|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Кравјо млеко
21.5.2012 13:31:14   
vezilka RR
Ма јас така и си мислев ама детево бара млеко, плаче. Ќе треба да му давам чај оти вода не пие. Ама цела ноќ имаше грчеви во стомачето, сигурно му било многу млекото. Ќе мора да го одвикнеме дпие млеко во текот на ноќта, ќе дежураме неколку дена, тоа ти е..

(Одговор на членот Mihaela 2010)
Непосредна врска до пораките: 501
26.5.2012 15:04:26   
ana mari
zeski da ve prasam sakam da pocnam so kravjo mleko ama ne znam dali treba da gomesam so voda ili ne zne li nekoj ve molam ako ima nekoja majka sto go hrani bebeto so kravjo neka mi pise.... inace malata v4era napuni 6 meseci

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 502
26.5.2012 15:13:37   
Annet
ke zemes kravjo za varenje,i ke prevries voda,neznam kakva koristis,i ke stavis dve tretini mleko,edna tretina voda,znaci 100ml mleko,50 ml voda,ke mu davas taka na bebeto za pocetok dodeka da se navikne meseto,nikako tetrapak vednas,oti ke ima zepek,toa e moe iskustvo,ama i preporacano od pedijatar i RR majkickite namili;-))))
ИЗВОРНА ПОРАКА: ana mari

zeski da ve prasam sakam da pocnam so kravjo mleko ama ne znam dali treba da gomesam so voda ili ne zne li nekoj ve molam ako ima nekoja majka sto go hrani bebeto so kravjo neka mi pise.... inace malata v4era napuni 6 meseci

(Одговор на членот ana mari)
Непосредна врска до пораките: 503
26.5.2012 15:14:07   
Andriance

ана мари...според мене многу сте мали за кравјо млеко..ја не би дала пред 9м...зашто не продолжиш со АД?? во секој случај изборот е твој нели, меѓутоа и да решиш да дадеш кравјо, подобро за начинот и грамажа, како и кое млеко да го земеш, консултирај си го педиатарот твој..сепак тоа е малку индивидуало.

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 504
27.5.2012 10:21:23   
ana mari
i jas ne sakam da pocnam so kravjo ama ete mi vikaat deka ke prestane da povraka od toa...... uste koga se rodi den den povraka epten kako cesma i zaradi toa sakam da i dadam kravjo mleko.............. ANNET a kakvo mleko imate vie jas ziveam vo germanija i tukaima dosta tetrapak amaima isto edno mleko vo sisinja sto go nosat toa e taze mleko go nosat sekoe sabajle takvo li treba da zimam

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 505
27.5.2012 11:34:46   
Cher
Здраво! Ова прашање го поставив на друго место, ама сега видов дека има таква тема. Планираме од 9 месеци да тргнеме во градинка, ни советуваа да почнеме со млеко, бидејќи таму не даваат аптамил.
Мамички, дали прво почнавте со пресно кравјо млеко, трајно млеко, кисело млеко или јогурт и од колку месеци?

Непосредна врска до пораките: 506
27.5.2012 11:37:59   
Cher
Заборавив да кажам дека сега имаме 5 и пол месеци user posted image

(Одговор на членот Cher)
Непосредна врска до пораките: 507
27.5.2012 11:50:55   
Maca25
А што, им даваат да пијат млеко на бебиња во јасли? Јас знам дека има во храната кравјо млеко, ама дека им даваат да пијат не ми се верува, затоа што тие деца уште пијат од шише со цуцла, а они нема шанси да им стваат секој ден во шише.
Може да почнеш во храната да ставаш млеко, ама не сега од 5 месеци, туку некаде од кај 8. Таман ќе има време user posted image да се навикне на кравјо млеко. Ќе сраваш по малце во храната, прво може во овошните кашички, па да зголемуваш со тек на време.
Јас имам видено кај ќерка ми во градинка како праќаат шишиња со АД млеко. Додуша детето од сабајле си доаѓа со шишето млеко и го пие заедно со појадокот, инаку не би стоело тоа млеко подолго од 2 часа.

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот Cher)
Непосредна врска до пораките: 508
27.5.2012 12:12:28   
Cher
Прво дете, прво искуство со градинка, не знам точно што не чека, ниту знам дали таму ќе си пие млеко, ниту дали дома ќе му давам, ниту да го замислам како ќе изгледа пораснат за 4 месеци user posted image малку сум збунка, признавам user posted image
Фала за советот, читам дека некои прво му мачкале малку на муцето за да видат дали ќе има реакција, други пишуваат дури после 14 месеци пробале млеко, а штом може после 8 месец, ќе почнеме тогаш.
А со кисело млеко, павлака или јогурт дали се почнува порано?

