Azzura -> RE: Трудници во третото тромесечје V- од 27. до 40. недела [chat] (9.7.2015 13:42:22)
|
Вака, бев денеска кај мојата поранешна докторка која работи приватно, но е супер и има добра апаратура. Бебето е добричко, меревме по трипати и сите мерки се понапред една недела. Ми олесна многу, бидејќи кога и кажав дека според последното мерење на Бутната Коска (Femur Length) касни две недели, и она се загрижи бидејќи јас не направив амниоцинтеза. Но, еве бебуш е супер и одиме даље. За матичниот можам да го оправдам со тоа што апаратот му е стар 2D, а и некако не се замараше овојпат со должината на бутната коска, повеќе се насочи кон главчето. Е сега, морам да ве поправам, Melanija RR, Femur Length e должина на Бутна Коска, не е на `рбет, и ве молам поправете тоа во значењето на мерките во соодветната тема. Може да се провери секаде по интернет дека станува збор за бутна коска, чиј развој во текот на бременоста е мнооогу важен. Ако успори растот на оваа бутна коска, значи дека бебето не добива доволно крв, и дека имаме проблем со постелката, нооо исто така децата со даунов синдром имаат помала бутна коска, исто и деца со џуџест раст. Ако бебето не напредува во развојот на коските, исто како и во тежината, се индуцира пораѓај и тоа е тоа. Значи должината на бутната коска е индикатор дека бебето добро се развива, поточно пропорционално. Инаку, тука секако влегува и генетиката, некои бебиња се раѓаат поситни ако родителите се со помала градба. Во секој случај, ви благодарам на утешните зборови, ве гушкам и чувајте се на жештинава... [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|