RE: Полигамија (Целосна верзија)

Форум >> [Партнерство] >> Семејство и партнерски односи

Порака

Fiao -> RE: Полигамија (2.1.2013 23:53:54)

Баш напротив ја разбрав дека она сакала, а Ummu Ajna планира да и го поклони за свадба!
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: Fiao RR

Е сега веќе ептен се заплетка работава [sm=smiley1.gif]. Сеа веќе нипто не ми е јасно?! Како тоа? Нели со неа ќе се венча? [sm=smiley1.gif]
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ummu_Ajna

ИЗВОРНА ПОРАКА: Fiao RR

Лелееее не можам да ве дочитам човече! [sm=smiley36.gif]
Абе јас само за едно ќе пукнам да дознаам: Зошто не сакаш ти да му бидеш венчана жена? Зошто се реши поклон да го дадеш?
(Извинете на интимната природа на прашањето, ама ова стана поинтересно за гледање дури и од турските серии [sm=smiley36.gif])
П.С. Ништо лично или навредително немав намера да содржи мојот коментар, чисто многу ме интересира запознавање на различности, ама и баш би сакала да знам како се чувстувате и како ги носите тие некои одлуки кога сте две во прашање (еве како за бракот во матично на пример)

po sve sto izgleda jas ke
se vencam ;)

Треба да читаш внимателно , [sm=smiley1.gif],прееска пиша дека не сакала таа другата.ако ја разбрав добро оти и мене мн заплеткана ми гледа работава

Bilence2 -> RE: Полигамија (2.1.2013 23:54:11)

I da dopolnam "Ne se vo krvno srodstvo, i moze da bidat maz i zena ako se od razlicrn pol??

ИЗВОРНА ПОРАКА: kapina

a toa detye ke bide li tvoe od vtorata mu zena pak nema da bide tvoe
3

ako ja
imam dete i ona tie deca se bratce ili sestrice ili dve sestrici ili dve bratcinja zasto semkata im e edna od eden tatko se a ako se se od edna majka razlicni tatkovi ne se vo krvno svojstvo, vo islamot ako primer sega ja nemam mleko i mi go zemes ti deteto da
mi go dojis tie deca se brat i sestra po mleko i za niv e zabranet brakot

А чекај , ако ги роди една мајка , а од друг татко не се во крвно сродство? Кое објаснување го има за ова исламот?

niki -> RE: Полигамија (2.1.2013 23:54:23)

a taa sto mu e svalerkata kade i e pametot na nea 10 godini da ode so zenet maz neli saka i ona da se omaze ozene da ima familija zosto si go gube vremeto so nego i jas prethodno kazav mozda zenata mu toa go trpe zaradi decata nikoj ne e tolku glupav 3 pati da go faka mazot i da ne svate sto e rabotata

ah kapina, mazena e zenata, ne gubi nisto ima i maz i svaler i deca

lilicka -> RE: Полигамија (3.1.2013 0:00:15)

Ummu_ajna mene mnogu me interesira kolku vreme si vo brak so tvojot soprug i dali si od Sk?????Nekako citam citam i se mi e nestoo izmesankoo malkuu.....ako sakas da mi odgovoriss?????

kleo -> RE: Полигамија (3.1.2013 0:18:17)

Мене ме интересира како тм се снаоѓа во целата оваа ситуација. Ние жените сме си комплицирано по природа, па тешко е човек да излезе на крај со една, а не па со повеќе жени?

Ummu_Ajna -> RE: Полигамија (3.1.2013 0:19:38)

of lele ovoj pusti mobile me ubiva aj od utre
ke vi pisam od laptop za sekunda ke odgovara
da od sk sum kako devojce ziveev
vo naselba aerodrom kaj t.c biser. sega vaka idam na spienje ke ve zamola
da se vozdrzite od komentari utre koga ke stanam
ke produzime so diskusijava nemoj te koga ke stanam da padnam u nesves od
mnogu komentari. utre ke pisam edna cela kniga za vas od laptop sve po red za ovaa rabota i nema da
mi e maka inace poludev so mobilniot denes ja izedov cela azbuka hehhehe. znaci se dogovorive so postovi za vecerva stop. vi posakuva
dobra nok i ubavo da spijete gusnete si gi mazulinjata i ne gi pustaj te od krevet da ne vi donesat nekoja druga hahaahha . mm sega ke go imam kaj mene mesec dena, drugata e kaj nejzinite vo bosna :) ve guskam site

lilicka -> RE: Полигамија (3.1.2013 0:33:13)

