RE: Полигамија (Целосна верзија)

Форум >> [Партнерство] >> Семејство и партнерски односи

Порака

Палешка РР -> RE: Полигамија (3.1.2013 12:49:11)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Не ја почитувам нејзина одлука поради моите убедувања и верувања и на наоѓам тука место да почитувам нешто спротивно од моето лично убедување. Тоа ќе значи дека не си се почитувам себеси, ако ќе почитувам нешто што е против моите ставови.

Ова значи дека не почитуваш никого кој мисли и постапува различно од тебе? Значи - за да ме почитуваш треба да мислам и делувам исто како ти? Мислам дека ова е многу, многу погрешен став.
Ниту јас не би прифатила живот како Ummu_Ajna , ниту јас не би го делела мажот со друга жена, бидејќи се противам на таков начин на живот, но БЕСКРАЈНО ја почитувам и неа и сите жени на светот кои живеат како неа. И со задоволство би пиела кафе со неа во нејзината куќа, иако се противам на таков живот. Тоа би го направила од почит кон една друга култура и религија различна од мојата, од почит кон неа како кон жена.

arh_diz -> RE: Полигамија (3.1.2013 12:51:37)

Svalerisuvanje imas sekade vo site veri.A toa dali tvojot maz te izneveruva znae samo toj ti nikogas nemozes da znaes

nena lonley -> RE: Полигамија (3.1.2013 13:04:26)

Ke saka i hurem [sm=jezicek.gif] da mi objasni kako toa deca od ist tatko se rodnini a od ista majka nisto ne se....demek tatkoto e biten a majkata e samo relna t.e masina....mislam ili su ja glupa ne razbiram ili neso ne e u red so nekoi isprani mozoci.....i se soglasuvam so nekoi rr-ki vo nepodrzuvanjeto na ovoj prostotizam

Bethany -> RE: Полигамија (3.1.2013 13:11:50)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Не ја почитувам нејзина одлука поради моите убедувања и верувања и на наоѓам тука место да почитувам нешто спротивно од моето лично убедување. Тоа ќе значи дека не си се почитувам себеси, ако ќе почитувам нешто што е против моите ставови.

Ова значи дека не почитуваш никого кој мисли и постапува различно од тебе? Значи - за да ме почитуваш треба да мислам и делувам исто како ти? Мислам дека ова е многу, многу погрешен став.
Ниту јас не би прифатила живот како Ummu_Ajna , ниту јас не би го делела мажот со друга жена, бидејќи се противам на таков начин на живот, но БЕСКРАЈНО ја почитувам и неа и сите жени на светот кои живеат како неа. И со задоволство би пиела кафе со неа во нејзината куќа, иако се противам на таков живот. Тоа би го направила од почит кон една друга култура и религија различна од мојата, од почит кон неа како кон жена.

Боже Палешка, не знам како го заклучи тоа? Според мене едно е да ја почитувам особа како особа, живо битие, суштество исто како и јас, а друго дали ќе почитувам изборите што таа особа ги прави. Ако некој се дрогира, јас ќе го почитувам како личноста, тој се уште има личноста и е универзална единка, ама не почитувам неговиот избор. Јас ја почитувам неа како личноста, единка, жена ама Не нејзиниот избор- не е била принудена на ништо, ја наведе причините за мене неприфатливи и што е сега тебе проблем па дури и да не сакам кафе да пијам со неа? Немам ни јас ништо лично против неа, тука само кажуваме мислења, наглас размислуваме. Што е тебе запнало толку па сега сите исто и да кажуваме. И ја веќе не сфатам твојата поента. Почитувај колку сакаш, еве ти и медал од мене како најпочитувач.
Веќе се смарам навистина, и овакви "барам влакно во јајце" коментари ме исцрпуваат. На крај краиштата, мисли што сакаш, ама јас нејќам да доаѓам во состојба да морам да одам да се жалам на тебе во жалби и поплаки дека не ми даваш да се искажам. Хаха, се шалам малку.
Ако не се разбираме, не се разбираме, ти пак нешто ќе најдеш и во овој пост, оти си запнала да се до(ис)кажуваш.

Pepelaska * -> RE: Полигамија (3.1.2013 13:13:30)

Сигурна сум дека никој не поддржува таков живот но не разбирам зошто и се смеете?
Жената се отвори тука, никого не навреди дури не покани дома а вие и се смеете?

Ни јас не поддржувам таков начин на живот но имам барем малку почит како од жена за жена.
Уму Анја нели ке ни раскажеше се пошто многу работи не ни се јасни

Палешка РР -> RE: Полигамија (3.1.2013 13:19:40)

Бетани, само дискутираме, ова е форум. Затоа има копче реплика ставено, за секој да може да го искаже своето мислење, па така и јас. Слободно жали се од мене, има таму судии.

