Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Вештачко оплодување VIII дел 24.3.2016 11:30:23
MademoiselleNina
Среќилчка, јас веќе некое време се боцка со пролутекс, и немам ама баш ништо. ни болка, ни тврдо, ништо. Само ми се лупи кожата многу цела сум со лушпи . Ги прашав сестрите таму, ми викаат можно е од алкохолот. Сега и тоа го сменив, корисам едни како мали влажни марамици со алкохол, и тие ги купив во аптеката во систина, па ќе видам од нов како ќе ми биде. А за болките незнам што да речам, да се јавиш да им кажеш. Јас немав ама баш никави болки после пункција, дури ни апче не се напив, но кај секој е различно. Ајде мисли на позитивната работа од сето ова
RE: Вештачко оплодување VIII дел 24.3.2016 11:56:48
MademoiselleNina
ИЗВОРНА ПОРАКА: Среќичка
Помина. Трансфер на 2 ембриончиња. Дај боже да останат тука уште 9 месеци! Од денес треба да боцкам и фраксапарин.
ајде со лесно да ти поминат деновите, да ти се смират болките и се да биде како што треба па да се радуваш најмногу на свет! А за болките што ти рекоа? и јас веднаш после трансфер примив клексан уште додека бев во болница. Пиши дали боли фракспарин?
RE: Вештачко оплодување VIII дел 24.3.2016 12:41:41
Pinky30
Nina i fraksiparinot boli i jas se pravev modrici drzev i alkohol i acidi borici se bese zabe...
Srekjicka so srekja mila da se raduvame za 14 dena da si sedat vo mese tamu im e mesto samo pozitivno uzivkaj si sega gali si go meshko i odmaraj si....kako ti e plan da lezis 3-4 dena ili?
RE: Вештачко оплодување VIII дел 24.3.2016 12:47:55
Pinky30
Imame edno prasanje.Zasto gi davaat Proluteks inekciite pred ET? Zaboraviv da go prasam doktorot...znam deka e progesteron no....i zasto davaat Decortin toj neli e kortiko? Koja funkcija vrsi moze li nekoj da mi objasni jas imam problem so sinusi i prskam Fliksonaze i toj e kortiko i vtoroto ivf mi rekoa da ne se prska deka e kortiko a sega mi dava kortiko pa zatoa mi e nejasno...fala vi odnapred
RE: Вештачко оплодување VIII дел 24.3.2016 12:58:26
Pinky30
ИЗВОРНА ПОРАКА: Среќичка
Планирам од понеделник на работа да се вратам. Ќе си одморам овие денови плус викендов. И фраксапаринот болат а? Уф!
За болите ми рекоа да се напијам бешто за болка - нкако не му дадоа значење големо.
Bolki imas vo dolniot predel kaj jajnicite? I jas bev taka so strasno jaki bolki na vtoro ivf bidejki imam pcos i mi izvadija 16 j.k a imalo uste poveke no ne dovolno dolemi i tie dodeka ne prsnat bolat blaga hiperstimulacija imav no ketonal piev dva dena mi dozvoli dr.
A za fraksiparinot boli modrici imav stavav oblogi no ne minea...zencinjaaaa mora da izdrzime za da stasame do celta toa ni e...srekja sto tuka si davame poddrska i veruvam zaedno ke si uspeeme site sto sme na ovaa maka
RE: Вештачко оплодување VIII дел 24.3.2016 13:10:42
butterfly 00
Fraksiparinot mene ne me boli za razlika od kleksanot sto stipe dodeka go stavas inaku dekortinot go davaat teloto da ne go otfrla embrionot da ne go gleda kako strano telo zatoa go davaat.
RE: Вештачко оплодување VIII дел 24.3.2016 14:24:36
MademoiselleNina
Пролутекс е прогестерон, скоро сите го примаат, има и други инекции исто прогестерон кои во повеќето случаи не се примаат секој ден туку на неколку дена и се примаат мускулно, ама ужасно многу болат. Инаку мене ми дадоа опција или пролутекс или тие другите што болат, јас одлучив за пролутекс бидејќи ич не ме болат. А ги даваат за подршка на бременост, природно телото во втората фаза после овулација треба да си го лачи само, но понегоаш е недоволно, а без прогестерон плодот на може да опстане, јас вака знам. Ако грешам нека ме поправи некој. Среќичка мене после трансфер ме советуваа да мирувам, не да се заковам за кревет, но без некој посебен напор, и све така олабавено, и физилки и психички. Затоа ми дадоа боледување. Да не се замарам психички на работа, бидејќи кај мене знае да биде навистина многу стресно и динамично, и многу контакти со луѓе имам и затоа не одев на работа. Но секоја работа не е иста, ако можеш да одиш оди, а ако не, земи си боледување. Види како ќе ти биде деновиве, па одлучи.
RE: Вештачко оплодување VIII дел 24.3.2016 14:58:23
butterfly 00
Lazarevski ne dava prolutex samo krinon gel bas ja prasuvav sestra Anita ona vika go dava samo ako ima potreba, a gledam drugite doktori uste posle transver go davaat kako poddrska, no mozebi i podobro da si bide covek na raat. Nina koga odis na kontrola za srceva akcija, kako ti pominuvaat denovite doma ? Srekicka ajde so sreka odmaraj ovie denovi dodeka se vgnezdat embrioncinjata jadi proteini i mozete da si kupite kozja surutka super e za proteini i go odrzuva imunitetot.