Hhahha se iznasmeav na tvojov post ummu ajna tuku......se sto si pisala do sega nema nikava logicnost ednas vikas taka ednas vikas vaka......da ne ne setas ti po keramidi????Nekako da si devojce od Aerodrom mazena vo jaja pasha ako se sekavam,hmmm neznam ima mnogu nelogicnosti pa i zboruvas albanski,bosanski i arapski mi se cini deka si pisala malo morgenn nekako ne ti veruvam deka si bila hristijanka pred toa....nemoj da se navredis samo molimte[sm=jezicek.gif]
Da si hristijanka sto od ljubov si ja smenila verata ako ne i za drugo garantiram deka ne bi mu dozvolila na mt da ima druga,zasto bi ja smenila svoja vera za druga??Eve trgnuvam od sebe ako jas bi se omazila za covek od druga vera i bi jas smenila mojata sigurno bi go napravila toa od ljubov da receme samoo......znaci imam svoi bliski so mesan brak i nekako znam kako odat rabotite otprilika[sm=smiley36.gif]
Ne te napagjam no ete toa e moe mislenje.....!!!

Ummu_Ajna -> RE: Полигамија (3.1.2013 1:03:02)

navistina me macite ne ste fer. kako da ne se buni covek moga pisuvate edno isto prasanje i za edna
min sto referati strpete se malce a moderatorite utre ako sakaat neka gi izbrisat site posoi do eden ke pisam od laptop sve komplet za meneiznacitajte se tri dena i dzabe ke vi bide i toa koga ne razbirate so da vi pravam. koga citate
preku redovi jas koga citam nesto se koncetrira tuka pametot a vie en ste radoznali em pametot ci leta sekade i sakate da vi odgvora
i plus lazga majtapdzila me
prajte jas pak ke recam koja saka neka veruva koja saka ne. a koja saka dokaz neka poveli na kafe ne jadam lugje da bu se uverila taa sto ne veruva sto misli deka samo na filmovi postoj za zal i kaj mene postoj cela godina

Felly RR -> RE: Полигамија (3.1.2013 7:25:44)

Нема потреба од бришење постови, освен онаму (како што пишав) каде се прекршуваат правилата на форумот. Еве, сите го испочитувале твоето барање, а бидејќи темава е поширока, може да се продискутира и на други теми - Жената во исламот, Мешани бракови.

Pepelaska * -> RE: Полигамија (3.1.2013 9:20:50)

navistina me macite ne ste fer. kako da ne se buni covek moga pisuvate edno isto prasanje i za edna
min sto referati strpete se malce a moderatorite utre ako sakaat neka gi izbrisat site posoi do eden ke pisam od laptop sve komplet za meneiznacitajte se tri dena i dzabe ke vi bide i toa koga ne razbirate so da vi pravam. koga citate
preku redovi jas koga citam nesto se koncetrira tuka pametot a vie en ste radoznali em pametot ci leta sekade i sakate da vi odgvora
i plus lazga majtapdzila me
prajte jas pak ke recam koja saka neka veruva koja saka ne. a koja saka dokaz neka poveli na kafe ne jadam lugje da bu se uverila taa sto ne veruva sto misli deka samo na filmovi postoj za zal i kaj mene postoj cela godina

Не се нервирај, еве јас на пример одвај чекам да ја споделиш со нас приказната за себе.[sm=smiley1.gif]

kapina -> RE: Полигамија (3.1.2013 11:06:26)

tie ne se braka tie deca sto se od eden tatko od razlicni majki tie se polubraka polusestri kakvi braka kazuvas ti tie se polubraka

