Melanija RR -> RE: Три главни скрининзи во бременоста (7.2.2015 14:29:43)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Milicka 30 Инаку бев на контрола и во плодност и кај матичниот бебушката си се развива супер, во плодност ми закажаа скриниг во 22 недела и ми предложија ехокардиогравски преглед на бебето, вие правевте ли? ИЗВОРНА ПОРАКА: tea 88 Milicka 30 i jas za 10 dena treba da pravam skrining vo Plodnost ama nisto ne mi spomnaa za ehokardiografski pregled. Jas mislev deka vo skriningot spaga color dopler da se vidi cirkulacijata niz postelkata a skriningot za srce na bebeto se pravi mislam 24ned. Najmnogu za ova odat kaj Drasko vo Sistina. A kaj koj dr odis na kontroli vo Plodnost i koj dr ke ti go pravi skriningot? ИЗВОРНА ПОРАКА: Hopeful Мешковци, само што се вратив од контролата во Систина, која излезе дека е уште еден втор скрининг. Фала богу бебушките се супер, растат и напредуваат соодветно за 24 недела, и не заостануваат еден зад друг. Мешињата им се ок, не си ја земаат храната меѓу себе, и имаат долги бутни коски, што е добра индикација дека немаат Даун, се надевам. Се криеја со муцињата, не даваа да се сликаат и бегаа цело време, ама едното ми направи лајк и видовме дека се клоцаат со нозете [sm=smiley36.gif] Инаку внатрешни органи - се ок, мозок, срце, бубрези, нема хидронефроза, се таман. Треба да направам и ОГТТ, исто и трансфузиолошките, а за крвта, која е малце падната, да продолжам со Флорадикс или Фероглобин. Или може нешто друго беше, ги измешав. Докторот предложи да направам фетална ехокардиографија кај Драшко Димески, да видиме подетално само за срцињата, и закажав за во вторник, ама после почнав да се предомислувам и сега сум на ум да си одам на клиника, преку врската, за која треба да проверам дали може да ми направи фетална ехокардиографија, и да го баталам терминот во Систина. Некако многу пари ми се собраа, стварно не можам да постигнам... Ова денес беше 3900, сигурно и тоа кај Димески ќе биде толку, и некако штознам. Ако е неопходно - ок, ама ако може и на Гак, ќе одам таму. ИЗВОРНА ПОРАКА: gina Hopefulbravo za tvoite bebuski [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] samo taka da prodolzite da se razvivate a zosto tie pravea pak skrining neli sega pravese vo GAK i sistina ИЗВОРНА ПОРАКА: Hopeful Е ајде де, јас мислев обично ехо, излезе скрининг. Не дека ми пречи тоа, ама веќе налет со пари давање... јас не ни знаев дека се води како скрининг се додека не дојде наплатата... Дали некоја правела феталја ехокардиографија во Систина? Ме интересира цена, не можам нигде да најдам... сигурно дека вреди и дека има зошто се прави, вродени срцеви аномалии ич не се играчка, но да знам да калкулирам... ИЗВОРНА ПОРАКА: kokicekokice Jas pravev pred Nova Godina Ehokardiografija vo Sistina kaj d-r Drashko I plativ 2670den ИЗВОРНА ПОРАКА: Milicka 30 Tea 88 jas sum kaj dr.Vlatko. Inaku za ehokardiografski pregled doagala doktorka od Struga. Hopeful bravo za princovite ubavi na majka. ИЗВОРНА ПОРАКА: gina Hopeful trebalo da im kazes deka prethodno imas napraveno skrinig pa mozebi nemalo da ti naplatat kaj koj dr. bese sega ИЗВОРНА ПОРАКА: Melanija RR Hopeful те читав и не ми е јас ,ехокардиограм мислам е всушност тој што не е задолжителен на ГАК во 30 нед. односно трет скриниг. А за кај Др,Драшко сум чула дека токму за срце го прават ама мислам тој е тој скирининг.Штом имаш некој распрашај се добро ,не за џабе само да правиш и даваш пари,па ќе излезе 4ри пати скрининг. Тој што ти рекле дека не се закажува е најчесто контролен за тие на кои на скринингот во 20-22н не се виделе се што треба.Јас тогаш бев пак во 26нед. така ми кажаа. Ккао што пиша и tea 88 доплер,тоа е тоа за доток на крв и гледаат и срце. Постовите за скрининг се префрлени во темата ТУКА ИЗВОРНА ПОРАКА: Hopeful Фала ви, девојки. Препрашав на Гак, сепак треба упат и закажување и прашање е дали ќе биде тоа фетална ехокардиографија, а матичната вика дека не даваат упат за тоа. И сега стварно се изнервирав! Ако е кај Драшко 2600, налет нека се, барем човекот е најдобар за тоа. Него, дали знаете има ли поента откривањето срцеви аномалии во оваа фаза во смисла на можност да се преземе нешто, или е чисто информативно? Само да се ок бебињата, ама некои работи стварно не ги разбирам. Не знам државново здравство како работи и како им функционира, или пак не работи и не функционира ништо. Сега си викам па, што и да отидам на Гак, еве и да успеам за закажам, кога апаратите им се очај, нема ништо да се види. Инаку вчера прегледот/скрининг со доплер ми беше кај Ивановски, кој и ме препрати кај Димчев, така што знае, но сепак гледаше многу детално, не беше обично ехо, како на Гак. Тоа таму не го ни рачунам за скрининг, за џабе отидов... И не можам да им се бунам на наплата за тоа, таман работа, Систина не е пазар па да се ценкам, и јас не сум таков човек. Ми подарија специјална масажа за трудници кај нив, и стоматолошки преглед, тоа заборавив да ви кажам. ИЗВОРНА ПОРАКА: kokicekokice
|
|
|
|