RE: Прва нова храна на бебето II (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

Ring -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.11.2012 10:47:13)

Od koga moze da probame boranija i grasok ?

za 10 dena pravime 8 meseci

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.11.2012 10:56:33)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ring

Ја мислам дека можете...јас искрено боранија бре многу ретко давам..не ми текнува..а грашок дадов од 8

miana -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.11.2012 11:03:55)

Od 8 meseci mozes da davas..Kerkami ima 10 meseci a veke jade belo gravce so nas..Boranija i varam cesto,a za grasok ne mi ni teknalo

elenak -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.11.2012 11:07:54)

Ние грашок од 6 месеци јадеме и тоа на почеток прилично често и ставав по неколку зрна во кашичките. А боранија негде околу 8 месеци ама само зелена и имам дадено.

Ring -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.11.2012 11:10:32)

Fala zenski [sm=smiley31.gif], ke pocekame uste malku

mila28 -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.11.2012 14:20:02)

Grasok dadov so polni 8, a boranija nesto porano(mlada boranija) leka dadov pokasno so polni 10m , a gravs euste ne sum dala, navodno neli treba da s evovede posle 1 godina, taka da togas planiram

Hunny -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.11.2012 15:11:09)

Ви благодарам на одговорите, малку доцнам ама нема врска[sm=smiley36.gif] А лукче и кромитче од кога може да се даде?

mila28 -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.11.2012 15:20:27)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Hunny

Ви благодарам на одговорите, малку доцнам ама нема врска[sm=smiley36.gif] А лукче и кромитче од кога може да се даде?

ako ne se lazam mislam deka kromidce pocnav da davam na 6,5meseci a lukce na 7m. Kromid obavezno satavm vo sekoe rucece negovo i si jade nema problem.

Bethany -> RE: Прва нова храна на бебето II (10.11.2012 12:18:39)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

Ова е лененото семе на Виталиа
[img]http://www.vitalia.com.mk/content/images/5B750D1861FC7A438B12D2683E91CDCF.jpg[/img]
не е мелено, цело зрно е, пожелно е да го сомелете пред да им го дадете на бебушките. Може од 8 полни месеци, помага за јакнење на имунитетот, регулација на работата на цревата, богато со Омега3 масни киселини кои се важни во целокупниот развој. Меленото семе се чува во тегличка во фрижидер, инаку ги губи својствата. На син ми му давам постојано, секој ден, откако наполни 8 месеци (сега има безмалку 20 месеци).

Уште подобра е оваа мешавина од 4 семиња, јас редовно му ја давам на син ми со житариците, по една лажица.
[img]http://www.vitalia.com.mk/content/4Seeds.jpg[/img]
ова се мешани мелени семки од сончоглед, од тиква, од лен и интегрален сусам. Одлично и за деца и за возрасни. (Ова малку офтопик - мене ми е дел од диетата, две супени лажици во шолја (од кафе) јогурт, како каша, заситува прилично и држи долго време, плус протерува ептен[sm=smiley36.gif])

i ovaa teglava na vitalia moze da se najde kaj nas ...malku sum neupatena za ova priznavam?

Андрианче, јас вчера ја купив од Веро, мислам на тегла, и кошта 67 денари. Џабе [sm=smiley36.gif] а пишува колку е богато со влакна, железо, калциум, витамин Б1, магнезиум, фосфор. Сабајле во житарки ставив на син ми. [sm=smiley20.gif]

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето II (10.11.2012 16:13:01)

јас претежно зелена и давам, пошто таа е богата со железо, за разлика од жолтата!
ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance RR

Ја мислам дека можете...јас искрено боранија бре многу ретко давам..не ми текнува..а грашок дадов од 8

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето II (14.11.2012 13:38:59)

Женски ми треба совет....
Прво дали смеам да и давам тарана и јуфки на М? Има 11 месеци и 5 дена.
Сирење проба веќе, смеам ли со сирење да и правам такви јадења?
Второ, колку треба да јаде на еден оброк? Она јаде по 200 гр овошни каши со житарки и навешер отприлика толку, а на ручек јаде малку повеќе, околу 250 грама каша со месо и зеленчук и жолчка. Доволно ли е ова или треба да покачиме? Фала!!! [sm=smiley31.gif]

Kockicka -> RE: Прва нова храна на бебето II (14.11.2012 13:48:06)

Jas mislam dali e dovolno si kazuva samata i nie jademem po tolku nekogas i pomalku. Tarana i jufki imame jadeno za tarna znam deka ima i bez jajca na Santela a jas neznaejki( za jajcata ) imam i dadeno i domasni jufki nemase rekacija pa sega koga jademe nie i taa kasnuva ama po malku

AnnaMolly RR -> RE: Прва нова храна на бебето II (14.11.2012 14:59:07)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Второ, колку треба да јаде на еден оброк? Она јаде по 200 гр овошни каши со житарки и навешер отприлика толку, а на ручек јаде малку повеќе, околу 250 грама каша со месо и зеленчук и жолчка. Доволно ли е ова или треба да покачиме? Фала!!! [sm=smiley31.gif]

