Hopeful RR -> RE: Кариера vs мајчинство (5.12.2014 20:28:36)
|
Kvisko и niki, гледам на иста линија сме со размислувањата. За мене е незамисливо не само да не работам, туку и работата/кариерата да не ми биде битен дел од животот и идентитетот. Отсекогаш сум била многу амбициозна и досега сум многу задоволна од мојот професионален живот. Секако, тоа во ниеден момент не го исклучува семејството. И додека се обидувавме, и сега кога ги чекаме бебињата, работата останува исклучително важна, не само заради мене, туку и заради нив - и во финансиска смисла, но и во социјално-културолошка смисла, односно преку личен пример да сфатат колку е важно човек да работи и да напредува. Исто како niki, мојата работа не е нешто што го правам за пари, и не гледам да дојде саат и да си отидам дома. Имам нестандардно работно време и редовно останувам прекувремено доколку има потреба од тоа, работам за викенди, а и од дома. Сатисфакцијата што работата ми ја дава е голема и иако знае да биде напорна, си ја сакам мојата работа. Моите колешки со деца работат исто како мене - ниту ги запоставуваат, ниту работат реда ради. Секако дека детето е прв приоритет, но не сум некој што би потфрлил професионално заради тоа. Мислам дека со волја, енергија и посветеност, и најважно со разбирање и поддршка од сопругот, се може да се организира и избалансира.
|
|
|
|