Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Jas go stavam na zbregov zeleniot jogurt (mene licno mi e najvkusen ) i puter isto na zbregov.
Nego jas sakam da prasam,od koga mozam da mu go davam onoj sokot so cveklo,morkov i jabolko? za 1 nedela ke pravi 8 meseci,i ne mi e jasno do koga da mu go varam ovosjeto? cvekllo voopsto ne sme probale a morkovce i jabolce samo vareno,i sega me buni dali direkt vo sokovnik ili ili prvo treba da gi svaram...
Љубовче веке е лето,подобро почни со свежи овошја,исечкај и во блендер директ.И мене Л лани ми беше колку А што е сега. Само зеленчукот нормално ке си го вариш.Цвекло јас давав со зеленчукови каши,а таков сок проба на 15м.А цвекло од тегла она киселкото на 17месеци.
_____________________________
Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."
Јас не би ви препорачала да ги блендирате снегулките, тие секако се топат во млекото. Ако давате овесни снегулки, може да ги блендирате, ама нема потреба бидејќи секако прво се закиснуваат во вода, па се доволно меки за да може бебето и така да ги јаде.
И јас се зачудив за овесот Yummy Mammy... и јас го давам многу често, уште од 6 месеци, и сега дознавам дека содржел глутен?! Црешите давајте ги слободно во било каква комбинација... со јогурт и банана се фантастични, а уште подобро е што поради бананата не мора шеќер да се додава.
mmmmm mi zvuci kako odlicna kombinacija..taman denes mm zemal taze creshki..utre go probuvam receptov
Mmmm, dobra ideja. Denes nemam banani, porucek ke kupam pa utre ke go probame. Ama mesto jogurt ke i stavam belo nesoleno sirenje, toa jademe. Mmmm... uste od sega mi tecat ligi.
Znaci denes specijalno otidov vo prodavnica da kupam banani posto zaboraviv prviot pat, i koa se vrakam doma, mm gi izel cresite lele, ke se ubijam, utre pak isto ke jade malovo
_____________________________
There are no strangers, just friends you haven''t met yet!
Jas go stavam na zbregov zeleniot jogurt (mene licno mi e najvkusen ) i puter isto na zbregov.
Nego jas sakam da prasam,od koga mozam da mu go davam onoj sokot so cveklo,morkov i jabolko? za 1 nedela ke pravi 8 meseci,i ne mi e jasno do koga da mu go varam ovosjeto? cvekllo voopsto ne sme probale a morkovce i jabolce samo vareno,i sega me buni dali direkt vo sokovnik ili ili prvo treba da gi svaram...
Srce sloboedno svezo ovoshje mozes da davas..prashano :-)..a za cveklo aj da pocekame uste malku
_____________________________
Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!
Jas go stavam na zbregov zeleniot jogurt (mene licno mi e najvkusen ) i puter isto na zbregov.
Nego jas sakam da prasam,od koga mozam da mu go davam onoj sokot so cveklo,morkov i jabolko? za 1 nedela ke pravi 8 meseci,i ne mi e jasno do koga da mu go varam ovosjeto? cvekllo voopsto ne sme probale a morkovce i jabolce samo vareno,i sega me buni dali direkt vo sokovnik ili ili prvo treba da gi svaram...
Љубовче, а зошто се замараш со варење на јаболкото? Па твоето бебе има 8 месеци! Јас НИКОГАШ и НИЕДНО овошје не му варев ни кога имаше 4 месеци, единствено јаболко печено од време на време што јадеше, а инаку и тоа свежо рендано му го давав. Сок од јаболко+морков+цвекло почнав околу 8 месеци. Се во соковник, свежо, измиено и имаш сок за милина.
Можно ли е да има реација на свежа праска? Ќерка ми има 13 месеци, праска јаде од 6 месеци во готовите кашички, сега во последно време и се појавува некое црвенило на лицето чат пат, ќе и постои и за 15 мин го снемува. Се мислев дали е од жешко или па од некоја храна, ама освен праска се друго има јадено, па затоа и прашувам...
_____________________________
Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...
