RE: Јајце (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

Mrs.Tinka -> RE: Јајце (30.6.2012 18:29:00)

Kakvi jajca im davate na decata, domasni ili onie komercijalnite :)
?

Maca25 -> RE: Јајце (30.6.2012 20:20:43)

Од оние од Веро [sm=smiley36.gif]
Немам кокошки, па да давам домашни, а и да ми нуди некој домашни, не би земала...не знам зошто, ама се ми е сумљиво...не дека не се сумљиви тие комерцијалните...

Bethany -> RE: Јајце (21.8.2012 11:01:36)

Сакам на малиот полека да уведувам беланце. Кажете ми како, на кој начин, колку, со што да дадам?

Calypso -> RE: Јајце (21.8.2012 11:09:30)

Почни прво со тестенини со јајца, или пак крем супа во која се става цело јајце. Јас прво почнав со тестенини со јајца некаде на десет и пол месеци, после давав лепчиња пржени со јајце, после омлет и на крајот варена чиста белка. Барем 5-6 пати мора да ја пробате пред да примате МРП [sm=smiley1.gif]

Bethany -> RE: Јајце (21.8.2012 11:16:31)

Фала многу Калипсо. [sm=smiley1.gif]
А колку треба да направам размак после едно до друго давање. На пример: ке му дадам тестенина, и после неколку дена можам веднаш да пробам со лепчиња, така?
И уште едно прашање, кога даваше чиста варена белка со што ја комбинираше? Фала [sm=smiley1.gif]
И бај д веј, секогаш сакам да прочитам од тебе во врска со исхрана на бебе-дете. [sm=smiley20.gif]

Calypso -> RE: Јајце (21.8.2012 12:56:20)

За почеток може еднаш до два пати неделно максимум. Кога ќе дадеш чиста белка, прво еднаш неделно, а после почесто. Јас така правев по совет од педијатар. Инаку, белката ја дадов испасирана заедно со жолчката и измешана со АБЦ крем сирење, оти чиста ако му дадев плукаше. И оттогаш не ми јаде варени јајца, само пржени со сирење и патлиџан (тоа е и единствен начин на кој јаде патлиџан).

Annet -> RE: Јајце (21.8.2012 13:17:46)

јас досега еднаш и дадов белка ,малку касна,другото го плукна,а во петок ке прима Мрп...???

Calypso -> RE: Јајце (21.8.2012 13:25:40)

Кога бевме на БСГ вакцина на 10 месеци (пак ја примаше), за МРП ми рекоа да има пробано белка повеќе од трипати, за да се осигураш дека навистина нема реакција. Пробајте барем уште еднаш до петок, макар само едно залче да дадеш.

Annet -> RE: Јајце (21.8.2012 13:32:41)

аха ,епа ајде фала ти многу ке и дадам уште денес
ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

Кога бевме на БСГ вакцина на 10 месеци (пак ја примаше), за МРП ми рекоа да има пробано белка повеќе од трипати, за да се осигураш дека навистина нема реакција. Пробајте барем уште еднаш до петок, макар само едно залче да дадеш.

vezilka RR -> RE: Јајце (31.10.2012 12:21:06)

Кажете ми како да му ја убутам жолчката на Никола а да не ја сети, нешто друго освен пржено оти во последно време мислам дека претеравме со прженото (одбива месо да јаде освен ако не е пржено и ни се фаќа два пати неделно прженици). Никако не сака жолчката да ја јаде, белката ќе си ја изеде со сласт, а жолчката не сака ниту да ја погледне.

Pepelaska * -> RE: Јајце (31.10.2012 12:33:12)

Јас му ррендам јајце во омилените јадења, јуфки и тарана и не сеќава ништо[sm=smiley1.gif]

Andriance -> RE: Јајце (31.10.2012 12:33:38)

ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka RR

Кажете ми како да му ја убутам жолчката на Никола а да не ја сети, нешто друго освен пржено оти во последно време мислам дека претеравме со прженото (одбива месо да јаде освен ако не е пржено и ни се фаќа два пати неделно прженици). Никако не сака жолчката да ја јаде, белката ќе си ја изеде со сласт, а жолчката не сака ниту да ја погледне.

Мене ми имаат кажано дека во банана (пасирана) ич не се осеќала...ак ојадете така пробај

Felly RR -> RE: Јајце (31.10.2012 12:51:55)

Везилка и ние го имаме истиот проблем, и М само прежено матено јајце јаде цело. А варено, само белката ја јаде.

