|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  20 21 [22] 23 24   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Царски рез
22.4.2012 19:55:56   
ana_banana
Citav nekade deka kaj bliznacinja preporaclivo e da se pravi carski.Navodno iako ednoto e namesteno pravilno drugoto moze da se zavrti karlicno i da se mora na carski.Znaci dupla maka.Uste mi e rano da razmisluvam za ova no slucajno bas procitav deka pretezno bliznacite se ragale so carski.Vas sovet?

(Одговор на членот *Bucka*)
Непосредна врска до пораките: 526
23.4.2012 0:10:21   
amateuress
царски се вика затоа според неколку етимолошки извори се претпоставува дека во стар Рим ги сечеле мајките што не можеле да родат, а носеле дете наследник - при што сценариото за мајката баш и не било толку сјајно - често завршувало со смрт.

е јасно, денес работите се многу поинакви и царскиот е сосем безбедна варијанта, иако се согласувам дека без медицинска причина нема потреба од тоа. е сега, ако родилката има психолошки страв од породување, подобро е да оди на цезареа, ама па од друга страна има и цели 9 месеци да го преброди тој страв. може да се информира убаво за текот на породувањето, да оди на јога (топло препорачувам), да гледа клипчиња со породување (мене не ми беа воопшто страшни).

иначе, ако нема компликации, секој може да роди природно. кога јас, еден прцул човек со обем на колкови 88 см без проблем родив дете од 3.5 кг, а знам дека и поситни од мене раѓале покрупни деца - сигурно секој може, само треба добро психички да се подготви.

еве една многу добра приказна од српскиот портал на рингераја, мене ми беше мн инспиративна.
http://www.ringeraja.rs/clanak/bojanica7-moja-porodajna-prica_1268.html

(Одговор на членот *Bucka*)
Непосредна врска до пораките: 527
1.5.2012 11:28:45   
Junona
Денес ми е 7 ден од ЦР,дали и кај вас по резот имало по малку гној,кога сте се ја чистеле раната со јод?и со што ја мачкавте?

„Не стануваме попаметни од она што сме го чуле,туку од она што сме го доживеале“.

(Одговор на членот amateuress)
Непосредна врска до пораките: 528
1.5.2012 11:34:17   
JovanaJ

ИЗВОРНА ПОРАКА: Junona

Денес ми е 7 ден од ЦР,дали и кај вас по резот имало по малку гној,кога сте се ја чистеле раната со јод?и со што ја мачкавте?

Junona, jas ne sum imala voopsto gnoj na ranata. Sovrseno bese cista i uredna. Ne sum ja cistela so nisto, niti sum imala potreba da ja mackam so jod, takvi instrukcii nemav od doktorot za odrzuvanje na ranata.
Toa e moe iskustvo, neznam dali e voobicaeno da se ima gnoj na rana, ama jas bi se sovetuvala so lekar za da ja vidi.

You can never make the same mistake twice, the second time you make it it''s no longer a mistake, it''s a choice!

(Одговор на членот Junona)
Непосредна врска до пораките: 529
1.5.2012 21:50:20   
moni teo
juno јас имав гној на раната и тоа само на левата страна конците ми ги извадоа на 7ден и после тоа бев 2 пати на преврска да ми го истатснат гнојот значи мора да одеш на доктор а јас не се мачкав ништо буквално ништо

(Одговор на членот JovanaJ)
Непосредна врска до пораките: 530
1.5.2012 21:52:01   
moni teo
и да дополнам сум правена царски рез пред 3месеци и 1нед и раната ми е супер user posted image

(Одговор на членот moni teo)
Непосредна врска до пораките: 531
2.5.2012 0:25:27   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: Junona

Vo princip ne bi trebalo da imas gnoj...bar ja taka mislam..mojata rana bese suva i cista...jas samovolno ja mackav so kantarion..sega posle 7meseci recisi i da ne mi se pocnava...

