RE: Пушење за време на бременоста (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Maca25 -> RE: Пушење за време на бременоста (18.8.2011 13:30:31)

ИЗВОРНА ПОРАКА: the_crow

Леле луѓе колку сум ненормална.Читам форум со цигара во рака а вчера дознав дека сум бремена.Е стварно значи не сум нормална. Под хитно ги фрлам цигарите и нема да запалам повеќе никогаш.Сега сватив дека здравјето на моето бебенце ми е најбитно од се на светов.Се колнам пред сите дека од овој момент нема да запалам цигара никогаш во живот и се надевам дека со моето бебенце ке биде се во ред. [sm=nosecka.gif] [sm=duda.gif]

[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]

ferdunde -> RE: Пушење за време на бременоста (18.8.2011 13:56:36)

moeto iskustvo : bev pusac dolgi godini...koga doznav deka sum trudna so prvoto dete prestanav da pusam od odma...ic ne mi bese tesko i ne pusev 5 godini celi....t.e se duri ne vlegov vo 9ti mesec so vtorata bremenost ...neznam sto mi stana 9 meseci ne pusev i vo 9ti se raspusiv i eve sega uste pusam mada sakam da gi otkazam i ke storam napori da go napravam toa.
E sega koga sme kaj bolestite stodeka ne pusev vo prvata bremenost i vo doenjeto deteto mi e sega asmaticar...taka da toa i nema nekoja vrska....ne velam deka ne e stetno pusenjeto sekako deka e stetno no denes ima uste milioni stetni raboti koi za zal nemozeme da gi otklonime a im steti na zdravjeto na nasite najmili.

miana -> RE: Пушење за време на бременоста (18.8.2011 14:02:34)

Majkami pusela so site nas trojca...Jas i sestrami sme dorbi a bratmi ima srceva maana..Ne velam deka e od pusenjeto ,ama mojata majka cel zivot si go nosi toj tovar i taa griza na sovest ( sto ke bese ako ne pusev,dali e zaradi mene i sl.) I da ne e od cigarte- grizata na sovest nema da ve ostavi na raat.
Jas pusev se dodeka ne doznav deka sum bremena..najprvo mi se zgadija cigarite i gi prestanav vednas.Od togas i mojot soprug bese solidaren i gi ostavi i den denes nie sme nepusaci. Mislam deka ne e golema zrtva da gi ostavite  cigarite barem dodeka ste bremeni i dodeka doite.

vanessa30 -> RE: Пушење за време на бременоста (19.8.2011 11:33:08)

Jas sum nepusac, nikogas vo zivotot ne sum pusela cigari. Koga bev tinejdzerka, dedomi mi dade da povlecam od negovoto lule, i tolku mi se ima zgadeno sto nikogas vo zivotot poveke ne probav.
Inaku kaj mene mazi mi e strasen pusac po 1 kutija dnevno pusi, ama mu e zabraneto doma da pusi, samo na terasa moze. Iako se nadevam deka nabrzo ke gi ostavi cigarite, pa se tesam deka posle poragaj ke pocnime vo teretana na vezbanje pa ke mora radi kondicija da gi ostavi cigarite.

sani 13 -> RE: Пушење за време на бременоста (19.8.2011 23:14:52)

i jas bev strasten pusac pred da ostanam bremena i toa mnogu godini i koga doznav deka sum bremena i me sovetuvaa da ne gi prekinam naglo bidejki i toa e dopolnitelen stres za organizmot! no vo sekoj slucaj gadenjata vo vtori mesec bea tolku nepodnoslivi da koga komsika nekoja ke si zapalese cigara doma jas osekav i mi precese premnogu! posle pocnav po edna cigara dnevno i sega veke nekoe vreme voopsto ne pusam i iskreno se nadevam deka taka i ke ostane!

