RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Разговори на родители

Порака

Ikana -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 11:40:38)

ЈАс нема сега нити пак во блиска иднина да и ги дупнам ушите, она сама нека си посака кога ќе порасне.

niki -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 11:51:19)

dali e bolka ili ne e bebeto ne moze da vi kaze
ako vi e za dupenje necie telo dupcete si go svoeto
decata nemaat li pravo na izbor?
utre moze ke vi gi frlat obetkite i nema da sakaat da gi nosat i ke ve obvinuvaat sto ste gi macele a ne ste gi zele vo obzir nivnite zelbi
ako vi se deca ne vi se zamorcinja pa sto sakate da im pravite
ova jas go pisuvam vo ime na vasite deca
a vie pak prajte si kako si sakate
moeto mislenje ne treba da vi bide relevantno, bolkata sto ja dozivuva vaset_o dete treba da vi bide relevantna
i ne mozete da ni stavite cenzura
osuduvame pojava koja ne ni se dopaga

miana -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 12:01:04)

ИЗВОРНА ПОРАКА: niki

utre moze ke vi gi frlat obetkite i nema da sakaat da gi nosat i ke ve obvinuvaat sto ste gi macele a ne ste gi zele vo obzir nivnite zelbi
moeto mislenje ne treba da vi bide relevantno, bolkata sto ja dozivuva vaset_o dete treba da vi bide relevantna

Za kakvo macenje zboris ti ???? Za kakva bolka????
Tebe dupnati li ti se usite da te prasam?
Ako ne ti se,odi dupni di,vidi kolku boli pa posle pravi muabet...
Znaci,jas kako pogolema gi dupnav usite i GARANTIRAM deka bolkata e kako da te stipnuva i toa edna sekunda...Jas ne sum majka sto si go MACI svoeto dete svakas???
Ako e toa maka togas sto se site tie bolki sto ke gi pretrpi vo zivotot??
Vi se molam ?

niki -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 12:06:28)

kategoricno sum protiv dupcenje usi na sila, [sm=smiley2.gif]bez dozvola na deteto

miana -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 12:09:24)

A sto, za se baras dozvola od deteto????
Hahahah...Ako deteto saka da pusi ciragi na dve godini ke mu dozvolis??
Pa toa e voljata na deteto :)
Zborite kako koj znae sto da e ...Dupnuvanje na usi [sm=smiley36.gif] helllooooo
Pa nekoi deca placat koga gi kapeme,pa ajde da ne gi kapeme [sm=smiley36.gif]

niki -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 12:09:39)

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

moeto mislenje ne treba da vi bide relevantno, bolkata sto ja dozivuva vaseto dete treba da vi bide relevantna
ne upativme nitu eden navredliv zbor nikomu, malku ironija da, no mislam deka ne e zabraneto da se bide ironicen

Za kakvo macenje zboris ti ???? Za kakva bolka????
Tebe dupnati li ti se usite da te prasam?
Ako ne ti se,odi dupni di,vidi kolku boli pa posle pravi muabet...
Znaci,jas kako pogolema gi dupnav usite i GARANTIRAM deka bolkata e kako da te stipnuva i toa edna sekunda...Jas ne sum majka sto si go MACI svoeto dete svakas???
Ako e toa maka togas sto se site tie bolki sto ke gi pretrpi vo zivotot??
Vi se molam ?

pak se moli [sm=jezicek.gif]
problemot e vo toa sto deteto ne moze da ti kaze kakva e bolkata
a ti mozes da garantiras sto sakas, no ne si na negovo mesto

miana -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 12:11:17)

Pa ako ja boli verojatno ke place

niki -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 12:14:49)

A sto, za se baras dozvola od deteto????
Hahahah...Ako deteto saka da pusi ciragi na dve godini ke mu dozvolis??
Pa toa e voljata na deteto :)
Zborite kako koj znae sto da e ...Dupnuvanje na usi [sm=smiley36.gif] helllooooo
Pa nekoi deca placat koga gi kapeme,pa ajde da ne gi kapeme [sm=smiley36.gif]

za ona sto ne mora i moze poinaku baram dozvola od deteto i spremna sum da cekam istata da mi ja dade

pusenje cigari na 2 godini, kade toa go ima, koj toa go pravi, na decata sami im teknuva da zapalat[sm=zmeden.gif] ili i tuka vozrasnite zamisluvaat deka se jekovi ako go napravat toa, a ustvari im fali zdravorazumno razmisluvanje

niki -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 12:15:55)

sakas da kazes deka ne zaplaka voopsto?

