Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
RE: Прва нова храна на бебето II 16.8.2012 15:01:38
AnnaMolly RR
Зошто бе луѓе да се блендира се живо и диво? Корнфлексот кога ќе се потопи во нешто десетина минути (без разлика дали е јогурт или топло/ладно млеко) ќе омекне и ќе стане како каша.
Првпат му дадов корнфлекс на 6,5 месеци. Не го искршив ич, само го потопив во топло млеко и јадење за мерак.
< Поракaта ја уредил AnnaMolly RR -- 16.8.2012 15:03:15 >
RE: Прва нова храна на бебето II 16.8.2012 15:14:52
*Elena*
Moevo ovesni snegulki jade samo potopeni, neblendani, gi topi...a od kornfleksot mi pravi faci ko nagoni za povrakjanje da ima, zatoa samo 2 pati dali ima jadeno kornfleks...
RE: Прва нова храна на бебето II 16.8.2012 16:30:14
Lady_D
Zdravo do site mamicki i dobrite soveti sto gi davate...malata Lara ima 4 ipol mesecii normalno si cica no veke pocna da i e malku samo mlko neznam...stanuva pocesto navecer inaku si spiese i ednas mi stanuvase a sega po 3 pati stanuva.Vcera za prvpat i dadov sokce od morkovce, se mislev dali prvo jabolka ili morkov i se odluciv za morkov mislam deka nee greska, malce i dadov samo da idam dali ke go saka okolu 50 ml i si go ispi celoto i posaka uste hahah eve sega pak ke i napavam i taka edna nedela pa posle da pomineme na jabolko, sto mislite vie?
RE: Прва нова храна на бебето II 16.8.2012 17:18:43
Hunny
Ние имаме 4 месеци и бидејќи одам на работа почнавме со сокчиња. Прво од јаболче, па од морковче. Ама се мршти, плука, одвај 10 мл пие и тоа со лажичка, со шише нема шанси:( Ако може некој совет како да ја научам да пие од шише. Баш ме чуди, зашто сум и давала измолзено
Ние имаме 4 месеци и бидејќи одам на работа, по совет од педијатарот почнавме со сокче, прво од јаболче, па од морковче. Воопшто не ги сака, се мршти, плука и одвај 10 мл пие и тоа со лажиче, од шише нема шанси. Ако може некој совет како да ја научам да пие од шише? А баш ме чуди, зашто сум и давала измолзено млекце од шише и ми го пиеше. Вчера додека бев на работа ја чуваше мајка ми и не сакала ни сокче, ни млеко, а и оставив мое млеко. Дали дека од шише или не била гладна . Ја надоив пред да излезам во 7:30 и следно цицање во 13:00, ме пуштија порано од работа. Ми е страв да не намали килажа ако не сака да јаде додека сум на работа:(
< Поракaта ја уредил Natuska85 RR -- 17.8.2012 10:09:47 >
RE: Прва нова храна на бебето II 16.8.2012 17:41:56
moni teo
hunny и јас почнав со сокчиња од 4месец прво со јаболко потоа слива но не сакаше да пие од шише со сила се додека не му дадов сок од крушка на хипп детето од тој сок ми го засака шишето
RE: Прва нова храна на бебето II 16.8.2012 21:32:05
Hunny
Ти благодарам Мони Тео, баш следно ни е крушка, па ќе видиме. И јас и давам од hipp сокчињата. Не знам зошто, мене педијатарот ми рече уште да не давам сок од слива, туку јаболко, морков, праска и крушка.
RE: Прва нова храна на бебето II 20.8.2012 17:45:29
natus
Mojov bebus za edna nedela ke napravi 4 meseci, i sega sakam da mu vovedam nekoja druga hrana, na ad sme, pa se mislam megu sok od jabolko, sok od morkov, orizova voda ili pasirana jabolka, so sto da pocnam, i isto ako moze da mi pise nekoj kako da ja pravam orizovata voda? od cist oriz, ama sakam organsko poteklo, samo ne znam kaj da najdam, dali samo go varam 15 min i toa e, ili treba od orizovite snegulki da pravam, isto dali mozam ne vareno jabolce, da go izrendam i iscedam, od organsko poteklo, znaci da ne go varam tuku vaka sokce??aj ve molam pisete mi prvive recepti, sto kako i na sto da vnimavam, citam i citam, ama ne mozam da odlucam, strav mi e da ne utnam nesto :)
RE: Прва нова храна на бебето II 20.8.2012 22:55:08
Felly RR
Natus, од ова што си пишала јас би ти препорачала да почнеш со јаболко. Можеш така рендано, па цедено - сокче да дадеш. А ако правиш кашичка тогаш варено и блендирано, или пак за почеток подобро готова кашичка. Потоа продолжи со морков, па може и да ги комбинираш двете. Се надевам дека ти помогнав.
RE: Прва нова храна на бебето II 21.8.2012 0:47:38
natus
Sekako deka mi pomogna, fala ti :) samo da go razredam sokceto taka?deka ke mu dojde mnogu koncentrirano mislam . A za orizovata voda koj znae kako pravilno da ja napravam, dali samo najobicno da go izvaram orivceto, kolku vreme, da dodam li nestoili ke treba od melen oriz, i kaj da najdam organski???