(Одговор на членот Maca25)
Непосредна врска до пораките: 509
27.5.2012 12:20:17   
Maca25
Не е дека може после 8 месеци, туку за да биде подготвено бебето на храната во градинка. Кравјо млеко не се препорачува да се пие до годинка. Јас тотално имам заборавено кога почнав во храна да и ставам на ќерка ми кравјо млеко, ама еве ја гледам снаа ми со внук ми, и препорача матичната докторка да почне по малце во храната да му става од кај 9 месеци. Од 8 почнаа со кисело млеко и АБЦ крем.
За ќерка ми, секој месец како одевме на мерење, така матичната ни кажуваше со што може да почнеме тој месец. Јас додуша каснев секогаш малце со воведување на исхрана, затоа што полека и воведував нови намирници. Прашај си го лекарот, објани му ја ситуацијата и прашај си кога и што да даваш. И секако ние сме тука да помогнеме со некој совет и искуство user posted image

< Поракaта ја уредил Maca RR -- 27.5.2012 12:23:03 >

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот Cher)
Непосредна врска до пораките: 510
27.5.2012 12:24:52   
Cher
Маца, Благодарам на советот уште еднаш user posted image

Непосредна врска до пораките: 511
27.5.2012 16:08:21   
Annet
of neznam kakvo e toa vo sise,ama stom sekoj den go nosat sigurno e za varenje,ti kakvo i da zemes posto neznam kakvi ima,obavezno svari go i edna tretina voda stavi a dve tretini mleko,se nadevam ke prifati,mojata kerkicka povrakase od site mozni ad mleka,od site,pocnav kravjo ne povraka,ama malku ima zapek toa e maana dodeka da se navikne,3,2 maslenost. ajde so sreka pa pisi kako i sto ste napravile;-))

i jas ne sakam da pocnam so kravjo ama ete mi vikaat deka ke prestane da povraka od toa...... uste koga se rodi den den povraka epten kako cesma i zaradi toa sakam da i dadam kravjo mleko.............. ANNET a kakvo mleko imate vie jas ziveam vo germanija i tukaima dosta tetrapak amaima isto edno mleko vo sisinja sto go nosat toa e taze mleko go nosat sekoe sabajle takvo li treba da zimam

Непосредна врска до пораките: 512
27.5.2012 17:00:57   
Maca25

ана мари, а знаете ли зошто повраќа? и го провериле ли тоа желудочното капаче? честа појава кај бебиња, и баш затоа повраќаат многу.
А за ова млеково во стаклени шишиња - јас не би го дала. Може е свежо, ама не знаеш потекло на млекото. Ти ќе го свариш, ама од каде ќе бидеш сигурна дека тоа млеко е тазе? Освен ако некој близок не ти го носи секој ден. Имаш еден куп тетрапак млека, кои исто ќе ги зовриваш (за да бидеш сигурна дека не е расипано) и ќе и даваш на user posted image .

Непосредна врска до пораките: 513
30.5.2012 12:52:30   
anaana

еве една статија за кравјо млеко. што повеќе читам тоа позбунета сум

Кравјото млеко добро за имунитетот на бебињата?!

Последните истражувања во Тел Авив покажале дека кравјото млеко го подобрува имуниот систем на бебињата ако се пие од најрана возраст…

Научниците потврдиле дека мајчиното млеко не е единствено благотворно нешто за здравјето на новороденчето. Во текот на истражувањето констатирале дека ако на бебето му се дава кравјо млеко во текот на првите 14 дена од животот може да се намали опасноста од појава на алергии на протеин.

Доказ за тоа се 13.000 деца кои учествувале во истражувањето, оние кои пиеле кравјо млеко од своето раѓање биле 19 пати позаштитени имунолошки од оние кои почнале да пијат две недели по раѓањето.

Научниците тврдат дека кравјото млеко, како и мајчиното, го зајакнува имунолошкиот систем на детето ако консумирањето започне рано.