podobro pojdi si na doktor...ako treba da te premackaat so nesto

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

(Одговор на членот Junona)
Непосредна врска до пораките: 532
13.5.2012 13:03:42   
boni25
Ve citav do sega vo vrska so carskiot rez, pa resiv i jas da go spodelam moeto iskustvo. Se porodiv tocno pred 40 dena vo Re Medika so carski rez, bev najgolem protivnik protiv istiot i doktorot koj me poragjase bese zapoznaen so istoto bidejki tamu ja vodev cela bremenost, no ne sekogas rabotite izleguvaat kako sto nie sakame. So puknat vodenjak i so nenormalni kontrakcii i bolki do plafon cekavme tocno 17 casa za da se otvoram i prirodno da se porodam, primiv i provokacija , bolkite me donesoa do stadium na ludilo a posle 17 saati jas samo 1 cm otvorenauser posted image . Na kraj iako veke se znaese deka seto ova vodi kon carski, naednas pocnaa da pagjaat tonovite na malata, se sekavam deka sestrite pocnaa da vikaat po doktorot, vednas mi stavia nekoi inekcii i primav kislorod i zavrsiv na iten carski rez kadesto malata se izvadi za pomalku od 5 min. Ne vikam deka nemav bolki posle toa, ali najstrasmoto bese prvite 48 saati, koga bukvalno ti e tesko, a najkrivo mi bese sto jas gi osetiv i dvata vidovi na bolki, em si trpev porodilni bolki em na kraj pak zavrsiv na carski, iskreno sega nemam nikakov problem so ranata, od 6tiot den koga se vrativ doma, se pravev sama bez pomos nit od majka i svekrva, normalno samo od soprugot bidejki jas odluciv taka i do den denes e istata situacija, nemam bolki nikakvi i ranata veke epten slabo i mi se poznava. Muabetot mi e, moze malku zabegav na temava, od segasna gledna tocka ne sum ni za nitu protiv carskiot rez, ali pak ke kazam ako ima potreba od nego. Bidejki jas gi pominav i dvata vidovi na bolki ne e ferski barem spored mene bez razlika kade ke se poragjas ako doktorite gledaat deka ima predispozii za carski, ako e pominat odreden vremenski period i zenata ne se otvara a e so strasni bolki da se odlaga poragjajot,i na kraj pak da zavrsi so carski, ne mora poragjajot da se dozivee kako trauma ili stres vo zivotot, bidejki jas mojot go doziveav taka. Sega go imam najubavoto soncence pokraj mene i uste 10 traumi bi preziveala, ali i po 10 godini nekoj da me prasa dali sum zaboravila na toj den, odgovorot ke mi bide ne.

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 533
14.5.2012 8:45:11   
blond
Бони, те читам тебе ми се насолзуват очите,како јас да се читам. Исто поминав и јас на пораѓајот. Само разлика е што јас трпев болки 10 часа, а ти многу повеќе. И мене ми е криво што ем истрпев болки за природно, ем на крај пак царски. Велат се заборавало... Такви болки не се забораваат... Јас ја имав најдобрата причина за царски-големо бебе, а јас ситна, па пак ме форсираа за природно. И на крај исто како тебе, за 5 мин ме однесоа во сала и го извадија бебушко.
Нејсе, битно сега и двајцата сте/сме живи и здрави.

(Одговор на членот boni25)
Непосредна врска до пораките: 534
19.5.2012 22:02:18   
arh_diz
Postovite se prefrleni vo temata  Мидер после породување TUKA

Биди тоа што си

(Одговор на членот Cipi Ripi)
Непосредна врска до пораките: 535
19.5.2012 22:17:53   
nade85
Potpolno istiot slucaj user posted image Ne da se sekavas kako ubavo dozivuvanje bas mi e zal user posted image
ИЗВОРНА ПОРАКА: boni25