miana -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 12:16:39)

Cekaj ,cekaj bogami... Greotka e ,ke ja boli mnooogu,ke place.... ct ct ctct - svasta..nie sme losi majki,im dupnavme usi na decata - uuuuuuuu....Bog da cuva ...[sm=lev.gif]

miana -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 12:17:17)

sakas da kazes deka ne zaplaka voopsto?

Samo sekunda i tolku...
Taka place i na vakcina..Ne ja boli ,moeto dete e junak [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

dostickage -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 12:23:10)

Jas imam sin i ne sum merodavna da zboram.

Ama od druga strana sum zesnko i imam obetki. Cel zivot imam problemi so niv, tecat gnoevi rasturaat na site strani. I malce mi bese toa uste i kako tinedzerka posto nAli bese u moda si otidov u GTC da mi dupnat uste edna obetka.
Malce mi bese so do togas  cel zivot se mackav so hidrociklin i slicni drugi glupsti rekov ajde kje odam  i kje stavam uste edna. Se sekjavam samo koga me bocna so toa deka vidov zvezdi pred mene i zavrsiv najblisku u zena park da povrakjam.
Taka sto nema ziva sila so kje me natera da veruvam deka ne boli i ne znam sto.
U maalo imam zlatara i uste go zalam devojceto malecko sto placese na ovoj Blagovec.

Mozebi ne se sekjavam kako mi bilo mene koga mi stavale obetki pred 28 godini ama se sekjavam i te kako  na momentot od zlatarata u GTC i na povrakjanjeto u zena park.

Btw posle doktor mi objasni deka usnata skolka e polna so nervni zavrsetoci i voopsto ne e taka naivno kako sto izgleda.Usnata skolka ne sluzi za busenje obetki tuku si ima druga uloga. 

Pred 50 godini stavale obetki zasto uste veruvale vo uroci a i za da se razlikuvaat masko od zensko.

Nejse na moe dete ni u ludilo ne bi mu staila obetki. Ne samo deka mene mi se slucilo ova nego mi e totalka glupo da ne recam i selsko.

amateuress -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 12:24:22)

еве ме и мене да се пријавам кај тие што ни под разно не би дупнувале ушиња.

тоа си е индивидуална одлука и секој треба да си ја направи откако ќе стане полнолетен.

инаку, јас обожавам обетки (од природни материјали) и се единстевен накит што често го носам. исто така имам и пирс на веѓа - значи не сум против дупчење.

ама, на мое дете да му го наметнувам мојот вкус притоа изложувајќи го и на НАЈМАЛА можна опасност или најмала НЕПОТРЕБНА болка - тоа ни на крај на памет.

alkica -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 12:27:31)

здраво друштво.нова сум на форумот,имам две ќеркички од 2и пол години и друга од 11 месеци.на поголемката искрено ми беше страв да и ги дупнам ушињата кога беше мала и еве веќе две и пол години оддолговлекувам.на малечка си реков до 1 роденден ќе и ги дупнам но пак некако ме фати страв и помалку жал.аку сакаат кога ќе пораснат сами нека си ги дупнат.Нели децата треба да имаат избор.поз.до сите

niki -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 13:23:17)

Cekaj ,cekaj bogami... Greotka e ,ke ja boli mnooogu,ke place.... ct ct ctct - svasta..nie sme losi majki,im dupnavme usi na decata - uuuuuuuu....Bog da cuva ...[sm=lev.gif]

mianke ti rekov jas deka si losa majka?
ne ti rekov

celta na moeto pisuvanje e da ne bide ednostrana temava
ima majki koi se dvoumat
pa neka vidat deka ima i porazlicni mislenja
da, ne ima i nas takvi koi ne sakame da gi boli nisto
nasproti vas koi smetate deka ne e nisto strasno

dupcenjeto usi e ostatok od vandalski plemenski obicai
dali mora da se prodolzi denes taa tradicija
ne mora, koj saka moze poradi svoi licni pricinni

koj ne saka moze da se vadi na
bolka
vandalizam
pravo na deteto na sopstven izbor
pocituvanje na detskata mala licnost
pravo na roditelot da ne potpaga na pritisoci od okolinnata i da pravi onaka kako misli i saka isl.

