Bogdancanka -> RE: Свински грип (12.12.2009 11:04:20)
|
Дневно мени од д-р Љубомир Пфаф Појадок - Најдобро е да се јаде 100 до 150 грама црн леб, млеко, јогурт или кисело млеко, но не обрано, бидејќи тоа не ги содржи А, Д, Е и К витамините, кои исклучиво се растворливи во животинските масти. Значи треба да се консумира млеко и јогурт од 2,8 до 3,6 проценти масленост и тоа околу 200 грама. Исто така добро е да се земе 100 до 150 грама младо сирење до 10 отсто масти и 50 до 100 грама шунка (може две белки, за тие кои имаат зголемен холестерол). Потоа задолжително да се консумира 200 грама овошје. Ужина 1 - Околу 11 часот да се земе 250 до 300 грама овошје Ручек - Не мора супа или чорба, но задолжително е да се јаде околу 200 до 250 грама месо. Без оглед што времето е студено, месото никако не треба да биде масно, а дозволени се сите видови, дури и свинско. За ручек треба да се јаде зелен зеленчук во вид на салата. Ужина 2 - Околу 17 часот треба да се земе од 200 до 300 грама овошје - може круши, јаболка и банани, иако најдобро е да се земат портокали и мандарини. Вечера - Зависно од тоа колку сме се истрошиле, се препорачува млечна вечера со парче леб, месо и зеленчук. - Киселата зелка е најдобра бидејќи содржи витамин Ц, па за ручек или вечера треба да се направи салата од 100 до 150 грама кисела зелка и на тој начин целосно ќе ги задоволите потребите на дневна доза со Ц витамин. - Од течности треба да се пијат овошни сокови, негазирани, без додаток на конзерванси и шеќер. - Заблуда е дека треба да се пие варена ракија и вино. Вирусите не умираат во алкохол, туку само бактериите и тоа во одреден процент на алкохол кој се употребува во здравствените институции, а кој е невозможно да се внесе во човечкиот организам бидејќи директно ќе предизвика пореметувања. - Задолжително, најмалку 30 до 40 минути се препорачува прошетка во природа, а ако се наоѓате во затворена просторија, често да се проветрува. еве некои препораки какво да биде нашето дневно мени во борба против снинскоит грип
|
|
|
|