RE: Вештачко оплодување VIII дел 24.3.2016 15:19:55
Среќичка
ИЗВОРНА ПОРАКА: butterfly 00
Lazarevski ne dava prolutex samo krinon gel bas ja prasuvav sestra Anita ona vika go dava samo ako ima potreba, a gledam drugite doktori uste posle transver go davaat kako poddrska, no mozebi i podobro da si bide covek na raat. Nina koga odis na kontrola za srceva akcija, kako ti pominuvaat denovite doma ? Srekicka ajde so sreka odmaraj ovie denovi dodeka se vgnezdat embrioncinjata jadi proteini i mozete da si kupite kozja surutka super e za proteini i go odrzuva imunitetot.
Мене баш Лазаревски ми даде пролутекс пред трансфер. А искрено чудно е како би знаел дали треба или не кога секако немерат ниво на прогестерон.
RE: Вештачко оплодување VIII дел 24.3.2016 16:20:46
butterfly 00
Srekicka zborime za posle transver ne gi dava celo vreme da se primaat samo krinon gel, a pred transfer dava samo edna da se bocnes zosto sega imaat zabrana da nabavuvaat progesteron i da vnesuvaat i zatoa na pacienkite im prepisuvaat sami da se bocnat pred transfer, a gledam drugite doktori kako na Nina im davaat celo vreme i posle transfer bez razlika kakov ke bide testot za poddrska.
RE: Вештачко оплодување VIII дел 24.3.2016 16:45:50
butterfly 00
Srekicka mene samo ednas pred transfer mi dade da se bocnam so prolutex, a posle transver samo krinon gel i ostanatite lekarstva, drugite doktori gledam davaat celo vreme i posle transfer se do testot i posle normalno ako e pozitiven si prodolzuva sekoj razlicno, jas sum i barala i posle transfer mi vikal posle pozitiven test ako ima potreba
RE: Вештачко оплодување VIII дел 24.3.2016 17:47:58
Среќичка
После трансфер не дава, точно е. Искрено мислам дека така ги даваат бидејќи освен проверка на прогестерон нема како поинаку да се знае. По утврдување на бременост е веќе друго.
RE: Вештачко оплодување VIII дел 24.3.2016 23:22:14
Pinky30
Jas bidejki dva pati zavrsuvav so biohemiska bremenost i pretpostavi deka e od imunoloski aspekt se proverivme i toa i izleze deka ne e i Petanovski togas rece sega sleden transfer ke rabotime na podobruvanje na endometriumot toj sekogas izgledase dobro no ete taka trebalo da bide i saka ovoj pat nesto da vovedi porazlicno vo protokol i terapija za da stasame do celta ... I mene nikogas ne mi merele za vreme na ivf progesteron no tie najdobro znaat sto i kako na listata mi pisuva od prv den na ET crinon gel od 5 ti cleksan a za proluteksot ke videl na lice mesto dali ke treba i ponatamu...Sega i decortin mi dade da probame i vaka so kortiko...ajde za ubavo so Gospod napred ke bide mora da uspeeme site i da si muabetime vo drugi temi... Nina imas li gadenje omalaksanost bezsila od proluteksot? Jas eve dva dena se bockam i taka se osekjam
RE: Вештачко оплодување VIII дел 25.3.2016 0:14:51
MademoiselleNina
Јас ништо не чувствувам од пролутекс, ни гадење ни ништо. Се ми е најнормално. Дури се прашувам дали така треба??? Ај да не се урочам Во принцип јас многу ретко лошо реагирам на лекови, без оглед дали ги пијам или се инекции.
RE: Вештачко оплодување VIII дел 25.3.2016 11:26:00
MademoiselleNina
Јас лежев на грб претежно, првите 5 дена поинтензивно, станував за до тоалет, јадење и одев на инекции секој ден. После и лежев и седев ама повеќе лежев. После 7 дена бев на кафе :) И слените и денови до тест одмарав и лежев повеќе отколку што седев. Сама си зимав јадење ама,се полека без напор. Не одев на работа.
< Поракaта ја уредил MademoiselleNina -- 25.3.2016 11:29:10 >
RE: Вештачко оплодување VIII дел 25.3.2016 15:19:40
LoveableMe RR
Женски, да ви посакам среќа на сите и успех, иако не сум многу во тек како ви тече постапката. Се видов со докторот, тој е многу разочаран зошто третиравме се што требаше да се третира, ми вика не знам што да ти кажам, да продолжиш да се обидуваш дури не бидне, или да побараш бајачи ...имам и три смрзнати бластоцисит во Ремедика, па ќе видам....најмногу ме плаши ако пак се разочарам во иднина, некако тоа тешко го прифаќам.....
Многу ми е тешко кога и медицината нема конкретен одговор за мојот проблем и навистина многу тешко ми паѓа.....ќе ве читкам кога можам, па кога ќе зберам сили, ќе бидам пак со вас да ве бодрам во постапката и да видам што ќе правам понатаму....позз до сите
RE: Вештачко оплодување VIII дел 25.3.2016 16:00:32
MademoiselleNina
LovableMe, добро ти вика докторот, да продолжиш да се обидуваш, да веруваш и ќе биде. Не се откажувај. Навистина е тешко ако причината за неуспех е нејасна, да не знаеш што да лечиш. Знам дека се си исконторлирала и си проверила, но уште еден совет ќе ти дадам, да одиш на забар. И да направиш целосна конторола, па и панорамска снимка ако треба. Јас имав пред една година таков потаен проблем со забите, и затоа и ова ти го кажувам. Можда и си го напраивла веќе. Добро е што имаш замрзнати ембриони. Ја имаш мојата поддршка за што и да се одлучиш да правиш