Beatris, лани така на М и се јавуваше црвенило од патлиџан. иако имаше јадено и претходното лето свеж, лани и се јавуваше црвенило секаде кај што ќе и капнеше од сокот. И тоа само од патлиџан купен од пазар, јас си велам од тоа хемикалии те што ги прскаат. можно е и кај вас да е од тоа
_____________________________
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.
Може, Беатрис, зависи каква е праската, ако е прскана, може да реагира и од некоја хемикалија. Мајка ми што никогаш на ништо не била алергична, пред две лета изреагира на праска и тоа домашна, ама од влакненцата на кората. А ти излупена ли и ја даваш?
Љубовче, цвеклото е многу вкусно и печено. Моето синче многу го сака така, или во комбинација со варено оривче. Го виткам цвеклото во фолија и така го печам додека омекне.
Може, Беатрис, зависи каква е праската, ако е прскана, може да реагира и од некоја хемикалија. Мајка ми што никогаш на ништо не била алергична, пред две лета изреагира на праска и тоа домашна, ама од влакненцата на кората. А ти излупена ли и ја даваш?
Да, обавезно ја лупам, и праска и кајсија, од едно од тие две ќе да и е, зошто сега скоро почнав да и давам свежи. Немам поима што да мислам
_____________________________
Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...
Љубовче, цвеклото е многу вкусно и печено. Моето синче многу го сака така, или во комбинација со варено оривче. Го виткам цвеклото во фолија и така го печам додека омекне.
Доминика, ај те молам пиши точно како го спремаш цвеклото со ориз. Син ми се дави во ориз, па баш ме интересира дали и ова ќе го јаде зашто до сега само во сок сум му давала цвекло.
И син ми е по оризот , еден куп работи ми пројаде во комбинација со него. Како што пишав погоре, цвеклото (кога ги купувам бирам да не се големи, позгодно ми е да се помали зашто побрзо се печат) го виткам во фолија алиминиумска и го печам, саат време сигурно на 200 во рерна. После го лупам, го рендам на ситното од рендето, го мешам со варено оривче и му го давам (оривчето со повеќе вода, да не му е многу лепливо). Некогаш на ова и плус јаболко додавам, исто рендано, многу го сака. Цвеклото го давам и варено, сецкано на ситно во комбинација со морков и оривче, ама така му се губи бојата и некако подруг му е вкусот.
Може, Беатрис, зависи каква е праската, ако е прскана, може да реагира и од некоја хемикалија. Мајка ми што никогаш на ништо не била алергична, пред две лета изреагира на праска и тоа домашна, ама од влакненцата на кората. А ти излупена ли и ја даваш?
Да, обавезно ја лупам, и праска и кајсија, од едно од тие две ќе да и е, зошто сега скоро почнав да и давам свежи. Немам поима што да мислам
[/quotе]
Мој совет да причекаш два-три дена, па да и даваш само праска или само кајсија по малку, ама сосема малку и да следиш реакција, така неколку денови по ред. Јас така не верував за синчето мое дека реагира на компир, па му дадов пак 2-3 лажички и вториот пат реакцијата беше многу појака. Или да пробаш да ја намачкаш на обравчето, да видиш дали ќе има реакција. И нареден пат од друго место да купите на пазар, да не се погодиле баш овие прскани.
Не знам што да мислам, различни праски и кајсии беа, едните на одмор во Грција, другиве од тука, на золва ми и ги дале природни непрскани од познат човек
_____________________________
Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...
Беатрис, ти намачкај ја на лицето со праска на обравчето, и ќе видиш дали ќе се зацрвени. Мачкај ја така неколку пати на истото место. Ако има реакција ќе покаже на кожичката. Ако нема, мала количина дај и и ќе видиш како реагира.
Јас да пишам дека ние црешите многу ги јадеме и од компот (кога нема свежи), домашен без шеќер. И водичката сака да ја пие од него. За компотот е убаво црешите да се благи.