Cipi Ripi -> RE: Полигамија (3.1.2013 13:21:03)

Еве мене што ми смета во случајов со уму ајна. Уште во првите мои 2 поста јас го кажувам сето она што она ни го кажува 10 страни. Се чувствувам изиграна што некој не влече 10 страни место јасно и гласно да си каже дека и било тешко, дека не може да му роди дете, дете верата така налага и она се согласила на тоа. Но уму ајна ова како и и уште 50 други работи ги премолчува, и сака да се извади пред нас со фактот дека има се што ќе посака и дека го живее животот како Хурем. Па после да се отвори и да каже дека и било тешко и дека плачела со ноќи. Извинете луѓе ама мене не ми е врв да живеам како Хурем султан.
Никој неа не ја обвинува затоа што живее така како што избрала. Само не ме прај глупа дека тоа е врвот, барем не во 21 век.

nena lonley -> RE: Полигамија (3.1.2013 13:24:47)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Cipi Ripi

Еве мене што ми смета во случајов со уму ајна. Уште во првите мои 2 поста јас го кажувам сето она што она ни го кажува 10 страни. Се чувствувам изиграна што некој не влече 10 страни место јасно и гласно да си каже дека и било тешко, дека не може да му роди дете, дете верата така налага и она се согласила на тоа. Но уму ајна ова како и и уште 50 други работи ги премолчува, и сака да се извади пред нас со фактот дека има се што ќе посака и дека го живее животот како Хурем. Па после да се отвори и да каже дека и било тешко и дека плачела со ноќи. Извинете луѓе ама мене не ми е врв да живеам како Хурем султан.
Никој неа не ја обвинува затоа што живее така како што избрала. Само не ме прај глупа дека тоа е врвот, барем не во 21 век.

POTPIS

Bethany -> RE: Полигамија (3.1.2013 13:27:04)

Бетани, само дискутираме, ова е форум. Затоа има копче реплика ставено, за секој да може да го искаже своето мислење, па така и јас. Слободно жали се од мене, има таму судии.

Да, ова беше многу очекиван одговор. Да, дискутираме, ово е форум. Фала што ме подсети [sm=smiley1.gif]

Malecka23 -> RE: Полигамија (3.1.2013 13:28:32)

лелееее ова нема крај читав читав читав и на крај се напнав[sm=smiley36.gif]
Уми Ања плс дај ко што рече прераскажи се од почеток до крај веќе ни ги знаеш прашањата,барем сите да прочитаат и да знаат,цело време се се врти во круг,има збунки дупки.Кажи ни ја приказната од почеток до крај,ова е нешто ново барем објасни го убаво за да го сватиме..позз

Bethany -> RE: Полигамија (3.1.2013 13:30:09)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska RR

Сигурна сум дека никој не поддржува таков живот но не разбирам зошто и се смеете?
Жената се отвори тука, никого не навреди дури не покани дома а вие и се смеете?

Ни јас не поддржувам таков начин на живот но имам барем малку почит како од жена за жена.
Уму Анја нели ке ни раскажеше се пошто многу работи не ни се јасни

Јас не приметив дека некој и се смее тука. Ич не е смешно.

Нивеа -> RE: Полигамија (3.1.2013 13:39:28)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ummu_Ajna

normalno kako vie sto be go profakate moeto ki kas ne prifakam svaleresuvanje, barem jas znam kaj mi e mazot. a dali drugite zeni znaat kaj im se mazite?? ili obratno dali znaat kaj im se zenite, ne sekoja zena sedi doma 24h jas sekoj cekor mu go znam na maz mi, i toj mene, i toa ako nekoj ne go prifaka mojot stav ba ziveenje ne znaci deka me vrega,ili mene ako ne mi se dopagja nesto kaj nekoja be znaci deka ja navreduvam, ednostavno ne sum na nejzina strana da ja podrzam

Зошто се нервираш Уму_Ајна...
Јас само би кажала дека немам ништо против тоа како си живееш,знам луѓе така што живеат,знам и луѓе кои си ги "продале" своите чеда на "зетовците" од странство,имам живеено во такво маало каде има и Роми и Турци и Христијани, но не би можела да живеам со помислата дека тој што ми е животен сопатник,со кого сум се заклела на доживотна љубов, човекот со кого планирам да имам семејство,да е со друга и со неа да ги прави истите работи како со мене...просто не можам да се замислам така да живеам! секоја чест како издржуваш...

