RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Bella28 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (25.8.2015 22:45:34)

Skriningot ni pomina super se si e vo red, stignavme do 21 nedela, deneska zemav rezultati od tohoplazma (glia) igG se e vo red no pokazuva deka nekogas sum go imala to parazit vo mene, a ne sum ni znaela sto e najverojatno spored doktorite I pricina za spontaniot abortus sto go imav vo 21 nedela.Pozz mimicki srekno[sm=duda.gif][sm=nosecka.gif]

Bea -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (26.8.2015 13:17:27)

Леле мешковци јас од памет се извадив завчера. Два дена ме болеше главата и во понеделникот кренав температура 37.2, па со 37.3, па 37.5...
Се исплашив бидејќи немам симптоми ни за настинка ни за стомачен вирус.
Се напив парацетамол и среќа попладнето секако требаше со Димитров да се видам, па таман го препрашав. Тој мртов ладен, дури ме искара зошто сум пиела парацетамол под 38. Рече дека е нормално понекогаш организмот така да реагира и да не се плашам за бебушот затоа што во второто тромесечие биле најотпорни. Срцки наши тие [sm=smiley27.gif]
Среќа се симна ноќта скроз и вчера цел ден одмарав, денес фала богу сум добра и главобоката престана.

Иначе докторот не ми спомна ни за пх на вагина, ни за должина на цервикс, нареден пат рече ќе ме види во 18-та недела здравје.
Исто сакав да ве прашам фолната до кога ја пиевте?

bitolcanka82 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (26.8.2015 13:21:50)

Bella28 koga se pravi toa ispituvanje, vo koja nedela i dali e zadolzitelno za site?

bitolcanka82 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (26.8.2015 13:22:30)

mislev na toksoplazmata

Bella28 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (26.8.2015 13:31:15)

Ne znam dali e zadolzitelno kaj nas ne ziveam vo mk no moze I kaj nas da se napravi.Kaj mene na rezultatot pokazuva deka sega nemam infekcija no porano sum imala a ne sum znaela, najcesto se dobiva od kontakt so macki, oni se najgolemi prenositeli na parazit, mislenjeto na dr e deka e mozno spontaniot abortus sto go imav vo 21 nedela da e bilo prisustvoto na to parazit prasaj ginikolog ke ti kaze kade se pravi toa ispituvanje na krv [sm=smiley36.gif]

scared RR -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (26.8.2015 13:38:48)

Тоа е TORCH тест ама тоа се прави во случај на повторувачки абортуси. Инаку се прави на микробиологија.

Bella28 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (26.8.2015 14:04:43)

Vo mk ne e no vo italija da za 2-3 nedeli ke go pravat pak da bese I kaj nas zadolzitelno ke go napravev I togas i mozebi nemase da go izgubam bebceto[sm=smiley13.gif]

scared RR -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (26.8.2015 14:17:43)

Да не имаш чувано мачки? Од нивниот измет се фаќа овој паразит.

Bella28 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (26.8.2015 14:23:30)

Doma nemam macka no vo periodot dodeka bev bremena imav kontakt so macki , ne e 100% siguren doktorot deka toa e pricinata no ima golema moznost da e toa najvazno mi e sega da se e vo red, bidejki toa sto e izgubeno nemoze da se vrati[sm=nosecka.gif]

bitolcanka82 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (26.8.2015 14:28:18)

znam deka e povrzano so mackite zatoa i prasuvam.. Porano cuvav macka a sega imaat kaj moite roditeli, jas nemam kontakt so nea ne ja gibam ama koga odam kaj moite tamu e.. I sega se zamisliv neznam dali da ispituvam?

Bella28 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (26.8.2015 14:33:10)

Ako si vo moznost ispitaj, bremena li si[sm=smiley36.gif]

bitolcanka82 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (26.8.2015 14:37:35)

bremena sum 13+3 so bliznaci

Bella28 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (26.8.2015 14:39:23)

[sm=bravo.gif]ako si vo moznost ispitaj nisto ne te kosta I podaleku od macki[sm=jezicek.gif]

Kvisko -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (27.8.2015 11:16:32)

Ајде и јас да си пишам тука. Вчера на скрининг во 21 недела точно поминавме добро. Се си е кај што треба да биде и се е со уреден наод. Бебето е малку помало од гестациската недела ама јас па покасно овулрива тој циклус кога останав бремена и тоа може да е објаснување. Докторката рече не е ништо страшно неколку дена е разликата а плус и јас и мм не сме некои „големи“ луѓе па нема на кого да биде големо бебчето.
ПХ-та ми е уште на граница ама уште имам од вагиналетите во мене така што решив да не се замарам со тоа веќе. Советот беше да повторам брисеви и да ставам Вагисан. Толку.

