|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  8 9 [10] 11 12   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Царски рез
7.10.2010 2:00:36   
mosa
jas se porodiv so carskii pomina mn dobro no imav edn problen sto ne me fakaa bolki .bidejki cela bremenost ne cuvstvuvav nikakvi bolki  naprotiv prevev se normalno nemav pretstava sto treba da osekam samo slusav informacii deka ke boli mnogu.koga vlegov vo 9 i jas kako i sekoja trudnica ocekuvav da med fatat bolkite.no nisto cekav sekoj den bev vo iscekuvanje.no pomina i terminot (22.05.09)i nisto.sekoj den odev na ctg a d-r vika sve e vo red so bebeto no nesmeeme da rizikuvame so bebeto i po edna nedela(29.05.09)se porodiv so carski bidejki nemav ama bas nikakvi boli i ne bev ni prt otvorena.naznam ni jas od koj pricini taka ako ozebi znaete mozete da mi pbjasnite.no bebusot bese navistina super 3.400 tezok 50 dolg.

BRAKOT vsusnost e fensi zbor za posvojuvanje vozrasno masko dete koe ne e sposobno da se grizi samoto za sebe!!!

(Одговор на членот Slagjana)
Непосредна врска до пораките: 226
7.10.2010 2:02:09   
mosa
jas se porodiv so carskii pomina mn dobro no imav edn problen sto ne me fakaa bolki .bidejki cela bremenost ne cuvstvuvav nikakvi bolki naprotiv prevev se normalno nemav pretstava sto treba da osekam samo slusav informacii deka ke boli mnogu.koga vlegov vo 9 i jas kako i sekoja trudnica ocekuvav da med fatat bolkite.no nisto cekav sekoj den bev vo iscekuvanje.no pomina i terminot (22.05.09)i nisto.sekoj den odev na ctg a d-r vika sve e vo red so bebeto no nesmeeme da rizikuvame so bebeto i po edna nedela(29.05.09)se porodiv so carski bidejki nemav ama bas nikakvi boli i ne bev ni prt otvorena.naznam ni jas od koj pricini taka ako ozebi znaete mozete da mi pbjasnite.no bebusot bese navistina super 3.400 tezok 50 dolg.i nekoe vreme ja mackav ranata so kantarion  i brzo zardave.sega imam povremeno bolki na promena na vremeto ili od nesto tesko no retko.

BRAKOT vsusnost e fensi zbor za posvojuvanje vozrasno masko dete koe ne e sposobno da se grizi samoto za sebe!!!

(Одговор на членот mosa)
Непосредна врска до пораките: 227
7.10.2010 14:08:17   
blue_blue
Мерлин,

Зависи со каква анестезија ќе се породиш. Ако си со целосна тогаш ќе седиш 24 саати во интензивна, ако си со спинална тогаш неколку саати (јас мислам дека бев на интензивна 3 саати). Бебињата нема да ти ги донесат додека си на интензивна нега, мислам дека секаде е така. Ако се породиш со спинална ќе ги видиш веднаш штом ќе се родат.

Јас се породив во Ремедика со спинална и не ме пуштија да станам од кревет до следниот ден (не баш 24 саати, малку помалку). Следниот ден дојде сестрата и ме натера да станам и да се истуширам, и нема не сакам - мора да станеш. Катетерот ми го извади следниот ден иако јас се бунев пошто имав мооогу болки и буквално губев здив кога ќе станев и не сакав да станувам, ама она рече дека мора да се движам. Преку инфузија ми даваа лекови за болки. А стомакот не го осеќав полесен бидејќи со спинална долниот дел од телото не го осеќаш. Кога станав прв пат толку имав болки да не се сеќавам дал сум осеќала полесен стомак или не...Ама имам пријателки кои се породиле со царски и одма следниот ден шетале низ ходник без никакви болки. Мене многу ми помогна појас за стомак, со него почнав да си станувам нормално и со многу мала болка.