Calypso -> RE: Јајце (31.10.2012 13:04:22)

Ако јаде сирење - АБЦ крем сирење, измешај ја со него. Син ми така ја обожаваше додека не наполни годинка, сега само пржено јајце со патлиџан и сирење јаде и евентуално лепчиња со јајце пржени. Никако поинаку.

vezilka RR -> RE: Јајце (31.10.2012 14:19:35)

До пред две-три недели ја јадеше со павлака или сирење, сега јок. Пржено јаде, ама финтава ми беше да не и тоа пржено оти периодов месото му го давам пржено, поинаку не го сака, па да не испадне цело време сме на прженици, катастрофа, две години имаме. Ќе пробам ова со бананата, таа прикрива други вкусови, можно е да ми успее.

AnnaMolly RR -> RE: Јајце (31.10.2012 14:31:42)

Јајцето му е едно од омилените јадења. Го јадеме кајгана, на око, варено, со пржени лепчиња... Се дави во јајце. Двапати неделно гарант има јајце за вечера.
Баш ме потсетивте со патлиџан да му го направам, еве вечер тоа ќе вечераме.

Ljubovce -> RE: Јајце (7.11.2012 16:01:55)

Jas imam edno prasanje,pred dva dena proba mnogu malku belka,nemase reakcija,denes mu staviv malku poveke da receme 1/8 od belkata i okolu ustata mi se nafrla.sto znaci toa,alergija [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]
aj ve moalm ako nekoj ima iskustvo neka pise,mu se povlece samo od sebe za nekoi 15-20 min,ama ova ic ne me gree.

Beatris -> RE: Јајце (7.11.2012 16:23:23)

Љубовче може да е од белката, меѓутоа како што кажуваш не е некоја голема реакција. Не давај неколку дена, па пробај пак со 1/4 и види дали ќе се повтори, а тој ден избегнувај било што ново во исхраната па ќе знаеш за сигурно

Ljubovce -> RE: Јајце (7.11.2012 16:54:33)

Taka ke napravam ama jas se zasekirav zaradi vakcinata nema da moze da ja primi,a veke odi i vo gradinka se mesa so deca pa pozelno e neli da ja ima veke primeno.

Fala Betris [sm=smiley1.gif]

Beatris -> RE: Јајце (7.11.2012 16:59:08)

Не се секирај за вакцината, ќе ја одложиш малку и ништо страшно. Ние ја примивме на 17 месеци. Почекај 2 дена па дај и пак и ќе видиш

Ljubovce -> RE: Јајце (7.11.2012 17:18:22)

Ova mi trebase da slusnam,deka ne e strasno da se odlozi,me ispanicija samo i mene tolku mi treba [sm=smiley1.gif]

E sega epten fala [sm=smiley1.gif]

Natuska85 -> RE: Јајце (15.11.2012 13:55:01)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Мамички, дај кажете некој рецепт со јајце. Би сакала да му давам јајце наутро, ама не знам како. Го сварив , па помешам со палента, ама нејќеше, и палента не му се допаѓа веќе.

Или, дали можам да ја сварам палента или гриз и додека матам да ставам едно јајце (живо) и да матам се заедно и после да додадам нешто да не биде суво и лепливо. Ќе биде ли добро? Или ако имате некоја друга идеја, повелете [sm=smiley1.gif]

ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR

Јас сум ставала во палента, ама разматено и директ во палентата. Ако е веќе варено, потрошкасто и полепливо излегува

ИЗВОРНА ПОРАКА: TamaraMartina

Bethany, jas celo jajce mu davam so makaroni ili spageti...mu go pravam kako salata. Znaci gi varam makaronite, varam jajce go rendam i mu stavam ABC namaz probaj ubavo e..Isto celo jajce mozes da stavis vo tarana ako ti ispadne potecna (a mozes i namerno da ja napravis potecna)taman jajceto ke ja zgusne malku, samo jajceto ke go stavis pri kraj taka zivo vo taranata i uste malku ke mesas dodeka se zgusne i deteto ke si jade em tarana em ke si vnese i celo jajce

zzaa -> RE: Јајце (2.12.2012 11:21:01)

jajce i davam od 8.5 mececi prvo 1/8 sega 1/4 so ovosni ili zelencukovi kasicki najveke go saka banana jace i sok od portokal go obazava

Hunny -> RE: Јајце (11.12.2012 17:06:17)

Од кога можам да давам жолчка? Инаку денес полниме 8 месеци.

Andriance -> RE: Јајце (12.12.2012 10:03:01)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Hunny

Од кога можам да давам жолчка? Инаку денес полниме 8 месеци.

Па можете веќе..со тоа што процедурата ја знаеш [sm=jezicek.gif] малку по малку...или како викаат 1/8 па 1/4 па 1/2 па на крај цела..од како ќе видиш дена нема никаква реакција...ја обично ја ставам во зеленчуковите каши ( без месо).

Страница: <<   < Претходна страница  6 7 [8] 9 10   Следна страница >   >>