Ve citav do sega vo vrska so carskiot rez, pa resiv i jas da go spodelam moeto iskustvo. Se porodiv tocno pred 40 dena vo Re Medika so carski rez, bev najgolem protivnik protiv istiot i doktorot koj me poragjase bese zapoznaen so istoto bidejki tamu ja vodev cela bremenost, no ne sekogas rabotite izleguvaat kako sto nie sakame. So puknat vodenjak i so nenormalni kontrakcii i bolki do plafon cekavme tocno 17 casa za da se otvoram i prirodno da se porodam, primiv i provokacija , bolkite me donesoa do stadium na ludilo a posle 17 saati jas samo 1 cm otvorenauser posted image . Na kraj iako veke se znaese deka seto ova vodi kon carski, naednas pocnaa da pagjaat tonovite na malata, se sekavam deka sestrite pocnaa da vikaat po doktorot, vednas mi stavia nekoi inekcii i primav kislorod i zavrsiv na iten carski rez kadesto malata se izvadi za pomalku od 5 min. Ne vikam deka nemav bolki posle toa, ali najstrasmoto bese prvite 48 saati, koga bukvalno ti e tesko, a najkrivo mi bese sto jas gi osetiv i dvata vidovi na bolki, em si trpev porodilni bolki em na kraj pak zavrsiv na carski, iskreno sega nemam nikakov problem so ranata, od 6tiot den koga se vrativ doma, se pravev sama bez pomos nit od majka i svekrva, normalno samo od soprugot bidejki jas odluciv taka i do den denes e istata situacija, nemam bolki nikakvi i ranata veke epten slabo i mi se poznava. Muabetot mi e, moze malku zabegav na temava, od segasna gledna tocka ne sum ni za nitu protiv carskiot rez, ali pak ke kazam ako ima potreba od nego. Bidejki jas gi pominav i dvata vidovi na bolki ne e ferski barem spored mene bez razlika kade ke se poragjas ako doktorite gledaat deka ima predispozii za carski, ako e pominat odreden vremenski period i zenata ne se otvara a e so strasni bolki da se odlaga poragjajot,i na kraj pak da zavrsi so carski, ne mora poragjajot da se dozivee kako trauma ili stres vo zivotot, bidejki jas mojot go doziveav taka. Sega go imam najubavoto soncence pokraj mene i uste 10 traumi bi preziveala, ali i po 10 godini nekoj da me prasa dali sum zaboravila na toj den, odgovorot ke mi bide ne.

(Одговор на членот boni25)
Непосредна врска до пораките: 536
22.5.2012 13:32:43   
Milce2004
pominaa veke 3 meseci od koga se porodiv so carski rez ...i voopsto ne se ni kaam ni mi e maka sto Mojata malecka ja donesov na svet na toj nacin..i 10 deca koga bi imala site bi gi rodila so carski..zosto jas nemam nikakvo neprijatno iskustvo so toa. Uste na samiot pocetok od bremenosta imav nekoe cudno pretcustvo deka treba so carski da se porodam poradi pretrpena povreda na r'betniot stolb...i cela sreka sto se se sluci kako sto sakav zosto doktorkata sto me poragase ni kaza deka ako sum odela pa poragaj po priroden pat..i jas i bebenceto ke sme se izmacele i pak ke sum zavrsela na carski zosto sum imala premnogu mala karlica. Za carskiot si ja zakazav datata user posted image .. si se spremiv (poveke psihickiuser posted image ), i se pomina super. Ranata uste 2 nedela celosno mi zarasna a po doma bev sposobna da rabotam uste koga se vrativ od bolnica , zosto sami ziveeme pa morav se sama. Taka da jas ne sum protiv carskiot rez..zosto navistina jas pominav carski user posted image

(Одговор на членот nade85)
Непосредна врска до пораките: 537
28.5.2012 16:13:13   
janevab
i jas sum carski rez pravena pred 20 dena i ranata mi e sosema zarasnata mi se poznava samo crvena linija, jas pominav super i ne osetiv ama bas nikakvi bolki primiv samo edna inekcija protiv bolki prviot saat pose operacijata i tolku i zdravje za vtoro ne se ni dvoumam se razbira carski si e carski koj kako saka neka kaze pozdrav do site user posted image i ic da ne se mislatuser posted image