ИЗВОРНА ПОРАКА: Merlin

Sigurno uste mi e rano da razmisluvam za poroduvanje 31 nedela sum ama so da pravam takva sum se da znam odnapred sakam. Inace stomakot epten mi tezi i sekoj den nesto me boli pa si vikam sigurno olesnuva posle poroduvanje, ne ocekuvam da go snem vednas neli toa e nevozmozno ama sigurno olku tezok nema da bide.
Inace predpostavuvav deka davaat nesto protiv bolki posle carskiot, stanuvaneto e najverojatno individualno.
Me interesira dali ima porodeni vo sistina i koj e protokolot tamu, dali koga si vo intenzivna ti gi nosat bebeinjata ili duri drugiot den ke gi vidis. Zasto znam deka tamu te ostavaat 24 casa na intenzivna.
Pozdrav na site user posted image user posted image

(Одговор на членот Merlin)
Непосредна врска до пораките: 228
7.10.2010 14:54:12   
AnnaMolly RR
Јас се породив со царски со спинална во Чаир. Се породив во 14:40, на интензивна седев до следното сабајле, а немав никакви компликации. Со мене во соба имаше една жена што се породила еден час пред мене со целосна и нејзе до сабајле ја оставија на интензивна. Бебушот ми го покажаа веднаш штом се роди, а и ми го донесоа на интензивна 3 часа по пораѓањето. Мислам дека сето ова зависи од персоналот кој е моментално на смена. Другите жени викаа дека не им ги донеле бебињата на интензивна, можеби сестрите ги фатило мрза user posted image Инаку станав од кревет одма следното сабајле и верувале или не немав воопшто болки, само како тап притисок. Според мене ако почесто се станува од кревет, ќе има и помалку болки. Јас нон стоп шетав по ходник. 

Live and let live

(Одговор на членот blue_blue)
Непосредна врска до пораките: 229
7.10.2010 23:44:18   
Anushka
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly

Јас се породив со царски со спинална во Чаир. Се породив во 14:40, на интензивна седев до следното сабајле, а немав никакви компликации. Со мене во соба имаше една жена што се породила еден час пред мене со целосна и нејзе до сабајле ја оставија на интензивна. Бебушот ми го покажаа веднаш штом се роди, а и ми го донесоа на интензивна 3 часа по пораѓањето. Мислам дека сето ова зависи од персоналот кој е моментално на смена. Другите жени викаа дека не им ги донеле бебињата на интензивна, можеби сестрите ги фатило мрза user posted image Инаку станав од кревет одма следното сабајле и верувале или не немав воопшто болки, само како тап притисок. Според мене ако почесто се станува од кревет, ќе има и помалку болки. Јас нон стоп шетав по ходник. 

да, да! Повеќе е стравот и болката во главата - отколку што навистина боли! Колку побргу станете (јас поеследниот пат станав по 3 часа), колку повеќе шетате по ходници, толку побрзо ќе ви зарасне и рана, а вие ќе станете поцврсти.
Како што кажаа на последната „Породилна приказна“, тоа е совршено точно - на пороѓај се оди од среќа и радост, а не од страв и болка

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 230
1.11.2010 16:33:01   
eskada
e sekoj razlicno misli i razlicno doziveal,,jas rodiv dve deca po priroden pat i mn tesko pominav posebno so prvoto i den denes imam kosmari od bolnicite pa pak se resiv da odam na treto no ovoj pat sakam da e so carski use e rano ama mislam deka taka ke napravam zs mn mi e strav iskrena sum barem,,a zs da ne odam so carski koga mozi, i taka barem sea mozi da si biras,,,pozz do site i so lesno!

Непосредна врска до пораките: 231
17.11.2010 13:12:09   
*miki mami*
Имам пријателка се породи пред некој ден со царски user posted image
со што треба да се премачкува раната за да зарасне побрзо или не треба да се мачка со ништо  user posted image
ве молам мамички ако некој знае нека пишеuser posted image

(Одговор на членот eskada)
Непосредна врска до пораките: 232
17.11.2010 15:31:09   
AnnaMolly RR
мики мами, јас се мачкав со бетадин и ампули витамин ц. Тоа ми донесе мајка ми, медицинска сестра е. Инаку може да се мачка и со кантарион и тоа помага.
Мене за 3-4 дена откако си дојдов дома ми заздрави скроз, супер ми беше.