Zivka* -> RE: Пушење за време на бременоста (22.8.2011 9:46:25)

Jas nikogas vo zivot cigara ne sum zapalila,i nema ni da zapalam,no zatoa pak maz mi pusi ,i svekor mi i svekrva mi ( a ziveeme zaedno so niv)pa koga doznav deka sum bremena ,bea dovolno dobri da pusat nadvor ili na prozor (koga jas ne bev doma)no toa bese vo prvite tri meseci poso epten mi se losese od cigarite,i sea kako so si odi vremeto epten se opustija i si pusat doma i pred mene so otvoren prozor....i edvaj cekam da se porodam ,e togas ke gi vidam kako ke pusat nadvor na - 20 stepeni ili pak ke se odlucat da gi ostavat cigarite barem maz mi (se nadevam)....:))))

dostickage -> RE: Пушење за време на бременоста (22.8.2011 12:49:58)

cigara i bebe definitivno en odat zaedno!

mi ide da tepam iako bez nikakvo pravo ama se uzasnuvam koga ke vidam trudnica ili doilka so cigara vo usta.klasicna sebicnost,nikoj na svetov ne me ubeduva vo sprotivnoto!

cucka1 -> RE: Пушење за време на бременоста (11.9.2011 22:37:13)

dragi prijateli jas sega sum vo 4 mesec i sum pusacka veke 1o god i seuste gi pusam imam slusnato deka se stetni no od sekogas ja zimav sestra mi za primer i taa e pusac so prvata kerkicka ne pusese a so vtorata bese kako zarazena za niv po edna dve kutii zbog licni pr.no ete prvata i kerka iako so nea ne pusese i se rodi so mana vo ockite:( a drugata dokolku so nea pusese taa i e zdrava vo se neka i se zdravi i zivi e sega i jas neznam kako da razberam i svatam dali da gi puseme ili ne?[sm=smiley13.gif]

Andriance -> RE: Пушење за време на бременоста (11.9.2011 23:28:20)

Ja iskreno ne bi se lazela deka e toa bas od cigarite ili pak deka cigarite nemaat vrska...imaat i toa kakva...tie se stetni za vosrazni luge ne pa za nekoj shto uste ne e roden a se hrani od vas...ova ne znachi deka sum protiv pushenje..samo kazuvam deka izborot e licen na sekoja trudnica...samo od druga strana sum pristalica na stavot deka dokolku trudnica naglo prestane da pushi samo zatoa shto e trudna moze da predizvika kontra-efekt i dopolnitelni stresovi i nervozi koi vo toj moment se najmalku potrebni..samo smetam deka barem treba da se namalat

kikicka -> RE: Пушење за време на бременоста (12.9.2011 0:16:40)

nemora da znaci zavisi od covek ,jas pusev i prestanav odma koga doznav voopshto nemav potreba od cigara da zapalam,ednostavno togas mi smetaa ,posto bev uste so cimerkite vo Sk 4meseci za da zavrsham so fax mu zabraniv da pushat vnatre mrznea nadvor febmesec ama toa e,kolku pati sum bila sama vo stanot a pred mene kutija cigari i ne sum zapalila.Ne bev voopshto nervozna i stresna :)

Тања РР -> RE: Пушење за време на бременоста (12.9.2011 0:24:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: cucka1

dragi prijateli jas sega sum vo 4 mesec i sum pusacka veke 1o god i seuste gi pusam imam slusnato deka se stetni no od sekogas ja zimav sestra mi za primer i taa e pusac so prvata kerkicka ne pusese a so vtorata bese kako zarazena za niv po edna dve kutii zbog licni pr.no ete prvata i kerka iako so nea ne pusese i se rodi so mana vo ockite:( a drugata dokolku so nea pusese taa i e zdrava vo se neka i se zdravi i zivi e sega i jas neznam kako da razberam i svatam dali da gi puseme ili ne?[sm=smiley13.gif]

