RE: Полигамија (Целосна верзија)

Форум >> [Партнерство] >> Семејство и партнерски односи

Порака

ivoni4ka -> RE: Полигамија (2.1.2013 19:34:06)

luge bre jas li samo mislam li tuka se prezentiraat kup lagi?????????????? pobogu i uste veruvate jas prestanav da veruvam i zatoa se zezam sekoja cest za temava ama podbra e vo filmovite i porealno prikazana odkolku tuka se e bez vrska i natrupano sekoj so svojot pamet kako saka taka pravi a a ko ne mu cinat na nekoj nasite zakon poveli neka se iseli tamu deka odgovaraat a ne tuka da vika deka e vo pravo admin ako mislis deka treba da brises brisi

maksima3 -> RE: Полигамија (2.1.2013 19:35:40)

Ocigledno nikoj ne saka da te navredi Umu anja ama kako sto citam ti treba malko da si go smenis nacinot na izrazuvanje tuka site piseme od radoznalost posto ocigledno za prv pat se srekavame so takov slucaj vo Makedonija i sekoj imapravo na svoe mislenje i izlaganje a nikako na vreganje. Jas te prasav samo od kaj si posto se gleda deka ne zboruvas cisto Makedonski deka ne si od tuka i interesno kako toa ti sdi bila hristijanka a predhodno imase napisano deka tatko ti bil musliman. A dobro sum zapoznaena deka vo islamot mazot ima pravo na decata a ne zenata znaci tuka spaga i religijata. i samo da znas ovie se prasanja od radoznalost a ne sluzat za vreganje

topce -> RE: Полигамија (2.1.2013 19:38:21)

јас сум атеист и темава не ја гледам од верски аспект туку од аспект жена, маж и брак.
ако некој се одлучил да живее во заедница на еден маж повеќе жени или една жена повеќе мажи тогаш тоа е нивна одлука. можеби има државата некаков закон со кој не подржува бигамија или полигамија меѓутоа денес бракот како легален инструмент помеѓу маж и жена има изгубено на смисла што јас искрено не верувам во тие два потписи во матично.дали некој живее вака или така тоа е негов проблем, да би се дружела со такви лица и можеби би ги прашала зошто се одлучиле на тој чекор и би видела дали се среќни.ако се среќни и ако се свесни за своите постапки и ги прифаќаат како нормална работа и живеат со нив тогаш која сум јас да го нарушувам тоа или осудувам.
Некој постави прашање за преносливи болести и тоа дека машкиот полов орган е најголем преносител на полови болести. тоа е точно ама мулиманите затоа прават сунет, ја отстрануваат вишокот на кожичката, каде што најчесто се собираат тие нечистотии кои се предизвикувачи на болести и има помалку шанси за пренос.друго е што кај нив пред да се земат, тоест пред прва брачна ноќ, обавезно се испитува жената дали е гинеколошки добра, чиста.

ivoni4ka -> RE: Полигамија (2.1.2013 19:42:39)

dobro aj vaka pravnik neka mi odgovori vo vakov slucaj na verski brak samo ane zakonski legitimen i opstonaroden prifaten brak vo slucaj na smrt koj e naslednik ?

umi ajna ako sakas tolku da imas dete so mm pa sto ne probate ivtro pa makar i od donatorski jajce kletki a vaka veke mie rigorozna merka!

kikicka -> RE: Полигамија (2.1.2013 19:55:35)

Ајде малку да се насмееме жени! Оладете
Како се вика кога маж ќе се ожени со повеќе жени?
- Полигамија.

Како се вика кога маж ќе се ожени со две жени?
- Бигамија.

Како се вика кога маж ќе се ожени со една жена?
- Монотонија.
[sm=smiley36.gif]

kikicka -> RE: Полигамија (2.1.2013 20:14:24)

Јас само ке цитирам , тоа што го читав на нет и не коментирам остало!
Извор: Gotquestions
Zašto je Bog dozvolio poligamiju/bigamiju u Bibliji?

Pitanje: Zašto je Bog dozvolio poligamiju/bigamiju u Bibliji?