RE: Прва нова храна на бебето II 23.8.2012 11:39:23
ane.d
Мамички да ве прашам дали може од Лино-кексолино да и давам на И насабајле и навечер оти се одбиваме и мелко нејки ни да слушне да пие од шише за каши пак ич ама ови кексолиното што и го давам навечер многу ми го јаде
RE: Прва нова храна на бебето II 23.8.2012 13:04:28
anaana
nie denes prv pat jadevme kasicka so kompirce i morkovce domasna napravena. pred toa imase probano kupecka od morkovce i jabolce i tie ovosnite. mislev deka nema da ja jade bidejki e takva blutkava ama za cudo jadese :))) kazete mi sto drugo mozam da davam. inace imame 5 meseci i 1 nedela. mi donesoja na poklon toj baby bullet i denes prv pat go probav i malku e bucen ama super gi pravi isto kako kupecki :)))
RE: Прва нова храна на бебето II 23.8.2012 14:31:06
Ikana
Пред неколку дена конечно почнавме со глутен, прво со житарици на Нестле, па сега со Хипп готови каши од гриз, а здравје утре ќе јадеме чист гриз со ад млеко.
RE: Прва нова храна на бебето II 23.8.2012 14:35:14
kikicka
Ане.д Јас било којамлечна каша и ја давав за појадок или вечера не само кексолино,додуша не сум ни купила кексолино туку и давав млеко и бискоти алине толку често дека бискотите и ја стврднуваат столицата. Имаш различни млечни каши карамелиното е убаво,медолино исто и на хипп имаш за добранок каши.
ИЗВОРНА ПОРАКА: ane.d
Мамички да ве прашам дали може од Лино-кексолино да и давам на И насабајле и навечер оти се одбиваме и мелко нејки ни да слушне да пие од шише за каши пак ич ама ови кексолиното што и го давам навечер многу ми го јаде
RE: Прва нова храна на бебето II 23.8.2012 22:20:20
V for Veronika
zdravo mamicki mojata malecka ima 6 i pol meseci i dosega imame porobano samo zelencuk, ovosje i orizovi snegulki na Hipp. kazete mi koga mozam da pocnam so jogurt i biskviti ( i koi?)
RE: Прва нова храна на бебето II 23.8.2012 22:26:21
Ikana
Некои почнале со јогурт на 7 месеци, некои порано, а јас уште не сум дала, а имаме 8 и пол месеци. Бисквитите, за плазма знам дека не требало многу рано да се даваат поради тоа што содржат мед. Пробај со некои други, еве Џиџи Бебе ги фалеа, само ако не си дала глутен, гледај да бидат без глутен. А ако си дала, имаш готови каши на Хипп со гриз и ванила, многу се вкусни, како и 7 житарици на Милупа, или 8 житарици на Нестле.
RE: Прва нова храна на бебето II 28.8.2012 23:10:16
AnnaMolly RR
Леле и јас се уклучив за да прашам за бамја!
Еве денес му варев компир, морков, кромид, лук, брокула и бамја. До сега стопати сум му ги варела овие производи во комбинација, само без бамја. И денес видов дека има замрзната, па ставив.
Ама кога го испасирав зеленчукот, ми беше одвратно и лигаво. А никогаш до сега не ми излегло така. Гарант од бамјата. Можеби не е за варење, подобра е печена?
Инаку, ја дадов првпат сега (на 2 години и 2 месеци) зашто едноставно не ми текнало претходно, а не дека не смее. Не знам од која возраст е бамјата.
RE: Прва нова храна на бебето II 29.8.2012 0:41:54
kikicka
исто и јас денес прв пат дадов , до сега немав купено од што и на мене не ми паднало на памет. инаку свеки ја правеше со зајачко и комбинација бамија, модар патлиџан, тиквички , кромид и така како сос нешто беше
RE: Прва нова храна на бебето II 29.8.2012 10:39:18
Calypso
Бамјата ја ставам во јадења од мешан зеленчук, најчесто турлитава. Како еден вид зачин му доаѓа, а не како зеленчук плус, што знам, барем мене така ми изгледа. Инаку, чиста бамја не знам дали би јадел некој, јас не би. А знам дека има јадење полнети бамји, ама како се полнат толкицки малечки...
Тинке, слободно давај домат, искористи го тоа што го има во изобилство, задолжително лупен, дали како сок, свеж или во јадења со зеленчук. Инаку, доматите колку повеќе ги вариш, толку подобро, не им се губи хранливата вредност со термичка обработка, напротив, ликопенот кој го содржат го засилува своето антиоксидантно дејство.
RE: Прва нова храна на бебето II 29.8.2012 11:13:51
Lady_D
Od koga moze da se pocne so domatot? Nie napolnivme 5 meseci dosega piese samo sokce od jabolko i morkov, sega planiram da i dadam mesano od jabolko i morkov pa posle da i dadam nesto drugo...samo neznam sto? Preporacajte mi nesto???
RE: Прва нова храна на бебето II 29.8.2012 11:34:14
Calypso
Рано е со пет месеци за домат, јас дадов после 8 месеци, сепак е малку потежок за стомачето. Ако веќе си дала јаболко и морковче, пробај со круша, слива, праска, кајсија, од зеленчук може со зелена тиквичка, компирче, брокула... може и мелен ориз за некоја недела да воведеш, или пак прво оризова вода, а после и ориз.
RE: Прва нова храна на бебето II 29.8.2012 11:39:14
Lady_D
Aha znaci da prodolzam togas so praska imame domasni vo izobilstvo :D e sega se i davam svezo cedeno a so kashicki uste ne sme pocnale da ruckame, moze da pocnam da i pasiram od ova dosega sto sme piele kako sokce? a i kompir moze da se dade varen?
Искривените заби кај децата и кај возрасните се честа појава која може...
Анкета
Дали ви се менструации болни? пеперутка16
Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.