RE: Јајце (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

Maca25 -> RE: Јајце (12.5.2011 23:24:34)

Ај некој нека ми каже колку пати неделно може да му се дава на дете јајце? имам пријателка и ми кажа дека најка и или свекрва и не знам точно секој ден по 2 варени јајца му давале на детето. Нели е тоа многу?
Јас не ќерка ми еднаш до 2 пати неделно и давам да јаде јајце, било пржено или варено.

Палешка РР -> RE: Јајце (13.5.2011 6:41:52)

Хмм, две јајца на ден [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Тоа не само што е еднолична храна секојдневно, туку е и полно со холестерол.
Мојата матична советува да се јаде јајце два пати неделно. И мислам дека тоа е ОК.

Felly RR -> RE: Јајце (13.5.2011 9:04:07)

Исто и ние -  јајце - два пати неделно

penelopa -> RE: Јајце (15.6.2011 14:57:24)

Моето [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] е 7 ипол месеци утре планирам да му дадам јајце т.е жолчка за прв пат и тоа 1/8.

Snowhite RR -> RE: Јајце (16.6.2011 16:19:23)

Михаил не сака да јади јајце[sm=smiley13.gif] Сака само да го држи в раце,се радува и вика „јајце, јаце“, а да јади не. Па пробувам некако на друг начин да му давам, или лепчина пржени со јајце или спанаќ на пример варам со ориз и му кршам едно јајце во него

miana -> RE: Јајце (16.6.2011 16:20:21)

Kerkami ima tri ipol godini i jade po dve jajca przeni ,vi se veruva?

lukas -> RE: Јајце (24.8.2011 9:53:03)

neznaev kaj da pisam pa ke prasam tuka
poradi namalenosta na zelezoto na lukas mi rekoja da zemam selsko jajce da go izmatam zivo vo mlekoto i da mu dadam da pie ne se osekalo mnogu,sakam da znam dali ova go ima probano nekoj...
mi rekoja deka imal dobar rezultat..pozzz

dostickage -> RE: Јајце (24.8.2011 10:12:57)

ja ne bi igrala taka.toa selsko jajce mozes i poinaku da go upotrebis.koga ke varis na primer griz so mleko,uste dodeka e zesko samo sto ke go trgnes od ringlata stavi ja zolckata i silno mesaj edna minuta.taka ne ti e zivo jajceto.ama toa samo so zolcka zasto belkata em ke se svari em tamu ne e zelezoto :))eksperimentiraj :)

lukas -> RE: Јајце (24.8.2011 10:18:35)

aj kzi mi poubavo kako da go spremam grizot so mlekoto posto ne sme go jadele dosega grizot  doza kolku so kolku kazi mi...ednas mu spremiv ne mi go jadese i ne ni probav uste ednas...fala..

dostickage -> RE: Јајце (24.8.2011 11:02:38)

Jas pravam otprilika doza :)))
Ama si piuva i na kutijata.Na 200 ml mleko , se stava edna lazica supena seker da provrie i se stava so postojano mesanje okoli 1,5 lazici supeni griz.
Na kutijata pisuva 2 lazici ama posle koga kej se olagi stanuva premnogu gusto taka da jas stavam pomalku.
Otkako so mesanjeto ke ja dobie potrebnata gustina se trga od sporet.Vednas se zema jajceto,se trga zolckata od belkata i se stava samo zolckata vo grizot.Sekako zolckata bara postojano mesanje okolu edna minutka.Ke dobies zoltenikava smesa zo sredna konzistencija.Mnogu e vkusno i jas si k'snuvam nekogas :)))

E sega ke vidis zavisi i od grizot nekoj e positen nekoj e pokrupen taka sto razlicn vpivaat tecnost.Toa samo so probuvanje ke vidis kako ke ti e dozata.

Inace za slabokvnost se preporacuva i jajce od prepelica ili potpoloska kako se vika :-) se koristi isto kako i obicnoto jajce.

AnnaMolly RR -> RE: Јајце (24.8.2011 11:27:49)

И јас така ставам жолчка во гриз. Барем на некој начин е термички обработена. Воопшто не сум за конзумирање живи јајца.