Odgovor: Pitanje poligamije je zanimljiva tema zato što je većina ljudi danas smatra nemoralnom, a Biblija je nigde javno ne osuđuje. Prvi primer bigamije nalazimo u 1. Mojsijevoj 4:19: „I uze Lameh dve žene.” Nekoliko značajnih ljudi Starog zaveta bili su poligamisti: Avram, Jakov, David, Solomun itd. U 2. Samuilovoj 12:8 Bog kroz proroka Natana poručuje Davidu da će mu dati još žena i inoča ako ih nema dovoljno. U 1. carevima 11:3 vidimo da je Solomun imao 700 žena i 300 inoča (supruge nižeg ranga). Kako da se postavimo prema takvim primerima iz Starog Zaveta? Moramo da potražimo odgovore na tri pitanja: 1) Zašto je Bog dozvolio poligamiju u Starom Zavetu? 2) Kako danas Bog gleda na poligamiju? 3) Zašto su se stvari promenile?

1) Zašto je Bog dozvolio poligamiju u Starom Zavetu? Biblija ne daje kontretan odgovor na to pitanje. Možemo da nagađamo zašto Bog ćuti o tome, ali postoji nekoliko faktora za razmatranje. Pre svega, uvek je na svetu bilo više žena nego muškaraca. Poslednje statistike govore da 50,5% svetske populacije čine žene, a 49,5% muškarci. Primenimo li te postotke na antički period i pomnožimo ih sa brojem od nekoliko miliona ljudi, dobićemo da je tada bilo deset_ine hiljada žena više nego muškaraca. Drugo, ratovi su u to doba bili izuzetno brutalni, sa veoma visokom stopom smrtnosti. Posledica je bila veći procenat žena nego muškaraca. Treće, zbog patrijarhalnog uređenja društva bilo je skoro nemoguće da se neudata žena brine sama o sebi. Žene su se oslanjale na zaštitu očeva, braće i muževa. Neudate su često završavale u ropstvu ili kao prostitutke. Značajna razlika u broju žena i muškaraca ostavila bi mnoge žene u nezavidnoj situaciji.

Izgleda da je Bog dozvolio poligamiju kako bi zaštitio žene koje drugačije ne bi mogle da imaju muža. Muškarac je imao nekoliko žena o kojima je brinuo i štitio ih. Iako daleko od idealnog, život u poligamnoj zajednici bio je mnogo bolji od prostitucije, ropstva i gladi. Pored toga, poligamija je dovela do mnogo bržeg priraštaja u ljudskom rodu, doprinevši ostvarenju Božije zapovesti da se ljudi rađaju i namnože zemlju (1. Mojsijeva 9:7). Muškarci su u kratkom roku mogli da oplode više žena, zbog čega se čovečanstvo uvećavalo mnogo brže nego da je jedan brak davao jedno dete godišnje.

2) Kako danas Bog gleda na poligamiju? Čak i kad dozvoljava poligamiju, Biblija predstavlja monogamiju kao plan koji je najbliži Božijem idealu braka. Biblija govori da je Božija prvobitna namera bila da jedan čovek bude oženjen jednom ženom: "Zato će ostaviti čovek oca svog i mater svoju, i prilepiće se k ženi [ne ženama] svojoj, i biće dvoje jedno telo [ne tela]” (1. Mojsijeva 2:24). Mada ovaj stih opisuje šta je brak, a ne koliko je ljudi uključeno u njega, upotreba jednine je uočljiva. U 5. Mojsijevoj 17:14-20 Bog kaže da kraljevi ne treba da imaju mnogo žena, konja i zlata. Iako to ne možemo da tumačimo kao zapovest da kraljevi treba da budu monogamisti, mnogo žena očito može da prouzrokuje probleme, što jasno vidimo u Solomunovom životu (1. Carevima 11:3-4).

U Novom Zavetu, u spisku osobina duhovnog vođe (1. Timoteju 3:2 i Titu 1:6), navedena je i stavka “jedne žene muž”. Postoji debata o tome šta znači ova kvalifikacija. Doslovno, taj izraz znači “muškarac jedne žene”. Iako se te kvalifikacije odnose na poziciju duhovnog vođe, one isto tako mogu da važe za sve hrišćane. Zar svaki hrišćanin ne bi trebalo da je "trezven, razborit, pristojan, gostoljubiv, kadar poučiti, ne pijanica, ne ubojica, nego blag, ne naklonjen svađi, ne srebroljubac” (1. Timoteju 3:2-4)? Ako smo pozvani da budemo sveti (1. Petrova 1:16) i ako ovi sveti standardi važe za starešine i đakone, onda važe i za sve nas.