ne sme na natprevar za podobra majka, na nasite deca nie sme im najdobri ( im dupcele usi ili ne)

kremco -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 13:44:18)

Ajdeee Niki daleku ja otera!
Tvoja rabota ako sakas nikogas ne i gi dupci usinjata,I respect that!
Ama sega site nie majki sto im izdupcivme usinja ! Vandali . Preteruvas...
Edno e da imas mislenje , sosema drugo da osuduvas...

Beatris -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 13:55:45)

А каде пишува дека не смеам да осудувам??? Ќе осудувам и те како ако сметам дека не треба да носиме (непотребни) одлуки за нашите деца, и да ги изложуваме на болка и ризик од инфекции. Некој напиша погоре, а бидејќи закажував преглед за ќерка ми сега го прашав и нашиот педијатар. Човекот само се насмеа, рече јас на мое дете/внуче не би ставал, кога ќе порасне ок, ама нема потреба. Се појавуваат триста инфекции и чуда, нормално не кај сите, ама дали сте спремни да го сносите ризикот ако нешто такво се случи??? Јас искрено НЕ! И нема да го приморувам моето дете на нешто што не знае што е, и што може да му смета, па и да не добие никаква инфекција, од каде знам дека утре на лулашки нема да го заџапа друго дете за обетката зошто ќе му се види интересна?

Значи јас со здрав ум треба свесно да го изложам детето на потенцијален ризик од нешто, епа не фала. А вие како сакате! А мое право е да осудувам ако сметам дека прави нешто што е штетно (по мое мислење). Слободно осудете ме и вие и бидете иронични колку сакате... Јас пак мирно ќе си заспијам вечер!

dostickage -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 13:58:05)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR

А каде пишува дека не смеам да осудувам??? Ќе осудувам и те како ако сметам дека не треба да носиме (непотребни) одлуки за нашите деца, и да ги изложуваме на болка и ризик од инфекции. Некој напиша погоре, а бидејќи закажував преглед за ќерка ми сега го прашав и нашиот педијатар. Човекот само се насмеа, рече јас на мое дете/внуче не би ставал, кога ќе порасне ок, ама нема потреба. Се појавуваат триста инфекции и чуда, нормално не кај сите, ама дали сте спремни да го сносите ризикот ако нешто такво се случи??? Јас искрено НЕ! И нема да го приморувам моето дете на нешто што не знае што е, и што може да му смета, па и да не добие никаква инфекција, од каде знам дека утре на лулашки нема да го заџапа друго дете за обетката зошто ќе му се види интересна?

Значи јас со здрав ум треба свесно да го изложам детето на потенцијален ризик од нешто, епа не фала. А вие како сакате! А мое право е да осудувам ако сметам дека прави нешто што е штетно (по мое мислење). Слободно осудете ме и вие и бидете иронични колку сакате... Јас пак мирно ќе си заспијам вечер!

[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley32.gif[/image]

miana -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 14:02:12)

Eve ti od mene edno [sm=smiley32.gif]
[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

kikicka -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 14:45:44)

опаа жустро било тука[sm=smiley36.gif]
Инаку за дупчење 10 пати отидовме и 10 пати се спасува Л. тогаш бемце во хр и таму нормално мораш да поседуваш лиценца за дупење уши а и не секој што работи во златара може да дупи уши, значи од 3 вработени , една дупи. [sm=smiley36.gif]

и така ние кога и да отидеме жената не беше на смена. Сега дупење уши дури кога ке посака и ке рече мамо сакам обетки и јас.
Не осудувам никој, болка ни грам нема додека ушите се дупат, тек после дупење боли ако во случај загнои и ред други работи. секое тело е различно и различно реагира на тоа.
Ники извини ама малку претеруваш со постовите!

majka na eva -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 14:54:44)

