RE: Прва нова храна на бебето (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

TeaM -> RE: Прва нова храна на бебето (7.12.2011 10:57:05)

Pak imam prasanje za orizot od Nestle[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Vcera go pravev so adaptirano so dadavanje na gramaza kako shto pisuva na kutijata i nekaka mi ispadna mnogu tecno, a ne kako kasicka[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Taka treba[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ili dadavate povekje od orizot?

mamicka77 -> RE: Прва нова храна на бебето (7.12.2011 11:13:40)

ИЗВОРНА ПОРАКА: jagodica

ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###

ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

4,5 meseci sme dali e rano za rizolimo od Nesttle ?
Denes i dadov prvo go rastvoriv AD mlekoto so si go pie kako za pienje i posle i go dodadov rizolinoto vnate i si ja izede kasickta.
No na paketceto pisuva deka e za posle 6 meseci pa se mislam da ne i e tesko na stomaceto [sm=zmeden.gif]

Нема да сретнеш каша на нестле и на фрутек на која пишува од 4,5 месеци нели па се препорачува со дохрана да се почне после 6 месеци.Едино на хип јас имам сретнато каши на кои пишува 4+.Баш види на фрутек сокче и кашича од јаоблко пишува 6+ а јаболко може од 4 мес.

Светската здравствена организација препорачува дохрана на бебенцата од 6 месеци а дотогаш доење или АД.Затоа сите производители на бебешка храна имаат назнака од 6 месеци освен ХИП.Значи оваа препорака колку што читав јас не е од многу одамна па откако е донесена ги смениле назнаките а ХИП си останал со старата од 4 месеци.Е сега наша одлука е кога и со што да почнеме, искрено јас не би давала зеленчук на 4 месечно бебче. Нели до 3 месеци се бориме со грчевите па таман се навикнало мешето на млекото ајде оп ново нешто за варење.Има време мамички не брзајте ,

znam deka taka pisuva jas na prvoto samo so cicanje bese do 6 meseci ama imav mleko a sega za vtoroto posto nemam mnogu mleko i samata doktorka mi rece na zdravo deka mozes da pocnes so kasicki i sega samo kasicki i davam nekogas potecno i so shisheto ke ja ispie nekogas so lajce a najcesto i davam jabolko i kombinirano so morkov a drug den so banana i vcera ova so orizot i sega koga bev pak ko snemav mleko me kladoja tamu na doenje da vidat deka stvarno nemam i mu kazav deka i davam kasicki i mi vika ako kasicki ke si davas i plus mleko kako so treba mislam na 3 do 4 saati. Znaci mozi kasicki [sm=kava.gif]

jagodica a kolku e tvoeto bebe

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (7.12.2011 11:50:46)

ИЗВОРНА ПОРАКА: TeaM

Pak imam prasanje za orizot od Nestle[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Vcera go pravev so adaptirano so dadavanje na gramaza kako shto pisuva na kutijata i nekaka mi ispadna mnogu tecno, a ne kako kasicka[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Taka treba[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ili dadavate povekje od orizot?

Може да си ставиш повеќе ако сакаш, тоа зависи од тебе, колку густо сакаш да биде. Јас на син ми во почетокот тие каши му ги правев малку потечни, да се навикне на вкусот повеќе, а сега ако правам таква каша додавам и банана, па доаѓа нешто погуста[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Annet -> RE: Прва нова храна на бебето (7.12.2011 12:29:48)

se stavamo supena lazica a ne za kafe mala,zatoa probaj so golema lazica za supa.ili 2 mali za kafe,i ja neznaev i napraviv taka pa izleze pogusta kako na slikata;-)

jagodica -> RE: Прва нова храна на бебето (7.12.2011 12:38:10)

mamicka77 na 19 juli pravime 5 meseci

jagodica -> RE: Прва нова храна на бебето (7.12.2011 12:39:16)

mamicka77 na 19 juli pravime 5 meseci

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] greska golema na 19 juli mi e rodena na 19 dekemvri 5 meseci [sm=sloncek.gif]

bombica -> RE: Прва нова храна на бебето (8.12.2011 10:57:01)

Мамички ние утре примаме вакцина полио па незнам дали денес на [sm=duda.gif] да му дадам прв пат кашичка од кајсија предходно 2 дена му давав сокче.Вчера золва ми ме замисли као нетребало пред и после вакцина да се воведува нова храна[sm=zmeden.gif]

arh_diz -> RE: Прва нова храна на бебето (8.12.2011 11:07:29)

Bombica i mene taka me sovetuvase pedijatarot da ne mu davam nova hrana posle vakcina

Felly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (8.12.2011 11:17:44)

