RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

Calypso -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (5.1.2012 13:03:48)

Meni za denes:

pojadok (8:30): pcenkarni snegulki so mleko
uzinka (11:00): polovina portokal, tri plazma keksi (od onie sto se kako zivotincinja - mnogu mu se interesni, prvo ubavo gi zagleduva, pa gi jade[sm=smiley36.gif])
rucek (14:00): corba od telesko so praz (prvpat ke go probuvame) i morkovi
uzinka (17:00): ovosen jogurt
vecera(19:30): lepce so puter i krem sirenje

Doenje i voda po zelba (voda mu se sobira okolu 100ml)
Imame 9 i pol meseci[sm=smiley1.gif]

Natuska85 -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (5.1.2012 15:10:43)

Денес јадевме и ќе јадеме:

8.30 - варено јаболко со мелена плазма
12.30 - доење
14.30- карфиол,брокула,компир,морков и малку кромид со 1 лаж. абц намаз
околу 17.00 - доење
околу 19.30- варена тиква со ориз
околу 21.00-доење

+ 150 мл.цеден сок од мандарина
+ 150 мл чај

* ако има потреба ужинка: овошно јогуртче од боровница

TeaM -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (6.1.2012 22:32:40)

06:30 Doenje
09:00 90gr. mlecna kasicka Nestle pcenka i oriz
11:30 140gr. domasna kasicka kruska so melena plazma
13:00 Doenje
15:00 190gr domasna kasicka od kompir, grasok i telesko so 2 lazici kiselo mleko i lazicka maslinovo
18:00 100 gr.Hipp kasicka za dobra nokj so jabolko
20:00 Doenje za dobra nokj

bombica -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (7.1.2012 9:20:52)

Вчерашно мени ;

05:30 доење
08:30 кашичка од праска 100гр
11:30 90мл АД
14:30 домашна кашичка од компир и брокула 150гр
16:30 доење
19:00 милупа ориз и пченка
21:00 доење
плус ноќеска во 02:00 пиеше АД 110 мл неможам никако да го одвикнам ноќе да не цица/пие[sm=smiley13.gif]

сок од кајсија 80мл и 50мл чај

Dulce -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (7.1.2012 21:44:51)

mleko 100gr
        kasicka karamelino okolu 100gr
        ovosna kasicka od sliva na frutek
         zelencukova mesna kasicka na hipp- mesan zelencuk so pilesko
         ad mleko 150gr
         uzinka-cokoladen jogurt na nestle
         banana so biskvitki i malku sokce od portokal, nekolku lazicki
         pred spienje, uste ednas mlekce

TeaM -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (8.1.2012 21:24:51)

Denes ruckavme:

06:00 Doenje
09:00 90gr. Hipp Fine Fruits mlecna kasicka
11:00 100gr. Hipp sliva i jabolko
13:00 Doenje
15:00 180gr Hipp spanakj i kompir
17:30 Nestle puding mleko so biskviti
18:30 130 gr. mlecna kasicka Nestle pcenka i oriz
20:00 Doenje za dobra nokj

SkCura77 -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (10.1.2012 11:00:08)

ЕЕЕЕ, срцки мои, вакво нешто барав! [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Одлична тема, појма немав ич што да дадам за дохрана, како да го спремам или колку, а види овде колку убаво си пишува све! Ви благодарам на сите [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/sloncek.gif[/image]
Многу ве сакам [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley27.gif[/image]

mamicka77 -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (10.1.2012 14:13:48)

MAMICKI PRED NEKOJ DEN BESE PATRONAZNATA SESTRA I MI KAZUVASE SO STO I KAKO DA SE POCNE SO DOHRANA I MI RECE  GRIZ SO BANANA KAKO I STO CITAM DEKA DAVALE DA NE DAVAM I BISKOTI DA NE SUM I DAVALA BIDEJKI GRIZOT I BISKOTITE GOELE A I OVOSEN JOGURT DA NE SUM I DAVALA BIDEJKI IMALO MNOGU RABOTI STAVENO ZA DA STOE PODOLGO VREME

mamicka77 -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (10.1.2012 14:14:20)

INAKU OD DENES POCNAVME SO SOKCE OD JABOLKO BISTRO ISPI TRI LAZICKI DENESKA NI E PRV PAT

libra.n -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (11.1.2012 16:43:46)

Денес направив каша од компири и млада тиквица со малку путер, ама мојава зверка многу малку изеде и си ја ставив кашата во тегленце во фрижидер. Да и ја притоплам утре за ручек или треба пресно сварено да биде од истиот ден?

