RE: Прва нова храна на бебето (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

Snowhite RR -> RE: Прва нова храна на бебето (6.11.2010 18:21:14)

Спанаќот можеш да и го даваш со ориз на пример и малку кисело млеко или јогурт, исто така можеш и морковче да ставиш, мислам што и да ставиш нема да згрешиш

marina82 -> RE: Прва нова храна на бебето (7.11.2010 19:02:35)

koga moze da se vovede ORIZ?

Felly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (7.11.2010 19:35:03)

Спанаќот го направив со ориз, и му ставив пола жолчка, па додадов и јогурт, и си се изнајаде[sm=bravo.gif] а јас се мислев да не не и се бендиса, ама си го изручка цело[sm=bravo.gif]

Felly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (7.11.2010 19:38:23)

Марина, ориз многумина даваат од 4 месеци, јас дадов подоцна.

AnnaMolly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (7.11.2010 19:38:25)

Марина, јас пред неколку дена му дадов на Филип мелен ориз. За една недела ќе полниме 5 месеци. Не го сакаше така чист, па му го помешав со банана и се изнајаде.

marina82 -> RE: Прва нова храна на бебето (8.11.2010 13:36:37)

A kako go pravite meleniot oriz, koj razmer voda i oriz, i kolku se vari?

gvenda -> RE: Прва нова храна на бебето (9.11.2010 13:06:17)

i jas denes sakav da kupam da i napravam oriz ama si vikam aj utre inace utre ke pravi 6 meseci i do sega samo ovosje i davam jabolka, krusa, banana, tikva i morkov to ani e na meni sekoj den
sakav da prasam po kolku pati im davate na tolkavite bebinja i dali e vreme da pocnam so drugi raboti, nekako neznam sto da pravam

Палешка РР -> RE: Прва нова храна на бебето (9.11.2010 13:49:41)

gvenda, со ориз си можела да почнеш од 4 месеци, а со пченка од 5 месеци.
Јас од 6-7 месец воведов јогурт и глутен, но секоја мајка сама си одлучува за глутенот.
Инаку 2 пати јадеше во тој период, еднаш овошна, еднаш зеленчукова кашичка.

Палешка РР -> RE: Прва нова храна на бебето (9.11.2010 13:51:14)

ИЗВОРНА ПОРАКА: marina82

200 гр. млеко/вода со 3 лажички ориз. Оризот прво раствори го во течноста, па постепено додавај го во водата/млекото за да не се направат грутки.

slavicav -> RE: Прва нова храна на бебето (9.11.2010 14:17:31)

Мене ме интересира од кога во кашичките додавате шекер,сол,путер или маслиново масло,знам дека до годинка не треба шекер и сол ама во полно рецепти сретнувам па ме интересираше?
И кој шекер ако употребувате кафениот,темно кафениот[sm=zmeden.gif]

gvenda -> RE: Прва нова храна на бебето (10.11.2010 15:08:30)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка

ИЗВОРНА ПОРАКА: marina82

200 гр. млеко/вода со 3 лажички ориз. Оризот прво раствори го во течноста, па постепено додавај го во водата/млекото за да не се направат грутки.

Paleska kako go rastvaras pa dodavas i dali se vari daj opisi po detalno epten sum tapa za takzi variva i palenta ne znam ubavo da napravam[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Snowhite RR -> RE: Прва нова храна на бебето (10.11.2010 16:14:29)

Гвенда слично како кога правиш пудинг, јас го растворам прво во малку млеко/вода ладна, а потоа му додавам топло млеко/вода и непрекинато мешам додека да почне да врие. И палентата ја правам на ист начин

Snowhite RR -> RE: Прва нова храна на бебето (10.11.2010 16:16:28)

ИЗВОРНА ПОРАКА: slavicav

Мене ме интересира од кога во кашичките додавате шекер,сол,путер или маслиново масло,знам дека до годинка не треба шекер и сол ама во полно рецепти сретнувам па ме интересираше?
И кој шекер ако употребувате кафениот,темно кафениот[sm=zmeden.gif]