(Одговор на членот Milce2004)
Непосредна врска до пораките: 538
3.6.2012 15:39:21   
tattoo mama
zdravo zenskiuser posted image jas se porodiv so carski na 29.05.imam kerkickauser posted image ako moze nekoja od vas da mi kaze od koj den pocnavte da jadete i sto i kako jadevte zasto jas uste ne sum jadela posle carskiotuser posted image isto taka ranata kolku vreme ve bolese i za kolku vreme se oporavivte,jas stanuvam i se dvizam iako me boliuser posted image isto taka zasto se pravat tie ispituvanja na hemostaza i d_dimeri na transfuziologija nemam pojma ni sto e toauser posted image ako moze nekoj so iskustvo da mi objasni nesto okolu moive prasanja ve molam

(Одговор на членот janevab)
Непосредна врска до пораките: 539
3.6.2012 16:04:59   
Ikana
Татумама, најпрво честито за принцезата, голема да расте!!!

После царскиот рез, најчесто препорачуваат да се пијат течности, потоа супа и свежо цеден сок, па двопек и јогурт и потоа ќе ти кажат таму што смееш, ама генерално полесна храна.

Испитувања за фактори на хемостаза и д димери се прават со цел да се види каква е коагулацијата на крвта и еве народски кажано со која брзина ги напојува органите со потребните материи. Јас дури и примав клексан инекции неколку дена откако се породив, 2 пати дневно, бидејќи крвта многу брзо ми коагулираше, односно д димерите ми беа многу високи.

За станувањето, препорачуваат веднаш по 24 часа да станеш, меѓутоа, сепак треба еве во краен случај барем 7 дена да поминат за да не осеќаш болка, а кај некои дури и после 24 часа, болката сосема исчезнува.
Се надевам дека ти помогнав малку! Поздрав и гушки за малата бебушка!!!!

< Поракaта ја уредил Ikana -- 3.6.2012 16:07:02 >

(Одговор на членот tattoo mama)
Непосредна врска до пораките: 540
4.6.2012 11:48:36   
tattoo mama
zdravo ikanauser posted image fala ti za odgovorite mnogu sto mi gi pisa i pozdrav

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 541
14.6.2012 19:32:58   
tattoo mama
zdravo na siteuser posted image jas sum porodena so carski rez na 29.05 i me interesira da ve prasam nesto okolu ranata,mene ne mi vadeja konci zasto taka mi bila napravena,i mi rekoa nisto da ne mackam na ranatauser posted image ama sega mi se pojavi na edno mesto kako rozevko i neznam sto e rabotata,a ranata seuste me boli od levata stranauser posted image celo vreme sum sama so bebevo da ne sum napravila nekoja komplikacija ili ne e strasnouser posted image ako nekoj imal slicno iskustvo ve molam pisete pozdrav

(Одговор на членот ana_banana)
Непосредна врска до пораките: 542
14.6.2012 20:29:22   
Kokiceto
Tattoo mama,cestitki za princezata. Da e ziva i zdrava i samo radosti da vi nosi.
Prvo ke ti odgovoram za hranata,bidejki i jas so carski se porodiv. Edna nedela posle poroduvanjeto mozes da jades sto sakas,samo luto ne.
Sto se odnesuva do ranata kako sto kazuvas najverojatno ti e lepena a ne siena pa zatoa nema potreba nisto da pravis. Rozevkoto sto istekuva e sosema normalno dodeka ne se zatvori celosno ranata. Obidi se da ja luftiras sto poveke i ne ja mackaj so nisto.Samo da e cista i suva.
Gushkajte se i uzivajte user posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 543
15.6.2012 12:00:15   
AneLav RR
Јас се породив на 30.05 со царски и мене раната ме боли само од десната страна,ама не е ништо неподносливо. Бидејки пониско сум сечена не можам сама да си ја видам раната, морам на огледало, секој ден маж ми ми ја ѕирка и сува е. Не се мачкам со ништо така ми кажаа и во болница. И мене ми е лепена раната, има некои конци од едната страна ама наводно ке паднеле сами. Си носам мидер и полесно ми е. Ми се враќа силата полека полека. Поздрав.

