RE: Полигамија (Целосна верзија)

Форум >> [Партнерство] >> Семејство и партнерски односи

Порака

Pepelaska * -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:05:05)

Уму Ања, извини вака а каде ги трошиш парите кои ти ги дава “кралов“ си била ли некогаш на одмор? Си облекла ли костим за капење, или за тебе само златото и дијамантите имаат вредност?
Искрено многу поинаку те доживував во другите теми каде пишуваше како одржуваш куќа од 4 спрата или незнам колку беа а твоите јатрви ништо не работат?
Епа каква принцеза си кога те тераат да им чистиш?

miana -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:05:48)

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

Umu ajma aj te nolam da mi odgovoris nesto. Sum slusnala deka koga.mazot bil otsuten od doma podolgo vreme,so nevestata mozel da spie deverot a i svekorot. Ova go imam slusnato nekolku pati a skoro i mi posocija eden kade nevestata si zami
nala.zosto ne moze da gi istrpi site. Bas me interesira da slusnam od nekoj od muslimanska vera dali e ova vistina. Drugo nesto sto me interesira e -neli si pomislila deka Ti mozes da zavrsis kako mnogute zeni na tatkoti -ostavena ? Gledam deka.se trudis da ostanes bremena (ti posakuvam.iskreno ato poskoro davse raduvas) No sto ako taa rodi pred tebe? Ako go pleni mazotti i resi neabda ja donese vo kukata. Sto togas? Togas nesnam.koj.ke.se.cesa bogami. Jas bi zadavila druga zena a ne da mu ja mestam. Pozdrav

Umu ajma ne mi odgovori na postov/???Aj te molam odgovori mi ? mnogu me interesiradali ima vistina vo ova pogore??/Navistina ne mislev deka postojat bigamii i poligamii vo 21 vi vek ne barem vo nasava ni hristijanska drzava- no ete se iznenadiv ( nazalost ) e sega bidejii ova ispadna taka kako sto ne veruvav,me interesira i ova drugovo vo koe ne veruvav dali e vistina????
I neli se plasis deka ti mozes da bides ostavena??Jas mila mislam deka ti na temava samo se tesis a dlaboko vo sebe srce ti place :( Ili pak voopsto ne cuvstvuvas ni troska ljubov prema mt tuku se ova go dozivuvas zivotniski - za zal...Ivini ako te navredam - ne mi e toa namerata veruvaj mi..Nemozeme nikako da ti pomogneme no vo sekoj slucaj razberi ne i nas,se srekavame so nesto za koe sme mislele deka samo na film postoi [sm=zmeden.gif]

nena lonley -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:11:35)

Dragi mamicki,mnogu go sakam ovoj forum,ne sum mazena a stalno ve citam.....zosto bre srcki moi 3 dena se zamarate so ovoj primitivizam, imam prirodno nizok pritisok a sekoj den mi e visok od temava ahhahah mala sala.....so ja gledate be ako i e ubavo da i dojde redot nek si ceka[sm=smiley19.gif] i neka i meri partii na drugata ako saka....ajde da se posvetime na vaznite temi jas so zadovolstvo ve citam [sm=smiley1.gif] SREKNA NOVA NA SITE

Pepelaska * -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:17:03)

Луѓето едноставно сакаат драми срцка, секое чудо за 3 дена.
Продолжи да не читаш , се надеваме и на многу твои постови на убави теми.

Calypso -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:18:24)

Вчера доста сте дебатирале, што значи дека 2013 ќе ни биде интересна на РР (нели, што ќе правиш на први јануари, тоа ќе правиш цела година[sm=smiley36.gif])

Како и да е, што се однесува до темата... јас лично сум за моногамна врска, т.е брак, иако луѓето по природа се полигамни. Не би можела да живеам во таква полигамна заедница, ниту пак да биде обратен случај, јас да имам повеќе мажи. Да, можам да делам храна, пиење, облека со други, ама постела со друг не можам да делам, освен со оној маж со кој пред Бога сум склопила заедница. (Леле, ова звучи ко јас да сум се чувала за брак[sm=smiley36.gif])

Религиите се осетлива точка за верниците. Светите книги според кои се водат светските религии се секому достапни, секој може да ги чита и толкува како што сака во границите на своите можности. Затоа имаме толку многу недоразбирања меѓу верници од иста религија, а што останува за различните религиски убедувања. Да не заборавиме, и светите книги се пишувани, допишувани, средувани низ вековите, прашање е дали оние верзии кои ги имаме сега се истите со оние кои ги имале, да речеме во 15 век.

