RE: Јајце (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

Hunny -> RE: Јајце (12.12.2012 15:17:43)

Фала Андријанче, секогаш си тука кога прашувам нешто.[sm=smiley31.gif]

raklav -> RE: Јајце (21.12.2012 12:47:30)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: Hunny

Од кога можам да давам жолчка? Инаку денес полниме 8 месеци.

Па можете веќе..со тоа што процедурата ја знаеш [sm=jezicek.gif] малку по малку...или како викаат 1/8 па 1/4 па 1/2 па на крај цела..од како ќе видиш дена нема никаква реакција...ја обично ја ставам во зеленчуковите каши ( без месо).

sakav istoto prasanje so toa sto imame 6 polni meseci

majka na eva -> RE: Јајце (21.12.2012 12:51:09)

6м мислам е рано сеуште за жолчка...само овошни кашички.барем јас така правев...рано е

Hunny -> RE: Јајце (21.12.2012 15:12:44)

Рано е 6 месеци за жолчка, што брзате толку, тешка е за толку мало бебе. До 6 се препорачувва само на доење, или ако се почнало со дохрана, доволно е овошје и зеленчук и тоа не секое овошје.

raklav -> RE: Јајце (21.12.2012 18:47:57)

o.k fala za odgovorite ali kupiv kasicka na hipp so biskviti i pisuva mozno e tragi od jajce i lesnik
pa u dilema sum[sm=zmeden.gif] a dosega ne sme probale biskviti

Hunny -> RE: Јајце (21.12.2012 21:21:10)

Бисквитите содржат глутен, ако сеуште не си дала нешто што содржи глутен, почекај барем уште малку.

elenak -> RE: Јајце (21.12.2012 22:45:49)

Ние почнавме со жолчка од 6,5 месеци само подолго време јадеше 1/8, па потоа 1/4, па 1/2 и на крај може и после месец ипол цела. Значи на 8 месеци веќе јадеше цела жолчка.

raklav -> RE: Јајце (23.12.2012 22:54:33)

fala za odgovorite ke si pocekam

Felly RR -> RE: Јајце (29.1.2013 16:48:28)

ИЗВОРНА ПОРАКА: @Mila@

Tnx zvuci interesno...a koga sme kaj zolckite kolku nedelno e pozelno dozvoleno da izede???Jas mu kombiniram zolcka so spanjak sega pocnavme przeni lepcinja da jademe pa da ne preteram so mng zolcki nedelno ahahah

Обично жолчка се дава во тие денови кога не даваш месо. Може да комбинираш еден ден месо, еден ден жолчка. Е сега веќе над година јас толку не пазев, се случуваше и во истиот ден да јаде и месо и жолчка. А во пржено лепче, и онака нема многу.

sharlot -> RE: Јајце (29.1.2013 23:36:22)

mojot pedijatar mi preporaca so zolcka da pocneme od 9 meseci,pa tek na godinna da probame celo jajce pred da ja primime vakcinata,voedno mi kaza deka zplckata zamenuva eden obrok so meso

Snowhite RR -> RE: Јајце (7.12.2013 12:06:52)

Јас од страв со М, зашто кога почнав да му давам цела жолчка, неколку часа после оброкот го повраќаше и сега на Ј дури на 9 месеци прв пат и дадов и се уште по малку давам, вчера прв пат и ставив пола жолчка

deluxe -> RE: Јајце (7.12.2013 12:11:19)

Јас пак со жолчката почнав на 6 месеци.од неполна година му пржев јајце и домат и така си макнувавме.Сега си јаде задолжително јајце,кога нема месо на мени,му заменувам со јајце[sm=smiley36.gif]

Hunny -> RE: Јајце (7.12.2013 13:42:52)

Жени, колку јајца неделно е дозволено да јадат деца? Ќерка ми има 20 месеци и многу сака варено јајце, дури кога има јајце друго не сака да проба. И давам 2 пати неделно, дали е доволно тоа?

Mihaela 2010 -> RE: Јајце (7.12.2013 13:48:45)

Uf mene pedijatarot ednas mi kaza slobodno sekoj den po edno da i davam

Felly RR -> RE: Јајце (7.12.2013 15:36:13)

Јас знам дека кога беше М помала препораките беа во тие денови кога се дава месо, да не се дава јајце. Или пак еден ден месо, другиот јајце, да се дава. ЗНачи, Хани, мислам дека можеш барем три пати во неделата да и даваш.

deluxe -> RE: Јајце (7.12.2013 15:39:51)

Жени, колку јајца неделно е дозволено да јадат деца? Ќерка ми има 20 месеци и многу сака варено јајце, дури кога има јајце друго не сака да проба. И давам 2 пати неделно, дали е доволно тоа?