Beatris -> RE: Полигамија (3.1.2013 13:42:03)

Уму ајна вети дека се ќе раскаже од почеток до крај кога ќе се уклучи од компјутер. Еве чекаме [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 

Напомена: Во поголемиот дел од погорните постови забележав дека и се обраќате со Уму Ања, никот е Ummu_Ajna, ако го пишувате на кирилица сепак запазете го тоа. Не е во ред да се обраќаме со погрешни никови

Annet -> RE: Полигамија (3.1.2013 14:00:50)

Prikazna bez kraj,mnogu intrigi,misterii................Se najdobro,ne mi smeta,samo doma nesakam !

Bilence2 -> RE: Полигамија (3.1.2013 14:33:43)

Ummu Ajna, dali nekogas tvojot soprug iskomentiral so koja mu e poubav sexot? Dali razgovarate za razlikite megu tebe i nea? Ti kazal li sto pravel sinoka so nea vo krevet? Ne bi li te povredilo ako kaze.deka e.taa podobra? Vprocem, vazno li mu e toa nemu?

kapina -> RE: Полигамија (3.1.2013 16:13:42)

sto ako problemot e kaj maz ti da nemoze on da ima deca sto togas ako i taa vtorata zena ne e plodna sto ke napraves togas ete na mene 8 godini me matkaa natamu navamu se dodeka ne se utvrdi oti problemot e kaj mm

miana -> RE: Полигамија (3.1.2013 16:18:58)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bilence2

Ummu Ajna, dali nekogas tvojot soprug iskomentiral so koja mu e poubav sexot? Dali razgovarate za razlikite megu tebe i nea? Ti kazal li sto pravel sinoka so nea vo krevet? Ne bi li te povredilo ako kaze.deka e.taa podobra? Vprocem, vazno li mu e toa nemu?

Sigurno na dvete im vika deka se najdobri za da ne im stvori ljubomora..Na ednata i vika Ti si podobra i na drugata i go vika toa a i im vika da ne i kazuvaat na drugata za da ne se naluti... Sigurno taka drzi balans... ( taka pretpostavuvam )

Палешка РР -> RE: Полигамија (3.1.2013 16:29:53)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Нивеа

Јас само би кажала дека немам ништо против тоа како си живееш,знам луѓе така што живеат,знам и луѓе кои си ги "продале" своите чеда на "зетовците" од странство,имам живеено во такво маало каде има и Роми и Турци и Христијани, но не би можела да живеам со помислата дека тој што ми е животен сопатник,со кого сум се заклела на доживотна љубов, човекот со кого планирам да имам семејство,да е со друга и со неа да ги прави истите работи како со мене...просто не можам да се замислам така да живеам! секоја чест како издржуваш...

Јас не можам да замислам да си го продадам детето на зет од странство и тоа никако не можам да го разберам и не ми влегува во глава! Ете за тие луѓе немам никакво разбирање!
Ако треба маж ми со 2 жени да спие пред мои очи, побрзо тоа ќе го дозволам отколку некој во детето да ми чепне. Е тогаш не знам во што се претворам.

ivoni4ka -> RE: Полигамија (3.1.2013 16:38:14)

Јас не можам да замислам да си го продадам детето на зет од странство и тоа никако не можам да го разберам и не ми влегува во глава! Ете за тие луѓе немам никакво разбирање!
Ако треба маж ми со 2 жени да спие пред мои очи, побрзо тоа ќе го дозволам отколку некој во детето да ми чепне. Е тогаш не знам во што се претворам.

ee mozno e toa o vidov od komsii romi prvo ja za vencavkata na zetot mu zele 2000 evra ( toj e od gostivar turcin) za 4 meseci nevestata si dojde doma posle 1 godina se mazi 2 pat za albanec od kosovo pari-2000 evra za pola godina momata eve ti ja povtorno doma 3 pat se mazi za bosanec od Bosna za 4000 evra i veve da cuknam u drvo veke goina ipol kako ja nema da dojde :))))
lugevo biznis si praat ama parite sto gi zemaat ne se zaniv tuku gi davaat na kerkata ( verata im nalagala deka so prazni race ne se zemalo nevesta taka vikaat )

ivoni4ka -> RE: Полигамија (3.1.2013 16:39:15)

ИЗВОРНА ПОРАКА: kapina

sto ako problemot e kaj maz ti da nemoze on da ima deca sto togas ako i taa vtorata zena ne e plodna sto ke napraves togas ete na mene 8 godini me matkaa natamu navamu se dodeka ne se utvrdi oti problemot e kaj mm

POTPISSSSSSSSSSS so dvete race epa togas zenive da baraat drug maz zatoa sto ovoj ne e podoben

talisman -> RE: Полигамија (3.1.2013 20:57:50)

Sega i jas bi sakala potvrda od bilo koja islamska kniga deka decata sto imaat ista majka, a razlicni tatkovci ne se vo krvno srodstvo[sm=zmeden.gif] Jas prvpat slusam za vakvo nesto [sm=zmeden.gif]

