|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  12 13 [14] 15 16   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Прва нова храна на бебето II
29.8.2012 11:44:30   
Calypso
Може да ги пасираш праските, само да ги излупиш, секако се меки и сочни сега. И компир варен може да дадеш, ама почекај, ако даваш праски, прво нив барем три пати, после три-четири дена дај компир. Не ги давај двете наеднаш, оти ако се јави некаква реакција нема да знаеш од што е.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот Lady_D)
Непосредна врска до пораките: 326
29.8.2012 12:21:31   
anaana
nie imame 5 i pol meseci pocnav da i davam kasicka od morkov so kompirce malku. domasna i ja pravam. me interesira dali stavate nesto drugo vo kasickite sol ili slicno, vaka se blutkavi ama jas sega zasega ne stavam nisto drugo. me interesira od koga moze da se stava po malku sol?
i ako imate nekoj predlog za domasna kasicka za ovaa vozrast slobodno pisete.

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 327
29.8.2012 12:25:17   
arh_diz
Jas sol pocnav da stavam posle edna godina.
Mozes da napravis kasicka so mlada tikvica i morkovce, brokula so kompir

Биди тоа што си

(Одговор на членот anaana)
Непосредна врска до пораките: 328
5.9.2012 14:44:26   
Hunny
Ние почнавме со банана, па јаболко и сега планирам и круша. Што друго можам да и дадам од овошје, мислам на кашички? Имаме 5 месеци. И друго ме интересира, после колку време, овошната каша ќе ни заменува оброк?
Дали прво треба да ги проба сите вкусови или како?

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 329
6.9.2012 9:44:32   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: Hunny

Ние почнавме со банана, па јаболко и сега планирам и круша. Што друго можам да и дадам од овошје, мислам на кашички? Имаме 5 месеци. И друго ме интересира, после колку време, овошната каша ќе ни заменува оброк?
Дали прво треба да ги проба сите вкусови или како?

Можеш да дадеш слива, праска кајсија...мислам дека уште еден месец може да терате вака..веќе од 6 може да заменувате оброк

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

(Одговор на членот Hunny)
Непосредна врска до пораките: 330
6.9.2012 15:18:32   
miana
mene od start mi zamenuvase obrok i taka e do denes...

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 331
14.9.2012 13:34:03   
anaana
user posted image

za dva dena ke pravime 6 meseci. najdov vakva melena plazma bez gluten. moze li po mlaku da mu stavam vo mlekceto?

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 332
19.9.2012 15:32:52   
mama natasa
ednostavno deteto si e takvo,nemoj da se obvinuvas.moeto ima 5,5 meseci od 4 m.pocnav da mu davam postepeno ovosje a, sega veke ima 2 obroka(ovosna i zelencuk) cica mlekce a bidejki odam i na rabota nasabajle pie ad.mleko i toa se bes problem no jas smetam deka se e do deteto a nedo nasite postapkiuser posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 333
19.9.2012 15:39:02   
mama natasa

ИЗВОРНА ПОРАКА: anaana

nie imame 5 i pol meseci pocnav da i davam kasicka od morkov so kompirce malku. domasna i ja pravam. me interesira dali stavate nesto drugo vo kasickite sol ili slicno, vaka se blutkavi ama jas sega zasega ne stavam nisto drugo. me interesira od koga moze da se stava po malku sol?
i ako imate nekoj predlog za domasna kasicka za ovaa vozrast slobodno pisete.

zdravo anana,i moeto ima 5,5 meseci od zelencuk jademe (kompir,morkov, tikvicka,paskanat,brokula)pravam kombinacija od sto imam doma i na kraj dodavam i voda od teleska koska predhono svarena po preporaka od pedijatar i kasickite se top.a sol i dr zacini ne dodavam nouser posted image mi gi jade kasickite i toa mislam deka poveke gi saka zelencukovite odkolku ovosnite.