Beatris -> RE: Полигамија (3.1.2013 11:17:32)

Аман капина не се фаќај за влакно, ја разбравме сите поентата! И те молам цитирај го постот на кој реплицираш за да не се чудат сите што сакал да каже писателот!

niki -> RE: Полигамија (3.1.2013 11:18:20)

tie ne se braka tie deca sto se od eden tatko od razlicni majki tie se polubraka polusestri kakvi braka kazuvas ti tie se polubraka

da ne se i polovina luge mozebi? kakva vrska ima toa sto nie taka gi narekuvame valjda zenata ima pravo da gi cuvstvuva kako svoi braka i sestri

vesna1 -> RE: Полигамија (3.1.2013 11:26:32)

Nemozam da ja docitam temava,tolku ste pisuvale.
Samo nekoi clenki preterale so navredite,toa e nejzino versko ubeduvanje i tocka. Saka taka da zivee i ne treba da se mesame. Moze da ja prasame kakov e nivniot zivot, obicaite,nivnite svakanja.
Ne smeeme da navreduvame,i ne smeeme da ja sporeduvame so pedofili,ubici bidejki toa se izopaceni licnosti koi pravat steta na opstestvoto, a Ummu Anja zivee samo spored nejzinite verski ubeduvanja i na nikogo ne steti.

Палешка РР -> RE: Полигамија (3.1.2013 11:27:02)

ako ja
imam dete i ona tie deca se bratce ili sestrice ili dve sestrici ili dve bratcinja zasto semkata im e edna od eden tatko se a ako se se od edna majka razlicni tatkovi ne se vo krvno svojstvo, vo islamot ako primer sega ja nemam mleko i mi go zemes ti deteto da
mi go dojis tie deca se brat i sestra po mleko i za niv e zabranet brakot

А чекај , ако ги роди една мајка , а од друг татко не се во крвно сродство? Кое објаснување го има за ова исламот?

Ова е навистина нелогично. Претпоставувам дека произлегува од патријархатот, но е модифицирано. Дали децата кои ги родила една мајка со различни татковци не се браќа/сестри, или погрешно разбравме?

Bethany -> RE: Полигамија (3.1.2013 11:29:28)

Сакам да ви прераскажам една случка од СТариот Завет (кој читал сигурно ја знае), ќе се обидам да ја пренесам најверно. Имено зборуваа за Аврам и неговата жена Сара. Тие не можеле да имаат деца. Веќе беа стари кога Сара му предложи на Аврам да ја земе нејзината слугинка Агара(Египетка) и преку неа таа да добие деца. Аврам ја послуша и слугинката Агара забремени. Кога забремени Агара се возгордеа и почна со презир да ја гледа својата господарка Сара. Тогаш Сара се изнервира и му кажа на Аврам дека тој бил крив за оваа неправда, и и било криво дека сакала добро да направи, а таа ја сега гледа со презир. Затоа Аврам и кажаа на Сара да прави со Агара што сака. Сара ја избрка Агара.
Лутајќи по пустина, на Агара во пресрет и дојде Господовиот Ангел и ја праша: 8 и ја праша: „Агаро, Сарина слугинко, откаде доаѓаш и каде одиш?” А таа одговори: „Еве, бегам од својата господарка Сара.”
9 А Господовиот ангел и рече: „Врати се кај господарката твоја и покори и се под нејзините раце!
10 Ангелот Господен уште и рече: „Ќе го умножам мошне твоето потомство; не ќе може да биде избројано поради множеството.”
11 Натаму Господовиот ангел и рече: „Ете, ти си бремена и ќе родиш син. Дај му име Исмаил (Кого Бог Го Слуша), зашто Господ ја чу твојата мака.
12 Тој ќе биде како диво осле: неговата рака ќе се крева на секого, и сечија рака на него; и тој ќе живее, во близина на сите свои браќа.”