Live and let live

(Одговор на членот *miki mami*)
Непосредна врска до пораките: 233
17.11.2010 15:43:17   
*miki mami*
Фала многуuser posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 234
24.11.2010 13:34:03   
petra27
Zdravo devojki.....malku me nema da pisam ama nema vreme :))))
Inace i jas se porodiv so carski iako imav porodilni bolki i se otvoriv skroz.....no bebceto bese mnogu visoko i potoa malku zaglavi...taka da morase carski....inace bev so epiduralna,svesna bev i si muabetev so doktorite......toa traese 20 minuti...potoa na intezivna do sabajleto pa me prefrlija vo soba.....vecerta me stanaa,mi go izvadija kateterot,se istusirav i potoa stanuvav poveke za pobrzo da mi pomine.....veke otkako me pustija doma bese drugo,eve veke maloto ima 18 dena a jas veke nekolku dena sum vratena vo normala i poleka si go fakame redot...

(Одговор на членот *miki mami*)
Непосредна врска до пораките: 235
24.11.2010 15:29:55   
stojanoskad
Iso dvete deca se porodiv carski.So prviot sin od pricina sto bese golem(se rodi 4200),terminot mi pomina, vodenjakot mi pukna doma a jas bolka nikakva.So vtoriot slicno,terminot pominat ,no jas bolka povtorno nikakva.
Mislam deka osven majka priroda i genite se vo prasanje.I majka mi od isti pricini e porodena so carski.
A sto se odnesuva do bolkata i so carski ja ima neli,pomala ili pogolema.Edinstveno sto navistina e tocno sto kolku pobrzo stanes i pocnes da setas e mnogu podobro. 
I so dvete se porodiv vo Cair i navistina sum mnogu zadovolna,decata si gi vidov vednas stom se razbudiv i ne samo jas tuku site sto bevme vo sok sobata.
Sto se odnesuva do ranata i vo dvata slucaevi mi zarasna perfekno,ne ja mackav so nisto, edinstveno se tusirav pocesto otkako mi gi izvadija koncite.

(Одговор на членот petra27)
Непосредна врска до пораките: 236
22.12.2010 17:42:38   
penelopa
Моето искуство после царскиот рез е супер. Уште кога дознав дека сум бремена одлучив дека ќе одам на царски бидејќи помислата на природен порагај за мене одсекогаш била болна. И за чудо бебето беше се до порагајот карлично поставено, со ноџињата долу....ехе уште од тогаш си ја слуша мамичкаuser posted image . Самиот пород и подготовките поминаа во најдобар ред. Тука во Сло. клистер не е задолжително па и тоа го скокнавuser posted image . За мене нај болно беше ставањето на катетар и иглата за инфузија...останатото ми беше песнаuser posted image . Добро признавам ми беше страв ама само затоа што ми беше првпат. Пред да ме заспијам само нешто прашував...а што сега , а зошто ова...по природа сум такваuser posted image . Ех најглуп осекај е кога се разбудив- од анестезијата неможев око да отворам а сите околу нешто ми зборуваа...Веке следниот ден станав - признавам со тешки маки ама не заради болку туку некако стомакот ми изгледаше тежок и неможев да дишам. Следните денови се движев потешко, раната боли посебно на станување, виткање, седнување...но секој ден е се подобро. Еве сега после 7 недели супер ми е зарасната, немам болки, се гледа само линија која со текот на времето ќе избледи- така ми рекоа.
Идни мамички не се плашете воопшто од царски...не за џабе е царскиuser posted image

"When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life, train and educate people."- Kuan Tzu

(Одговор на членот stojanoskad)
Непосредна врска до пораките: 237
23.12.2010 8:22:20   
denim
So kerka mi pred 7, 1/2 god. se porodiv spontano a vtoriot pat so carski. Kako komparacija koga uste ednas bi ragjala sepak bi se odlucila za spontan porogjaj. Zenskoto telo e dimezionirano za porogjaj. Toa e prirodna sostojba. Poroduvanje mozes samata da go kontroliras. Vremeto od zakrepnuvanje e mnogu pokratko. Prviot telesen i emotiven kontakt na majkata i bebeto e zapazen i sto e najvazno pobrgu si odis domauser posted image . Se razbira dokolku se raboti za uredna bremenost. Poroduvanjeto so carski iako bese precizno isplanirano i se se odvivase odlicno, sepak e operacija. Vremeto na zakrepnuvanje e mnogu podolgo i pobolno, kako i samiot prestoj vo bolnica.