Не го оправдувам ова што го прави Уму Ајна, ама не го ни осудувам, секој има право на избор како ќе го живее животот, нели? Ако и е неа убаво, нека и е. Моето мислење (со ова може да навредам некого) е дека секаде има фанатици во име на верата, како во ислам, така и во христијанство, јудаизам, будизам итн. Лично сметам дека овој начин на живот со бигамија/полигамија е еден вид на верски фанатизам и перење на мозокот, односно толкување на светите книги кому како му одговара, што секако може да се случи во било која религија. Не прашувам што, како, зошто... само не ги оправдувам оние кои во име на верата прават некои работи кои се надвор од моралните правила и норми воспоставени во цивилизирани земји кои имаат Устав и закони за СИТЕ граѓани, без разлика на вероисповест и национална припадност. Не можам да сфатам, верски брак да, граѓански не? А на Блискиот Исток, во повеќето земји има и граѓанско склучување на бракот (церемонија во матично), со тоа што од страната на жената мора да има машки член од нејзината фамилија што го потврдува склучувањето на бракот.
Јас лично, ја почитувам сечија вера и верувања се додека не се меша во моите верувања и мојот начин на живот. Затоа и го почитувам правото на избор во исламската религија еден маж да има 4 жени, ако е праведен кон сите. Ама, тоа ако може да го исполни, да биде така, инаку, од бес, не, тогаш и пред Алах е грешник.

Ако човек е образован, не значи дека е културен и фин[sm=smiley2.gif]

П.С. Инаку, информирана сум од прва рака дека жените во Саудиска Арабија имаат право на школување и описменување, имаат дури и право да се омажат по свој избор, иако најчесто таткото им го бира сопругот кој дебело плаќа за жената одредена сума пари и плус доплаќа уште половина од истата сума во случај на развод. Не смеат да возат автомобили, не смеат да излегуваат сами, ама тоа полека се менува. Шетаат покриени со абаја и носат само марама на главата, само во поекстремни случаи носат фереџе или бурка. Мажите ретко, многу ретко имаат повеќе од една жена, со исклучок на моќниците. Но тоа не е темата тука, темата е друга.

Bethany -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:22:39)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Тука не зборуваме за неверство, како чин настанал од физичката привлечност, туку за свесната одлука да имаш доживотна врска со повеќе од еден. Па ако се се базира на физичка привлечност, тогаш нема ни две, ни три да бидат доволни, бидејќи сите што ќе ги види на улица ќе ги посака да може да ги има. Ако НЕ МОЖЕ да се направи одлука во глава (значи тоа е се како особа размислува) да има еден партнер, тогаш нема да прави разлика дали тој/таа има два или повеќе доживотни партнери, ќе зависи само од тоа дали ќе може да ги издржува сите други [sm=smiley1.gif]

Научно е докажано дека во нашите мозоци живее мал рептил и тоа докажано на компјутерска томографија на мозок кај секој човек. Анималните инстикти кои ги носиме и заради кои чувствуваме глад, жед, исполнување на физиолошки потреби И физичка привлечност - кога тогаш ќе не натераат да изневериме - телесно или психички. Разликата е во тоа што кај би и полигамијата неверството е институционализирано, а кај нас е грев. И да не се правиме млади невести, кога има повеќе прељуби од склучени бракови [sm=smiley1.gif]

Не верувам дека сум настанала од рептил или било какво животно, верувам дека како човечка раса напредуваме во секој поглед и дека има разлика од човек сега и човек пред неколку илјади години, како се човек развива така се развиваат и работи што се околу нас, технологија, наука и сите други сфери на кои човек може да влијаее баш со таа тенденција на ментални развиток. Ние (луѓе) имаме способност да донесуме одлуки и правиме избори. Ако не е така тогаш би биле исти како животни, а не сме со таа намена.
Вистина дека прељуби има, и тоа е погрешно од морални и други вредности, вера го нарекува грев, ама да не навлегувам во тоа, бидејќи тука е друга тема.
И сепак ми се разделени вие двете области. Слепо исполнување на физички и физиолошки потреби (кои ги имаат сите животни) со самоконтрола во истите и користење на умот (е тоа го немаат животните).

dostickage -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:31:41)

Mnogu sme fini. Koristime I-Phone 4S ama i furame zivotinski instinkti. Koga kako odgovara , zavisi od prilikata.

