Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 1.12.2014 18:24:39
tea 88
Kako ste devojki? Jas po doma omalaksano, a i vremevo e za nikade. Utre odvaj cekam da otidam na eho i se da bide vo red. Inaku cetvrtok ke bidam 11polni nedeli i se nadevam na poveke energija po nekoe vreme. Sashka 123.te cekame da ni pises deka se e vo red.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 1.12.2014 21:00:35
sashka123
Bev na lekar, mi rekoa deka krvarenjeto e od toa sto togas mi bil periodot za dobivanje, mi kazaa da ne krevam nisto tesko , ne potesko od 3kg, i da vnimavam na ishranata, ali za 2 nedeli pak na kontola.. Se zbudalev vekje..
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 1.12.2014 23:10:56
gina
lele devojki i jas ispaniciv pred eden sat koga bev vo wc vaka na toaletna krv izmesano so bel iscedok i pocnav da se tresam no otogas uste nekolku pati pojdov vo wc i nema nisto no kako sto racunav i mene mi e periodot za dobivanje ili pak mi bese od krinon gel
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 1.12.2014 23:42:08
caciana
ИЗВОРНА ПОРАКА: gina
lele devojki i jas ispaniciv pred eden sat koga bev vo wc vaka na toaletna krv izmesano so bel iscedok i pocnav da se tresam no otogas uste nekolku pati pojdov vo wc i nema nisto no kako sto racunav i mene mi e periodot za dobivanje ili pak mi bese od krinon gel
Sestra mi vo 8ma nedela I se sluci toa.Vednas otide na pregled.Utrogestan I miruvanje izvesno vreme.To preporacuvam DA si otides na pregled.Vnimavaj ,miruvaj pomalku stoi na noze.Ne e strasno stom nema bolki I obilno krvarenje.Kaj sestra mi bese konstatirano deka hormonite Ne bile seuste sredeni.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 2.12.2014 9:32:08
Melanija RR
sashka123 никогаш повеке кревање тешко до крај на бременост.Тоа е задолжително за секоја трудница.Тешки торби и сл. исто никако кревање.Јаки средства за чистење и мажите спрегнете ги или земете некој да ви исчисти.
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 2.12.2014 11:24:41
Hopeful RR
Да да, никако кревање тешко, а да додадам и никако влечење или буткање - немојте да преместувате каучи, фотелји, маси, или нешто слично! Чистењето може некој друг да го направи, не се замарајте со тоа. Повеќе одмор и нозете нагоре
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 2.12.2014 12:30:51
gina
ete jas pak cela nok ne sum spana nokeska na polnok pocnav obilno da krvaram go barav maticniot ne mi krevase na brzina pojdov na ginekologija nemase doktor kaj nas se samo dvajca sto poragaat i sto dezuraat samo tolku se na ginekologija samo za hitni slucaesvi pa viknaa od doma pa povece od pola sat cekav dojde dr. me pregleda so bebeto se bese dobro imase i srceva akcija i mi vika imas nesto kako miom ili cista moze i hematom istoto mi go kaza i maticniot deka gleda cista a Lazareski pred 5 dena mi rece nema nisto mi stavija inekcija progesteron mi rece mozno da krvaris od frahiparinot konsultiraj se so Lazareski ako treba da se pojaca i so progesteron.
Utrovo se slusnav so sestrata vo sistina pa otkako razgovarala so Lazareski mi se javi mi rece samo aspirinot da se prekine skroz go piev na tri dena i da prodalzam so frahiparin crinon gelot i femibion.