Efiescima 5:22-33 govori o odnosu između muževa i žena. Kada se pominje muž (jednina), takođe se pominje i žena (jednina). “jer muž je ženina [jednina] glava… Ko voli svoju ženu [jednina] - samoga sebe voli… Zato će čovek ostaviti oca i majku i prionuće uz ženu [jednina) svoju, i biće dvoje jedno telo… svaki pojedini da voli svoju ženu [jednina] kao samoga sebe, a žena da se boji muža [jednina]”. Na sličan način u Kološanima 3:18-19 govori se o muževima i ženama u množini, ali očigledno je da se apostol Pavle obraća svim muževima i ženama među koloskim vernicima, i nigde ne spominje da jedan muž ima više žena. Zato se u Efescima 5:22-33 precizno govori o bračnoj zajednici. Kada bi poligamija bila dozvoljena, ilustracija Hristovog odnosa sa Crkvom koji se poredi sa odnosom muža i žene ne bi bila opravdana.

3) Zašto su se stvari promenile? Ne radi se o tome da je Bog zabranio nešto što je ranije dopustio da bi vratio brak svojoj prvobitnoj zamisli. Čak i u primeru Adama i Eve vidimo da poligamija nije bila Božija prva namera. Izgleda kao da je Bog dozvolio poligamiju da bi na taj način rešio problem, ali ona svakako nije idealna. U većini savremenih društava za poligamijom uopšte nema potrebe. Žene su u većini današnjih kultura sposobne da se brinu o sebi i da se zaštite, što odbacuje jedini pozitivni aspekt poligamije. Pored toga, većina savremenih država zabranjuje poligamiju zakonom. Prema Rimljanima 13:1-7, treba da se povinujemo zakonima koje donosi vlast. Jedini slučaj kada ne treba da poštujemo zakon je kada se on suprotstavlja Božijim zapovestima (Dela 5:29). Pošto Bog samo dopušta poligamiju ali je i ne zapoveda, treba da se držimo zakona koji je zabranjuje.

Postoje li slučajevi u kojima bi poligamija i danas mogla da se primenjuje? Možda, ali prosto je neshvatljivo da ne postoji nijedno drugo rešenje. Zbog aspekta braka koji podrazumeva “jedno telo”, potrebe za jedinstvom i harmonijom u zajednici i nedostatka ijednog pravog razloga za poligamiju, mi čvrsto verujemo da poligamija ne služi na čast Bogu i da to nije njegova namera za brak.

Vrati se na Srpsku stranu

Zašto je Bog dozvolio poligamiju/bigamiju u Bibliji?

Ummu_Ajna -> RE: Полигамија (2.1.2013 20:34:33)

jas nema da se povtora pi sto pati koj saka da znae kako sum stanala muslimanka neka cita od 8 stranica i ke procita, a jas imam nasledeno naslecvo od maz ni sprat od kuka cija kvadratura iznesuva 130 kvadrat i toa e sudcki na moe ine prepisano. jas sum osigurana a ne sum zakonska zena, drugo i taa ke nasledi stan isto kolku sto imam ja. eve nesto novo za vas od mm. denes pravel muabet so drugata zena
i rekol dogovorete se edna od vas dve da
mi bide vencana zena. taa mu rekla taa
ima poveke pravo da ja vencas i ja bi sakala ona da ti e vencana, a jas sum mu rekla na mm poklon od mene imate da se vencate zakonski. posto taja neke po se izgleda jas ke se vencam so nego. a jas mozev da se vencam i pred 1 godina pred da dojde ama jas nekev i den denes neka , a zasto nema
da kazam.

kikicka -> RE: Полигамија (2.1.2013 20:41:44)

Уми Ана немораш да објаснуваш толку до детали. Твој живот и немораш да се оправдуваш, сепак темава е општа за Полигамија. Ти се најде на мета на осудување , зошто се отвори пред сите нас на кои што ни беше ова чудно , а и дел не знаевме дека ова постои се додека ти не напиша.

kleo -> RE: Полигамија (2.1.2013 20:47:54)