Не се дава нова храна, зошто ако случајно има некоја реакција од храната, нема да се знае од што е, дали е од храната или од вакцината. Исто и кога се прима антибиотик, не се дава нова храна - од истата причина. АКо се јави реакција нема да се знае од што е  - дали од храната, дали од лекот. Затоа мислам дека не се дава.

bombica -> RE: Прва нова храна на бебето (8.12.2011 11:45:28)

Фала женски [sm=smiley31.gif]Му дадов слива[sm=smiley36.gif]

lilicka -> RE: Прва нова храна на бебето (8.12.2011 17:38:11)

RR дали може да се даде брокула на 4,5 [sm=duda.gif]????
Со што може да се комбинира????

nadica -> RE: Прва нова храна на бебето (8.12.2011 17:42:29)

брокула обично се меша со компир,морков, карфиол, и слично ама мислам дека се воведува во исхраната после 7-8 месеци

arh_diz -> RE: Прва нова храна на бебето (8.12.2011 19:16:35)

ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka

Na kasckite pisuva deka se od 4 meseci
Jas pocnav so dohrana posle 6 meseci i megu prvite namirnici bese brokulata.Mozes da ja kombiniras so morkov, mlada tikvica.Neznam sto uste imas dadeno

lilicka -> RE: Прва нова храна на бебето (9.12.2011 14:10:25)

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: lilicka

Na kasckite pisuva deka se od 4 meseci
Jas pocnav so dohrana posle 6 meseci i megu prvite namirnici bese brokulata.Mozes da ja kombiniras so morkov, mlada tikvica.Neznam sto uste imas dadeno

Видов дека има каши од брокула за 4 месеци а затоа прашав сакав дома да и спремам ама незнаев дали да и дадам чиста брокула или комбинација да и направам [sm=smiley36.gif]
Со зеленчукот сме малку тешки....сепак благодарам!!
Пробавме морков не го сака баш,тиквичка и така и така!
Полека се учиме!

arh_diz -> RE: Прва нова храна на бебето (9.12.2011 14:13:30)

Mozes da i svaris edno malo parcence i onaka se dava edna lazicka za pocetok ke vidis kako ke ja prifati.I karfiol mozes da dades samo nemoj da gi mesas zedno da ne bide tesko za stomaceto.

mamicka77 -> RE: Прва нова храна на бебето (9.12.2011 15:05:24)

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz RR

Mozes da i svaris edno malo parcence i onaka se dava edna lazicka za pocetok ke vidis kako ke ja prifati.I karfiol mozes da dades samo nemoj da gi mesas zedno da ne bide tesko za stomaceto.
[/quot
mamicki a zosto karfiol na tolku meseci pred nekoj den snaa mi od bratuced bese na gosti i ja prasav bas za karfiolot vika ne i davam karfiol bidejki toj spaga so zelkata zaedno a zelka treba od 9 meseci i stvarno se zbuniv bidejki ovde citam deka davate jas mislam deka sekoj zelencuk moze da se vnese vo 6 mesec ili sum greska

arh_diz -> RE: Прва нова храна на бебето (9.12.2011 15:42:41)

Kasickite karfiol se od 4 meseci
Jas so dohrana pocna posle 6 meseci i toa so zelencuk.Znaci mlada tikvica , morkov , brokula , karfiol , kompir i blag kompir.A zelka mu dadov pred nekoj den na 16 meseci.Rizolino melen oriz i uste neznam sto ima mu nemam davano.

bombica -> RE: Прва нова храна на бебето (9.12.2011 16:16:55)

I mene mi e cudno brokula i karfiol od 4 meseci teski se za meseto..Bas sega citam vo edna kniga pisuva posle polni 6 mes. a zelka posle 9 mes.Jas ne bi dala tolku rano ni brokula ni karfiol nezavisno sto pisuva na hipp kasite 4+. Vo edna kasicka od hipp na koja pisuva 4+ ima i jagoda [sm=hudicek1.gif]

jagodica -> RE: Прва нова храна на бебето (10.12.2011 1:21:34)

neznam dali da prodolzam da mu davam rizolino od Nestle samo ednas i imam daeno i si se iskaka vo red ama deka vikate posle 6 meseci neznam [sm=zmeden.gif] a ne sodrzi gluten

bombica -> RE: Прва нова храна на бебето (10.12.2011 8:27:25)

Pred edno 12 god. koga vnuk mi imase 4-5 mes. na rizolinoto na nestle pisuvase od 4 mes. taka da mozes slobodno da i davas.Oriz si e oriz nezavisno dali e na hip ili nestle i plus ne sdodrzi gluten