(Одговор на членот penelopa)
Непосредна врска до пораките: 238
23.12.2010 9:27:39   
skorpijana
prvoto dete go rodiv prirodno i nemav nekoi teskotii i bolki a bliznacite gi rodiv so carski rez bidejki morase dojde do nekoi komplikaciii i mi bese mnogu ubavo nemav nikakvi problemi posle carskiot rez eve pomina 5 meseci nemam nikakov problem ranata duri ne se ni posznava a i odma stanav posle 2 dena a na 5 si izlegov od bolnica mozam da kazam deka so prvoto mnogu me bolese sienoto otkolku sega ranata od carskiot

(Одговор на членот denim)
Непосредна врска до пораките: 239
23.12.2010 12:15:01   
fila
dragi ringerajki dali nekoja od vas imala iskustvo so predhodno zakazan carski rez vo cair potocno da si odberes doktor i da si zakazes on da te poroduva carski na odreden datumn  pred da te fatat bolki       dokolku e ova mozno  kaj nas vo nasive drzavni porodilista se razbira

(Одговор на членот skorpijana)
Непосредна врска до пораките: 240
23.12.2010 14:21:09   
anedespo
Toa ne e dozvoleno, osven ako odnapred se znae deka e bebeto karlicno svrteno, Placenta previa ili visok pritisok. AKo ti e bremenosta najnormalna, duri ni vo privatnive ne se nafakaat. Znam po toa da zolva mi prasuvase.
A ako ti e se najdobro, ne odi na carski, odi si prirodno. Jas sum carski so dvete deca. Toa e operacija, koja kolku i da ja opisuvaat deka e dobra, sepak ti go secat stomakot sose muskulite. Zakrepnuvas za eden mesec da, megjutoa se zavisi i od doktorot. So prvoto bev tolku loso sosiena da koga se smeev ili kaslav i kivav, me secese stomakot i se vitkav od bolki. Vtoro rizik e i samata anestezija, alergii i slicno.
Zenskoto telo e praveno za priroden poragjaj, a za strav od bolki ima resenie epiduralna i kraj.

(Одговор на членот fila)
Непосредна врска до пораките: 241
1.4.2011 22:51:00   
arijana
dali nekoja ke saka da mi go objasni procesot na spinalna anestezija ...dali boli koga ja stavaat ve molaaaaaammm i kolku vreme trae stavanjeto , zasto so prvoto s eporodiv so opsta anestezija sega sakam so spinalna,kako sto citam mi izgleda deka e polesno so spinalna otkolku so opsta no mi strav od anestezijata.........user posted image user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 242
1.4.2011 22:55:10   
Pepelaska *
Ќе ти одговорам ама од туѓо искуство од блиска другарка, таа само кажа дека кога и ја ставиле чекале нели да почне да делува, после си работел докторот а таа не сетила ама баш никаква болка освен некое тенење на стомакот кога го ваделе бебето, плус веднаш ќе го видиш и чуеш , мислам малку ти помогнав нека каже некој со лично искуствоuser posted image

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот arijana)
Непосредна врска до пораките: 243
1.4.2011 23:05:52   
arijana
da pa bas i za toa sakam nalmnogu a i posle mislam deka kee polesno dodeka pocnes ubavo da disis i nemas nagoni na kaslanje ima prednost vo ovaa abestezija ,,samo neznam dali boli dodeka ja stavaat i sto s eoseka....user posted image

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 244
1.4.2011 23:15:54   
ole2004
Arijana jas se porodiv so carski rez,so spinalna anestezija.I jas bev isplasena kako tebe,duri i barav opsta anestezija pred samiot poragaj,no nemalo potreba.Anestezijata ne ja ni osetiv,bev svesna celo vreme i si go vidov i gusnavuser posted image vednas po poroduvanjeto.Bolka nemav voopsto,samo neprijatno cuvstvo od polovinata nadolu dodeka da pusti anestezijata.Moj sovet carski rez samo so spinalna anestezija.Pozdrav i so lesnouser posted image

Непосредна врска до пораките: 245
1.4.2011 23:35:00   
Maca25
И јас се породив со царски со спинална. Воопшто не се плашев, додуша не ни размислував за анестезијата, само за бебето. Ништо не осетив, дури едно време си замислував дека не ми е успешна user posted image , затоа што ништо не ми се случуваше, се додека не ми рекоа да си го кренам задникот од масата user posted image . Имав чудно чувство во стомакот, некое влечење, нормално никаква болка и одма си го видов, гушнав, бацив бебето. Е малце боли местото каде што е ставена спиналната после, ама не е ништо страшно. 