Имам доста пријатели и пријателки муслимани и доста работи ми имаат објаснувано за нивната вера, така да мено ова воопшто не ми е чудно. Не знам што толку ја нападнавте жената, па она најискрено се отвори и кажа. Тоа кај муслиманите барем е регулирано со верски брак, а кај нас па никако, а се почесто сум сведок на изневерување, па и кога ќе ми кажат дека тоа изневерување трае со години и жената знае ама замижува, оти нели така и одговара. Па не знам што е тука подобро, дали да има 2,3 или 4 жени или да има една жена, а тајно да си се гледа со други.
Инаку мене ме интересира ако може Умму_Ајна да ми одговори како функционираат на пример за време на празници, кога целото семејсто се собира заедно, со кого е тогаш тм, со тебе или со нејзе, имате ли некаков договор во врска со тоа? Однапред благодарам

Ummu_Ajna -> RE: Полигамија (2.1.2013 21:00:39)

ИЗВОРНА ПОРАКА: kleo

Имам доста пријатели и пријателки муслимани и доста работи ми имаат објаснувано за нивната вера, така да мено ова воопшто не ми е чудно. Не знам што толку ја нападнавте жената, па она најискрено се отвори и кажа. Тоа кај муслиманите барем е регулирано со верски брак, а кај нас па никако, а се почесто сум сведок на изневерување, па и кога ќе ми кажат дека тоа изневерување трае со години и жената знае ама замижува, оти нели така и одговара. Па не знам што е тука подобро, дали да има 2,3 или 4 жени или да има една жена, а тајно да си се гледа со други.
Инаку мене ме интересира ако може Умму_Ајна да ми одговори како функционираат на пример за време на празници, кога целото семејсто се собира заедно, со кого е тогаш тм, со тебе или со нејзе, имате ли некаков договор во врска со тоа? Однапред благодарам

pa vaka sega za praznici ja sun tuka so negovite a nie nemame poveke od dva praznika ramazan bajram i kurban bajtsm, sega momentalno svektvami i svekor mi ne znaat za ova zena a ostanatite deveri i jatrvi znaat ama nema problem sto se doverifme na niv zasto sigurno nema da kazat a i taka nie imame plan da kazeme nema da krijeme cel zivot mada i da znaat nisto ne mozat da napravat, zasto znaat deka islamot go dozvoluva toa. drugo rastena sum vo semejstvo kade tatko mi imase 4 zeni toa sum go pisala, vo eden post. sega za praznici koga postime da kazeme mazot e kaj mene denski i naminuva kaj neja da ja vidi. koga ke dojde vreme iftar da se jade kie odime kaj neja ili ja idam porano malce i dvete se fakame za kujna pravime ruceci slatki raboti vikame na iftar drugari na mm so zeni nivni rucame zaedno samo odvoeno mazi zeni. a koga ke doznaat negovite imame plan koga ke bide ramazan eden rucek kaj mene utre kaj neja i sve taka.

kleo -> RE: Полигамија (2.1.2013 21:26:35)

Па и не си единствена што не е венчана во матично. Имав колеги на факултет маж и жена, заедно бевме во група, и они си беа венчани пред одџа, а во матично не беа. Многу работи што знам за исламот знам од колешката, а и од двајца колеги едноиот турчин, другиот беше од мајка турчинка, а татко арап. Сите до еден прекрасни луѓе, ама ете со нив не сме разговарале на ова тема многу, само ми имаа кажано дека нив верата им дозволува да имаат повеќе жени. Ама ти си прва која што ми има кажано дека такво нешто постои и кај нас и стварно сум ти благодарна за тоа што го споделуваш твоето искуство. Јас ти се восхитувам, на храброста, јас не би можела да го делам мм со друга. Мислам дека би полудела

Ummu_Ajna -> RE: Полигамија (2.1.2013 21:44:20)