Viktori -> RE: Прва нова храна на бебето (10.12.2011 9:35:11)

neznam dali da prodolzam da mu davam rizolino od Nestle samo ednas i imam daeno i si se iskaka vo red ama deka vikate posle 6 meseci neznam [sm=zmeden.gif] a ne sodrzi gluten

Јагодица, пишува после 6 месеци, затоа што се поддржува ексклузивното доење и само доење до 6 месеци. Не затоа што нешто ќе стане ако дадеш порано. Кога веќе си почнала да го дохрануваш терај работа. Не мора стрикно да се водиш до пишаното на кашичките.
Кога мојата прва ќерка пред 12 години почнуваше со дохрана, повеќето беа оф 4,5 и 6. Ретко имаше кашички од 7 или 8 месеци. Спанаќ/компир од 4, за праска/ориз, крушки, јаболки кајсии да не правам муабет. Тиква имаше исто така и се беше од 4 месеци.
Без секирации. Ако веќе се дохранувате, само постепено и немаш проблем.

Инаку моите пред една година јадеа се. Освен јаготки. И тоа гледав да има повеќе зеленчук од овошје. Бујон место чај, сокови не. Лично мислам, а и знам дека на запад е практика повеќе зеленчук од овошје. Кај нас е обратно, не зн зошто. Ама не е во ред затоа што бебињата лесно се навикнуваат на благиот вкус па после не сакаат да јадат друго.

jagodica -> RE: Прва нова храна на бебето (10.12.2011 14:31:11)

Ok fala vi [sm=smiley36.gif] a bas imav dilema

libra.n -> RE: Прва нова храна на бебето (10.12.2011 15:12:20)

E nie stvarno imame izgleda problem so hrana: se obiduvam da i dadam kasicka, ja turka lazickata, ako uspeam da i stavam vo usta go pluka, se gadi, se kiseli... i na kraj ako nesto eventualno golni-povraka vo mlazevi. Pocnav so jabolko, krusa, morkov, sliva i eve denes praska, site se na Hipp ili fructal, i ne znam kako da ja naucam da pocne da jade. Za 9 dena ke pravi 5 meseci i ne saka nisto da jade, i mlekoto samo na spienje go pie( imam spomnato vo temive). Imal nekoj vakvo dete kako moevo[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]? I uste edno prasanje:dali kasickite na fructal gi frlate ako ne gi dojade? pisuva posle 24 casa od otvoranjeto da ne se upotrebuva. Da napomenam deka bebeto dobro si napreduva spored doktorkata ama mora da pocne da se uci da jade...jas gledam preambiciozno na toa da se pocne so dohrana ili bebevo mi e inaet?

lilicka -> RE: Прва нова храна на бебето (10.12.2011 19:52:56)

ИЗВОРНА ПОРАКА: libra.n

E nie stvarno imame izgleda problem so hrana: se obiduvam da i dadam kasicka, ja turka lazickata, ako uspeam da i stavam vo usta go pluka, se gadi, se kiseli... i na kraj ako nesto eventualno golni-povraka vo mlazevi. Pocnav so jabolko, krusa, morkov, sliva i eve denes praska, site se na Hipp ili fructal, i ne znam kako da ja naucam da pocne da jade. Za 9 dena ke pravi 5 meseci i ne saka nisto da jade, i mlekoto samo na spienje go pie( imam spomnato vo temive). Imal nekoj vakvo dete kako moevo[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]? I uste edno prasanje:dali kasickite na fructal gi frlate ako ne gi dojade? pisuva posle 24 casa od otvoranjeto da ne se upotrebuva. Da napomenam deka bebeto dobro si napreduva spored doktorkata ama mora da pocne da se uci da jade...jas gledam preambiciozno na toa da se pocne so dohrana ili bebevo mi e inaet?

Има Либра мојата е како твојата лоша е за јадење,по цел ден се молиме многу добро знам како ти е[sm=smiley13.gif]
Јас незнам веќе шѓто ќе и правам еве на пример вчера јадеше само 350мл во цели 24часа
Сакав да прашам дали може нешто да и ставам во ад млекото,нешто да ја сака да го јадее??
Незнам што да правам веќе!!![sm=smiley19.gif]

arh_diz -> RE: Прва нова храна на бебето (10.12.2011 21:36:12)

Dokolku bebeto dobro si napreduva nema potreba za griza.Toa sto nesaka kasicka normalno e treba da se privikne na lazica ,a i nemozete da ocekuvate bebeto da se najade od kasicka toa sega probuva vkusovi edinstvena hrana mu e mlekoto.Pricina sto odbiva mozebi e i sto uste ne e spremno za dohrana .

Страница: <<   < Претходна страница  60 61 [62] 63 64   Следна страница >   >>