Dinja79 -> RE: Киселини во бременоста (12.11.2011 11:59:03)
|
Zdravo idni mami :) Jas sum 29 nedela i se razbira kiselinite pocnaa da mi go rasipuvaat i sedejeto i lezenjeto, kako i ubavoto treto tromesecie. Kolku sto go razbrav doktorot, najbitna e ishranata. Zeludnikot e tolku mnogu pritisnat, sto zeludocnata kislenina e razleana nasekade niz nego. Pa taka vo sekoj dopir so hrana pocnuva da vrie. Nema golem prostor vo zeludnikot za hrana i ne smee da se optovaruva, makar i da se jade na dva saati po mnogu malku. Najbitno e ovosjeto da se jade do pladne, odnosno do rucek, potoa da se ruca samo so izbegnuvanje na belo brasno. ( nikako testenini, piti, kifli, jufki, bel leb, kori - beloto brasno vo bremenosta znae da ja odrzi hranata vo zeludnikot dosta dolgo i da se maci da ja preraboti i do 6 saati). No bez leb nekako tesko, pa zatoa moze crn leb i pcenkaren. Vecerata da se sostoi vo povekje zelencuk i pomalku teska hrana. Za kisleninite probav rupurut, me smiruva barem da zaspijam i sinokja probav da veceram kisela boranija (tuakam da probam oris denes, mleko sekako gledam pred da zaspijam edno malo solce. :) Dajte sovet za ishranava, jas po ovoj tertip na mojot doktor nekako se olesniv malku. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]
|
|
|
|