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот ole2004)
Непосредна врска до пораките: 246
2.4.2011 1:06:47   
arijana
vi blagodaram malku mi olesna ,, posle neka me boli ke izdrzam samo samata pomisla stavanje vo kicma mislam deka boli togas od toa se plasam dodeka ja stavaat....user posted image

(Одговор на членот Maca25)
Непосредна врска до пораките: 247
2.4.2011 8:29:53   
denim
Jas iako sum za spontan porogjaj, moeto vtoro (odnosno treto) poroduvanje bese so carski, isto so spinalna. Samoto poroduvanje e bezbolno i celo vreme bev svesna i cak padna po nekoj vic user posted image  Malite gi cuv i mi gi donesoa... No, mene mnogu mi bese neprirodno toa cuvstvo na totalnoa odzemenost na dolniot del od teloto, teski noze kako da ne se tvoi. U princip nisto ne e strasno ama dokolku nema nekoj rizik za bebeto i majkata, jas sum isklucivo za spontan porogjaj, sekogas. Prirodno si e prirodnouser posted image

ПО 100 ГОДИНИ ...НЕМА ДА БИДЕ ВАЖНО КОЛКАВА БЕШЕ МОЈАТА СМЕТКА ВО БАНКА, КАКВА БЕШЕ КУЌАТА ВО КОЈАШТО ЖИВЕЕВ, ИЛИ КАКОВ АВТОМОБИЛ ВОЗЕВ. ...НО СВЕТОТ МОЖЕ ДА БИДЕ ПОИНАКОВ ЗАТОА ШТО ЈАС БЕВ БИТЕН ВО ЖИВОТОТ НА ЕДНО ДЕТЕ!

Непосредна врска до пораките: 248
2.4.2011 9:03:01   
AnnaMolly RR
Аријана, и јас се породив со спинална со царски. Самата спинална кога ја ставаат воопшто не боли, а додека докторите си работеа, анестезиологот ми кажуваше вицеви и се утепавме од смеење со сестрите. Воопшто не е страшно, а најубаво е што веднаш ќе го чуеш, видиш и допреш бебето, како што рече Маца25.
Мене воопшто не ме болеше местото каде што ми ја ставија спиналната после тоа, а и за резот на скала од 1 до 10 можам да кажам дека болката беше околу 3.
Јас супер поминав со царскиот, се надевам и ти ќе си поминеш лесно и ќе ни кажеш кога ќе се роди твоето ангелче!

Live and let live

(Одговор на членот denim)
Непосредна врска до пораките: 249
2.4.2011 9:06:56   
AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: fila

dragi ringerajki dali nekoja od vas imala iskustvo so predhodno zakazan carski rez vo cair potocno da si odberes doktor i da si zakazes on da te poroduva carski na odreden datumn  pred da te fatat bolki       dokolku e ova mozno  kaj nas vo nasive drzavni porodilista se razbira

Може малку доцна го видов постов, ама сепак ќе одговорам.
Јас се породив во Чаир на однапред закажан датум со доктор кој јас го одбрав (да не кажам го најдов со врскиuser posted image ) и се породив пред да добијам породилни болки.
Значи си отидов на закажаниот датум и ме породија со царски.
АМА моето бебе беше карлично завртено од самиот почеток на бременоста, па до крај. Воопшто ни еднаш не беше наместено надолу.
Е, сега, мислам дека доколку се е во ред со тебе и бебето, односно ако бебето е во нормална положба, никој нема да се нафати да те породи со однапред закажан царски, освен можеби по приватните болници затоа што таму парите решаваат.

< Поракaта ја уредил AnnaMolly -- 2.4.2011 9:07:36 >

Live and let live

(Одговор на членот fila)
Непосредна врска до пораките: 250
Страница:   <<   < Претходна страница  8 9 [10] 11 12   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  8 9 [10] 11 12   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Петра
goja

Дали Ви се допаѓа името Петра?

да (37%)

не (63%)

Број на сите гласови: 205

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!