RE: Јајце (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

rina13 -> RE: Јајце (25.1.2012 19:05:50)

zolcka od 8mes do 9 stignavme do pola a sega na 10,5 mes jade po cela i davam preku 1 den.1den meso eden den zolcka

bombica -> RE: Јајце (25.1.2012 19:51:11)

Фала женски за одговорите [sm=smiley31.gif]Овој месец ќе му дадам месо следниот жолчка како и што си планирав.

TeaM -> RE: Јајце (9.2.2012 9:16:20)

Mamicki, dali koga davate pola zolcka, stavate i meso vo zelencukovata kasicka?

Calypso -> RE: Јајце (9.2.2012 9:40:13)

Ne, ako imase zolcka vo rucekot, ne davav meso. Nema potreba, posebno ako ja napravis zolckata so spanakj.

Natuska85 -> RE: Јајце (9.2.2012 16:02:57)

И јас посебно давам,еден ден месо,нареден жолчка.

tnade -> RE: Јајце (6.3.2012 22:20:22)

drustvo utre Teodora treba da proba belka zaradi vakcinata, neli? e sega kakvi kombinacii pravevte so belkata? pomosssss!!!

Calypso -> RE: Јајце (6.3.2012 22:35:32)

Koga ja primate vakcinata? Nas ni rekoa da ima nekolku pati probano belka, pa posle da dojdeme na vakcina. A ne da proba belka i naredniot den na vakcina. Taka sto, jas pocnav na 10 i pol meseci prvo so testenini so jajca, potoa przeni lepcinja so jajca, pa omlet so zelencuk, i sega pred nekoj den mu dadov cista belka od vareno jajce, ama ne ja sakase bas. Mu ja mesav so ABC krem sirenje. Godinka ke pravime na 14 mart, a na vakcina sme na 20 mart. Smetam deka dovolno pati ima probano, i fala Bogu, dosega nemalo reakcija.

tnade -> RE: Јајце (7.3.2012 22:11:46)

Calypso nie godina napravivme na 25.02, imavme zakazano vakcina za 05.03 ama poradi viroza ja odlozivme, denes probavme belka so palenta i planiram uste dva-tri pati da i dadam, pa zdravje vtornik-sreda na vakcina

Luci -> RE: Јајце (8.3.2012 11:01:24)

Леле и ние треба да идеме на вакцина а белка имаме 4-5 пати до сега пробано. Дајте идеја со што да ја искомбинирам белкава

Maca25 -> RE: Јајце (8.3.2012 11:12:52)

со палента, јуфки, тарана...јас на Н. најчесто јајцето и го давав со банана..не го јадеше инаку.

riba79 -> RE: Јајце (8.3.2012 11:46:53)

majki,dodeka bebeto ne izede celo jajce ne se dava MRP vakcina zatoa sto taa e odgleduvana na pileski embrion vakcina...ne brzajte prvo izedet 1,2,3,celo jajce pa potoa vakcina za da ne e slucajno bebeto alergicno na jajce(koja moze da se pojavi posle nekolku jadenja na deteto jajce-znaci nemora vednas).pozz

Luci -> RE: Јајце (8.3.2012 11:57:07)

ИЗВОРНА ПОРАКА: riba79

majki,dodeka bebeto ne izede celo jajce ne se dava MRP vakcina zatoa sto taa e odgleduvana na pileski embrion vakcina...ne brzajte prvo izedet 1,2,3,celo jajce pa potoa vakcina za da ne e slucajno bebeto alergicno na jajce(koja moze da se pojavi posle nekolku jadenja na deteto jajce-znaci nemora vednas).pozz

Море и 2-3 е малце ми се чини, треба едно 10-тина претходно. Барем јас така ќе практикувам до вакцината

bombica -> RE: Јајце (12.3.2012 11:43:20)

Денес на П. прв пат му дадов жолча 1/8 со малку кисело млеко се надевам нема да има реакција....Е сега 3-4 дена по ред да му давам по 1/8 или преку 1 ден? И дали овие денови кога ќе му давам 1/8,1/4 може и месо да јаде?

nadica -> RE: Јајце (12.3.2012 11:59:48)

јас мислам дека и со 1/4 преку еден ден а денот помеѓу месо ама кога јаде јаце месо не

Felly RR -> RE: Јајце (12.3.2012 12:00:10)

За тоа дали секој ден, или преку еден ден - како што сакаш милсам, може. А месо не се дава дури со пола жолчка кога ќе почнеш и со цела, нормално. Сега можеш да даваш и месо истиот ден.

AnnaMolly RR -> RE: Јајце (12.3.2012 12:04:39)

Јас кога почнав со воведување јајце му давав трипати неделно по 1/4, па после по половина исто трипати неделно додека не дојдеме до цела жолчка. Тогаш кога јадеше кашичка од зеленчук на пример со цела жолчка, не му давав место истиот ден.
Сега има 21 месец и обожава варено јајце (а и пржено), па мислам дека секој втор ден јаде варено или пржено јајце. И тоа цело го мава без проблем. Е, сега, јас иако јадел јајце јас му давам месо за ручек.

