Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Вештачко оплодување VI дел 23.11.2014 19:48:04
Hopeful RR
Pinky30, речиси секогаш при прво ивф се дава контрацепција, скоро сите тука сме со таа процедура - долг протокол Кога ќе добиеш, се јавуваш и докторот ја прави шемата на кој ден точно да почнеш со што и кога како да следат проверки на естрадиол. И јас бев збунета, ги препрашував и него и сестрата по стопати и си запишував во телефон се и сешто, пошто ништо не сфаќав, но реално, не е така комплексно, звучи покомплицирано отколку што е
RE: Вештачко оплодување VI дел 23.11.2014 20:07:02
mili4kask
LovebleMe знаеш колку беше лесно за првото не знаев што да очекувам. Сега ко будала, еден момент викам еј супер, втор момент викам па докторот ми рече тешко ќе биде и така смешки сум, како во живот да не сум поминала низ истото. Бог да чува Инаку СОЛЕ психа е страшна работа, дека чекаш така те зеза циклусот. Ама кога тогаш мора да дојде освен како што кажа LovebleME не си трудна па нема циклус наредниве 9 месеци .
< Поракaта ја уредил mili4kask -- 23.11.2014 20:08:05 >
RE: Вештачко оплодување VI дел 23.11.2014 22:47:20
Pinky30
ИЗВОРНА ПОРАКА: Hopeful
Pinky30, речиси секогаш при прво ивф се дава контрацепција, скоро сите тука сме со таа процедура - долг протокол Кога ќе добиеш, се јавуваш и докторот ја прави шемата на кој ден точно да почнеш со што и кога како да следат проверки на естрадиол. И јас бев збунета, ги препрашував и него и сестрата по стопати и си запишував во телефон се и сешто, пошто ништо не сфаќав, но реално, не е така комплексно, звучи покомплицирано отколку што е
A dali posle toj 21 den ke me gleda na exo pa da mi odredi shema? Ili ....? :$
RE: Вештачко оплодување VI дел 24.11.2014 10:03:21
mili4kask
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pinky30
A dali posle toj 21 den ke me gleda na exo pa da mi odredi shema? Ili ....? :$
Pinky 30 по тој 21 ден се чека да добиеш додека чекаш се боцкаш со супрефакт кога ќе добиеш на 1,2,3 ден од циклус ти проверуваат преку крв естрадиол и според тоа ти прават шема. Убаво рече Хопефул малце изгледа збунувачки но ќе влезеш во шемата
RE: Вештачко оплодување VI дел 24.11.2014 10:06:40
mili4kask
Девојки еве јас да ви пишам и денес Добра сум работам од дома се трудам воопшто да не мислам зошто лежам, не бркам симптоми воопшто ќе биде како што треба нормално позитивно. Ме заболува левиот јајник од време на време ама затоа градитееееее не сакам описно да ви објаснувам Добро е што работам од дома работата ми е супер немам нервози така да побрзо ќеми помине времето. Сакав да прашам зошто докторот ми рече на 16 ден да правам тест преку крв?
RE: Вештачко оплодување VI дел 24.11.2014 10:52:50
Hopeful RR
mili4kask, и тоа со јајниците, и тоа со градите се добри знаци, уживај си Не ти го сфаќам прашањето - зошто да правиш тест на 16 ден, или зошто преку крв? Можеш и порано, ако си нестрплива, но не пред 14 ден, а преку крв е затоа што е порелевантно, вредноста на бета хцг е параметар за повеќе нешта, така што се знае многу повеќе отколку со домашен тест.
А Pinky30, не знам дали ми е јасно што мислиш со 21 ден. Според долгиот протокол, првиот месец се чека циклус и се почнува со Микрогинон. Денот од кој се почнува го утврдува докторот и тоа е таа шема за која се зборува. Според таа шема, се чека и втор циклус, по завршувањето со Микрогинон, и на одреден датум се почнува со Супрефакт. По одреден број денови боцкање со Супрефакт, се мери естрадиол, па во зависност од вредноста може да се почне со инекции за стимулација, притоа продолжувајќи и со Супрефакт. Ова е само блиц опис на постапката, но не се секирај, се ќе ти објасни докторот - индивидуален е пристапот и зависи од случај до случај. Сега за сега не број денови, туку чекај да добиеш, а после тоа ќе си добиеш шема.