Ova mi lici na eden crtan film od Pecko na Dar Mar koga na covecinjata im gi otvorija glavite, im gi vadea mozicite so kutlaci , im gi mieja glavite taka prazni i povtorno im gi zatvorija. E bas na ova me potsekjaat muabetite na doticnata.
Za zal ,...

Палешка РР -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:49:36)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Не верувам дека сум настанала од рептил или било какво животно, верувам дека како човечка раса напредуваме во секој поглед и дека има разлика од човек сега и човек пред неколку илјади години, како се човек развива така се развиваат и работи што се околу нас, технологија, наука и сите други сфери на кои човек може да влијаее баш со таа тенденција на ментални развиток. Ние (луѓе) имаме способност да донесуме одлуки и правиме избори. Ако не е така тогаш би биле исти како животни, а не сме со таа намена.
Вистина дека прељуби има, и тоа е погрешно од морални и други вредности, вера го нарекува грев, ама да не навлегувам во тоа, бидејќи тука е друга тема.
И сепак ми се разделени вие двете области. Слепо исполнување на физички и физиолошки потреби (кои ги имаат сите животни) со самоконтрола во истите и користење на умот (е тоа го немаат животните).

Никој не рече дека сме директни потомци на рептил. Но, исто како што во нашата ДНК се вплетени гените на нашите баби и дедовци, така има и по некоја нишка на нашите најнајдалечни роднини - рептилите. Човекот еволуирал - точно, но еволуирал од животно. Благодарене на тоа денес можеме да дебатираме овде, бидејќи не сме рептили.
Заради тоа треба да покажеме почит кон оние кои се различни од нас, а не одма да ги изедеме. И дефинитивно не ми се сварливи коментарите "Леле, две жени? Па како може тоа?" Е така може - не е мал бројот на мажи кои имаат вонбрачни врски и вонбрачни деца кои страдаат. Во Исламот тоа го нема.

Ummu_Ajna -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:49:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska RR

Уму Ања, извини вака а каде ги трошиш парите кои ти ги дава “кралов“ си била ли некогаш на одмор? Си облекла ли костим за капење, или за тебе само златото и дијамантите имаат вредност?
Искрено многу поинаку те доживував во другите теми каде пишуваше како одржуваш куќа од 4 спрата или незнам колку беа а твоите јатрви ништо не работат?
Епа каква принцеза си кога те тераат да им чистиш?

jas ne im cistam greska si tie si imaat svoj sprat sekoj za sebe si go cistaat jas mozam da pomognam kaj svekrvami od merak a ne od sto moram a na odmot idam sekoja godina vo turcija kade sto se posebno mazi posebno zeni i normalno deka sun obleka kostini za kapenje ne sum padnata od mars fala na gospod drugo sto te intresira da znaes za mene ?

Ummu_Ajna -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:52:45)

Umu ajma aj te nolam da mi odgovoris nesto. Sum slusnala deka koga.mazot bil otsuten od doma podolgo vreme,so nevestata mozel da spie deverot a i svekorot. Ova go imam slusnato nekolku pati a skoro i mi posocija eden kade nevestata si zami
nala.zosto ne moze da gi istrpi site. Bas me interesira da slusnam od nekoj od muslimanska vera dali e ova vistina. Drugo nesto sto me interesira e -neli si pomislila deka Ti mozes da zavrsis kako mnogute zeni na tatkoti -ostavena ? Gledam deka.se trudis da ostanes bremena (ti posakuvam.iskreno ato poskoro davse raduvas) No sto ako taa rodi pred tebe? Ako go pleni mazotti i resi neabda ja donese vo kukata. Sto togas? Togas nesnam.koj.ke.se.cesa bogami. Jas bi zadavila druga zena a ne da mu ja mestam. Pozdrav