Извини Цуцка1 ИМАШ СЛУШНАТО??? Само си начула некои гласини дека цигарите можат да бидат штетни за плодот? Па каде живееш ти? Во светот во кој јас живеам ДОКАЖАНО е дека цигарите се штетни а тоа го пишува на секое пакување, во сите весници, на интернет, на ТВ се зборува за истото па дури е и забрането пушењето на јавно место. Ако до сега не те интересирало тоа е твој проблем, но тоа што сега кога си бремена и продолжуваш да пушиш - е одраз на бескрајна себичност.

kikicka -> RE: Пушење за време на бременоста (12.9.2011 0:37:36)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]Тања РР
цуцка 1 здравјето на [sm=duda.gif] е на прво место.извини ама така е веке кога стануваш мајка трба да бидеш одговорна за некои работи.
Пример да ви кажам додекабев во болница после породување една од трудниците која требаше да се породи и беше толку многу тешко што неможеше да стани и да оде па ја ја изнесија со количка од собата и таква цела успаничена беше,и јас ја прашувам сестрата што е работаа а таа само со рацете ми покажува дека ја носат надвор да запалела цигара !!![sm=smiley13.gif]

anedespo -> RE: Пушење за време на бременоста (12.9.2011 8:21:23)

Изгледа сликата со фетусот на кутијата цигари за џабе стои кога никој не го гледа и не сфаќа зашто тој е таму ставен. За џабе се и напишаните опомени под сликите кога и тоа никој не ги чита. Па има еден тон литература на интернет каде може да се прочита што се можат тие да предизвикаат, а не да чекаш да слушнеш од некој нешто. Има и гинеколози и матични лекари кои можат да те упатат што се можат да му направат на бебето.[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

temjana -> RE: Пушење за време на бременоста (12.9.2011 9:18:30)

ИЗВОРНА ПОРАКА: dostickage

cigara i bebe definitivno en odat zaedno!

mi ide da tepam iako bez nikakvo pravo ama se uzasnuvam koga ke vidam trudnica ili doilka so cigara vo usta.klasicna sebicnost,nikoj na svetov ne me ubeduva vo sprotivnoto!

Потпис
Иако сум пушач знам дека кога ќе дојде тој момент, веднаш ќе ги оставам цигарите и строго ќе им забранам на сите околу мене да чурат. Ништо погадно од трудница со цигара Бљак...

Mrs.Tinka -> RE: Пушење за време на бременоста (13.9.2011 23:31:15)

Mislam deka ne treba da se pusi za vreme na bremenosta ama i ne treba covek do tolku da bide strog so pusacite. Ednostavno ne i ni taka lesno covek da se otkaze od pusenje ama toa ne go znaat tie sto ne pusat. Jas 2 pati se otkazuvav i mozam da kazam deka e mnogu tesko. Prviot pat onaka, a vtoriot poradi toa sto sum bremena. Se nadevam deka nema da ima tretpat, nema povekje nikogas da pusam. Znaci vaka- site trudnici sto pusat neka gi namalat na najminimalno sto mozat cigarite i vo megjuvreme psihicki da se pripremaat da gi ostavat sosema. Koga covek ke pocne nekoja rabota, i navistina saka da mu uspee, i ke mu uspee. A naglo da se otkazes od cigari e gooolem stres i retko koj moze da go izdrzi. Zatoa, poleka ama sigurno i strplivo i se ke bide. Bremena sum 26 nedeli. Prvite 2 meseci ne pusev zosto mi se gadese. Koga mi dojde po dobro, pak pocnav ama po 4-5 cigari na den, posle gi namaliv, pa sega ne pusam voopsto. Imav griza na sovest, pa go prasav i doktorot- vika slobodno do 4-5 cigari pusi si. Da mi recese nikako pusenje- kojznae dali ke se otkazev. Pozdrav i na site pusacki im posakuvam da uspeat vo otkazuvanjeto, i pritoa da nemaat stres. Eve sega voopsto ne pusam, ne mi falat cigarite, i bas sum srekjna. A se otkaciv i od dosadnite prekoruvanja i oci polni so prezir koga me gledaa so cigarata, kako da sum napravila ne znam kolkav kriminal. Demek na nekogo mu stalo poveke do zdravjeto na moeto bebe od mene. Kolku po nezdravi raboti ima od 2-3 ispuseni cigari... Tuku treba se sto se moze i e stetno, da se eliminira. Inaku za se sum maksimalno vnimatelna, edinstven "grev" mi bea tie nekolku cigarcinja vo denot. Sega i niv gi nema, a bebceto mi e top, spored site pregledi. Jas uspeav, istoto i vam vi go posakuvam, dragi moi rr-ki!