Мене педијатарот ме советуваше,кога детето нема да јаде месо ,да му надополнувам со јајце.Јас би ти препорачала преку еден ден.

Mihaela 2010 -> RE: Јајце (7.12.2013 15:41:02)

A koga sme vekje kaj jajcata moevo dete e skarano so jajca.ne saka ni da proba,za vo gradinksa neznam dal go jade.abe sto veke ne sum napravila ne saka pa ne saka,i vo palenta probuvav ama go otkrivase i ne jadese.padijatarov insistirase navodno bila sitnicka da ojacala ma na sila ne moze nisto da se stori

zzaa -> RE: Јајце (7.12.2013 22:34:08)

До годинка внимавав еден ден јајце еден ден месо, сега може и во исти ден и јаце и месо, најчесто варено, или жолчката ке ја ставам во некое друго јадење.
Михаела 2010 пробај со банана ,една жолчка и малку сок од портокал, иако твојата не е мала за таква кашичка ама добро ке и дојде за промена, а и нема да ја осети жолчката.

Mihaela 2010 -> RE: Јајце (8.12.2013 7:55:29)

ИЗВОРНА ПОРАКА: zzaa

Михаела 2010 пробај со банана ,една жолчка и малку сок од портокал, иако твојата не е мала за таква кашичка ама добро ке и дојде за промена, а и нема да ја осети жолчката.

veruvaj i ovaa kombinacija sum i ja nudela no ne bre ne saka ni da proba...taka da ne sum se otkazala,ete vcera bevme izlezeni niz grad i na babai i vika mi se jade jajce,dojdovme i svari ne go ni pomirisa[sm=zmeden.gif],lazga stanala...aj valjda so tek na vreme ke si projade[sm=smiley13.gif]

Felly RR -> RE: Јајце (30.1.2014 23:00:25)

ИЗВОРНА ПОРАКА: *devojce*

od koga se pocnuva so jajce?

ИЗВОРНА ПОРАКА: ivoni4ka

jas pocnav so zolcka od jajce na 6 ipol meseci i toa prvo 1/4, a belka na 11 ipol meseci.
ИЗВОРНА ПОРАКА: *devojce*

od koga se pocnuva so jajce?

Felly RR -> RE: Јајце (30.1.2014 23:02:16)

Јас мислам дека со жолчка почнав од 7 месец, и тоа 1/8 цела недела, па 1/4 цела недела, па 1/2 и потоа по цела. А белка после година.

Defne90 RR -> RE: Јајце (31.1.2014 0:32:35)

Isto i nie od 7 meseci pocnavme so jajce ama prvata nedela mu davav 1/3 vtorata 1/2 i veke tretata nedela pocnav da mu davam po celo.A so belka isto taka posle godinka.A na pogolemoto mislam deka porano pocnavme so belka nekade okolu 11 mesec ama sepak najdobro e posle godinka da mu se dade prvpat.Obicno nedelno pedijatrite preporacuvaat da se izedat maksimum 3 zolcki.

Felly RR -> RE: Јајце (15.5.2014 15:10:44)

ИЗВОРНА ПОРАКА: deluxe RR

Меланија,јас жолчка му дадов на полни 7 месеци.Тврдо сварена жолчка ќе ја испасираш со вилушка,и со врела водичка ќе дотураш и ќе мешаш истовремено да де разбијат грутчињата.Кога ќе добиеш некоја средна густина ќе дотуриш многу малку сол за да не биде блуткаво и ќе му сркнуваш со лажичка,како кашичка да дојде .

Кога ќе почнете со жолчка давај по малку, прво осминка, па четвртинка, итн. Белка јас дадов на годинка пред вакцината за која треба цело јајце да има пробано.

Melanija RR -> RE: Јајце (15.5.2014 16:01:23)

Hunny оффтопик е ама да не лутам ,знам дека е поврзано со некоја вакцина но незнам која.Пиши ми [sm=smiley1.gif]

Hunny -> RE: Јајце (15.5.2014 20:25:26)

Со МРП, таа се прима на 13-ет месеци. Баш за неа се кршат копјата дека предизвикува аутизам и затоа со страв ја примиве. Ни рекоа дека за неа треба да има пробано и жолчка и белка.

Страница: <<   < Претходна страница  7 8 [9] 10 11   Следна страница >   >>