parcenca.Jas ednas vo kiselo mleko staviv banana (zvuci cudno ama ja izede) kako vecera.

Isabella -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (17.11.2010 13:27:11)

Izabela i den denes kiseloto mleko go jade samo so biskvitki, sum probala i so dvopek i so palenta, ama taka ne go jade, izgleda kiselo i e i se mrsti.

Na denesnoto meni imame:

pojadok: ovosen gris
rucek: oris, morkov, spanak
vecera: banana i ceden grejp so dve biskvitki

Isabella -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (17.11.2010 13:41:53)

Zaboraviv da napisam, i cicanje dva pati na den, nautro na stanuvanje i pred spienje navecer i sokce okolu 150ml vo tekot na cel den.

slavicav -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (17.11.2010 14:24:56)

Lele i mene me plashi ova so doenjevo sakash podolgo da doish a treba da gi proretchish podoite zoshto treba i drugo da jade a i treba na rabota da se odi i ...[sm=zmeden.gif]I ova moevo cica 5 minuti i poshto e hiperaktivna i se ja interesira samo vrti glava i vo se gleda i zaborava da se vrati pa treba so molenje i tegnenje.I taka se pomalku cica se pomalku imam mleko [sm=smiley19.gif]Tuku kako ke pravite koga ke trgnete na rabota,mojava e vo dve smeni itreba ovoj mesec da trgnam ama zemav odmor pa tamo zdravje januari.
Vchera ruchkavme
doenje
jabolko,krusha,orizovi snegulki so ad
doenje
kompir,pashkanat,tikvichka
doenje
kajsija so banana
doenje
mlechna kasha i mnogu malku voda,saka samo od chasha da pie ke si imam problem nemozam eden obrok od mleko da i dadam[sm=smiley19.gif],a sok ne pieme.

slavicav -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (17.11.2010 14:26:10)

E da prasham ushte ova koe kiselo mleko go davate,jogurt pieme na megle 2,8% maslenost i teshko se naoga?

***Lide*** -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (17.11.2010 16:54:43)

jas sega ke pocnam na rabota od dekemvri i nekako ke kombinirame so doenjeto na sabalje red odenje i koga ke se vratam a koga ke bidam dvokratno nekako izmegu ke vidime[sm=zmeden.gif] denes ruckavme:
doenje
mleko so biskviti
banana +pola jabolko+ cokolino
doenje
ruckase zaedno so mene od musakata mu maknav nekolku zalcinja od orivceto so mevce [sm=smiley1.gif] si jadese so slast
za vecera planiram palenta so jogurce i abc namaz
doenje

jogurt najcesto kupuvame od bitolskiot so 3,2 ili 1,6 maslenost zosto i jas go pijam istiot namesto mleko isto i kiselo mleko ili pavlaka se od bitolska mlekara

sone -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (19.11.2010 22:00:02)

Stanavame sabajle vo 05h ja drzev poveke gladna pa:
- 08:30 - 09h pecena tikva so aptamil 2 i dodadov melena plazma i seto toa vo blender i njam, njam, njam,...
- nananje,...do 12h
- sok od modri slivi
- 13:30h spanak,itegralen oriz,morkovce,paskanat i perce od mlad kromid (go frliv posle samo smek) i 1/4 zolcka (sefte)so kiselo mleko i cel tanjir go izede
- 17:30-18h mlecna kasa na Nestle so modri slivi, zitni snegulki so zob so dodatok na Bifidobacterium lactis
- doenje...

sone -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (20.11.2010 23:24:09)

vo 08:30h -0 09h Nestle kasicka (jogurt i zitarici) so aptamil 2 ;
nananje od 10:30h do 12:45h;
ovosna kasicka HIPP (borovnice u jabuci) pola teglicka;
14:30h do15h zelencukova kasicka (telesko meso,kompir,morkov,list od slatka zelka,list od celer,brokula) zelkata i celerot bea samo za smek gi frliv i edvaj jademe zelencukovi kasicki so prepotuvanje i molenje;
17:30h doenje;
20:30h griz,aptamil 2,pecena tikva i meleni biskviti Lino za da dobijam gustina njam,njam,njam,...;
sega nana i cekam da stane za doenje...

lukas -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (20.11.2010 23:29:51)

ke mozi li povtorno da zapisuvate za kolku meseci e napisanoto meni?
mnogu poubavo bese taka...pozdravce...

lukas -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (20.11.2010 23:33:04)

ИЗВОРНА ПОРАКА: slavicav

E da prasham ushte ova koe kiselo mleko go davate,jogurt pieme na megle 2,8% maslenost i teshko se naoga?

jas go davam od bitolska mlekara...isto i jogurtot prvo mu davav od onaj balans zeleniot,sega pocnav od rozeviot 3,2 maslenostisto od bitolska mlekara..pozz lukas e 8 i pol meseci

oliva -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (21.11.2010 17:07:26)

мамички ме интересира по колку количински јадат ваШите деца?

slavicav -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (21.11.2010 17:20:09)

E i mene bash me interesira ova?Ajde pishete i vie.
Eve vaka nie za pojadok jademe 90ml mlechna kasha,ruchek nemam pretstava zoshto koga jade koga ne zavisi ama otprilika i pravam od 60 do 90ml,uzinata ovoshje i davam gotovi kashi na hipp ili cela mala 125gr ili golema poveke od pola i za vechera od 120 do 150ml mlechna kasha.Normalno doenje 4 do 5 pati ama toa ne e mnogu[sm=smiley13.gif].
Imame 7 mes i 6 dena.

Страница: <<   < Претходна страница  8 9 [10] 11 12   Следна страница >   >>