temjana -> RE: Пушење за време на бременоста (14.9.2011 8:58:41)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] верувам дека секој може да успее доколку има вистинска цел а од ова да родиш здраво право дете нема поголема. Ти посакувам што побрзо да си се гушката со бубуле и со цигарите засекогаш да имаш раскинато[sm=bravo.gif]

KRISTIJANA* -> RE: Пушење за време на бременоста (14.9.2011 9:07:14)

nekolku pati se obiduvav i ne uspeav da se otkazam ...rekov edinstvena pricina poradi koja bi se otkazala e bebceto...i rekov koga ke doznaam deka sum bremena ke prestanam ...megjuta koga doznav denta mislam cela kutija ispusiv i dva tri dena posle toa nikako nemozev da prestanam , megutoa koga bev na pregled i koga ja vidov mojata tockicka rekov ne i eve do denes nema zapaleno nitu edna cigara 29 ta nedela sum .....se nadevam nema nikogas da zapalam .....mislam deka ednistven jak motiv za otkazuvanje moze da bide zdravjeto na nasite malecki [sm=duda.gif]

Octavia -> RE: Пушење за време на бременоста (14.9.2011 9:07:41)

Јас прилично рано во животот се запознав со цигарите [sm=smiley13.gif] и кога јас можев да престанам да пушам, ама баш секој може-ако сака. За првото дете престанав да пушам кога бев некаде втор месец бремена (тогаш направив тест) и после тоа 2-3 пати запалив цигара со другарки со кафе, ама срце не ми даваше. Почнав пак да пушам кога престанав да го дојам [sm=zmeden.gif]. Во втората бременост ем ми се лошеше многу, ем очекував да сум бремена, па престанав да пушам скоро веднаш. Фрлив скоро полна кутија и толку беше (две години немам запалено!) [sm=smiley1.gif]. Јас лично не верувам во она „Ќе ги намалувам малку по малку, па ќе престанам“ или што би рекла една другарка „Без ниедна можам, со една не можам“ [sm=smiley1.gif]. За мене поголема мотивација од бебе не постои и еве, како долгогодишен пушач, си земам за право отворено да ги критикувам трудниците што пушат затоа што од искуство знам дека секој, ама баш секој може да престане да пуши-само ако сака.

arh_diz -> RE: Пушење за време на бременоста (25.1.2013 11:03:38)

ИЗВОРНА ПОРАКА: temjanuska2

Mamicki ovoa sto sakam da ve prasam neznam tocno vo koja tema da go svrstam pa najzgodno mi bese ovde.Do sega nikade ne procitav za pusenjeto??dali site vie ste nepusacki pa zatoa ne se spomna,ama ete jas da si kazam deka sum pusac i toa mnogu godini i sekogas si velev koga ke zabremenam ke gi ostavam ,ama ne bese taka [sm=hudicek1.gif] Mozebi ako povrakav ke gi ostavam ama mene mi se samo gadese i samo gi namaliv posle koa pominaa macninite pak po staro.Ima nekoja pusacka za kotek kako mene ili sama sum [sm=smiley19.gif]

arh_diz -> RE: Пушење за време на бременоста (25.1.2013 11:04:12)

quote]ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana RR

Немој да пушиш повеќе од 5 цигари на ден, и пуши од најслабите. Јас лично престанав да пушам, кога бев бремена. Ако не можеш, гледај намали ги максимално.
И не се обвинувај себе си за тоа, бидејќи ако скроз ги прекинеш, а не можеш или тоа ти ствара нервоза, ни тоа не е добро за бебето, таков шок за организмот и толку стрес. Најубаво да ги намалиш.
[/quote]

