Dr.BiljanaSpirkoska
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: emilijamak Pocituvani imam edno prasanje, moeto dete e rodeno kako prematurce, sega veke ima 6 meseci se razvivame dobro veke 7 + kg imame , pred 4 meseci mu e otkriena pseudomonas aeruginosa vo noseto koja sto ne e tretirana so terapii bidejki nema nikakov simtom, od togas navamu nemame zemeno bris, eve denes pravevme da vidam dali ja ima seuste, pa za rezultatite potoa, denes mu zemav i krvna slika kade sto pisuva vaka hemoglobin 9.3, hematokrit 30.1, MCV 68.8, MCH, 21.2, MCHC 30.8, RDV 15.2, LYNFOCITI 76.0, Granulociti 17.6, Limfociti 6.4, Granulociti (10^3/MM^3) 1.5, Trombociti 741 sto me najmnogu zagrizuva i PCT (%) 0.533, Ve molam za info , nemame nikakvi simptomi ni bolki ni temperatura, osven sto posledniov mesec ne kakame redovno postojano sme so provokacii mikroklizmi i maloka cvet, pievme sirup last b koj ne ni pomogna voopsto, pozz i Vi blagodeam odnapred Pochituvana, Neznam dali ste imale bolnichki prestoj do sega,bidejji ovaa bakterija e anaerobna ,i najchesto se dobiva kako intrahospitalna infekcija,no kako i da e ,po antibiogram treba da selechi.Napreduvanjeto Vi e dobro, ona shto ne e dobro se vrednostite za HgB,MCV<Hct koi treba da se koregiraat.Jas sm da se vkluchi Sir.Ferrim lek 1h5 ml kako i Sir.Feroglobin 1x1 kl kako i Vit.C od 50 mg 2x1 ili dva pati po 10 gtt na techen oblik na Vit.C koj go ima na pazarot,za da se koregira krvnata slika.Okolu kakanjeto imame dobro iskustvo so Sir Portalak ( imoper) 1x1 kl do vospaostavuvanje na normalna stolica , znachi ne samo nekolku dena ...Pozz i sekoe dobro ...
|