Јас не знам што си чекала до сега за тарана. Имаш посна тарана на Сентела, најситна на свет е. Слободно дај и нека си јаде со сирење, зденка, кисело млеко, павлака, крем сир, зависи што има пробано. А за количината не знам што да ти кажам, никогаш не сум мерела колку сум му дала и колку изел. И не ми е јасно како мерите колку грама јаде детето? На вага или според тегличките од бебешка кашичка? Сериозно ми е прашањево, стварно не ми е јасно како мерите во грама.

miana -> RE: Прва нова храна на бебето II (14.11.2012 15:04:09)

I jas nikogas ne meram,i pravam po edno tanjirce pa kolku izede- tolku... Inaku takana jademe odamna veke a imame 10 meseci...Veke prestanav da i blendiram jadenje,samo ja naglecuvam so viluska po malce i krkame.... Imame porbano zdenka,sirenje,jogurt,pavlaka,jufki,tarana - se sto e mlecno...

AnnaMolly RR -> RE: Прва нова храна на бебето II (14.11.2012 15:09:13)

Браво, миана, што не и блендираш на госпоѓицата! И да и даваш веќе се да си јаде, 10 месеци си има, тамам си е. Мојата вечна филозофија - што порано се почне со воведување нормална храна (мислам на ручек домашен, не на ќебапи и хамбургери), подобро и за дете и за мама. Филип на 10-11 месеци веќе јадеше буквално секаква манџичка дома што правев, само без многу бибер. А инаку ставав и вегета и запршка и се живо и диво ние што јадеме. Затоа сега нема што не јаде и не памтам кога последен пат сум зготвила нешто специјално за него.

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето II (14.11.2012 15:14:30)

Икана ти на рвоето дете треба се сега да даваш, веќе се смее за месец е 1 годинка. Така даа не се ограничувај оваа смее ова не рано е.
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето II (14.11.2012 16:26:07)

Meram spored teglichkite na Hipp, onie golemite. Ok znaci moze tarana da jade i jufki. Pavlaka i nemam dadeno, nitu krem sir, ete toa ke bide naredno. Probavme inaku cokolado, portokal, sirenje, maslinki, mango..... zolcka i leb veke odamna i davam, jogurt i kiselo mleko isto, a kashite so kravjo mleko i gi pravam.

Ne sme zakasnile so nisto, taman ni e redot. Nikoj ne ne brka, uzivkame poleka vo se. [sm=smiley36.gif]

Ring -> RE: Прва нова храна на бебето II (14.11.2012 21:31:22)

Nie deneska prv pat probavme kiselo mleko mesano so palenta i ne go sakase
Prvo pravese kiseli faci , pa posle kako da se davese, se zakasluvase ...ne i se bendisa [sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]
I dadov Ideal Sipka .

Ama za 2-3 dena ke probame pak...ke go pomesam so nekoja zelencukova kasicka i mislam da probam so Bitolsko , toa ne e tolku kiselo

elenak -> RE: Прва нова храна на бебето II (14.11.2012 21:41:06)

Ринг јас само Битолско и давам, а и мене ми е тоа најубаво. А дали и палента јадевте прв пат? Дека и ќерка ми така правеше на почеток ама оти немав осет за густината на палентата и ми излегуваше малку погуста па изгледа и беше тешко за голтање. 

Ring -> RE: Прва нова храна на бебето II (14.11.2012 21:44:05)

Палента сме јаделе до сега , и ја направив малку погуста за да се разреди со киселото млеко , секогаш така ја правам....
до сега сум ја мешала со овошје и не правеше проблем
Ќе пробам со битолско па ќе видеме

anaana -> RE: Прва нова храна на бебето II (16.11.2012 12:46:18)

[img]http://hipp.com.mk/images/img0846.png[/img]..

mi donesoja vakva kasicka. ova se dava kako ovosen obrog ili kako uzinka?

elenak -> RE: Прва нова храна на бебето II (16.11.2012 13:07:32)

Па во зависност од тоа дали вас овошјето ви е оброк или ужинка. И зависи колкава количина би изело [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image]. Моето ако го изеде ова цело два-три саати нема да бара јадење.

anaana -> RE: Прва нова храна на бебето II (16.11.2012 13:21:09)

pa vo princip i moevo ne e nekoj jadac. ubavo e cela kasicka da izede ama toa e retkost. jademe eden ovosen obrog jademe i zelencuk za rucek. imame 8 meseci
ama deka ova ovosen jogurt ne znam dali kako uzinka nekolku lazicki da i davam ili namesto ovosnata kasicka

Beatris -> RE: Прва нова храна на бебето II (16.11.2012 13:21:30)

Ужинка! Ако не се лажам и на самата тегличка пишува дека е меѓуоброк.

anaana -> RE: Прва нова храна на бебето II (16.11.2012 13:26:28)

da bas sega procitav nazad :))

Страница: <<   < Претходна страница  17 18 [19] 20 21   Следна страница >   >>