Calypso -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (11.1.2012 17:14:38)

Jas izbegnuvam kompir da davam od prethodniot den, barem za malo bebe koe tukusto pocnuva da jade. A drugo mislam deka moze. Neka kazat drugite mamicki kakvi iskustva imaat so kompirot.

Calypso -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (11.1.2012 17:16:02)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

MAMICKI PRED NEKOJ DEN BESE PATRONAZNATA SESTRA I MI KAZUVASE SO STO I KAKO DA SE POCNE SO DOHRANA I MI RECE  GRIZ SO BANANA KAKO I STO CITAM DEKA DAVALE DA NE DAVAM I BISKOTI DA NE SUM I DAVALA BIDEJKI GRIZOT I BISKOTITE GOELE A I OVOSEN JOGURT DA NE SUM I DAVALA BIDEJKI IMALO MNOGU RABOTI STAVENO ZA DA STOE PODOLGO VREME

Mozes sama da pravis ovosen jogurt, toa ne e tesko [sm=smiley1.gif] Samo nema da stavas slatka pavlaka. Jas na primer, go pravam doma, so zamrznato ovosje (imam visni vo frizider) i stavam kafeav sekjer.
Ama sekako rano vi e za jogurt i kiselo mleko.[sm=smiley1.gif]

Calypso -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (11.1.2012 17:19:29)

I na kraj, menito za denes:

pojadok:ovosen jogurt so biskviti (mojov ne jade mleko so biskviti)[sm=smiley24.gif]
uzinka: jabolko i banana
rucek: teleska corba so mesan zelencuk (morkov, pcenka, grasok, paskanat) so lepce
vecera: pcenkarni snegulki so mleko

doenje i voda koga ke posaka... makar sto so doenjevo namaluvame (mi se namaluva mlekoto[sm=smiley13.gif] - dobro, dovolno e i 10 meseci cicanje)

Za tri dena ke imame polni 10 meseci[sm=smiley1.gif]

rina13 -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (11.1.2012 18:50:48)

denesno meni:
  • 8:00 doenje
  • 9:30 biskviti i mleko
  • 12:30 morkov grasok,oriz i domat so misirkino meso
  • 15:30 ovosen jogurt od praski
  • 18:30 cokolino
  • 20:00 ke cicne mleko kolku ima tolku(nie se pieme od sise so klunce osven mleko nz sto ke pravime)

10mes bez tri dena

Calypso -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (12.1.2012 14:03:27)

Rina13, nasive na ist den se rodeni?[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=smiley1.gif]
I mojov ne pie mleko, aj sto ne pie mleko, ama ni sokovi ne saka nesto mnogu... i da saka, gi pie samo od casa...

Denes jadevme i ke jademe:
dorucek: lepce so puter i ABC namaz
uzinka: kasa od jabolko, banana i praska
rucek: corba od karfiol
uzinka: sega ja preskoknuva, dali rucekot go zasituva ili sto [sm=zmeden.gif]
vecera: ovesni snegulki so kiselo mleko

Doenje i voda po zelba, plus 50 ml sok od portokal posle uzinkata.

arh_diz -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (12.1.2012 14:14:02)