Извор: превентус.мк

< Поракaта ја уредил AnnaMolly RR -- 11.6.2012 9:05:41 >

Непосредна врска до пораките: 514
10.6.2012 13:13:39   
jana81
jas veke dva meseci mu davam kravjo Alppsko tetrapak mleko. Na pocetokot pocnav da mu go davam pola-pola so voda a sega veke malku voda mu stavam odprilika na 170ml mleko dadavam 30ml voda. Neznam dali uste da mu go razreduvam so voda ili moze veke i cisto da mu davam. Se dvoumam poradi toa sto alpsko davam so 3.5 maslenost pa da ne mu e mnogu nauser posted image , inaku b ima 9ipol meseci

(Одговор на членот anaana)
Непосредна врска до пораките: 515
11.6.2012 9:07:58   
AnnaMolly RR
Јана, јас на 5 месеци почнав да му давам кравјо млеко на Филип. Не знам точно колку време го разредував, ама мислам дека беше околу 2-3 недели. Штом веќе два месеци си го пие без проблем, не го разредувај повеќе.
Додека не наполни 1 година јас му давав свежо Битолско за варење. Кога наполни годинка продолжив со тетрапак Битолско 3,2 масленост. За бебиња треба полномасно млеко, не со намалена масленост.

Live and let live

(Одговор на членот jana81)
Непосредна врска до пораките: 516
11.6.2012 15:06:45   
majka na eva
јас на ева и давам козјо млеко,и си го пие без маки.не и го разредувам,бидејќи тоа е поретко од кравјото а имам и слушнато дека е поздраво.порано и давав кравјо 2-3 недели ама бидејќи исфрлаше брунчиња по лицето мислев да не е алергична случајно и сега еве месец дена си пие млеко од козаuser posted image

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 517
11.6.2012 15:25:34   
AnnaMolly RR
мајка на ева, а ова млеково од коза од каде го купуваш?
Можеби ми е глупаво прашањево, ама од луѓе што чуваат кози го земаш или се продава во тетрапак како кравјото?
Зашто не сум сретнала козјо млеко во тетрапак user posted image

Live and let live

(Одговор на членот majka na eva)
Непосредна врска до пораките: 518
11.6.2012 15:30:02   
majka na eva
од луѓе што чуваат кози го земам.и секогаш пресно молзено...а за козјо во тетрапак и јас немам слушнато да се продава...

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 519
11.6.2012 15:56:04   
Bububebe
user posted image

Еве го козјото во тетрапак,го има во поснабдените маркети user posted image

(Одговор на членот majka na eva)
Непосредна врска до пораките: 520
11.6.2012 16:00:58   
anaana
jas sakam za nekoj mesec da pocnam da i davam kravjo mleko. ova so ad mlekava mi se smaci iskreno, od edno povraka od drugo zapek ima, od treto grcevi :((((
me interesira so kakvo da pocnam?
gledav od dukat mi se cini nekoe mleko so 7 vitamini? ste go koristele... sekoj sovet e dobredojden :))

(Одговор на членот Bububebe)
Непосредна врска до пораките: 521
11.6.2012 16:18:47   
Mihaela 2010
gledav od dukat mi se cini nekoe mleko so 7 vitamini? ste go koristele... sekoj sovet e dobredojden :))

Dukatot jas go koristev za M so 2.8 maslenost ama i go smeniv na Alpsko 3.5 maslenost

Непосредна врска до пораките: 522
11.6.2012 16:59:38   
Kockicka
Nie po preporaka na nasiot pedijatar si pocnavme veke nekolku dena so kravjo mleko i super go prifativme pieme Bitolsko no razredeno no nautro i navecer si cicame zosto samo tolku imame za cicanje :(

(Одговор на членот Mihaela 2010)
Непосредна врска до пораките: 523
11.6.2012 17:12:35   
anaana
dobro e sto barem malku imate za cicanje... nie od sam pocetok sme na AD :(((((
iskreno odvaj cekam da pocneme so kravjo. ova prasokov od mleko mi se smaci. mozebi stvarno e so vitamini i se ama gadno mirisa, bebe ne go saka ima grcevi.. :(

(Одговор на членот Kockicka)
Непосредна врска до пораките: 524
11.6.2012 17:16:27   
Kockicka
i nie pievme ad pred da pocneme so kravjeto i bas gadno mirisa no koga bevme na kontrola i prasav dali da kupuvam humana 2 mi preporacaa deka slobodno mozeme da prodolzime so kravjo i srekna sum sto super go prifativme user posted image

Непосредна врска до пораките: 525
Страница:   <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Dali gi razgaluvate vasite deca?
Jana9

Dali gi razgaluvate vasite deca?

Da (100%)

Ne (0%)

Ponekogas (0%)

Број на сите гласови: 4

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!