Аврам имаше 86 години кога Агара му го роди Исмаил.
Меѓутоа уште пред ово да се случи Бог му има ветено на Аврам дека ќе му даде наследник. Сара беше нетрпелива и немаше вера па го потикна маж и да спие со Агара.
Ама Бог го исполни своето ветување, и Сара забремени кога беше стара и кога не веруваше дека тоа може да се случи. На Аврам му се роди син Исак кога Аврам имаше 120 години.
После тоа, Сара виде како син на Агара, Исмаил, се поигруваше со нивниот Исак и му кажаа на Аврам да нејќе син на робинката да наследи она што треба да припадне само на нивниот син Исак. Тоа не му беше мило на Аврам, бидејќи и самиот Исмаил му беше син. Но Бог му кажа да ја послуша Сара, бидејќи Исаково семе ќе го овековечи неговото име, а и од Исмаил Бог ќе подигне голем народ. Затоа Аврам ја испрати Агара со Исмаил далеку од нив.
Се смета дека Аврам ни е "татко", дека муслиманите се потомци од Исмаил, а Евреите (и сега Христијаните) од Исак.

Umu Ajnna, јас знам дека и вие во Куран имате Аврам, мислам дека приказните се различни малку, ама ете оваа од Библијата ме подсети на тебе. Уште во тоа време луѓето се соочуваа со проблеми со забременување, па и со други чувства прикључни кон тоа. Се надевам дека ти ќе забремениш, бидејќи дете навистина може да промени состојба и во главата, а да не зборувам за во срцето. Ако ти е само да му најдаш жена за да му роди дете, биди спремна дека ако се тоа случи дека ќе имаш тежок период, ти првин сама со себе.
Немав некоја посебна причина со овој пост, освен да истакнам уште една "лоша страна" на бигамија (полигамија) и всушност како настанала, се е поврзано со размислувања на луѓето, од нивните стравови, лични борби и сл.

Hunny -> RE: Полигамија (3.1.2013 11:31:34)

Ќе се воздржам од темата, само ќе кажам дека Капина е мој фаворит[sm=smiley36.gif] Сите зборуваат за едно, таа за друго[sm=smiley36.gif]

niki -> RE: Полигамија (3.1.2013 11:38:58)

kolku jas znam nekoi muslimani praktikuvaat pri razvod, duri i smrt na tatkoto, decata da ostanat so negovoto semejstvo a ne da gi zeme zenata, za da se premazi polesno
taka verojatno e nemozno da se razvijat bratsko sestrinski odnosi pa od tuka ne se vo srodstvo
talisman vo edna druga tema pisuvase deka ova ne e po kuranot preporacano, no se slucuva i toa

niki -> RE: Полигамија (3.1.2013 11:50:16)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Немав некоја посебна причина со овој пост, освен да истакнам уште една "лоша страна" на бигамија (полигамија) и всушност како настанала, се е поврзано со размислувања на луѓето, од нивните стравови, лични борби и сл.

tocno e ova sto go tvrdis, no lugeto imaat pravo da se plasat i da donesuvaat odluki osnovani na stravot, toa e edna sosema prirodna i covecka osobina
razmisluvanjata i stravovite gi proizveduvaat nasite licni borbi od koi izleguvame poiskusni i pomudri i pohrabri, toa e smislata na zivotot barem spored mene
site sme tuka na planetata zemja da izodime nekoj pat, sekoj od nas si ima svoj start, marsuta i cel

Bethany -> RE: Полигамија (3.1.2013 12:01:43)

ИЗВОРНА ПОРАКА: niki

tocno e ova sto go tvrdis, no lugeto imaat pravo da se plasat i da donesuvaat odluki osnovani na stravot, toa e edna sosema prirodna i covecka osobina
razmisluvanjata i stravovite gi proizveduvaat nasite licni borbi od koi izleguvame poiskusni i pomudri i pohrabri, toa e smislata na zivotot barem spored mene
site sme tuka na planetata zemja da izodime nekoj pat, sekoj od nas si ima svoj start, marsuta i cel