Па и не си единствена што не е венчана во матично. Имав колеги на факултет маж и жена, заедно бевме во група, и они си беа венчани пред одџа, а во матично не беа. Многу работи што знам за исламот знам од колешката, а и од двајца колеги едноиот турчин, другиот беше од мајка турчинка, а татко арап. Сите до еден прекрасни луѓе, ама ете со нив не сме разговарале на ова тема многу, само ми имаа кажано дека нив верата им дозволува да имаат повеќе жени. Ама ти си прва која што ми има кажано дека такво нешто постои и кај нас и стварно сум ти благодарна за тоа што го споделуваш твоето искуство. Јас ти се восхитувам, на храброста, јас не би можела да го делам мм со друга. Мислам дека би полудела

i jas vikav taka nekogas, mm druga zena ke polydam ke go ubijam ke mu go isecam hahaha
ama ne ispadna taka kako ja so rekov dojde vreme ja da mu donesam:) a na pocetokot mi bese tesko ne vikam ne placev po celi noki, i duri bev pisman sto mu najdov. ama sega mi e sve edno pomina se naviknav i sega
mie dobro. a toa sto vikas deka ne si znaela deka ima i kaj nas ima kolku sakas kolku ti dusa saka brakovi so poveke zeni. ama cesto od tie brakovi sto licno gi znam doslo i do razvod do tepacki megu zenite koja megu niv sum bila da gi branam. sum se nasla vo toj momen tamu i taka.

Pepelaska * -> RE: Полигамија (2.1.2013 21:54:29)

А добро, велиш дека сакаш таа да му роди дете затоа си му ја нашла? Како што читам и ти се трудиш да забремениш и го сакаш тоа со цело срце,а верувам и твојот маж , што ако во меѓувреме останеш и ти бремена?

Beatris -> RE: Полигамија (2.1.2013 22:01:13)

А како одлучи да бидеш покриена со бурка или како и да се вика ќе ме извиниш, немам многу познавања на оваа тема. Тоа се налага како нешто морално или ти имаш право да одлучиш? Ако да, зошто си одлучила така? Какви се правилата за тоа што смееш и што не смееш, има ли воопшто такви работи? Смееш ли да излегуваш сама итн. И дали истото важи и за другата жена?

talisman -> RE: Полигамија (2.1.2013 22:11:04)

ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak

Се разви километарска дискусија на темава.Вчера си поставив прашање, сега не можам да си го најдам [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Стварно ме интересира како се справувате со сексуално преносливите болести, односно што превземате за да се спречат? Во одговорот на талисман почувствував индиректна навреда, ми рече нешто што како,,немаме проблем со тоа, чистотата кај муслиманите е многу битна,, (значи така го разбрав, не беше така кажано но како што реков не можам да најдам сега кај беше) Значи ние христијаните имаме такви проблеми оти сме по гнасни од муслиманите, така ли? Воопшто не се работи за чистота драга, се работи за модерниот живот кој го живееме, она што некогаш било ,,чисто,, веќе не е. Нечист е и воздухот кој го дишеме, па и водата со која се миеме. А дали знаете дека машкиот полов орган (од било која вера) изложен на надворешно влијание е голем преносител на разни инфекции? Честото менување сексуален партнер исто така е една од главните причини. Значи исто како и кај прељубата и кај полигамијата ризикот од инфекции е голем. Што со тоа?

Mrazam generaliziranje i dokolku nekoj ili nesto ne mi odgovara, namesto navredi, preferiram ignoriranje i nivno otstranuvanje od mojot zivot. Zatoa te molam ne se obiduvaj da insinuiras navredi tamu kade sto gi nema [sm=smiley2.gif] Zamisli go faktot covek da spie so 50 zeni, a ne dobiva niedna seksualno prenosliva bolest, a nekoj baksuz spie samo so edna i belja rabota, dobiva HIV :) Postojat doktori, ginekolozi i sekakava strucna pomos, pa ako nekoj zivee poinaku od drugite ne znaci deka ne gi poset_uva.

Aj sega jas da postavam edno prasanje: Zar ne vi e interesno sto se pomalku se cudime i recisi pojavata ja prifakjame kako normalna, dokolku doznaeme nekoja javna licnost ili bogat covek ( seedno ) pokraj svojata zena ima i svalerka na koja i kupil stan, kola pa duri i ima deca so nea. Zar toa ne e bigamija ili bidejkji vo prasanje e svalerka togas ne se smeta ??? Mislam deka sekako znaede deka i gragjanski neregistriranata zaednica posle nekoe vreme si nosi svoi obvrski recisi kako i onaa registriranata, pa taka i taa "svalerka" i nejzinite deca moze da se sluci da gi imaa recisi istite prava kako soprugata i decata rodeni vo toj " regularen brak ". Brakot e zaednica koja sekoj po svoj izbor ja registrira kako saka, gragjanski, verski, ili se resava da ne ja registrira. Toa e licen izbor kako sto e licen izbor i odlukata toa da se stori so povekje partneri, go profakjale nie toa ili ne, takvite brakovi postoele i kje postojat. Toa sto nekoj e pripadnik na nekoja religija ne znaci deka e vernik i tuka mora da se pravi taa razlika koga se osuduva nekoj ili se pronaogjaat izvorite na negovite postapki [sm=smiley1.gif]

