RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Разговори на родители

Порака

Beatris -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 15:37:21)

Како што е за некој нешто нормално, за некој не е! Ова е форум, секој има право да каже мислење, да осуди да (проба да) наметне став ако верува во тоа.

Ако сте дупнале уши што се замарате дали некој мислел вака или така. Или ако сте сигурни во одлуката зошто се обидувате да се оправдате?

На крајот на краиштата ваши деца, ваши одлуки. Не можам јас да го сменам своето мислење ниту пак вие вашето. Не ми беше јасно како ја донесувате таа одлука, и искрено уште не ми е (настрана естетските причини)

Cvekelencule -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 15:44:48)

Адрианче душо моите деца се разлика пет години и досега ама никогаш ама баш никогаш никое дете ја нема фатено за обетки моето поголемо дете .И еве веке одме на Школо сакам да кажам дека си има обетчина за бебиња со посебно зацврстување и не се вадат лесно јас си го кажувам моето искуство значи можам да кажам дека сум искусна мајка[sm=jezicek.gif]

AnnaMolly RR -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 15:50:54)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR

Ако сте дупнале уши што се замарате дали некој мислел вака или така. Или ако сте сигурни во одлуката зошто се обидувате да се оправдате?

Тоа е тоа. Нема тука убедување. Некој си мисли дека така е правилно, некој не. Ниту јас некој ќе натерам да дупне уши на детето, ниту да не дупне. Секој со својот памет. А дискусии на форум нормално дека ќе има и СЕКОЈ, ама буквално СЕКОЈ може и треба да си го искаже своето мислење.

Andriance -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 15:53:03)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Cvekelencule

Адрианче душо моите деца се разлика пет години и досега ама никогаш ама баш никогаш никое дете ја нема фатено за обетки моето поголемо дете .И еве веке одме на Школо сакам да кажам дека си има обетчина за бебиња со посебно зацврстување и не се вадат лесно јас си го кажувам моето искуство значи можам да кажам дека сум искусна мајка[sm=jezicek.gif]

Тоа ја би го нарекла среќа!!! а во обратен случај?? цацко ќе ни беше крив?? и ајде нејсе нека е, за детето што ти е дома...а у градинка??? па не ми зборете луѓе, бев сведок кога родителите на едно дете у градинка беа повикани заради тепачка, тегнење влечење земање туѓи работи???

или сега ќе ми кажете моето дете не иде во градинка...во децата мали, се нема целосна доверба, тоа ми беше поентата

Cvekelencule -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 15:57:04)

Да затоа си го кажуваме своето искуство не дај боже да сум доживела некоја случка што можеби ми го сменила моето мислње,во секој случај секаде е различно

miana -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 16:12:17)

Nie sme dupnale usi i pisuvame na tema kade sto pisuva za dupenje usi,koga sme dupnale i taka,a Vie ste tie sto pocnuvaat da ne napagaat nas sto sme im dupnale usi..Nie sme osudeni od vasa strana i zatoa si go kazuvame nasiot stav i ne se pravdame pred vas,a u ostalom pa koi ste vie vas da vi se pravdam???

Beatris -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 16:12:57)

Епа за 'не дај боже' и ми беше муабетот, и за 'не дај боже' нема да и дупнам уши. Колку што можам ќе се трудам да ја заштитам од некои потенцијални (веројатни) ситуации. Не значи дека ќе се случат, ама нели 'не дај боже'. Настрана што сметам дека детето треба само да си ја донесе одлуката кога ќе порасне.

Имам пријателка на која цело уво и го имаат шиено кога била мала поради дете што ја потегнало силно за обетката во караница.

Не сакате да видите како и изгледа увото денес! Буквално, школката скоро и се одлепила, доле на местото на обетката до ден денес и е поделено на две парчиња и така си висат. Кожата на местото е потемнета. Цел живот е со пуштена коса, и до ден денес на мајка и во секоја караница и спомнува зошто и ги дупнале ушите. Епа извинете ама зошто би го изложувала своето дете на нешто такво? Не значи дека на сите ќе им се случи, ама не сакам да има ни 0.000001 % опција за такво нешто

miana -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 16:14:47)

- Jas sum dupnala usi na moite deca i pisuvam na ovaa tema ( koga da se dupnat usite ) a me osuduvaat vakvi kako vas sto ne dupnale usi...
I vie osuduvate a nie si kazuvame - A koi ste vie pa vas da vi se pravdam...

niki -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 21:10:23)

