Dr.BiljanaSpirkoska
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Malecka23 ИЗВОРНА ПОРАКА: Dr.BiljanaSpirkoska ИЗВОРНА ПОРАКА: Malecka23 ИЗВОРНА ПОРАКА: Dr.BiljanaSpirkoska ИЗВОРНА ПОРАКА: Malecka23 ИЗВОРНА ПОРАКА: Dr.BiljanaSpirkoska ИЗВОРНА ПОРАКА: Malecka23 Imam bebce 3.5meseci od pocetokot sme na ad nan.No poslednive 3nedeli deteto ne saka da pie mleko go odbiva.smenivme cucli sisinja mleko u temna prostorija so muzika i sto uste ne no detevo po miris go oseka i vristi place ne saka ni da go proba.Bevme na pedijatar ni rekoa demek e period ke pomine mala bila za kasicki ili bilo sto.napravivme krvna slika eritrocitite i se namaleni malku pod dolna granica a Hbg i e edna edinica nad dolnata granica.Vo urinata imame bakterija leukociti i +za askorbinska k-na.sega pravime urino kultura.Bidejki ne mozev da izdrzam morav nesto da prevzemam na svoja raka za deteto da jade.Pocnav mlekoto da go mesam so orizova voda i davam kasicki-do sega banana ajbolko kompirce seto toa pak izmesano so mleko i orizova voda.Mlekoto pocna po malku da go pie a kasickite epten gi saka.Se konsultirav i so mojata maticna i ona mi rece da prodolzam so kasickite i da i davam kolku sto detoto saka.Me interesira vaseto mislenje sovet dali postapuvam pravilno i kako ponatamu so ishranata kolku kolicinski mozam da dadam bidejki gledam deka nekako deteto samo kako da si zamenuva obrok so kasicka i pravam domasni kasicki celo vo edna mala teglicka od 125g i toa e za dena no ete vcera probav i cela tegligcka si ja izede naednas i bese mnogu zadovlna i radosna.Da napomenam deka bebeto e veselo ne pokazuva nikakvi znaci deka nesto go boli kaka i mocka redovno.Od koga pocnam da i davam kasicki stolicata i se promeni prethodno bese premnogu zeleno pa posle imase i dijarea a sega e zlatno zolta. pochituvana, Jas bi sakala obavezno da se sredi urinarnata infekcija koja mozhe d abide prichina za malaksanost,nespecifichni simptomi koi vkluchuvaat i nejadenje(nemanje apetit)..Ona shto vekje go pravite prodozhete (se slozhuvam so Pedijatarot) osobeno so faktot shto go kazhuvate deka vekje imate zlatno-zholta boja na stolica....Inaku prethodnata stolica koja bila zelena znachi deka to ane e dijareja ( obichno toa znachi t.n gladna stolica) znachi mozhebi mu nedostiga mleko ,no bitno e deka i pokraj kazhichkite koi gi davate i toa kolku shto saka da jade istite da ne zamenuvaat mlechen obrok..Znachi samo go naviknuvate na nov vkus no nikako ne smeete da bidete pod 8 mlechni obroci..Ako gledate deka Nan nekako ne saka da go pie kje probate so drugo adaptirano mleko ( humana na primer) bdejkji preporakite se deka do 6-ot mesec mlekoto e glavna hrana na vasheto bebe,se drugo shto se voveduva ne e da zameni mlechen obrok ,bidejkji i ne e mn kalorichno..Eventualno mozhe kje ispie pomalku mleko zaradi kazhichkite no nikako d ane se ostavate pod 8 mlechni obroci ...Pozz i sekoe dobro..ako imate prashanje ili nekoi nejasnotii slobodno konsultirajte ne....samo me interesira kakvo mleko dodavate vo orizovata voda??? dali e toa adaptirano ? Bidejkji ne smeete d avkluchite drugo mleko osven adaptirano do 6-ot mesec ...Sekoe dobro ...+ za askorbinska kiselina znachi deka vo mozhkata e pronajden vit C koj vie go davate sigurno po edna tabletka od 50 mg...Sekoj vishok od vit od gupata na B i C vit se lachi preku mochka,i toa ne e za zagrizhuvanje...Treba d aja reshime urinarnata infekcija sekako !!!....pozz Vi blagodaram na odgovorot. Vaka vo kasickite si davam AD mleko .Od mlekata probavme Nan Laktovit Aptamil Nan bez laktoza-bidejki mislev deka e alergicna no se e isto sega ja vrativ na Nan.eve veke 2dena kako imame golem napredok so mlekoto pa voopsto ne i davam kasicki.Denovive ke gi zemem rezultatite od urino kkulturata.Spomnavte vitamin c tabletki?jas voopsto ne sum davala takvo nesto nitu pak nekoj mi preporacal zaradi toa i mi bese cudno sto ima vo mokracata.Vcera nemav dadeno nikakva kasicka a denes koga se iskaka bese pak zeleno gusto so zolto kako prolivce i imam zabelezano deka ima kako grutcinja nesvarlivo mleko a posebno koga go spremam mlekoto pazam da bide ubavo i celosno