Umu ajma ne mi odgovori na postov/???Aj te molam odgovori mi ? mnogu me interesiradali ima vistina vo ova pogore??/Navistina ne mislev deka postojat bigamii i poligamii vo 21 vi vek ne barem vo nasava ni hristijanska drzava- no ete se iznenadiv ( nazalost ) e sega bidejii ova ispadna taka kako sto ne veruvav,me interesira i ova drugovo vo koe ne veruvav dali e vistina????
I neli se plasis deka ti mozes da bides ostavena??Jas mila mislam deka ti na temava samo se tesis a dlaboko vo sebe srce ti place :( Ili pak voopsto ne cuvstvuvas ni troska ljubov prema mt tuku se ova go dozivuvas zivotniski - za zal...Ivini ako te navredam - ne mi e toa namerata veruvaj mi..Nemozeme nikako da ti pomogneme no vo sekoj slucaj razberi ne i nas,se srekavame so nesto za koe sme mislele deka samo na film postoi [sm=zmeden.gif]

toa ne e vistina i ne slusaj sto si cula tuku prasaj siguri luge i osiguraj se sigurno. ja sum zena samo za mazot ne za drug i toa ne e vistina deka deverot treba da spije so zenata od brat mu ima i takvi psihopati ne vika ne kaj nas takvo nesto nema da cuva gospod od takvi budali

*Elena* -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:53:09)

ИЗВОРНА ПОРАКА: dostickage

Mnogu sme fini. Koristime I-Phone 4S ama i furame zivotinski instinkti. Koga kako odgovara , zavisi od prilikata.

Ova mi lici na eden crtan film od Pecko na Dar Mar koga na covecinjata im gi otvorija glavite, im gi vadea mozicite so kutlaci , im gi mieja glavite taka prazni i povtorno im gi zatvorija. E bas na ova me potsekjaat muabetite na doticnata.
Za zal ,...

Точно [sm=bravo.gif]
Најискрено мислев дека се работи за интелегентна и едуцирана личност, ама очигледно дека сум згешила...работава е баш испран мозок...

Fiao -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:54:46)

За мене па тотално е неважна верската определба кога се работи за љубов...
Воопшто не е важно што дозволувала верата, најважно е што дозволува моето срце. Апсолутно можам да ги разберам луѓето кои сакаат да имаат групен секс исто така можам да ги разберам луѓето на кои не им смета да живеат во бигамија, исто како што можам да ги разберам хомосексуалците. Но никако не можам да ги разберам луѓето кои воопшто не сакаат да го делат мажот со никого, ама тоа го прават само затоа што „верата тоа го дозволувала“. Извинете ама јас никако не можам да ја разберам верата која оди против моралот и среќата на луѓето, и ова не го велам само за муслиманската религија туку и за христијанската и за било која останата која има вакви принципи. Сметам дека изборот за за љубовен статус треба да биде исклучиво ЛИЧЕН. Воопшто не ми се допаѓа што религијата одсекогаш многу често влијаела во нашите животи, на погрешен начин... Јас лично религијата ја доживувам малку поинаку, ја доживувам како нешто свето и нешто возвишено, далеку од рацете на луѓето и затоа сметам дека таа служи за да ги упатува луѓето кон она што е добро, а воедно не им наштетува на останатите или самите себе.

deluxe -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:57:34)

abe luge i vo islamot ima sekti kako i vo sekoja religija sto se cudime /?!! sekoja cest Ummu- anja na hrabrosta sto ja imas,iako ne si ramnodusna kolku sakas pisuvaj ama nema da dokazes deka si ramnodusna koga znaes Deka maz ti e kaj drugata zena a ti sama spies togas nikoj Bog ne pomaga da ti se utesi srceto .samo AJ KE TI VERUVAME DEKA E TAKA !! zeni sme se poznavame i znam deka (nedaj boze) mm da e kaj druga jas oko nema da sklopam a kamo li da bidam srekna kako sto ti tvrdis deka si[sm=smiley1.gif].Naprotiv vo Hristijanstvoto zenite se ramo do ramo so mazite kaj nas nema potcineti site sme isti,kako sto BOGOROICA stoi ramno do sinot,taka i nie zenite hristijanki stoime ramno do mazite sto me pravi gorda sto sum HRISTIJANKA !!!! pozzzzzzzzzzzzz[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