Seuste vi e rano za griz so banana, biskviti i jogurt.Se soglasuvam okolu ovosnio jogurt isto na mene mi go ima kazano pedijatarot.
Jas bi ti predlozila da pocnes so zlencuk , ovosjeto e blago i nego ke go zaska posle nema da saka zelencuk.Nemoras so sok da pocnuvas mozes da pocnes so pire od mlada tikvica primer edna lazicka ke i dades .
A jabolkoto peceno bilo najzdravo da se dava, taka da mozes da i ispeces i da i dadaes

mamicka77 -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (12.1.2012 14:39:35)

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz RR

Seuste vi e rano za griz so banana, biskviti i jogurt.Se soglasuvam okolu ovosnio jogurt isto na mene mi go ima kazano pedijatarot.
Jas bi ti predlozila da pocnes so zlencuk , ovosjeto e blago i nego ke go zaska posle nema da saka zelencuk.Nemoras so sok da pocnuvas mozes da pocnes so pire od mlada tikvica primer edna lazicka ke i dades .
A jabolkoto peceno bilo najzdravo da se dava, taka da mozes da i ispeces i da i dadaes

ne deka i e rano za griz voopsto da ne sum davala griz biskvit i ovosen

arh_diz -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (12.1.2012 14:56:50)

Dokolku ima nekoj problem nedavaj.A dokolku taa smeta deka od toa se poprava ili nesto slicno ne se zamaraj davaj slobodno, koga ke dojde vreme samo
Malku nadvor od temata koga ke proodi ke oslabne a na slikite sto gi imam videno Mila ne e voopsto debela

tnade -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (12.1.2012 22:51:40)

zdravo mamicki, kakov puding im davate na vasite bebuski, neli do godinka ne se dava seker, sol.... malku neiskusno ama prv pat mi ke mi prostite?!

Natuska85 -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (12.1.2012 23:15:48)

Има на хумана овошен пудинг за над 10 месеци се мислам[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image], а исто има и овошни јогуртчиња за над 6 месеци,јас такви му зимам и за ала секунда го нема цело јогуртче[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Luci -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (13.1.2012 8:06:25)

М.од 8 месеци како е тргнат во градинка си јаде пудинг во градинка, домашен правен тамо. Јас му дадов еднаш купечки на нестле и одма се нафрли по цело тело и од тогаш не сум му дала купечки и немам намера во следниве неколку месеци. Домашно си е домашно па мислам дека можеш да му дадеш
ИЗВОРНА ПОРАКА: tnade

zdravo mamicki, kakov puding im davate na vasite bebuski, neli do godinka ne se dava seker, sol.... malku neiskusno ama prv pat mi ke mi prostite?!

Felly RR -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (13.1.2012 9:09:33)

Како што ти пиша Луци можеш дома да си направиш, и ништо страшно ако во пола литар млеко ставиш 2 лажици шеќер. Па и во бебшките чаеви, 80% е шеќер.

TeaM -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (13.1.2012 9:17:52)

06:00 Doenje
09:30 Mlecna kasa Milupa 7 zitarici
12:00 Kruska i jabolko so 2 lazicinja melena plazma
15:00 Oriz, morkov i telesko so 3 lazicki kiselo mleko
17:00 Doenje
19:30 Keksolino
21:00 Doenje za dobra nokj

Calypso -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (13.1.2012 9:37:48)

Jas mu pravam na maliot puding od melen oriz i toa vaka, na 100 ml mleko (kravjo) stavam dve lazicki melen oriz i go varam. Dodavam edna lazica kafeav seker i malkucka vanilin seker, kolku za miris. Isto taka, ponekogas stavam cokolado zivotinsko carstvo namesto seker. Dodusa, retko go pravam, maliov moj bas i ne e po blagoto (pu pu da ne go urocam). A kupecki ne sum mu dala, nitu od gotovite, nitu od onie vo kesicki.

SkCura77 -> RE: Денеска ручкавме(за деца до 1 год.) (13.1.2012 16:55:28)

Девојчиња, не сум параноична, ама да си знам, дали садовите во кои готвите и лажичето, тањирчето за бебето ги стерилизирате пред употреба или само ги миете, како садовите наши по ручек, да речам?  [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Страница: <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>