Slagjana -> RE: Јајце (24.8.2011 16:33:15)

ИЗВОРНА ПОРАКА: lukas

neznaev kaj da pisam pa ke prasam tuka
poradi namalenosta na zelezoto na lukas mi rekoja da zemam selsko jajce da go izmatam zivo vo mlekoto i da mu dadam da pie ne se osekalo mnogu,sakam da znam dali ova go ima probano nekoj...
mi rekoja deka imal dobar rezultat..pozzz

Кога бев мала така мене ми даваа и имаше резултат. Ама сега јас да и дадам живо јајце на ќерка ми нема шанси. Побрзо ќе и давам сируп, отколку да ризикувам да се зарази со Салмонела.

lukas -> RE: Јајце (24.8.2011 22:42:19)

ja prasav doktorkata za ova mi rece mozes da mu dades ama sega deka e toplo mu bilo strav da ne se nafrla..pozzz fala vi na site za mislenjata a so ova so grizot ke probam utre a moze li pred spienje da mu go dadam toa grizot so jajceto a za rucek pak telesko?
deka vo eden den i jajce i telesko ako?
pozzz[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

dostickage -> RE: Јајце (30.8.2011 15:08:45)

ako.mozes da dades griz pred spienje a telesko na rucek.

davaj imnogu sok od cveklo so morkov i jabolko.licno mene poveke mi pomaga toa.mene sokot najmnogu mi pomaga i lekovite ne mi deluvaa.

Pepelaska * -> RE: Јајце (10.9.2011 11:59:47)

Женски како се дава белка за прв пат? Сама? Варена,пржена,блендирана,сечкана гмечена?
Ние направивме 1 година па време е да пробаме, знам дека смешно звучи прашањево ама не знам...[sm=zmeden.gif]

kikicka -> RE: Јајце (10.9.2011 16:25:34)

jas belka prv pat i dadov vaka: tikvicki svareni se redat vo sad za pecenje i vrz niv prethotno izmateno k.mleko jajce celo znaci i magdanos malku, se prelevaat i se pecat nekade 15min posle bendirano i go dadov za rucek i nemase nisto reakcija ,si go izede ubav i beshe

Felly RR -> RE: Јајце (10.9.2011 21:31:54)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###

Женски како се дава белка за прв пат? Сама? Варена,пржена,блендирана,сечкана гмечена?

Јас прв пат и дадов пржено јајце цело, а исто и варено и давам на парченца белката исечкана. Матеа дури и повеќе ја сака белката, а жолчка варена не сака. Затоа повеќе и правам пржени јајца.

nadica -> RE: Јајце (10.9.2011 21:44:28)

надица уште од мала повеќе ја сака белката, жолчка јадеше само маскирана [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] со нешто друго
инаку најмнигу сака варено јајце така да можеш да пробаш со варено или пржено одпочеток по малку за да не јави несакана реакција

arh_diz -> RE: Јајце (11.9.2011 17:38:51)

Jas prvp pat mu dadov varena malku izmesana so zelencuk.Przeno jajce nemame seuste probano.Sin mi poveke ja saka zolckata

Natuska85 -> RE: Јајце (28.12.2011 11:27:54)

Денес моето [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] прв пат ќе проба жолчка. Ќе му ја даде мајка ми околу 14 часот во комбинација со спанаќ,ориз и морков.Се надевам нема да има реакција.
Туку сакав да ве прашам наредни денови пак жолчка да му давам секој ден или.....немам време баш сега да ја читам темава[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image].Фала ви на разбирањето[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley2.gif[/image]

dostickage -> RE: Јајце (28.12.2011 11:43:50)

na pocetok po 1/4 preku eden den nekolku dena.posle po edna polovina isto preku eden den nekolku dena i posle mozes cela na pocetok preku eden den.otkako ke se navikne mozes kako sakas da davas.
samo vnimavaj da bide mnogu tvrdo varena te dobro termicki obrabotena. 

bombica -> RE: Јајце (25.1.2012 15:22:57)

Девојки жолчка се дава со полни 7 или 8 месеци? П. за 2 дена полни 7 месеци и денес др, ми рече да почнам со месо и жолчка[sm=zmeden.gif] Јас знам со полни 8 мес.

AnnaMolly RR -> RE: Јајце (25.1.2012 15:44:05)

Бомбица, мене па педијатарката ми рече од 6, само јас не ја послушав и од 8 мислам дека почнав со осмина жолчка.

Calypso -> RE: Јајце (25.1.2012 16:04:41)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

Девојки жолчка се дава со полни 7 или 8 месеци? П. за 2 дена полни 7 месеци и денес др, ми рече да почнам со месо и жолчка[sm=zmeden.gif] Јас знам со полни 8 мес.

Jas pocnav so zolcka, i toa osminka nekade okolu sedum meseci, i super mi ja prifati. Ama ne mu davav cesto, ednas nedelno samo... a posle pocesto. Sega sme veke na cela zolcka. Inaku da, preporacuvaat od 6 mesec da se pocne so zolcka, samo treba da bide epten tvrdo varena, min. tri minuti da vrie. Jas ostavav i 5-10 minuti da se vari.

Natuska85 -> RE: Јајце (25.1.2012 18:35:07)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

Јас на полни 7 воведовме месо, а на полни 8 жолчка. Сега јадеме преку 2 дена по пола жолчка.

Страница: <<   < Претходна страница  4 5 [6] 7 8   Следна страница >   >>