Fiao -> RE: Полигамија (2.1.2013 13:58:59)

П.С. Од кога е нормално мажот да спие со повеќе жени, а ако жената спие со повеќе мажи тогаш станува збор за психопат?!
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ummu_Ajna

toa ne e vistina i ne slusaj sto si cula tuku prasaj siguri luge i osiguraj se sigurno. ja sum zena samo za mazot ne za drug i toa ne e vistina deka deverot treba da spije so zenata od brat mu ima i takvi psihopati ne vika ne kaj nas takvo nesto nema da cuva gospod od takvi budali

Fiao -> RE: Полигамија (2.1.2013 14:05:37)

Го напишав мојот коментар пред да го прочитам овој, повторно морам да кажам дека во целост се согласувам со Calypso, освен во една реченица:
не тоа што ќе го правиш на први, туку на втори јануари, ќе го правиш цела година [sm=smiley36.gif]
ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

Вчера доста сте дебатирале, што значи дека 2013 ќе ни биде интересна на РР (нели, што ќе правиш на први јануари, тоа ќе правиш цела година[sm=smiley36.gif])

Како и да е, што се однесува до темата... јас лично сум за моногамна врска, т.е брак, иако луѓето по природа се полигамни. Не би можела да живеам во таква полигамна заедница, ниту пак да биде обратен случај, јас да имам повеќе мажи. Да, можам да делам храна, пиење, облека со други, ама постела со друг не можам да делам, освен со оној маж со кој пред Бога сум склопила заедница. (Леле, ова звучи ко јас да сум се чувала за брак[sm=smiley36.gif])

Религиите се осетлива точка за верниците. Светите книги според кои се водат светските религии се секому достапни, секој може да ги чита и толкува како што сака во границите на своите можности. Затоа имаме толку многу недоразбирања меѓу верници од иста религија, а што останува за различните религиски убедувања. Да не заборавиме, и светите книги се пишувани, допишувани, средувани низ вековите, прашање е дали оние верзии кои ги имаме сега се истите со оние кои ги имале, да речеме во 15 век.

Не го оправдувам ова што го прави Уму Ајна, ама не го ни осудувам, секој има право на избор како ќе го живее животот, нели? Ако и е неа убаво, нека и е. Моето мислење (со ова може да навредам некого) е дека секаде има фанатици во име на верата, како во ислам, така и во христијанство, јудаизам, будизам итн. Лично сметам дека овој начин на живот со бигамија/полигамија е еден вид на верски фанатизам и перење на мозокот, односно толкување на светите книги кому како му одговара, што секако може да се случи во било која религија. Не прашувам што, како, зошто... само не ги оправдувам оние кои во име на верата прават некои работи кои се надвор од моралните правила и норми воспоставени во цивилизирани земји кои имаат Устав и закони за СИТЕ граѓани, без разлика на вероисповест и национална припадност. Не можам да сфатам, верски брак да, граѓански не? А на Блискиот Исток, во повеќето земји има и граѓанско склучување на бракот (церемонија во матично), со тоа што од страната на жената мора да има машки член од нејзината фамилија што го потврдува склучувањето на бракот.
Јас лично, ја почитувам сечија вера и верувања се додека не се меша во моите верувања и мојот начин на живот. Затоа и го почитувам правото на избор во исламската религија еден маж да има 4 жени, ако е праведен кон сите. Ама, тоа ако може да го исполни, да биде така, инаку, од бес, не, тогаш и пред Алах е грешник.

Ако човек е образован, не значи дека е културен и фин[sm=smiley2.gif]

П.С. Инаку, информирана сум од прва рака дека жените во Саудиска Арабија имаат право на школување и описменување, имаат дури и право да се омажат по свој избор, иако најчесто таткото им го бира сопругот кој дебело плаќа за жената одредена сума пари и плус доплаќа уште половина од истата сума во случај на развод. Не смеат да возат автомобили, не смеат да излегуваат сами, ама тоа полека се менува. Шетаат покриени со абаја и носат само марама на главата, само во поекстремни случаи носат фереџе или бурка. Мажите ретко, многу ретко имаат повеќе од една жена, со исклучок на моќниците. Но тоа не е темата тука, темата е друга.