Незнам што ви е филмот,ама ова не е во ред дефинитивно....
Кеиф ми беше и и ставив,и сега што???
Јас кога имав 11 гпдини патев да имам обетки и кога бабами ме носеше се убив од плачење пред да ми ги стават од страв ..Зошто да не и ги ставам сега кога воопшто нема поима што и се случува,и болката трае 1 секунда отколку кога ке подпорасне па да се вади од памет??
Незнам што ви е со ова осудувањево..Мене ми е поубава и конечно ми заличи на девојче со обетки...И сега некои како вас да ме осудуваат за нештоо што е сосема нормално????
Ај ве молам не пишувајте на оваа тема,или пишете - никогаш,а не нас да не осудувате што сме им ги дупнале....

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Cipi Ripi -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 14:55:27)

Немам женско дете, и да имав немаше да и ги дупнам ушите. Ќе си ги дупнеше сама кога ќе посакаше, исто како и јас. Посакав и ми ги дупнаа- на 12 години.

Ники извини ама малку претеруваш со постовите!

Ама и го делам ова мислење.

maki1 -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 15:01:49)

Vo princip nikogas ne se pletkam kaj sto ima raspravija,ama nekako me isprovociraa nekolku clenki za nametnuvanje na licniot stav deka oni se dobri majki ,a dr.losi.Znaci jas na moeto devojce na 16 mesei i gi dupnav usite,bez nikakov problem i posle 21 den kako sto ni bese receno i gi staviv zlatnite mengusi i eve edna nedela e se super.znaci ne kazuvam deka jas sum napravila isparvno ,kazuvam dek atoa e individualna rabota i jas kako roditel mislam deka sum napravila ispravno i ne mi treba nikoj da mi nametnuva svoe islenje i da me kritikuva dali e dobro ili ne.Pak ke ima clenki koi ke pisat deka toa e promitivno i deka se pravelo pred 50 godini ,ama pak ke kazam,go dozivuvam kako vas stav i toa tuka ostanuva.niki malku zastani procitaj si gi postovite i razmisli dali e vo red da se rusi zid so glava.i jas mislam dek amalku e preterano.Pozdrav do site i osekam vo posledno vreme strasna negativna energija na RR.Se nadevam deka vo najsokro vreme ke se sredat rabotite i pak ke imame konstruktivni debati kade moze nesto da se nauci ,a ne da se nametnuva.Pozdrav do site i nema lutis[sm=smiley2.gif]

Cvekelencule -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 15:22:23)

Мамички еве го моето искуство дупење на ушињата јас имам две девојчиња и така да и двете носат обетки ,и на двете му ги дупнавме ушињата на 6 месеци и така не видовме некој проблем и сега носат двете златни обетчина и се срцки и мене лично ми се многу слатки поздрав до сите [sm=smiley1.gif]

Andriance -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 15:31:09)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Cvekelencule

Мамички еве го моето искуство дупење на ушињата јас имам две девојчиња и така да и двете носат обетки ,и на двете му ги дупнавме ушињата на 6 месеци и така не видовме некој проблем и сега носат двете златни обетчина и се срцки и мене лично ми се многу слатки поздрав до сите [sm=smiley1.gif]

Еве мене што ме нервира во вашата одлука на дете односно бебе од 6м да му ги дупнете ушите...."многу ми е слаткa, ми личи на женско, баш е ваква или онаква"

мислам луѓе, зар потврдниот одговор на некој што работи во златара ви е доволен да дупнете уши не бебе??? па за пари и ќе стојам главеечки ако треба..

стојам зад тоа дека НИ ЕДЕН ДОБАР ПЕДИЈАТАР нема да ви даде одобрение за бушите уши кај бебе..
патем..доволно е само да изгуглате, и нема да најдете ни една статија која тоа го одобрува...

ризикувате еден куп "можни"инфекции, болки, и како што пиша некој погоре менѓушките ќе се видат интересни за некое друго дете и ете ти беља..

мали се, има време за се, не брзајте...уживајте малку

btw - има девојчиња кои имаат помалку коса од син ми - ако не па ај да им пресадиме за да ни личат на женски???

Страница: <<   < Претходна страница  6 7 [8] 9 10   Следна страница >   >>