Bea јас бев малку настината уште во прв триместар пред првиот скрининг и тогаш матичната ми рече да не земам ништо за температура ако немам повисока од 38. До тогаш само природни работи од типот чаеви, прополис, лимон и многу одмор. Не се секирај не е ништо страшно. Инаку цервиксот се мери некаде накај 18 недела затоа и ти рекол Димитров тогаш да одиш.

lanicka30 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (28.8.2015 9:20:21)

Eve I jas vcera bev na Kontrola vo remedika 15 polni nedeli vleguvam vo 16 , bebuskite se super bas se iznenadiv kolku porasnale I kolku se aktivni, go proverivme I pH bese negativno I slednata Kontrola mi rece merenje na cerviks,bebinjata si odgovaraat za nedelite.l
Sakav da ve prasam koga vi kazaa tocno za polot mene znaci mi GI kazaa site mozni varijanti prvo masko zensko pa slednata Kontrola na skriningot dve zenski pa posle masko zensko I vcera doktorkata mi vika mi izgleda kako dve mazinja ama ne sum sigurna[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] neka se zivi I zdravi ama bas bi sakala da znam sto se..

Hopeful RR -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (28.8.2015 10:29:40)

Кај мене се виде во 15 недела, што е исклучително ретко, ама ептен беа наместени. Е сега, јас на тоа ехо бев сама и и реков на матичната да не ми кажува што се за да бидеме заедно со мм кога ќе ни кажат. Следното ехо беше накај 17-18 недела и веќе се виде убаво - две машки [sm=smiley36.gif]

Mami82 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (28.8.2015 17:17:58)

15-ta nedela sum. Ima li nekoj iskustvo so nizok pritisok? 57 so 87 mi e. I osekjam eden pritisok vo glavata.....kako pred zaboluvanje, ama konstantno so saati....care?

Bea -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (28.8.2015 17:58:13)

Jas otsekogas imam nizok pritisok 90/60 ili 100/60 i ne mi smeta.
Probaj so poveke tecnosti, soleno ili edna casa koka kola da go kacis, mozebi ke se smiri i glavobolkata.
Inaku jas vo 14ta nedela isto imav glavobolki 2-3 dena po red, bas kako sto opisuvas - poveke kako zateganje i pritisok.

kapina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (28.8.2015 19:52:01)

Napij se solena voda edna laz sol vo edna casa voda

Melanija RR -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (29.8.2015 14:31:10)

Mami82 искуства со притисок во бременост има и во темата ТУКА а за мерење на цервиксот ТУКА

Тоа мерење се прави во поптреба не е стриктно дека треба и кога се мери,а полот на бебушки најубаво се гледа од 17 недела но знаат и убаво да се кријат

Bella28 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (29.8.2015 15:59:29)

Idni mamicki vi se slucuva li da imate pojacan voden iscedok vo ova tromesecie kaj mene od pred edna nedela e zgolemen rezultat od bris ke zemam vo vtornik, a pred edna nedela bev na ginikolog mi rece deka grloto e dobro zatvoreno☺

Bea -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (29.8.2015 17:54:12)

Bella, toj iscedok se vika leukorea i e normalna pojava vo ovoj period. Se dodeka iscedokot nema boja ili miris treba da e vo red.

mamita83 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (30.8.2015 10:41:30)

Ми треба информација ако некој знае како се условите на ГАК или Чаир, во врска со добивање на епидурална анестезија и можноста да се избере доктор кој ќе те пораѓа (знам дека на Гак едно време можеше да се уплатат 12000МКД за доктор по избор) сега ми кажаа дека неможело туку кој ќе ти се погоди на смена тој. Сега сум 25 недела, го направив вториот скрининг и се е во најдобар ред, но се мислам каде да се пораѓам во вторава бременост паникава порано почна да ме фаќа. Се мислам помеѓу понудата на Санте плус или државна-Чаир, само сакам да знам точно кој ќе ме пораѓа и епидурал обавезно; со првото се породив на ГАК и супер поминав.

Kvisko -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (31.8.2015 11:56:37)

Bella и јас имам зголемен исцедок. Ми рекоа дека е тоа нормално самод а се следи состојбата на цервиксот. Кај мене и Пх-та беше на граница и после терапија пак е на граница. Не знам веќе што да правам паника ме фаќа од сето ова. После толку борба не знам дали би поднела уште некоја глупост. На моменти не сакам ништо да правам туку само да лежам за да го додржам бебето. Сега ставам вагиналети Вагисан па после ќе одам пак да ми земат брисеви и да ми го мерат цервиксот па ќе видиме што понатаму.

Mamita83 Прашај на ГАК дали сеуште важат истите услови. Ако не види од сега да поченш да одиш на прегледи кај некој гинеколог таму и да се договориш со него/неа за пороѓај. Опцијата за породување во приватни клиники секогаш ти е отворена.

Hopeful RR -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела II (31.8.2015 15:08:06)

mamita83, во однос на она што те интересира, имаме тема за искуствата од болниците, тема за споредба помеѓу приватна и државна болница, и секако тема за епидурална анестезија. Се надевам ќе ги најдеш информациите што ти требаат.

Имаш уште време да се подготвиш и да одбереш, не се брзај [sm=smiley1.gif] Во секој случај, пиши ни како ќе ти се одвива бременоста и за која опција ќе се одлучиш. Со среќа!

Страница: <<   < Претходна страница  55 56 [57] 58 59   Следна страница >   >>