Umu Ajna si napravila izbor za koj kje odgovara pred onoj koj, pretpostavuvam, igra najgolema uloga vo nejziniot zivot - Gospod. Na krajot na kraistata i po potpisot pretpostavuvam deka e taka " Gospodovi sme i nemu mu se vrakjame " [sm=smiley2.gif]

Maria -> RE: Полигамија (2.1.2013 22:16:48)

Изворна порака: kikicka RR

Уми Ана немораш да објаснуваш толку до детали. Твој живот и немораш да се оправдуваш, сепак темава е општа за Полигамија. Ти се најде на мета на осудување , зошто се отвори пред сите нас на кои што ни беше ова чудно , а и дел не знаевме дека ова постои се додека ти не напиша.

Баш така,убаво кажано.[sm=bravo.gif] Иако на сите ни е чудно и на повеќето не ни се верува,сепак ете постои и ова чудо.[sm=smiley36.gif]

Bilence2 -> RE: Полигамија (2.1.2013 22:20:28)

Ummu Ajna, te molam kazi mi iskreno, dali ti bese brakot.so.tm podobar pred ili otkako ima i vtora zena? Se smeni li nesto vo.vasiot meguseben odnos otkako ima i druga zena megu vas/pokraj vas...ne znam kako da kazam. Odpocetok velis si placela ti bilo tesko, a sega si se naviknala, no dali i sto.se promeni otkako ima druga zena?

kleo -> RE: Полигамија (2.1.2013 22:21:53)

ИЗВОРНА ПОРАКА: talisman

Aj sega jas da postavam edno prasanje: Zar ne vi e interesno sto se pomalku se cudime i recisi pojavata ja prifakjame kako normalna, dokolku doznaeme nekoja javna licnost ili bogat covek ( seedno ) pokraj svojata zena ima i svalerka na koja i kupil stan, kola pa duri i ima deca so nea. Zar toa ne e bigamija ili bidejkji vo prasanje e svalerka togas ne se smeta ??? Mislam deka sekako znaede deka i gragjanski neregistriranata zaednica posle nekoe vreme si nosi svoi obvrski recisi kako i onaa registriranata, pa taka i taa "svalerka" i nejzinite deca moze da se sluci da gi imaa recisi istite prava kako soprugata i decata rodeni vo toj " regularen brak ". Brakot e zaednica koja sekoj po svoj izbor ja registrira kako saka, gragjanski, verski, ili se resava da ne ja registrira. Toa e licen izbor kako sto e licen izbor i odlukata toa da se stori so povekje partneri, go profakjale nie toa ili ne, takvite brakovi postoele i kje postojat. Toa sto nekoj e pripadnik na nekoja religija ne znaci deka e vernik i tuka mora da se pravi taa razlika koga se osuduva nekoj ili se pronaogjaat izvorite na negovite postapki [sm=smiley1.gif]

Umu Ajna si napravila izbor za koj kje odgovara pred onoj koj, pretpostavuvam, igra najgolema uloga vo nejziniot zivot - Gospod. Na krajot na kraistata i po potpisot pretpostavuvam deka e taka " Gospodovi sme i nemu mu se vrakjame " [sm=smiley2.gif]

Е тоа и мене ме интересира. Значи во моја блиска околина имам случаи кога жената знае дека мажот оди со други и ота трае и трае со години, и повторно останува со него. Кога прашав зошто е тоа така, мислам не ја прашав нејзе лично, не сме толку блиски, туку прашав друга личност која е блиска со нив добив одговор, па што и фали, има добар општествен статус, сите потреби и нејзини и на децата и се задоволени, на сите битни јавни собири ја носи нејзе а не другата. Зошто да го отфрли сето тоа. верувале или не останав зачудена, најмногу од се што не се работи за жена која што е необразована или нешто слично, жената е докторка и си се помирила со тоа. Така да не сме и ние нешто мноуг поразлични, само што тоа кај нас се вика швалерка, а кај муслиманите си е регулирано па они имаат 2, 3, 4 жена.