(Одговор на членот anaana)
Непосредна врска до пораките: 334
19.9.2012 15:55:47   
Hunny
Ние имаме 5 месеци и 8 дена. Досега сме пробале: јаболко, круша, слива, банана, кајсија, праска, тиква планирам утре да и дадам. Но, се’ уште не ни заменува цел оброк. И да ви кажам ништо не ми е јасно, што кога треба. Се правам по интуиција, зашто на педијатарот треба зборови со клешта да и вадам. Колку треба да изеде за да и замени оброк и кога да почнам со зеленчук и кој зеленчук? Цела сум збунета, а многу ми е важно да дојдеме до цел оброк бидејќи одам на работа, малата не прифаќа ни шише ни ад млеко и уште сме само на доење, па ми е страв да не ми е гладно детето.user posted image

(Одговор на членот mama natasa)
Непосредна врска до пораките: 335
19.9.2012 16:12:37   
kikicka
хани почни со морков, па компир па после можеш тиква, спанак па прави комбинации од нив. Бидејки сте пробале овошје сега можеш да и го даваш како ужина после утринско цицање, а зеленчукот како ручек малку по малку. Е кога ке почне убаво да си јаде можеш постепено да заменуваш целосен оброк. појадок ужина, ручек,ужина па вечера на крај. Колкаво е бебето?

Ние имаме 5 месеци и 8 дена. Досега сме пробале: јаболко, круша, слива, банана, кајсија, праска, тиква планирам утре да и дадам. Но, се’ уште не ни заменува цел оброк. И да ви кажам ништо не ми е јасно, што кога треба. Се правам по интуиција, зашто на педијатарот треба зборови со клешта да и вадам. Колку треба да изеде за да и замени оброк и кога да почнам со зеленчук и кој зеленчук? Цела сум збунета, а многу ми е важно да дојдеме до цел оброк бидејќи одам на работа, малата не прифаќа ни шише ни ад млеко и уште сме само на доење, па ми е страв да не ми е гладно детето.user posted image

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

Непосредна врска до пораките: 336
19.9.2012 20:35:18   
Marijan2012
Zdravo na site,

Nie sme na vozrast 5 meseci i 3 nedeli, i dosega sme ekskluzivno na doenje, planirame zdravje od ovoj vikend da pocneme so voveduvanje na hrana (sokcinja i kasicki). Pa ne interesira dali ima nekoj raspored na redosled za ovosje i zelencuk po koj treba da se odviva hranenjeto (dali prvo sokcinja ili kasicki). Ne interesira isto kolicina, vreme na dohranuvanje...

Pozdrav do site

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 337
19.9.2012 22:01:37   
ostoun
Prvo zaposnete so sok od jabolko, 1 lazicka , pa postepeno zgolemuvajte drugiot den 2 i taka nekolku dena, potoa sok od morkov isto kako so jabolkoto postepeno.

(Одговор на членот Marijan2012)
Непосредна врска до пораките: 338
20.9.2012 13:33:01   
mama natasa

zdravo hanny,mozes da probas so morkov,pa kompir,tikvicka,paskanat i t.n.a za toa kolku e dovolno za da se zameni eden obrok toa mislam deka samoto dete ke si pokaze kolku mu e dovolno.moevo na pr.ponekogas jade cela teglicka a, ponekogas pola.zavisi kako cical predhodno.mene pedijatarot veke na 5 mes.mi rece da mu zamenam cel eden obrok.i jas veke trgnav na rabota a malovo mi ima 5,5 mes.pa eve vakov ni e rasporedot:pred da odam na rab.cica(5:00h.)koga ke stane pie a.d. mleko okolu 150gr.(9:00)ipotoa oklou11:00 ima ovosna kasicka,vo 13:00 veke sum doma i cica,vo 15:00 ima zelencukova kasicka i natamu samo cicame ili ako eventualno si dojdam porano i akogo skokneme ovosjeto od sabajle ,navecer mu davam ovosje.a sega planiram da mu vovedam i zitna kasicka navecer a posle 6 mes.ke probame i so kravjo mleko.user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 339
20.9.2012 13:42:12   
mama natasa