Да, стравот е нормално чувство, ама она што е битно е какви одлуки донесуваш како последица од стравот. Секој избор има своја последица, некоја може да биде долготрајна или доживотна, како во случајот со бигамија. Ќе немам деца, ќе му овозможам мм со друга да има деца, а отвараш безброј други стравови и други лични борби и на крај само закомплицираш.
Сега, јас ја закомплицирав работава [sm=smiley36.gif]
Ааа и морам да одговорам на Весна1 која во цел на добра вила да ја одбрани Уму Ајна, ги обвини другите, те. мене дека ја споредувам со педофил или убица. Кога не можеш подлабоко да ја сфатиш поента, па не треба површно да одговараш и заклучуваш што сакал писецот да каже. [sm=smiley1.gif]

Ummu_Ajna -> RE: Полигамија (3.1.2013 12:04:48)

Сакам да ви прераскажам една случка од СТариот Завет (кој читал сигурно ја знае), ќе се обидам да ја пренесам најверно. Имено зборуваа за Аврам и неговата жена Сара. Тие не можеле да имаат деца. Веќе беа стари кога Сара му предложи на Аврам да ја земе нејзината слугинка Агара(Египетка) и преку неа таа да добие деца. Аврам ја послуша и слугинката Агара забремени. Кога забремени Агара се возгордеа и почна со презир да ја гледа својата господарка Сара. Тогаш Сара се изнервира и му кажа на Аврам дека тој бил крив за оваа неправда, и и било криво дека сакала добро да направи, а таа ја сега гледа со презир. Затоа Аврам и кажаа на Сара да прави со Агара што сака. Сара ја избрка Агара.
Лутајќи по пустина, на Агара во пресрет и дојде Господовиот Ангел и ја праша: 8 и ја праша: „Агаро, Сарина слугинко, откаде доаѓаш и каде одиш?” А таа одговори: „Еве, бегам од својата господарка Сара.”
9 А Господовиот ангел и рече: „Врати се кај господарката твоја и покори и се под нејзините раце!
10 Ангелот Господен уште и рече: „Ќе го умножам мошне твоето потомство; не ќе може да биде избројано поради множеството.”
11 Натаму Господовиот ангел и рече: „Ете, ти си бремена и ќе родиш син. Дај му име Исмаил (Кого Бог Го Слуша), зашто Господ ја чу твојата мака.
12 Тој ќе биде како диво осле: неговата рака ќе се крева на секого, и сечија рака на него; и тој ќе живее, во близина на сите свои браќа.”

Аврам имаше 86 години кога Агара му го роди Исмаил.
Меѓутоа уште пред ово да се случи Бог му има ветено на Аврам дека ќе му даде наследник. Сара беше нетрпелива и немаше вера па го потикна маж и да спие со Агара.
Ама Бог го исполни своето ветување, и Сара забремени кога беше стара и кога не веруваше дека тоа може да се случи. На Аврам му се роди син Исак кога Аврам имаше 120 години.
После тоа, Сара виде како син на Агара, Исмаил, се поигруваше со нивниот Исак и му кажаа на Аврам да нејќе син на робинката да наследи она што треба да припадне само на нивниот син Исак. Тоа не му беше мило на Аврам, бидејќи и самиот Исмаил му беше син. Но Бог му кажа да ја послуша Сара, бидејќи Исаково семе ќе го овековечи неговото име, а и од Исмаил Бог ќе подигне голем народ. Затоа Аврам ја испрати Агара со Исмаил далеку од нив.
Се смета дека Аврам ни е "татко", дека муслиманите се потомци од Исмаил, а Евреите (и сега Христијаните) од Исак.

Umu Ajnna, јас знам дека и вие во Куран имате Аврам, мислам дека приказните се различни малку, ама ете оваа од Библијата ме подсети на тебе. Уште во тоа време луѓето се соочуваа со проблеми со забременување, па и со други чувства прикључни кон тоа. Се надевам дека ти ќе забремениш, бидејќи дете навистина може да промени состојба и во главата, а да не зборувам за во срцето. Ако ти е само да му најдаш жена за да му роди дете, биди спремна дека ако се тоа случи дека ќе имаш тежок период, ти првин сама со себе.