Нивеа -> RE: Полигамија (3.1.2013 21:01:34)

ИЗВОРНА ПОРАКА: ivoni4ka

ee mozno e toa o vidov od komsii romi prvo ja za vencavkata na zetot mu zele 2000 evra ( toj e od gostivar turcin) za 4 meseci nevestata si dojde doma posle 1 godina se mazi 2 pat za albanec od kosovo pari-2000 evra za pola godina momata eve ti ja povtorno doma 3 pat se mazi za bosanec od Bosna za 4000 evra i veve da cuknam u drvo veke goina ipol kako ja nema da dojde :))))
lugevo biznis si praat ama parite sto gi zemaat ne se zaniv tuku gi davaat na kerkata ( verata im nalagala deka so prazni race ne se zemalo nevesta taka vikaat )

Да,се случува ова многу често,а свадбата беше во комшии (Роми),знам после свадбава моја баш отидов кај мајка ми на гости и ми кажа дека малата ја дале за некој Германец за 4000 евра! ( а малата што ја дале само што наполни 18 години...жалосно

Bilence2 -> RE: Полигамија (4.1.2013 1:24:42)

Iskreno, jas vo ovoj slucaj bi procitala biologija, ne verska kniga.

I sto ako pisuva vo islamskata kniga deka ne se vo krvno srodstvo, tie se po majka brat i sestra da receme, i...? Moze li da se.intimni i da imaat zdravi deca? Toa e cist incest, nezdrava degenerativna izopacena rabota.

Jas sepak mislam.deka ova ako e taka, e pogresno istolkuvano nema sansi do tolku da e zanemarena prirodata
Islamot i hristijanstvoto nese invazivni religii, i dvete imaat definirani postulati kako bi go nasocile covekot kako da zivee, bez da nasteti sebesi ili nekomu. Religijata e filozofija na zivotot, ne e dogma da ja tolkuvame vaka ili onaka.

ИЗВОРНА ПОРАКА: talisman

Sega i jas bi sakala potvrda od bilo koja islamska kniga deka decata sto imaat ista majka, a razlicni tatkovci ne se vo krvno srodstvo[sm=zmeden.gif] Jas prvpat slusam za vakvo nesto [sm=zmeden.gif]

dostickage -> RE: Полигамија (4.1.2013 9:07:00)

Nastrana religijata ama dva dena razmisluvam i nikako ne mozam da najdam razumen odgovor na slednive prasanja:

1) Kako go zapozna soprugot? Kako devojce od Aerodrom doagja vo kontakt so covek sto realno ima minimalni sansi da se najde bas tamu. Dali fraerite do Aerodrom ne bea dovolno fraeri da osvojat srce na edna 18 godisna devojka? A readlno Aerodrom ima dobri fraercinja [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
2) Kako i zosto si dojdena na mislata deka soprugot mora da ima druga zena? Zosto mislis deka dokolku ne go ozenis toj i onaka kje si odi na strana po drugi zeni?
3) Dali ima nesto sto te tera da mislis deka si pomalku vredna i dostojna za da bides edinstvena zena?
4) Dali nekogas si pomislila deka problemot so zabremenuvanjeto moze da e do maskiot faktor? Jas kolku sto citam tvojot soprug so drugata zena e zaedno edna godina megjutoa vo nitu eden moment ne spomnuvas deka vo taa cela godina drugava zena ne zabremenuva????
5) Dali dokolku bi se dokazalo deka tvojot soprug e toj sto ima problem pri zacnuvanjeto bi go ostavila i bi si go resila problemot ili bi se osudila do krajot na zivotot da ostanes bez dete? Malku e radikalno prasanjevo ama bas me interesira sto bi bilo koga ne daj boze bi bilo?
6) Kako moze eden covek da saka dve zeni vo isto vreme???
7) Da si masko dali mislis deka bi mozela eden den da spies so edna zena a drugiot den da spies so drugata zena i da ti e totalno seedno?

Pozdrav  i so srekja, veruvam deka kje ti e mnogu popotrebna otkolku sto mislis [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

mama toci -> RE: Полигамија (4.1.2013 9:23:46)

Dva dena ve citam luge....i ne znam sto da mislam,dale e seto ova vistinsko,ili nekoj dobro ne zamajuva.Kontradiktornosti eden kup !Da ne gi izlozuvam i mojte stavovi da ve zamaram,generalno zena sto saka iskreno ne moze da se soglasi na vakov nacin na zivot i pri toa da bide srekna i ispolneta.No, nejzin izbor...

Страница: <<   < Претходна страница  9 10 11 [12] 13   Следна страница >   >>