Malecka23 -> RE: Пушење за време на бременоста (25.1.2013 11:14:07)

i jas bev pusac i sesute sum.koga doznav deka sum bremena vo istiot moment gi otkazav cigarite i ne zapaliv se do komplikaciite posle poroduvanje znaci od 2nedela posle poragaj.Ona sto bese dobra da stetni se cigarite za bebeto i slicno no uste postetno bese sto jas po otkazuvanjeto na cigarite zamislete se popraviv 12kg znaci vo start na bremenost sto bese a i sega e mnogu stetno za mene,i sesute ne mozam da ja normaliziram kilazata.Zatoa smetam deka ne e dobro da se otkazat vo bremenost cigarite oddenas sepak mislam deka e potrebno vreme a i za tie sto voopsto ne mozat neka gi namalat sepak da ne se pusi po 1kutija dnevno

Simona_k -> RE: Пушење за време на бременоста (25.1.2013 12:23:19)

Да и јас првите 3 месеци не пушев ич,а сега секогаш носам цигари со мене и палам некогаш на нервна база или со кафе.Една кутија слим најслаби цигари ми трае една недела и тоа не го сметам за пушење.А ако немам цигари во мене повеќе ми се пуши и ме фаќа нервоза за истите,вака како да се соочувам со нив.Сега карај те ме знам дека грешам ама толку можам

temjanuska2 -> RE: Пушење за време на бременоста (25.1.2013 13:11:01)

LELE fala mu na boga jas nikako da najdam nekoja tema za pusenjeto i mislev samo jas sum pusac,ama ne bilo taka [sm=bravo.gif] Mala sala malku od komentarive procitav ama nekoi tolku ne mi se dopagaat,mislam kako moze kako prvo nepusac da mu sude na pusac ,toa ne go opravduvam nikako,vtoro bravo[sm=bravo.gif] za mamickite sto gi otkazale cigarite ama daj vi se molam do vcera i vie bevte edni od nas a od denes vie ste najodgovornite majki zatoa sto ste gi otkazale cigarite i najrigorozno ne osuduvate nas sto ne se otkazavme od edni ili drugi pricini i sea odednas nie sme neodgovorni i ne misleme na nasite bebenca ,epa ste se zafrknale ,nie mozebi ke gi sakame i poveke ke i dademe i ovozmozime na nasite bebenca poveke otkolku vie .Toa sto ste gi otkazale cigarite e eden cekor napred za vas licno pred se i za pofalba ,ama nema da ve napravi podobri majki

Ikana -> RE: Пушење за време на бременоста (25.1.2013 13:23:45)

Temjanuska2 нема потреба од такви коментари, сите знаеме како е да си пушач, а останатите не знаат и тоа е тоа. Уживај и без стрес и нервози, тоа е најважно. [sm=smiley31.gif][sm=smiley1.gif]

temjanuska2 -> RE: Пушење за време на бременоста (25.1.2013 13:31:54)

Ikana vo pravo si,ama nemozam da prekutam takvi rigorozni obvinuvanje za pusacite osobeno od onie koi i oni do vcera bile kako nas,A ne mi e jasno sto mislat oni deka ako gi otkazale sega deka organizmot niven se iscistil od nikotinot [sm=zmeden.gif] e ne,treba dolg period da pomine za da se eden organizam procisti,drugo zasto kardiolozite ne preporacuvaat naglo otkazuvanje zatoa sto sleduva tolku golem sok za organizmot pred se za srceto(zboram za pusaci kako mene so godini pa nekade 14-15 god)kako i da e jas sekogas velam sekoj si znae za sebe,i neka si pravi kako misle deka e najdobro i neka ne osuduva,se znae koj ima pravo za toa samo gospod

Страница: <<   < Претходна страница  1 2 [3] 4 5   Следна страница >   >>