pa mi se javi maticniot mu kazav za sto se raboti toj mi rece nautro da stavam utrogestan po edno i navecer crinon gelot da ima razlika 10 sati od gelot do utrogestanot ama neznam sto da pravam dali da go poslusa deka Lazareski rekol isto ako pak se desi pak da odam na dr. i da primam progesteron sto bi me sovetuvale glavata mi e sasma i maticniot mi rece vo ponedelnik imala problem nemala da odam da primam pak progesteron a pak za aspirinot mi rece sekoj den pij go sto sekako za toa nema da go poslusa pomagajte za ova drugovo dali da stavam utrogestan
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 2.12.2014 12:47:48
Hopeful RR
gina мила, прво полека, без паники, штом е бебето ок, се друго ќе се среди, смири се. Многу од нас биле во вакви ситуации и не е така страшно како што изгледа. Послушај го Лазаревски и обавезно прекини со аспирин, и продолжи со кринон, фемибион и фраксипарин. Јави се уште еднаш кај сестрата да го препраша Лазаревски за предлогот на матичниот за утрогестан сабајле, ако не ти потврди не го ставај. Исто препрашај за прогестерон депо инекција - дали треба, која доза и на колку дена. Таа не се прима секој ден - јас со хематомот примав на секој 4ти ден, а сега еднаш неделно. Има иста функција како кринонот и утрогестанот, па да не е и премногу. Многу важно - строг одмор дома во текот на следните денови! Одмор значи да си во хоризонтала на кревет, не на стол или фотелја. Закажи контрола за неколку дена и кај матичниот, и кај Лазаревски, нека видат точно што има. Се ќе биде ок, не се секирај
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 2.12.2014 13:01:36
gina
Hopeful fala mila i rekov na sestrata na Lazareski da pojdam taa mi rece nema potreba ce dojdis na terminot sto go imas zakazano ako nesto pak imam problem da se javam ako treba da primam uste edna inekcija progesteron toa ce bide za edna nedela primiv od 250mg da mnogu se isplasiv i se uste sum se nadevam se ce bide dobro
dali ti sega stavas krinon gel
sakav da odam do manastir ne e tolku daleku ama e planinsko mesto so mnogu krivini ko taka da miruvam da ne odam ama ko sube ce mi ostane
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 2.12.2014 14:04:13
Hopeful RR
Неее, немој да патуваш и да шеташ сега. Повеќе ќе ти биде шубе ако нешто се искомплицира, скраја било, отколку ако не отидеш. Немој после толку обиди и маки да ризикуваш, те молам. Има време за шетање, здравје со бебушко во раце, не мора баш сега Прогестерон депо од 250 се уште ги примам, по една неделно, а кринонот ми го прекинаа на првиот скрининг, кога се видоа оформени постелки на полни 13 недели. Само смирено, и се ќе се среди. Не се плаши ако пак имаш крварење, но треба да е се послабо и послабо. Ако не дај боже е силно, или ако имаш болки како за добивање, одма на дежурен.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 2.12.2014 19:23:49
profe
Gina ne se sekiraj, odmaraj. Istoto mi se sluci, primav progesteron i seuste primam i se e ok. Od koga pocnavte da koristite krema protiv strii na stomak? I kakva krema? Veke sum 10ta nedela i pocnaa da me stegaat alistata za rabota, i da mu se zgolemuva stomakot, malku se poznava. Zasega koristam obicno mleko za telo.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 2.12.2014 19:28:31
Ki4iko
Гина, седи дома ,зацементирај се на кревет , не озбилно, дали ти иде на памет да патуваш? никако не ти препорачувам,мене и двете бремености ми беа во лежечка положба,а немав крварење. не играјте играчки, живот е во прашање!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 2.12.2014 19:37:15
Hopeful RR
Лежечка позиција решава вакви проблеми, без гајле Еве јас со "само" 4 недели лежење го решив хематомот, така што без гајле. За шетање има време, здравје, башка сега е и ладно надвор, не е времето за шетање.
Крем за стрии немам конкретен - сега се мачкам со густ, мрсен лосион од кокос. Битно е со што било да се мачкаш во прво време, па може попосле со специфични. Ми кажаа за мешавината од павловиќева, Д капки и уште нешто, па ќе го пробам и тоа, макар што сега чекам од една другарка да ми донесе некоја посебна крема за стрии каква што користела Ким Кардашијан
Стриите зависат и од самата кожа - мајка ми не се мачкала, па нема, а јас и онака си имам од нагло извишување. Секој случај за себе - и со мачкање, и без мачкање може да се појават, но секако е подобро да се мачка, за да нема напор и затегање на кожата.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 2.12.2014 22:31:05
tea 88
Gina ne se sekiraj, krvta moze od pomalku progesteron da bide, ako se imas drasnato pri stavanjeto na crinone bez gajle. Eve i jas bev na eho se e vo red so dvete, ama me pregleda i so vaginalno eho i eve odma mi se pojavi kako kafeav iscedok a prethodno nemav nisto, i mi rece da miruvam poveke bilo bitno toa neznam zasto ama mi rece poveke odmaraj, a ni krvarenje imam ni hematom. Zatoa Gina i jas ti preporacuvam tebe miruvaj si i se ke se sredi.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 3.12.2014 10:25:08
Hopeful RR
gina, како си денес, има крварење?