Мене ми дадоа еден јеловник од клиника, и пишува дека на 6 месеци треба да се даде цреша, спанаќ, маргарин, масло, зелена тиквица, праска, кајсија, слива. И сега не знам дали да давам компир и брокула?? Ни житарици, пченка и ориз не сум и дала уште, секогаш каснам намерно 2 недели, бидејќи е предвреме родена на полни 35 недели.....
Мене ми дадоа еден јеловник од клиника, и пишува дека на 6 месеци треба да се даде цреша, спанаќ, маргарин, масло, зелена тиквица, праска, кајсија, слива. И сега не знам дали да давам компир и брокула?? Ни житарици, пченка и ориз не сум и дала уште, секогаш каснам намерно 2 недели, бидејќи е предвреме родена на полни 35 недели.....
ikana slobodno davaj mojava ima 5 meseci i 10 dena a veke ima probano kompir, oriz, cresa, zelena tikvica 9 bez delot za semki, orzni sneglki, praska kajsija, sliva banana, morkov, krusa, cveklo, visna, na red ni e brokula, paskanat i osvesni sneglki aj prasanje do iskusn mamicki pcenkaren griz ima gluten ili nema za da i dadam
Ivoni4ka, почекај до 6 полни месеци со гризот, без разлика дали е пченкарен или пченичен. А и никој не ти гарантира дека не содржи глутен, не знаеш каква мешавина е ако го купуваш. Јас за палентата не бев 100% сигурна дека е без глутен, а од пченка е. Икана, слободно давај слива, црешки, спанаќ, зелена тиквичка, кајсија, праска малку покасно (покасно ќе стигнат оние што се природно зреени) а за маргарин ќе почекаш, јас ни на мојов не сум му дала. Можеш путер или маслиново масло за маснотиите што мора да ги внесува.
_____________________________
All that is gold does not glitter, Not all those who wander are lost; The old that is strong does not wither, Deep roots are not reached by the frost.
Калипсо, праска, кајсија, слива и тиква имаме пробано, останува спанаќ и цреши....а во јеловников пишува да не се дава сега путер туку маргарин...и ај сеа?! Житарици и ориз ќе земам на Нестле или Хипп ако има...
Маргаринот е чиста хемија. Јас од пет и пол месеци му давам на малиов маслиново масло, путер некаде од 6 месеци - преферирам оној на Збрегов. Пробавме и Президент, ама не ми го сакаше, а и некако вештачки вкус ми има. Не е рано за спанаќ (јас порадо би дала блитва) и цреши, а кајсија и праска давај свежи ако можеш, не од теглички. Од житариците ти ги препорачувам оризот на Нестле и комбинацијата ориз-пченка исто на Нестле. А од Хип не знам кои се безглутенски, ама и син ми нешто не ги јадеше (може дека касно му ги дадов, поради глутенот).
_____________________________
All that is gold does not glitter, Not all those who wander are lost; The old that is strong does not wither, Deep roots are not reached by the frost.
Женски абе многу се густи овие купечките каши на Хип, јас кога и правам домашна секогаш гледам да е поретка, и сега три дена јаде веќе такви зеленчукови купечки и столицата и стана многу тврда, се мачи детево гревче ми е А инаку на тие домашните ми се мрштеше а овие ги лапка со мерак Не знам дали да и ги разредувам со вода или да оставам организмот да се навикне а во меѓувреме да интервенирам со нешто за нормализирање на столица? Овошје изблендирано јадеме обавезно од сабајле ама не помага
Женски абе многу се густи овие купечките каши на Хип, јас кога и правам домашна секогаш гледам да е поретка, и сега три дена јаде веќе такви зеленчукови купечки и столицата и стана многу тврда, се мачи детево гревче ми е А инаку на тие домашните ми се мрштеше а овие ги лапка со мерак Не знам дали да и ги разредувам со вода или да оставам организмот да се навикне а во меѓувреме да интервенирам со нешто за нормализирање на столица? Овошје изблендирано јадеме обавезно од сабајле ама не помага
probaj ako mozes pogusti da mu gi praves pr dodadi oriz malku kolku da se zgusnat ili nekoj bezglutenska biskvita mojava pak ne gi jade kupeckive ama domasnite maf gi pravi