ИЗВОРНА ПОРАКА: Marijan2012

Zdravo na site,

Nie sme na vozrast 5 meseci i 3 nedeli, i dosega sme ekskluzivno na doenje, planirame zdravje od ovoj vikend da pocneme so voveduvanje na hrana (sokcinja i kasicki). Pa ne interesira dali ima nekoj raspored na redosled za ovosje i zelencuk po koj treba da se odviva hranenjeto (dali prvo sokcinja ili kasicki). Ne interesira isto kolicina, vreme na dohranuvanje...

Pozdrav do site

epa izgleda deka sme tuka nekade,(M e roden na 25,03)nie veke imame vovedeno dorucek i rucek i jas prvo probav so ovoje(jabolko)no ne so sokcinja tuku so kasicki .mislev da mu dadam samo edna lazicka no na Marko mu se usladi i si kasna 5-6user posted image a sokcinjata nekako ne gi obozava pa poveke davam voda.znaci mozes da dades prvo jabolko,morkov,krusa,banana,slivi.koga ke pocnes so celi obroci mozes vo ovos.kasicka da dodades i orizovi snegulki jas gi potopuvam so sok i potoa gi blendiram so ovosjeto.a za kolicinata sama ke si odredis kolku mu e dovolno na tvoeto maleckouser posted image

Непосредна врска до пораките: 340
20.9.2012 14:31:48   
Marijan2012
Mama natasa fala za odgovorot, inaku naset_o e rodeno na 27.03 se vika Marijan. Dali moze da koristime svezo ovosje naesto gotovi kasicki, posto imame domasno jabolko i krisa neprskani...
Pozdrav

< Поракaта ја уредил Marijan2012 -- 20.9.2012 14:32:13 >

Непосредна врска до пораките: 341
20.9.2012 17:07:18   
mama natasa

Mama natasa fala za odgovorot, inaku naset_o e rodeno na 27.03 se vika Marijan. Dali moze da koristime svezo ovosje naesto gotovi kasicki, posto imame domasno jabolko i krisa neprskani...
Pozdrav

i nie imame od nasata gradina svezo ovosje i pravam domasni kasicki.ponekogas go varam ovosjeto ama samo zatoa sto potoa vodickata ja koristam kako sokce.a pretezno pravam od svezo ovosje ne go varam.Marko obozava krusa,jabolko i banana mesano i dodavam edna lazica orizovi snegulki koi predhodno gi potopuvam vo sokce i gi pasiram zaedno so ovosjeto.inaku stavam od trite ovosja po pola.pozz.

Непосредна врска до пораките: 342
20.9.2012 21:05:33   
Hunny
Мама Наташа. тука сме негде. Мојата ќеркичка е родена на 11.04., а на работа тргнав кога малата направи 2 месеци. Кај нас проблемот е што не прифаќа ад млеко, само цица, шише не сака да види, а пробавме и со чаша со клунче и не ја сака. Ја дојам пред да излезам околу 7 часот, па околу 10 ми ја носат да ја надојам. во 11 јаде овошна кашичка и околу 13:00 се враќам и пак цица. Само сега мм е на одмор и ми ја носи, така ќе истераме до 6 месеци, а после не знам.Денес бевме на педијатар и добро напреднала.

Непосредна врска до пораките: 343
20.9.2012 21:24:00   
mama natasa

Мама Наташа. тука сме негде. Мојата ќеркичка е родена на 11.04., а на работа тргнав кога малата направи 2 месеци. Кај нас проблемот е што не прифаќа ад млеко, само цица, шише не сака да види, а пробавме и со чаша со клунче и не ја сака. Ја дојам пред да излезам околу 7 часот, па околу 10 ми ја носат да ја надојам. во 11 јаде овошна кашичка и околу 13:00 се враќам и пак цица. Само сега мм е на одмор и ми ја носи, така ќе истераме до 6 месеци, а после не знам.Денес бевме на педијатар и добро напреднала.

hanny a ti da probas so kravjo mleko samo razredeno so voda,ima mnogu slucaevi a, procitav mnogu i ovde po forumite deka nekoi deca ne sakaat ad.pa preminale vednas na kravjo.ako ti e za uteha jas sum bila od 2 mes.na kravjo pa eve me ziva i zdravauser posted image user posted image user posted image .

