LoveableMe RR -> RE: Вредност на TSH за успешно ИВФ (11.1.2014 21:35:53)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: АнаПетар ЛавблМи, гледам од твојот потпис дека примаш Еутирокс само поради ин витрото. Те молам кажи ми по чија препорака го правиш ова и колку ти беше ТСХ? Мене пред да го правам второто ИВФ, ТСХ ми беше 2,2 и според лекарот во ред беше. Кога останав бремена, ТСХ ми се покачи на 3,5 и испитував и антитироидни антитела и Т3, ми ја прегледуваа и тироидната жлезда мануелно и на ехо и испадна дека е во ред иако ТСХ беше над 3 (бев кај др Муратовска во Систина). Бременоста заврши со мисед, а пред да се востанови ова пак испитував ТСХ и ми беше 3,8, пак покачен. Не можам, а да не мислам дека доколку ме ставеа на терапија со Еутирокс ова немаш да се случи. Нели за ин витро сите велат ТСХ да е до 2? Зошто мене не ми го дадоа иако ТСХ ми беше покачен? Во план ми е испитување на ТСХ и на тироидна жлезда повторно пред следното ин витро, кај друг лекар. Што мислите вие? АнаПетар, мене ТСХ ми се движеше од 3.4-4.1, а граанична е 4.0. Кога ги правев инсеминациите и ако случајно природно забременев, рекоа нема проблем, но кога дојдов за ИВФ, докторот од Систина ме препрати на Ендокринологија и ми рече за ИВФ ТСХ мора да е под 2.0, бидејќи висок ТСХ може да предизвика спонтан или ментални нарушувања на плодот. Би те советувала да го направиш истото, поточно да го симнеш ТСХ на одредена граница, пред да почнеш со ИВФ, бидејќи во текот на постапката расте, па затоа е подобро да биде понизок кога ќе почнеш ИВФ. Позз
|
|
|
|