da ova go ima vo kuranot kako kuransko podglavje sura ibrahim-avraham zena mu isto se spomnuva kako sara, a taa drugata ne kako agara, tuku kako hadzer. sinot na sluginkata se vikal ismail a kaj vas ishmail. i taka

Палешка РР -> RE: Полигамија (3.1.2013 12:07:13)

Ааа и морам да одговорам на Весна1 која во цел на добра вила да ја одбрани Уму Ајна, ги обвини другите, те. мене дека ја споредувам со педофил или убица. Кога не можеш подлабоко да ја сфатиш поента, па не треба површно да одговараш и заклучуваш што сакал писецот да каже. [sm=smiley1.gif]

Мислам дека во таа изјава и немаше длабока поента, а ако имаше те молам објасни ја, бидејќи ете ние не можеме длабоко да проникнеме.

niki -> RE: Полигамија (3.1.2013 12:09:04)

ИЗВОРНА ПОРАКА: niki

Да, стравот е нормално чувство, ама она што е битно е какви одлуки донесуваш како последица од стравот. Секој избор има своја последица, некоја може да биде долготрајна или доживотна, како во случајот со бигамија. Ќе немам деца, ќе му овозможам мм со друга да има деца, а отвараш безброј други стравови и други лични борби и на крај само закомплицираш.
Сега, јас ја закомплицирав работава [sm=smiley36.gif]

da, koga bi mozele site da imame predviduvacki sposobnosti
nekoi luge stravot tolku gi obzema da nemozat da procenat sto da napravat vo slednite pet minuti a kamoli za cel zivot kakvi posledici ke se otvorat

inaku sega jas ko advokat na Vesna1, mislam deka drugi imase na um taa vo svoite postovi a ne tebe, sepak ima na temava mnogu poostri i ponavredlivi komentari od tvoite

Bethany -> RE: Полигамија (3.1.2013 12:33:18)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР

Мислам дека во таа изјава и немаше длабока поента, а ако имаше те молам објасни ја, бидејќи ете ние не можеме длабоко да проникнеме.

Морав да се вратим на претходните постови за да ти одговорам... Како и да е, ти кажаа дека треба да покажеме почит кон оние кои се различни од нас а не одма да ги изедеме. Така?
Јас ти одговорив во смисла дека и педофилите и убијците се различни од нас и дека не им искажуваме почит. Не споредував неа со нив, мада паралелата ти беше неразумна, во моите мисли не беше, али ајде нека ти е.
Мојата поента беше и ја напишав дека не мора да покажам почит на дотичната што одлучила да живее така, и ДА АКО НЕ ПОЧИТУВАМ НЕЈЗИНА ОДЛУКА, НЕ ЗНАЧИ ДЕКА ЈА НАВРЕДУВАМ. Не ја почитувам нејзина одлука поради моите убедувања и верувања и на наоѓам тука место да почитувам нешто спротивно од моето лично убедување. Тоа ќе значи дека не си се почитувам себеси, ако ќе почитувам нешто што е против моите ставови. И тоа е мојот став во врска со оваа тема, мислам дека си кажав и порано, и не сметам дека ја навредувам неа оти не се сложувам со неа и нејзин начин на живот, да таа го живее и нека и е среќен ако е така одлучила, ама што сега треба ли да и дадам мојот благослов? Не разбирам.
Е навистина се обидов да пронајдам вистински зборови да се доискажам, ова е мојот обид, се надевам се разбираме.

Ummu_Ajna -> RE: Полигамија (3.1.2013 12:44:07)

normalno kako vie sto be go profakate moeto ki kas ne prifakam svaleresuvanje, barem jas znam kaj mi e mazot. a dali drugite zeni znaat kaj im se mazite?? ili obratno dali znaat kaj im se zenite, ne sekoja zena sedi doma 24h jas sekoj cekor mu go znam na maz mi, i toj mene, i toa ako nekoj ne go prifaka mojot stav ba ziveenje ne znaci deka me vrega,ili mene ako ne mi se dopagja nesto kaj nekoja be znaci deka ja navreduvam, ednostavno ne sum na nejzina strana da ja podrzam

Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>