ИЗВОРНА ПОРАКА: maki1

Vo princip nikogas ne se pletkam kaj sto ima raspravija,ama nekako me isprovociraa nekolku clenki za nametnuvanje na licniot stav deka oni se dobri majki ,a dr.losi.Znaci jas na moeto devojce na 16 mesei i gi dupnav usite,bez nikakov problem i posle 21 den kako sto ni bese receno i gi staviv zlatnite mengusi i eve edna nedela e se super.znaci ne kazuvam deka jas sum napravila isparvno ,kazuvam dek atoa e individualna rabota i jas kako roditel mislam deka sum napravila ispravno i ne mi treba nikoj da mi nametnuva svoe islenje i da me kritikuva dali e dobro ili ne.Pak ke ima clenki koi ke pisat deka toa e promitivno i deka se pravelo pred 50 godini ,ama pak ke kazam,go dozivuvam kako vas stav i toa tuka ostanuva.niki malku zastani procitaj si gi postovite i razmisli dali e vo red da se rusi zid so glava.i jas mislam dek amalku e preterano.Pozdrav do site i osekam vo posledno vreme strasna negativna energija na RR.Se nadevam deka vo najsokro vreme ke se sredat rabotite i pak ke imame konstruktivni debati kade moze nesto da se nauci ,a ne da se nametnuva.Pozdrav do site i nema lutis[sm=smiley2.gif]

ajde te molam objasni mi zosto i kako rusam zid so glava
i sto e toa sto e malku preterano

niki -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 21:24:54)

ИЗВОРНА ПОРАКА: kremco

Ajdeee Niki daleku ja otera!
Tvoja rabota ako sakas nikogas ne i gi dupci usinjata,I respect that!
Ama sega site nie majki sto im izdupcivme usinja ! Vandali . Preteruvas...
Edno e da imas mislenje , sosema drugo da osuduvas...

ne rekov deka ste site vie vandali tuku deka za onie koi ne sakaat da dupcat usi na decata i vandalizmot moze da im bide izgovor, ako bilo kade im treba da ja opravdaat svojata odluka eve ti dole pa preprocitaj

koj ne saka moze da se vadi na
bolka
vandalizam
pravo na deteto na sopstven izbor
pocituvanje na detskata mala licnost
pravo na roditelot da ne potpaga na pritisoci od okolinnata i da pravi onaka kako misli i saka isl.

niki -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 21:27:06)

ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka RR

опаа жустро било тука[sm=smiley36.gif]
Инаку за дупчење 10 пати отидовме и 10 пати се спасува Л. тогаш бемце во хр и таму нормално мораш да поседуваш лиценца за дупење уши а и не секој што работи во златара може да дупи уши, значи од 3 вработени , една дупи. [sm=smiley36.gif]

и така ние кога и да отидеме жената не беше на смена. Сега дупење уши дури кога ке посака и ке рече мамо сакам обетки и јас.
Не осудувам никој, болка ни грам нема додека ушите се дупат, тек после дупење боли ако во случај загнои и ред други работи. секое тело е различно и различно реагира на тоа.
Ники извини ама малку претеруваш со постовите!

ako moze pojasnuvanje kade e preteruvanjeto

Natasa981 -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 21:31:28)

Jas ke i gi dupnam usite na kerka mi koga malku ke prkne, ama nema da cekam so godini ili nesto slicno.. Ke i gi dupnam zasto jas taka sakam i veruvam deka i nejze ke i se dopagja. A imam i ubavi dijamantski obetcinja pa edvaj cekam da vidam kako ke i stojat :) Samo go pisuvam moeto mislenje, ova e moj stav..Normalno e ako imas zensko dete da ti e keif da nosi obetki, nema valjda na sincinjata da im busite usi, stoznam.. Mislam, daj Boze se da e vo red,nema valjda nesto da se iskomplicira.

Bethany -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 21:42:57)

Да имам ќерка би и оставила избор кога ќе порасне дали ќе сака да има обетки или не.
Ајд па за женско и разбирам кога родителите се одлучат, сепак нивно дете нивна одлука, ама исто тоа ми е тешко да речам кога на машко дете- бебе видам пробушени ушиња??? А имам видено [sm=smiley29.gif] Е тоа ми е веќе претерано [sm=smiley29.gif]
Мислам исто можам да речам и за нив, нивно машко дете, нивна ствар, ама сепак [sm=zmeden.gif]

Felly RR -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 22:19:01)