vesna1 -> RE: Полигамија (2.1.2013 14:08:57)

Lele kakav interesna tema. Ja procitav skoro cela, i od toa sto mozev da zakljucam deka Ummu Ajna sigurno e vospituvana po radikalen islamizam i stom studirala vo Saudiska Arabija voopsto ne me cudat tie nejzini stavovi. Iskreno me cudi za nejzinata majka za koja veli deka bila hristijanka kako dozvolila maz-i da ima poveke zeni. Ama stom se omazila za takov, normalno e i deteto rasteno vo taa sredina da ima takvi stavovi.
Nie imame prijateli muslimani i toa poveke i  site si imaat po edna zena, deca najveke 2-3 i ziveat zivot slicen na nasiot osven toa sto idat vo damija mesto crkva, sto si postat pred bajram nema nekoj drugi razliki.
I jas bas se cudev koj se tie vo crno zabradeni sto se set_aat vo posledno vreme niz gradov.
Ama gi pocituvam site religii, taka da ako na Ummu Ajna ne i smeta da bide 1,2 a ponataka i 3,4 zena po red nema nie sto da se mesame.
Bas pred nekoe vreme ja citav knigata Nikade bez kerka mi od Beti Mahmudi Amerikanka koja odi da zivee vo Iran ili Irak neznam kade bese i mnogu se zacudiv od nikakvite prava na zenite vo tie zemji kade ne im dozvoluvaat da ucat,vozat kola pa normalno deka ke dozvoluvaat mazite da im bidat gospodari.
Iskreno me interesira dali moze i zenata da ima 2-3 mazi koj ke ja ozenat vo damija?

deluxe -> RE: Полигамија (2.1.2013 14:11:44)

zakljucam deka Ummu Ajna sigurno e vospituvana po radikalen islamizam i stom studirala vo Saudiska Arabija voopsto ne me cudat tie nejzini stavovi. [/quot
e]
i jas go pomisliv ova samo aj DA NE VELAM prva [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] a sigurno e toa sto go kaza vesna1

deluxe -> RE: Полигамија (2.1.2013 14:13:19)

sultana procitajte ja !!!

dostickage -> RE: Полигамија (2.1.2013 14:14:41)

Mene po malku mi lici i ona : sakam da se doteruvam, da nosam zlato do kolena i da ne pravam nisto. Ne daj Boze da odam na rabota i sl.
Epa ako sakas dijamanti a pri toa nisto ne pravis za da si gi zarabotish, togas kje mu brois partii na takozvaniot maz . Moze i kje brois paricki ili kje igras igrici na noviot I- Phone ili noviot Galaxy dodeka takozvaniot maz se gali i i dava zlato na drugata zena.

Se ima svoja cena. Koj za sto ucel!

ivoni4ka -> RE: Полигамија (2.1.2013 14:20:50)

lele ova e veke za zalenje ne za komentiranje ni za razubeduvanje sto postoi radikalen islamizam tuka postoi drugo vikas deka go priznavate samo versiot brak a ne graganskiot alo be ako ne mu rodis dete znaes li kade ke se najdes na ulica be z zastita bez pari i pokriv na glavata nema kade da se zalis osven kaj odzata ama tesko deka i toj ke ti pomogne dali si go razmisluavla ova drugo ova me potset_uva na edna moja sograganka koja bese na meta na maabet edni dobri godina dena i na majtap site i se smeeja imeno nasa hristijanka se mazi za musliman mislam deka bese albanec od kosovo i ziveeat vo stranstvo i normalmo momata menuva vera stava ferece i slicni raboti se obvrzuva da gi pocituva muslimanskite obicai so mazot i doaga na gosti kaj nas toj vo kafic taa pred kafic si sede na klupa so ferece i si g ceka ama izgleguva hitna rabota na mazot i toj zamnuva a taa ostanuva kaj roditelite uste nekolku dena i po damata vo kafic na kafe so ferece abe koj ja vide site pagaa smeejki se taa mrtva ladna si sede i si pie kafe abe kako nisto da ne e

tuku nesto mi se mota po umot bideji veli deka taa e golem islamiski vernik skoluvana i slicno togas kako sedis pred pc i pisuvas treba i toa da t e zabraneto kako i drug raboti kako sto nosis ferece i slicno a zenski da ne pisuva tuka mazot i mene taka mi stoe rabotata

dostickage -> RE: Полигамија (2.1.2013 14:23:15)