теа88, може исцедокот бил од самиот преглед, и мене кога ми земаа брисеви се појави малце крв на стапчињата, ама докторката ми кажа дека такво си е грлото, осетливо, и да не се плашам. Секако мирување е добро, посебно дека и ти со две , но мислам може и да шетнеш негде по малце
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 3.12.2014 14:09:36
gina
Hopeful utrovo imav kako kafeavo pomesano sa bleda krv i belo, nonstop lezam stanuvam za vo wc i da si zemam jadenje kutar mm nemoze da postigne iako nisto ne rabotev dosega samo da izmijam tajniri i dvapati imam jadenje napraveno drugo se toj raboti, i stanuvam da vi pisam vas na kratko. Vcera bese se vo red cel den nemase krv i posto se bockam so fraxiparin vo 22h i posle necel sat otkako se bocnav pak se pojavi slaba bleda krv i odma staviv crinon gel i pak cela nok nemam spieno cela nok dezurav i utrovo bese taka kako sto pisav pogore dali e mozno od fraxiparinot da mi e koga go prasav maticniot mi rece ne ama neznam mnogu sum isplasena i srceto mi e kopec odvaj cekam sto pobrzo da pomine vremevo da pojdamSkopje
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 3.12.2014 16:32:39
tea 88
Gina jas primam clexane inekcii i toa e isto so fraxiparin. E sega znam deka ja razlozuvaat krvta tie, i jas koga imav hematom i iscedok primav od 20 edinici clexane, a otkoga pocna da se resorbira hematomot mi zgolemija na 40edinici.maticnata mi rece deka duri imam iscedok ke primam od 20, i posle koga pocna od 40 povtorno mi rece vo slucaj da ti se javi krvarenje da mi se javis odma ke ja namalime dozata. Ti koja doza ja zemas? i slusni se so Lazarevski dali treba da se namali kazi mu deka po inekcijata imas krvav iscedok.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 3.12.2014 16:39:33
tea 88
I uste da te prasam Gina zosto da ne primis prog.depo inekcija barem ednas nedelno duri imas iscedok.tie ne se stetni samo korisni mozat da bidat za plodot za podrska. Moj sovet ti e da gi primas barem ednas nedelno, jas nemam nisto a seuste gi primam edna vo nedelata, i utrogestan mi namalija od vcera 2x200. Mislam deka ti e mala prog.terapija,zasto do 12-13nedela e mnogu korisna.ama toa e moe mislenje ti pak posovetuvaj se so Lazarevski.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 3.12.2014 17:09:59
Milicka 30
Гина одмарај ,мислам дека тоа е најбитно, послушај го докторот и советите на рингерајките кои веќе поминале низ тоа. Се ќе биде во ред. Мислам дека кај сите што сме со инф се јавува крварење, затоа одмарај и релаксирај се. Сакав да ве прашам имате ли болки во грбот? Мене секој дена ме заболува откако ке прилегнам после работа, може и дека работата ми е со седење. Инаку во петок сум на контрола веќе сум 9+3, едвај чекам толку сум нестрплива, какви не ти мисли ми поминуваат низ глава колку и да се трудам да сум позитивна.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 3.12.2014 17:34:30
gina
frahiparin primam od 0,4 i na 72 sati aspirin i vcera koga se slisnav so sestrata na Lazareski mi go prekinaa aspirinot no mi rekoa da prodolzam so fraxiparin ako mi se povtori vecerava pak isto utre ubavezno ce se javam kaj sestrata sega zasega nemam nisto i vo ponedelnik ke se bocnam so progesteron depo kako sto mi rece i maticniot barem za to ce go poslusa dosega nisto ne sum go poslusala iako toj mi rece nautro da stavam po edna vaginaletka utrogestan a navecer crinon ama jas eve utrogestan ne staviv a i ne se javiv da prasam za toa vo sistina neznam dali da go posluzam za toa
Milicka 30 i mene me boli polovinata mnogu pa sega deka lezam mislam se ukociv cela i jas sum takva odvaj cekam da pojdam na kontrola mm mi vika kako gi zasaka bolnicive ti da se prasuvas sekoj den ce odis na exo i jas mislev ce bidam opustena ama nemozam sto se ne ce pomislam kako ce bide vaka neznam