rastvoreno. pozdrav pOCHITUVANA, Jas smetam deka nemame napraveno dovolno dobra reulacija na crevna sluznica..Kje sakam primena na Caps.Linex forte S.1x1 caps, i toa sodrzhinata od istata da s erastvoi vo mala kolichina technost( chaj ili voda..) Drugo ne,nitu mleko nitu sok..Sakam da se dovedime vo red so boja i cvrstina na stolica ...Proverete dali davate nekoj preparat na vitamini koi kje predizvikaat lazhenje na Vit.C vo mochna..No,toa ne e za zagrizhuvanje..Vishokot koj bebeto go prima od Vit.C se lachi preku mozhka taka da nema mesto za panika i zagrizhenost ..Pokraj Caps/Linex forte odete odredeno vreme so Humana HN koja kje ja regulira stolicata i plus Sir.Fural koj kje go davate dodeka ne dobite normala gustina na stolica i to avo doza od 3-4 x 1/2 k.l( ili 3-4 x 2,5 ml) ..S;lobodno Guralot ne e antibiotik i ne s eplashete..Da ostanema vo kontakt okolu rezultatot od terapijata ..Ve zamoluvam..Pozz i sekoe dobro..Se nadevam na podobra stolica ponatamu..Samo trpenie .. Pocituvana ja primenuvame terapijata sto mi ja dadovte no nema rezultati.Humana mlekoto go odbiva a vake 2 dena pocna pak bilo kakvo mleko da odbiva,stolicata e seuste zelena so grutcinja mleko(mozno li e grutcinjata da se od brz ME?.rezultatite od urinokulturata se negativni.vo vtornikot ne merea bese 6280 na 4ti mesec a na tret 5950.i davam cajce od hipp komoraca anason i kamilica,Ve molam za sovet sto ponatamu pozdrav Znachi tuka bi barala kompletna laboratorija za da se utvrdi eventualnata prichina okolu ovaa sostojba ako taa trae se podolgo vreme....Stolicata e zelena shto znachi gladna stolica , ili nekoj creven disbalans..Bi ve zamolila da se napravi eho na mesheto i mikrobiologija kako koprokultura ( primerok od stolica ) i t.n celofanski bris ,za da vidime mozhna eventualna prichina za sostojbata ...Namesto Linex forte ,kje odite so Sol.Pro life shto sodrzhi bakterii koi kje ja sredat i taka smenetata bakteriska flora ...No,sterilnata urinokultura ne znachi nemanje na infekcija ...Nemozhe da e tolku brz metabolizmot ... ako treba i konsultacija so supspc.Gastroenterohepatolog na Klinika za detski bolesti kade kje se napravat dopolnitelni ispituvanja zashto e ova vaka..Me interesira kako go spremate mlekoto ???? Dali stavanjeto na lazhichka od prashokot od ad mleko e vo izvriena voda ?.....pozz Pocituvana 6dena davam Fermental bidejki Pro Life ne se proizveduvaat no situacijata e ista da ne recam sekoj den se vlosuva.Davam i kapki Babyvit no zaludno.Mlekoto i go spremam vo izvriena voda potoa za sekoj obrok ja stopluvam na 40 C i za stolicata sum sigurno deka e gladna stolica i davam i aksicki po 125g samo tie gi saka.Vaka e vesela i radosna ziva ,no znae naednas da zaplace jako i stane nervozna pretpostavuvam deka e od zabcinjata,preku den spie no samo kaj mene vo race po 6h bidejki ako ja ostavam se budi odma i place..nz veke sto da napravam da projade..pozz Dusho, Smetam deka treba ako ne se razbravme dobro pred sekoe davanje na adpatirano mleko ,togash vo momentot vodata se izvriva ,se dodavaat lazhicite od prashokot na ad mleko i taka dobieniot rastvor se protresuva ...Bidejkji toa bilo izvriena voda ,se ostava taka podgotvenoto mleko da se ladi na sobna temperatura okolu 4-5 min ...I se dava na bebcheto vo onoj moment koga Vashata raka doprena na shisheto treba da bega,znachi da nemozhete da izdrzhite pri dopir na shishe ili kapnete kapka na vashata raka,na kozhata i kje ocenite otprilika dali e dovolno proladeno za da se dade na bebcheto...Grutchinjata shto mi gi spomenuvate vo kakata ,smetam deka se od nesvareno mleko..Rano vi e za davanje na orizova voda,zashto ste mnogu mali,skrobot kako slozhen sheker vo orizot se dava posle 6 meseci..Vie slobodno mozhete da kombinirate kashichki i mleko..No sekogash melkoto nudete go prvo...Ako ne saka davajte kashichki no znajte deka tie nemaat hranliva vrednost bidejkji se od vareno ovoshje...Ako ne saka da pie od mlekoto odete so kasha,..Posle tri chasa pak ponudete mleko no ne vodata koja bila provriena da se zagreva zashto toa e ne pravilno , taa e togash bakterioloshki zagadena ....se chitame pak...pozz
|