Жени, ептен сте претерале со темава. Едвај исчитав се. За едни обетчиња сте наполниле две страни, па зарем е побезбедно да ги дупнат сами, и тоа да го направат - како што имав јас случаи од мои другарки - сами со медицински игли, си редеа по пет обетки на едно уво. Значи и сами да одлучат дека сакаат обетки, не значи дека ќе биде тоа безбедно направено. А ако одлучи некој да става обетки на бебе, и ако внимава на безбедност, а не на естетика, има бебешки обетки, што и да сакаш не можеш да го закачиш или да го тргнеш.

elenak -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 22:44:44)

Леле темава цел ден на тапет. Ама убаво си кажува насловот ,, КОГА да се пробушат ушињата за обетки?,, Што се запнавте дали треба или не треба, секој има право на свое мислење. Не знам зошто се расправате, ниту на едните ниту на другите може да им се докаже спротивното. Ајде селете се на друга тема [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

niki -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 23:04:42)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR

Жени, ептен сте претерале со темава. Едвај исчитав се. За едни обетчиња сте наполниле две страни, па зарем е побезбедно да ги дупнат сами, и тоа да го направат - како што имав јас случаи од мои другарки - сами со медицински игли, си редеа по пет обетки на едно уво. Значи и сами да одлучат дека сакаат обетки, не значи дека ќе биде тоа безбедно направено. А ако одлучи некој да става обетки на бебе, и ако внимава на безбедност, а не на естетика, има бебешки обетки, што и да сакаш не можеш да го закачиш или да го тргнеш.

a zosto mislis deka sami ke go pravat toa?
koga sama ke odluci deka saka ke mi se obrati mene i ke ja odnesam na zlatar da i dupne onolku dupki kolku ke saka, no ke znae deka moze ke ja zaboli i toa ke go ima vo predvid, pa ako slucajno se premisli posle prvata ke si odime so edna dupka, ako i se dopadne ke dupneme 10
ako saka, togas koga ke saka, onolku kolku ke saka
so kerka mi ova veke se imame dogovoreno i toa e kaj nas mozno ima skoro 6 godini, ne e zabraneto, ostaveno e sama da odluci
bidejki nie ne smetame deka e toa tolku vazno da mora da se sluci dur si bebe i poim nemas od nisto
ne mislam deka e i sega vreme bidejki pred nedela dena 10 minuti placese od sto ja zabolea vakcinite, no toa mora, obetki ne mora
vazno e deka moze i deka ke i bide ispolneto koga ke pobara i toa i e kazano
i jas sum sigurna deka ke bide taka kako sto pisuvam zatoa sto veke imam doverba vo svoeto dete
razlikata vo godini megu moeto i vasite deca mi dozvoluva da mislam poinaku od vas i da bidam sigurna vo toa sto go tvrdam, ne sum podobra majka, samo imam postaro dete i nekoi dilemi porano gi imam reseno

Felly RR -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 23:07:59)

Ники, само пишав за такви примери што сум ги сретнала. Не дека вашите/моите деца така ќе направат. Ама како што има примери на инфекции/ повреди и сл, има и такви примери.

Beatris -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 23:25:19)

Точно дека има. За се има вакви или онакви примери. Меѓутоа како што превентивно не даваме антибиотик, така нема ни превентивно да и дупнам уши на ќерка ми да не случајно утре и текне да дупне сама. Верувам дека до тогаш тој момент ќе го решам на поинаков начин и нема да се случи.

niki -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 23:33:19)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR

Ники, само пишав за такви примери што сум ги сретнала. Не дека вашите/моите деца така ќе направат. Ама како што има примери на инфекции/ повреди и сл, има и такви примери.

ima sekakvi primeri
mojot licen primer e deka iako imam dupki skoro 20 godini ne nosam obetki, veke ne se ni sekavam zosto gi izvadiv
povremeno nosam bizuterija i mi se teski na usite, ne mozam podolgo od nekolku casa da izdrzam da gi nosam

i edno od moite prvi spomeni od detstvoto e denot koga i gi dupcea usite na sestra mi, bese bebe i placese mnogu, na toa se sekavam, enda komsivka so igla od spric i gi dupcese, ja prasuvav majka mi dali i jas sum placela tolku, a taa me lazese nemalo da ja boli

Felly RR -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 23:36:25)

Да Беатрис во право си, не го наведов тоа за да давам причина за ставање на обетки, поентата ми беше дека ние како мајки, секако се трудиме да ги заштитиме нашите деца во сите ситуации, (некогаш успеваме, некогаш може не) и секој тоа го прави на начин на кој смета дека е правилен. Она што е за мене правилно, не значи дека е за сите други, и обратно.

