niki
|
Elena cestita kerkicka, uzivaj vo nea i nemoj da ocajuvas, bitno e deka ste dobro, ne e bitno kako si se porodila, vprocem taka moralo da bide ne si ti vinovna. Eve i jas da si go kazam mislenjeto na temava, gledam mosne sprotivstaveni stavovi. Bidejki imam HPV imav dolg period koga mislev deka poroduvanje so carski ke bide neminovno kaj mene. Se uzasnuvav od idejata pri prirodno poroduvanje da mu go prenesam virusot na bebeto, sto e mozno dokolku na grloto na matkata se razvijat bradavicki predizvikani od virusot. No se uzasnuvav i od idejata da se porodam carski, bidejki toa nosi dolgo i tesko oporavuvanje, ne boli dodeka si pod anestezija, ama posle so meseci ke se oporoavuvas i cel zivot ke nosis beleg na stomakot. Za moja sreka ne bese potrebno da sse poroduvam carski, i se porodiv prirodno, rodiv zdravo bebe, i bev spremna za noviot predizvik uste vednas stom se vrativ od bolnica po poroduvanjeto. Sekoj ima pravo na izbor i kako saka neka si pravi, negovo telo, ne mozeme nie tuka nisto, no ke kazam deka treba dobro da razmislite zosto od bolka nema da se spasite. So carski nema da gi preziveete onie 18 casa poroduvanje, kontrakcii i naponi i eventualno secenje (epizootomija), no sigurno ke vi bide isecen i sien stomakot i toa prilicno mnogu i na mosne nezgodno mesto koe ke vi go otezne dvizenjeto, navednuvanjeto, krevanjeto na deteto. Jas ne bi mozela da preziveam da mora nekoj da me mie dodeka da mi zarasne ranata ko sto slusam deka svekrvite gi miele snaive sto se porodeni so carski bidejki sami nemozat i ako bas nemora nikogas ne bi se odlucila na takov cekor. Da prirodnoto poroduvanje e bolno i trae dolgo, no so nego mozete da go izbegnete i secenjeto i sienjeto, ima zeni koi se mnogu elasticni i se otvaraat dovolno, pa kaj niv toa i ne e potrebno. Jas na primer na posledniot ginekoloski pregled pred poroduvanje bev otvorena 6 prsta, posle 25 minuti se porodiv, bez epizootomija, i samo malku raspuknav pa bese potrebno da mi stavat 1 sav, a rodiv devojce tesko 3370 grama. Da, mi bese nezgodno sedenjeto prvite dve nedeli, no site bolki zavrsija vo momentot koga se rodi moeto bebe, ne zatoa sto mi ja dadoa tuku zatoa sto tuka navistina zavrsuvaat bolkite, a bebenceto mi go dadoa da go vidam posle dva casa otkako ja pregledaa pedijatri bidejki imase potreba da i ispumpaat plodova voda i poradi toa sto papocnata vrpca i bese vrzana okolu vrat da vidat dali e se vo red. I posle prespani nekolku casa mozev da stanuvam i da funkcioniram bez nikakov problem, sto ne e taka so carski. Od bolnica me pustija posle dva dena, nasproti onie koi carski moraa da pominat uste nekolku dena vo bolnica. No da ne bide deka se obiduvam da ve ubeduvam vo nesto, koj kako saka, samo za kraj sovet za onie koi sepak ke odlucat prirodno da se poroduvaat, prethodno podgotvete se, setajte i pravete kegelovi vezbi i koga ke pocnat kontrakciite nemojte da panicite, so dlaboko disenje i masaza od nekoj blizok ke gi preziveete, a koga ke stignete vo bolnica i ke pocnat naponite, slusajte sto vi zboruvaat doktorite i pravete go toa, nasproti da vristite, mnogu pobrgu zavrsuvaat onie koi sorabotuvaat nasproti onie koi vristat i ofkaat, cela zemjina populacija go prodolzuva svojot vid otprilika taka i pominuvaat bez problem pa zosto ne bi i vie.
(Одговор на членот Twins)
|