Si vikam posle se sto procita zenava ja snema. Ako pocne da razmisluva trezno moze da si cuka glava.
Aj kje kjutam da ne ja nosam na dusa posle [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

ivoni4ka -> RE: Полигамија (2.1.2013 14:24:25)

ИЗВОРНА ПОРАКА: dostickage

Si vikam posle se sto procita zenava ja snema. Ako pocne da razmisluva trezno moze da si cuka glava.
Aj kje kjutam da ne ja nosam na dusa posle [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

nema sansi da razmisluva trevzeno oti taa taka e ucena i e nametnat nekoj prisilen moral t.e. nemoral

Bethany -> RE: Полигамија (2.1.2013 14:27:28)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР

Никој не рече дека сме директни потомци на рептил. Но, исто како што во нашата ДНК се вплетени гените на нашите баби и дедовци, така има и по некоја нишка на нашите најнајдалечни роднини - рептилите. Човекот еволуирал - точно, но еволуирал од животно. Благодарене на тоа денес можеме да дебатираме овде, бидејќи не сме рептили.
Заради тоа треба да покажеме почит кон оние кои се различни од нас, а не одма да ги изедеме. И дефинитивно не ми се сварливи коментарите "Леле, две жени? Па како може тоа?" Е така може - не е мал бројот на мажи кои имаат вонбрачни врски и вонбрачни деца кои страдаат. Во Исламот тоа го нема.

Не сакам длабоко да навлегувам бидејќи тогаш ќе морам да пишувам до утре, веќе се заморив. Повторно друга тема кој од што верува дека настанал, не верувам ни дека еволуирав од животно. Ама нема врска сега тоа.

Не би се сложила со твојата изјава да покажеме почит кон тие што се различни од нас. Тоа ли би значило да им покажеме почит и кон убијците, силователите или педофилите? И тие се различни од нас, ние тоа не го правиме. А и тие се водат и се контролирани само со своите телесни страсти и похоти.
Почитувам сите различни од мене, секоја култура и вера, ако тоа што е различито, сепак не е погрешно. А има доста работи што јас не ги правам, другите ги прават, па не се погрешни, ниту некого загрозуваат, повредуваат, водат во лоши насоки итн.
Не се сложувам дека тука е пречка предрасуда кон нешто, па сега да покажеме почит. Мојта почит давам на некој кој прави исправно. Нека си таа или било кој друг живее како што сака, секој си избира, ама јас мојата почит не давам секому и за сешто, и тоа е моето право. Ко што е и нејзино право да прави така, ако е убедена дека тоа е исправно, јас не можам неа да ја разубедам, ниту се обидувам, само кажувам како јас ги гледам на работите, а ако не почитувам нејзина одлука, не значи дека ја навредувам.

ivoni4ka -> RE: Бигамија (2.1.2013 14:28:18)

jas ke go procitam ubavo ovaa specijalisticka odbrana mozebi ke stane jasno nesto okolu ova brakot, ne brakot

http://eprints.ugd.edu.mk/662/1/Specijalisticki%20trud%20Eticko%20ucenje%20vo%20Islamot.pdf

Gardenia -> RE: Бигамија (2.1.2013 14:38:22)

ИЗВОРНА ПОРАКА: vesna1

Lele kakav interesna tema. Ja procitav skoro cela, i od toa sto mozev da zakljucam deka Ummu Ajna sigurno e vospituvana po radikalen islamizam i stom studirala vo Saudiska Arabija voopsto ne me cudat tie nejzini stavovi.

Епа тоа е тоа,тука е суштината за таквите сфаќања,затоа и ја прашав дали носи фереџе.Ок си е она така сака,така нека си живее,само се си мислам дека има некоја друга позадина зад таквите бракови,кои се всушност верски а не граѓански,ама битно нели според Уму Ајна нашите бракови никаде не се признаени а нејзиниот важи и во Саудиска Арабија [sm=smiley13.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  4 5 [6] 7 8   Следна страница >   >>