AnnaMolly RR -> RE: Јајце (12.3.2012 12:06:37)

ИЗВОРНА ПОРАКА: luci

ИЗВОРНА ПОРАКА: riba79

Море и 2-3 е малце ми се чини, треба едно 10-тина претходно. Барем јас така ќе практикувам до вакцината

Ова мене никој не ми го кажа и многу се изнервирав! Филип ја прими на 10 месеци таа вакцина вонредно зашто одеше во градинка и нели имаше епидемија. И нормално, на 10 месеци немаше изедено цело јајце, само жолчка имаше пробано.
Ова го дознав дури откако ја прими. СРЕЌА што не излезе дека е алергичен на белката од јајцето.

SkCura77 -> RE: Јајце (15.3.2012 11:43:02)

Ајдеее, и белката ли да ја мозгам сега? Ох, ох, штом мора, ќе земам предвид и тоа, прво жолчка во децимали, па преку еден ден, па белка неколкупати, па цело јајце, па после вакцина... Ц, ц, ц, лекариве се за ќотек, што се не кажуваат! [sm=hudicek1.gif]

Calypso -> RE: Јајце (15.3.2012 12:00:25)

Rano vi e uste da ja mozgas belkata, prvo so zolcka zavrsete, dojdete do cela zolcka[sm=smiley1.gif]
Kolku ima maliot SkCura? Kolku i da ima (ako e poveke od 6 meseci), moze so osminka zolcka da pocnes, izmesaj ja so veke proban zelencuk. AnnaMolly ima pogore ubavo objasneto kako se zgolemuva dozata i koga. A so belka moze na 10 i pol - 11 meseci da pocnete, jas pocnav prvo so testenini so jajca, pa lepcinja so jajce, pa omlet, pa posle toa cista belka. Prvite dva tri pati po ednas nedelno (zaradi belkata), a posle pocesto. Taka ke se osiguras deka nea reakcija na belkata pred vakcinata[sm=smiley1.gif]

SkCura77 -> RE: Јајце (20.4.2012 23:27:40)

Му дадов 1/8 жолчка во зеленчукова кашичка се уби од повраќање. Досега на ништо и за ништо нема пројавено алергиска реакција, а баш за млеко и јајца најмногу се секирам зашто не може да се допази дете од тие две работи , ги има скоро во секој производ. Ќе почекам уште некој ден па пак ќе му дадам. Инаку имаме 8,5 месеци. Месо јаде и пилешко и телешко и гајле си нема!

kikicka -> RE: Јајце (21.4.2012 7:03:04)

Ск цура 77 нареден пат кога ке му дадеш пробај со к.млеко чисто и жолчка 1/8 ако поврати пак остај почекај .
Јас и дадов така прв пат ,немаше проблем никаков,мнг и се бендиса,може не одговарала комбинацијата во кашата за со жолчка па да не има повратено од тоа.

ИЗВОРНА ПОРАКА: SkCura77

Му дадов 1/8 жолчка во зеленчукова кашичка се уби од повраќање. Досега на ништо и за ништо нема пројавено алергиска реакција, а баш за млеко и јајца најмногу се секирам зашто не може да се допази дете од тие две работи , ги има скоро во секој производ. Ќе почекам уште некој ден па пак ќе му дадам. Инаку имаме 8,5 месеци. Месо јаде и пилешко и телешко и гајле си нема!

Maca25 -> RE: Јајце (21.4.2012 8:35:44)

Јас жолчката и ја ставав на ќерка ми во пасирана банана. Само со банана ја јадеше. Ја осеќаше во сите други јадења и ја плукаше. И до ден денес не јаде жолчка, само белка.

mamicki -> RE: Јајце (21.4.2012 8:40:41)

Доколку во семејството не е забележана алергија на јајца, жолчка во исхраната на [sm=duda.gif] треба да почне да се воведува по навршени 6 месеца и тоа осмина по осмина, за во осмиот месец да му се дава по цела жолчка. Цело јајце се воведува со навршени 11 месеца старост.
Доколку бебето било само на мајчино млеко првите 6 месеца, тогаш со жолчка се почнува со полни 8 месеца, а со белка со полни 12 месеца старост.

Slagjana -> RE: Јајце (21.4.2012 14:57:20)

ИЗВОРНА ПОРАКА: SkCura77

Му дадов 1/8 жолчка во зеленчукова кашичка се уби од поврaќање

И ќерка ми повраќаше од жолчка без разлика во што и ја ставав. Како што велиш се убиваше од повраќање додека не исфрли се. Желудникот едноставно не и ја поднесуваше. Прв пат проба на 6 месеци и последно на 8. Тогаш се откажав. Сега има 2 години и уште не сака да проба јајце. Ако си јади месо не мора да форсираш и жолчка.

ivana89 -> RE: Јајце (4.5.2012 2:23:58)

nie deneska prv pat probavme 1/8 zolcka so rucekot inaku utre polnime 9 meseci....ne povrakase mislam dobro pominavme....sega nane pa se nadevam deka ke nemame problem i ponatamu

Страница: <<   < Претходна страница  5 6 [7] 8 9   Следна страница >   >>