Непосредна врска до пораките: 344
24.9.2012 13:03:38   
Marijan2012
Zdravo na site,

Nie pred dva dena pocnavme so sokce od jabolka, maliot e 6 meseci. Imam 2 prasanja:
1. Dali da prodolzeme so drugi sokcinja, krusa, morkov,... ili da probame so kasicki od jabolka?
2. Kolkava kolicina na sokce e dovolno za nego za ovaa vozrast i kako da ja pieme od ednas ili rasporedeno?
Koe e vaseto iskustvo?

Непосредна врска до пораките: 345
24.9.2012 13:11:04   
Andriance

Zdravo na site,

Nie pred dva dena pocnavme so sokce od jabolka, maliot e 6 meseci. Imam 2 prasanja:
1. Dali da prodolzeme so drugi sokcinja, krusa, morkov,... ili da probame so kasicki od jabolka?
2. Kolkava kolicina na sokce e dovolno za nego za ovaa vozrast i kako da ja pieme od ednas ili rasporedeno?
Koe e vaseto iskustvo?

Маријан2012, продолжи со сокчиња за да истестирате неколку вкусови...продолжи со круша слива банана праска кајсија...после можеш и каша од истите овошја...за него за почеток е доволно 50мл разредено со водичка

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 346
27.9.2012 11:54:18   
Ring
Od koga moze da se dodava maslinovo maslo ili puterce vo zelencukovite kasicki ?
nie imame 6 ipol meseci i imame problem so jadenje zelencuk user posted image
kompirce, tikvicka , oriz (integralen ) ne saka ni da lizne, usta ne otvara ....
i so morkovce i gi kombiniram ...ista pesna....samo morkovce jade

pa mislev ako moze malku da i smenam vkus da i dodam puterce ako smeam ? Vase iskustvo ?????

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 347
27.9.2012 12:04:38   
kufte
mamicki ke ve molam za eden sovet! sega na moeto bebce treba da pocnam da mu davam dohrana t.e. da pocne da probuva vkusovi pedijatarot mi rece da zapocnam so sokcinja no neznam dali da kupam ili sama da si napravam????????????

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 348
27.9.2012 12:30:16   
Ring
podobro e domasno napraveno....ako imas sokovnik staj ovosje vo nego i ete ti sokce, eventualno mozes malce vodicka da mu dodaes
ili izrendaj do ovosjeto i procedi go niz gazicka

(Одговор на членот kufte)
Непосредна врска до пораките: 349
27.9.2012 12:35:34   
mila28
zenski ajde kazete od koga pocnavte riba da im davate na bebuvkite i od koja? Jas planirav so oslic da pocnam eve napolnivme 9 m, megutoa vo jane sandanski an redovna konrola pedijatarot mi kaza oslic ne smrznato nikako, pastrmka recna da sum davala :) I uste ensto me iteresira kolku pati nedelno davate meseo, dali sekoj rucek e so meso i za zolcka isto dali 2 pati zolcka nedelno i 3 pati meso e dovolno, a 2 dena samo zelencuk(posno) btw krvta mu e odlicna i seuste cica pa si mislam da ne go opteretuvam premnogu so meso user posted image

Your children will become what you are; so be what you want them to be

(Одговор на членот Ring)
Непосредна врска до пораките: 350
Страница:   <<   < Претходна страница  12 13 [14] 15 16   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  12 13 [14] 15 16   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали ви се менструации болни?
пеперутка16

Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.