После 6 месеци може путер или маслиново масло, а до година не се става шеќер и сок, јас барем до сега не сум ставила во ништо, ама мислам дека ако се употребува шеќер да биде кафеав, сепак нека пише некоја мамичка што веќе употребува

AnnaMolly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (10.11.2010 22:12:28)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite

Гвенда слично како кога правиш пудинг, јас го растворам прво во малку млеко/вода ладна, а потоа му додавам топло млеко/вода и непрекинато мешам додека да почне да врие. И палентата ја правам на ист начин

И јас го правам вака, а една комшика става 200 мл млеко и 3 лажички ориз директно во млекото додека е ладно и меша додека не почне да врие и да се крева. Исто е.

marina82 -> RE: Прва нова храна на бебето (11.11.2010 13:52:58)

Koga mozam da  vovedam SLIVI vo ishranata, i dali moze suseni da upotrebuvam?

Felly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (13.11.2010 23:52:11)

Jас сливи почнав да давам во 5 месец. Проблемот со нив е што може да предизвикаат пролив (кај нас немаше таква реакција)ама не сум и дала сушени.

Felly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (13.11.2010 23:53:12)

А денес, пробавме неколку зрнца грав. И ставив изгмечени во палента, и си ги изеде[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

newmamy -> RE: Прва нова храна на бебето (15.11.2010 11:28:15)

zdr mamicki, na maliot sakam da mu vovedam spanak vo ishranata , ima 7 i pol meseci. MOze nekoj da mi kaze kako da go napravam? se vari ? kolku vreme > kako? posto neli spanakot e specificen (nemam vreme da baram po forumot za spanakot recepta [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image] ) ve molam za odogovor

nadica -> RE: Прва нова храна на бебето (15.11.2010 11:38:05)

еве ТУКА имаш рецепт за спанаќ

gvenda -> RE: Прва нова храна на бебето (17.11.2010 14:09:44)

od koga pocnavte so kompir sakam da pocnam da i davam ima polni 6 i edna nedela i sto dr od zelencuk osven morkov 

Палешка РР -> RE: Прва нова храна на бебето (17.11.2010 14:24:44)

Компир може по 5 месеци

slavicav -> RE: Прва нова храна на бебето (17.11.2010 14:30:22)

nie pochnavme bash toj period so zelenchuk a mozesh da davash tikva,tikvichki,brokula,karfiol,spanak,pashkanat...ke pisham ako mi tekne ushte neshto[sm=smiley1.gif]

slavicav -> RE: Прва нова храна на бебето (20.11.2010 20:49:03)

Moze da prasham neshto koga go voveduvavte glutenot koi proizvodi gi dadovte[sm=zmeden.gif]Jas na primer sakam da i dadam melena plazma so mleko ili na milupa kashata od 7 zitarki,bi i dala kako pojadok i potoa da chekam reakcii...kolku vreme i dali moze potoa da i davam i narednite denovi[sm=zmeden.gif]Kolku vreme da chekam reakcii[sm=zmeden.gif]Uf neshto mnogu mi e strav,dr. ni reche vchera da pochekame do 8 mesec a posle pa mi reche moze i od ponedelnik bidejki i kazav deka slabo mleko pieme t.s. samo preku kashi.

Snowhite RR -> RE: Прва нова храна на бебето (20.11.2010 20:55:27)

Плазмата содржи мед, сепак некои велат дека тоа е мала количина и дека е термички обработен, но сепак јас се уште не сум му дала плазма или нешто друго што пишува дека содржи мед, инаку јас кога првпат му воведоб глутен тоа беше фрутолино на 7 и пол месеци, дај му го од сабајле и ако тој ден нема реакции, можеш да продолжиш

slavicav -> RE: Прва нова храна на бебето (20.11.2010 20:59:41)

Fala ti mnogu Snowhite,znam deka plazmata ima med i bash ja prashav dr. ama mi kaza deka moze [sm=smiley13.gif] ke si razmislam ushte ednash fala [sm=smiley1.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  30 31 [32] 33 34   Следна страница >   >>