Andriance
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana Мианке, за спанаќот се утепав од барање на нет, и еве што дознав, бидејќи сомнително ми беше нешто, како низ магла се сеќавам дека некаде имав прочитано зошто и спанаќот не е добар за да се дава толку рано...Имено спанаќот содржи огромна количина на железо и цинк, кои не можат да се ресорбираат во организмот, додека од друга страна има висока концентрација на нитрати во својот состав, кои не се препорачуваат да се даваат се до 10 месеци минимум!!! Така да спанаќ сега нема да пробаме, ориз пробавме, тиквица и морков пробавме, остана уште брокула и компир, со кои ми рекоа дека не морам да брзам бидејќи се имаме пробано што треба за возраста....здравје на 7 месеци ќе пробаме пилешко и јагнешко, жолчка, а на 8 месеци јогурт, кисело млеко и сирење. Така да не касниме за ништо, цеееел живот ќе има она да јаде се што и душа сака, но до 12 месеци, додека сеуште пробува вкусови, главна храна треба да и биде, и ќе и биде МЛЕКО! ИЗВОРНА ПОРАКА: miana ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana Мене ми дадоа еден јеловник од клиника, и пишува дека на 6 месеци треба да се даде цреша, спанаќ, маргарин, масло, зелена тиквица, праска, кајсија, слива. И сега не знам дали да давам компир и брокула?? Ни житарици, пченка и ориз не сум и дала уште, секогаш каснам намерно 2 недели, бидејќи е предвреме родена на полни 35 недели..... Ikana,moeo bebe za dva dena ke napolni 6 meseci...uste pred da napolni 5 meseci jas bev kaj nejzinata pedijatarka da se konsultiram sto se smee da jade...Site ovie raboti sto ti gi imas probano,nie veke odamna gi jademe....Eve denes jadese tikvica ( bez semki ) brokula i kompirce vo kombinacija so maslinovo maslo.... Doktorkata mi rece da i stavam i po dve tri zrna sol vo kasata i slobodno da stavam PUTER ili Maslinovo maslo..rece deka na najnoviot seminar se zborelo za toa deka poslednite istrazuvanja pokazale deka mastite koi gi sodrzi puterot se korisni za bebeto i slobodno da davam puter.... Nie jademe morkov,tikvica,kompir,oriz, brokula i spanak ( sekogas gi kobiniram ) Imame i probano od kasickata na hipp - spanak so kompir i pavlaka ( na nea pisuva deka e od 5 meseci ) i imam i dadeno i kombinacija so karfiol od hippovite kasicki.... Sega ke pocnam i so meso i zolca od jajce po preporaka od doktorkata nejzina..Od ovosje sme porbale - cresi,kajsii,slivi,portokal,praska,jabolka,krusa,banana i vo ovosnite kasi stavam - lino meleni biskvti za gustina.... Pocnav i mlecni kasi da davam samo so AD mleko i gi pravam... seto toa za spanakjot e taka megjutoa koga kje se kombinira so jogurtce ili kiselo mlekce e ok..ama kako i da e tuka e blitvata kako bolke varijanta... moe mislenje e deka ne ti treba pilesko tolku rano...osven ako imas domakjo se pocnuva so telesko pa posle i misirkino... za zelencukot.,..koga kje probate brokula mozete i karfiol...daj i pashkanat, mnogu e ubav... ete taka ajde sega prijatnoo :-)))