RE: Вештачко оплодување VI дел 24.11.2014 10:56:27
mili4kask
ИЗВОРНА ПОРАКА: Hopeful
mili4kask, и тоа со јајниците, и тоа со градите се добри знаци, уживај си Не ти го сфаќам прашањето - зошто да правиш тест на 16 ден, или зошто преку крв? Можеш и порано, ако си нестрплива, но не пред 14 ден, а преку крв е затоа што е порелевантно, вредноста на бета хцг е параметар за повеќе нешта, така што се знае многу повеќе отколку со домашен тест.
Не ми беше јасно зошто на 16 ден, а не порано,минатиот пат ако добро се сеќавам правев на 13 или 14 ден нормално преку крв.
< Поракaта ја уредил LoveableMe RR -- 24.11.2014 13:55:41 >
RE: Вештачко оплодување VI дел 24.11.2014 12:47:44
Hopeful RR
Затоа што би била повисока вредноста на бетата и би се знаело посигурно што е како е, барем претпоставувам. Сепак, ова е нивна препорака, можеш и на 14 ден.
RE: Вештачко оплодување VI дел 24.11.2014 13:57:33
LoveableMe RR
Kapina, декортин даваат за да се спречи имуниот систем на организмот да го исфрли ембрионот после ИВФ трансфер. Некои декортин, некои декзаметазон но сите се за иста намена.
Мили4каск, ајде уживкај не се знае што ќе биде. Пинки30, другите објаснија, но секо случај е различен, докторот ќе ти каже каква шема ќе ти одреди според твојата состојба. Позз.
Другите што правите?
RE: Вештачко оплодување VI дел 24.11.2014 19:22:45
orchid7
Jas eve da vi pisam vidno razocarana :( Na prvoto EHO Dr vide 6 folekuli i estradiolot mi bese vo red. Deneska na vtoro EHO Dr ne bese zadovolen od visinata na estradiolot i vide deka samo 2 od 6te folekuli porasnale :((( Na terapijata mi dodade plus 75 merional i vo sreda pak treba da odam na merenje estradiol i EHO. Znaci sega dva dena imam 0.2 suprefact, 2 X 75 fostimon i 1 X 75 merional. Mnogu se razocarav deneska, mnogu! Ne znam nekoj dali imal vakvo iskustvo, i Dr bese iznenaden i razocaran! :(
RE: Вештачко оплодување VI дел 24.11.2014 19:27:23
LoveableMe RR
Orchid, имало и други рингерајки кои имале сличен проблем, па потоа фоликулите созреале, не брзај созаклучоци, на крај краева една да е добра, доволна ти е за бременост, не се разочарувај предвреме. Позз
RE: Вештачко оплодување VI дел 24.11.2014 20:03:10
SOLE
zdravo zenski, kako ste? jas sabajle dobiv i se javiv vo Remedika sestrata mi rece dojdi u sreda znaci na tred den pa so Gospod napred ke vidime sto i kako ke bide, inaku glavata uzasno me boli i nosot pocnuva da mi tece pa mi e strav da ne se razboluvam, se napiv paracetamol i cajce, vitamin C, drugi apcinja mislam deka ne e dobro da pijam...
Orchid7 opusti se samo i ne se nerviraj ke vidis deka se ke bide vo red
< Поракaта ја уредил SOLE -- 24.11.2014 20:04:44 >
orchid7 се согласувам со LoveableMe, не се нервирај пред време, сега ти е зголемена стимулацијата, сигурно двете фоликули ќе созреат убаво, можеби и другите ќе ја достигнат потребната големина. Најдобро е јк да бидат квалитетни и да се оплодат, како и дебелината на ендометриумот да биде ок. Не ти требаат многу јк, за да биде успешно ивф-то. Среќно Јас утре сум на мерење естрадиол и на ехо, па ќе видиме каква е состојбата кај мене и што понатака!!! Sole најверојатно и ти од утре ќе почнеш со стимулација! Ајде овој пат успешно ИВФ!!!