Beatris -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (16.10.2012 23:44:40)

Јасно ми е фели, се согласувам. Ја сфатив поентата на твојот пост (ако сум плавуша[sm=smiley36.gif])Секој прави и треба да прави како што смета дека е правилно. Ама па искрено жал ми е толку мали бебувки да се изложуваат на непотребен стрес и ризик...

miana -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (17.10.2012 8:34:42)

Pa zali si go tvoeto dete,nemoj moeto da go zalis i da me osuduvas sto jas sum mu gi dipnala usite...
A Niki inaku da trebalo i jas na kerkami da i gi dupnam usinjata so IGLA- nema sansi da sum dozvolela takvo nesto..Znaci ima opcija sto se vika BEZBOLNO DUPCENE NA USI i nema zosto da ja zalam..Imam i jas 5 godisna kerka i ne ai gi dupnav na 1 godinka i voopsto ne zalam za toa,zosto sega ke sakase da nosi obetki a ke i bese strav da gi stavi..Ete tetkami ( bog da ja prosti ) mi e primer... OBOZAVASE da nosi obetki ,ama vozrasna i bese strav da gi dupne i stavase samo obetki na stipki i cesto i vikase na babami,sto ne ste mi gi dupnale koga sum bila dete,a sega stavam stipki na uvo...Na temava poveke pisuvaat majki sto ne stavile i nemaat namera da stavaat obetki,odkolku onie so iskustvo kako mene,koja bev "los roditel " i i gi dupnav usite na kerkami i sega mi e prava kuklicka,bez problemi [sm=smiley1.gif]

Ajde smir,smir i da ja olabavime malce temava,koj koga saka neka stava obetki,a koj nesaka - nemora!!!!!

MacenceEna -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (17.10.2012 9:17:52)

Ubavo kazano koj saka neka stava obetki na svoeto dete , koj nejke nemora [sm=smiley36.gif]
Nego Niki stvarno pa na sekoj koj ima sprotivno mislenje od tvoeto moras da mu vratis so komentar !
Nema potreba
Ajde pozdrav [sm=smiley2.gif]

deluxe -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (17.10.2012 10:26:16)

ovde bilo zesko!!!!sega i jas zbor dva za temava,imam kerka 7 godini ,nea i gi dupnavme usinjata na 7 meseci,pa sto???? eve si nosi obetki i lepotica e na mama,a ako ne saka ponatamu da nosi slobodno neka gi i zvadi nema da se zbuntuvam [sm=smiley36.gif],tuku ne mu ja "tupete" za bezveze,sekoj si pravi kako sto saka,a zgora na se ova e tradicija kaj nas na devojcinjata da mu se stavaat obetki,jas bi se zbunila ako temava e za maskite da nosat obetki toa e "glupost",na sin mi nikogas toa nema da mu go napravam ,no koga ke porasne ako saka neka stavi ,no ne mu e vo prirodata da nosi toj obetki ,a za devojcinjata toa e normalno ,zatoa ne lutete se megu sebe,prifatete ja tradicijata ,pa i nie sme devojki i nie nosime obetki pa neli e super moden detal toa????

vezilka RR -> RE: Кога да се пробушат ушињата за обетки? (17.10.2012 11:26:49)

ИЗВОРНА ПОРАКА: deluxe
jas bi se zbunila ako temava e za maskite da nosat obetki toa e "glupost",na sin mi nikogas toa nema da mu go napravam ,no koga ke porasne ako saka neka stavi ,no ne mu e vo prirodata da nosi toj obetki ,a za devojcinjata toa e normalno ,zatoa ne lutete se megu sebe,prifatete ja tradicijata ,pa i nie sme devojki i nie nosime obetki pa neli e super moden detal toa????

Ич не е за оваа тема, ама не можам да се воздржам, морам да прокоментирам за тоа „што не им било во природата да носат менѓуши на мажите а традицијата викала жените да носат“. Ако гледаме назад во историјата први почнале да се китат мажите и доолго време само тие и се кителе со накит. Китењето на жените со накит е релативно ново, историски гледано, па да не прејудицираме што е природно, а, што не. И накитот кога се појавил, се носел како заштита од „лоши сили“ и за остварување на поблиска врска со боговите во кои верувале тие народи, а денес се носи како моден детаљ..а за мода има време.

Страница: <<   < Претходна страница  7 8 [9] 10 11   Следна страница >   >>