kapina -> RE: Полигамија (2.1.2013 22:22:42)

tuka mnogu se soglasuvam so talisman no ne e vo red neli maz mi da szpie so druga zena samo za da imadeca pa luge ima sovremena medicina ima lekovi ima donacii na jajcekletki na sperma ima resenie na se i mene mi go imat ponudeno toa da spijam so drug maz samo i samo da imam deca vi se molam vo koj vek ziveeme bre vo 19 li deteto ne se vo brakot ako imam imam deca ako ne zdravje bolno e toa no realnosta treba da se prifate takva kakva sto e i sto praveme ako toj drugiot ili drugata bide i on ili ona neploden imase slucaj kade sto duri cetvrtata zena bese plodna na eden covek drugite site imaa problem i se razveduvase od niv samo poradi toa

niki -> RE: Полигамија (2.1.2013 22:22:43)

ИЗВОРНА ПОРАКА: talisman

zamisli go faktot covek da spie so 50 zeni, a ne dobiva niedna seksualno prenosliva bolest, a nekoj baksuz spie samo so edna i belja rabota, dobiva HIV :)

[sm=bravo.gif]te obozavam, kolku ubavo si me nasmeala

dozvoluva li islamskata religija posvojuvanje na deca? (pretpostavuvam deka dozvoluva, no da bidam sigurna)

niki -> RE: Полигамија (2.1.2013 22:35:36)

Е тоа и мене ме интересира. Значи во моја блиска околина имам случаи кога жената знае дека мажот оди со други и ота трае и трае со години, и повторно останува со него. Кога прашав зошто е тоа така, мислам не ја прашав нејзе лично, не сме толку блиски, туку прашав друга личност која е блиска со нив добив одговор, па што и фали, има добар општествен статус, сите потреби и нејзини и на децата и се задоволени, на сите битни јавни собири ја носи нејзе а не другата. Зошто да го отфрли сето тоа. верувале или не останав зачудена, најмногу од се што не се работи за жена која што е необразована или нешто слично, жената е докторка и си се помирила со тоа. Така да не сме и ние нешто мноуг поразлични, само што тоа кај нас се вика швалерка, а кај муслиманите си е регулирано па они имаат 2, 3, 4 жена.

a ne e iskluceno i doktorkata da si ima svaler
mozebi tvojava konkretna nema, no ima takvi sto imaat

kikicka -> RE: Полигамија (2.1.2013 22:39:11)

Баш така, има доста такви семејства што и функционираат најнормално, а ние овде осудуваме нешто што е дел од нивната вера и е оправдано т. е дозволено. Ако гледаме верски тогаш и ние христијаните сме полни гревови, не сите ги почитуваат 10те Божји Заповеди!
Кај нив е полигамија а кај нас...... швалеранција од Ана до Стопана [sm=smiley36.gif]
ИЗВОРНА ПОРАКА: niki

a ne e iskluceno i doktorkata da si ima svaler
mozebi tvojava konkretna nema, no ima takvi sto imaat

kapina -> RE: Полигамија (2.1.2013 22:42:53)

abe sto treba da naprave stom ima deca vi se molam za decata e razmisluvala zenata oti ke bide bolnoza niv nivnite roditelite da se razvedat ne e bas se isto koga imas i koga nemas deca ono ponekogas e podobro dobar razvod otkolku los brak no treba da se razgledat poveke raboti koga veke se ima deca

Beatris -> RE: Полигамија (2.1.2013 22:49:32)

Значи капинке тоа е во ред, ова не е? Ај ти се молам [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ако држиш став држи до крај

niki -> RE: Полигамија (2.1.2013 22:51:07)

a za decata ne e bolno koga tato e na pat so svalerkata namesto da bide doma so niv?
more za senesto se decata opravduvanje ili izgovor

Страница: <<   < Претходна страница  7 8 [9] 10 11   Следна страница >   >>