RE: Вештачко оплодување VI дел 25.11.2014 10:32:02
Hopeful RR
Девојки, со среќа, ви посакувам плодна есен/зима на сите
orchid7, битно е ти да бидеш позитивна, а јајце клетките ќе пораснат. Битен е квалитетот, како што ти кажаа и другите девојки, и поспориот раст резултира со поквалитетни јајце клетки. Затоа и ти е дадена поинтензивна терапија. И мене споро ми растеа, па ги нападнавме со неверојатни дози и пораснаа
SOLE, среда е убав ден за почеток со терапија, со среќа! Настинките е битно да ги нема во периодот околу ЕТ, инаку сега, скроз на почеток, не е проблем. И јас имав, и ја средив со парацетамоли, чаеви, витамини, макар што во фазата со контрацепција не е проблем за други лекови.
RE: Вештачко оплодување VI дел 25.11.2014 10:47:36
tea 88
Orchid ne se nerviraj , misli pozitivno i ke bide. I jas kako tebe na prvoto eho estradiolot samo 77, a folikuli 3-4 i doctorot razocaran i iznenaden. znaci do togas imav primeno 5 dena po 2 fostimoni, i od naredniot den mi dade merional po 3 , i na kraj imav 7 jk od koi 5 se oplodija i dve mi vratija i eve si gi galam vo meseto sega. Znae dr. si imaat iskustvo. Bidi pozitivna i ne mu ja misli toj neka misli zatoa e dr. I ke vidis ke bide uspesno.
RE: Вештачко оплодување VI дел 25.11.2014 10:51:23
orchid7
Po priroda sum pozitivna i ne se otkazuvam, toa ne mi ni paga na pamet! Estradiolot vcera mi bese 250, ama Dr ocekuval poveke. Ke vidime utre sto ke bide, se nadevam na pozitivni rezultati! Fala vi na site, mnogu e polesno vaka koga ke se slusnat tugite iskustva!
RE: Вештачко оплодување VI дел 26.11.2014 16:00:45
butterfly 00
RR jas od deneska pocnuvam da se bockam so suprefaks, od prvi ke pocnam so uste edni inekcii pokasno ke vi pisam i za rezultatite od Manu i se sto mi prepisaa, poz
RE: Вештачко оплодување VI дел 26.11.2014 16:09:57
весник
ИЗВОРНА ПОРАКА: butterfly 00
RR jas od deneska pocnuvam da se bockam so suprefaks, od prvi ke pocnam so uste edni inekcii pokasno ke vi pisam i za rezultatite od Manu i se sto mi prepisaa, poz
пеперутче ај те молам пиши ми каков е начинот на закажување на ману,кој ти даде упат,што испитуваше,колку те чинеше,кој ти даде упат и се подробно,те молам бидејќи и јас треба да одам најбрзо што можам.поздрав! и среќно!!!!
RE: Вештачко оплодување VI дел 26.11.2014 16:44:10
sanjaaaa!
РР јас денес добро поминав, испитав естрадиол 3680, на ехо докторот виде по дестина јајце клетки и на двата јајници, ендометриумот 7,2мм. Денес примив 0,2 супрефакт, вечер во 23 часот ќе ја примам стоп инекцијата. утре слободен ден без терапии и во петок пункција. Од денес ми кажа да пијам витамин Ц 2х500мм, и калциум 2х1. Но тоа што ме забуни е што во шемата сега случајно видов дека во редот Bromocriptin докторот напишал 1 Dostinex на 26.11.2014 и 1 на 28.11 кога ќе ми биде пунцијата. Тоа сестрата не ми го кажа и јас сеуште не сум ги земала тие апчиња. Звонам кај сестрата но не се јаувава. Незнам дали да ги купам и да пијам. Во петок здравје пункција.