Не плаши се од бавниот чекор, плаши се од стоење во место!

Непосредна врска до пораките: 544
18.6.2012 23:38:17   
sharlot
devojki,bidejki ke se poragjam so carski ,me interesira dali denta ti stavaat klizma ili nesto za procistuvanje? najverojatno carskiot ke mi bide okolu 10:00 casot nautro ,a doktorot mi rece da dojdam vo bolnica vo 7 casot nautro istiot den,samo anesteziologot mi rece utroto nisto da ne jadam nitu voda da pijam,drugo nisto ne mi kazaa

(Одговор на членот ana_banana)
Непосредна врска до пораките: 545
19.6.2012 1:26:54   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: sharlot

devojki,bidejki ke se poragjam so carski ,me interesira dali denta ti stavaat klizma ili nesto za procistuvanje? najverojatno carskiot ke mi bide okolu 10:00 casot nautro ,a doktorot mi rece da dojdam vo bolnica vo 7 casot nautro istiot den,samo anesteziologot mi rece utroto nisto da ne jadam nitu voda da pijam,drugo nisto ne mi kazaa

jas se porodiv carski i sekako deka imav cepce za procistuvanje

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

(Одговор на членот sharlot)
Непосредна врска до пораките: 546
19.6.2012 9:20:13   
AneLav RR
Ти даваат сабајлето чепче да си ставиш или ќе ти го стави сестрата, без разлика дали се пораѓаш со царски или природно.Поздрав и со лесно.

Не плаши се од бавниот чекор, плаши се од стоење во место!

(Одговор на членот sharlot)
Непосредна врска до пораките: 547
24.7.2012 20:28:05   
Bilence2
Prvata bremenost ja zavrsiv so carski, bidejki bebeto bese postaveno pedalicno (so nodzinjata prekrsteni nadolu). Ovojpat po recisi 6 godini bebeto e namesteno kako sto treba treba, so glavceto nadolu, pa bi sakala da znam dali nekoj od vas imal slicno iskustvo i kolku e mozno da ovojpat me porodat prirodno. Ima li nekoja od vas sto ednas se porodila so carski a vtor pat vaginalno?

(Одговор на членот AneLav RR)
Непосредна врска до пораките: 548
28.8.2012 17:47:07   
gorda2
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bilence2

Prvata bremenost ja zavrsiv so carski, bidejki bebeto bese postaveno pedalicno (so nodzinjata prekrsteni nadolu). Ovojpat po recisi 6 godini bebeto e namesteno kako sto treba treba, so glavceto nadolu, pa bi sakala da znam dali nekoj od vas imal slicno iskustvo i kolku e mozno da ovojpat me porodat prirodno. Ima li nekoja od vas sto ednas se porodila so carski a vtor pat vaginalno?

I mene me interesira istovo... Prviot pat morashe carski, iako voopshto ne e 'carski', no ne e ni katastrofalno, a sega bi sakala prirodno, no ima zeni sto me odvrakjaat i me panichat... Pozdrav i pishete ako ima nekoj takov slucaj user posted image

(Одговор на членот Bilence2)
Непосредна врска до пораките: 549
28.8.2012 20:26:03   
amateuress
uste na vremeto, pred 25 godini, majka mi ja rodi sestra mi prirodno, po 5 i pol godini otkako mene me izvadija so carski.
od nejzino iskustvo mnogu podobro e prirodnoto... iako nemase nekakvi strasni komplikacii nitu so edno poroduvanje.

(Одговор на членот gorda2)
Непосредна врска до пораките: 550
Страница:   <<   < Претходна страница  20 21 [22] 23 24   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  20 21 [22] 23 24   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

/
Jana9

Dali go slavite Valentajn ili Sv. Trifun?

Valentajn (0%)

Sv.Trifun (67%)

Nitu edno (0%)

Dvete gi slavam (33%)

Број на сите гласови: 3

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!