|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  21 22 [23] 24 25   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Царски рез
29.8.2012 1:04:18   
bucko mal
Jas prvoto go rodiv so carski i sega vtorovo so carski zaradi x-pricini,ali sum slusala mnogu deka moze ako prvoto e carski vtoroto prirodno licno jas sakav vtorovo prirodno,ama ne moze.Inaku prviot carski mi bese cair pred 9god i voopsto ne bese ,,carski"se uste pametam strasni bolki i traumi mozebi zasto sto se iskompliciraa i drugi raboti posle porojgaj.Sega ke se porodam so spinalna pa bi sakala nekoja mamicka da kaze kakvo e posle zakrepnuvanjeto,ima li bolki posle carskiot?razbiram da ima malku sepak e operacija ame ne do tolku za da pobudales od bolki.pozdravce

(Одговор на членот amateuress)
Непосредна врска до пораките: 551
29.8.2012 13:02:18   
kikicka
јас ти препорачувам со епидурална, болки нема толку трауматични, најнормално дека ке те боли сепак е рез ама не до тоолку.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот bucko mal)
Непосредна врска до пораките: 552
29.8.2012 17:44:46   
gorda2
Mene carskiot mi beshe so spinalna, em si buden da go vidish bebeto, em ne te boli.... malku boli grbot, ama ne neizdrzlivo, po carskiot utredenta me stanaa, pa pocnav i sama da stanuvam, a za 2-3 dena nemav problem za stanuvanje i drzenje na malata.... Sepak vtoriot pat bi sakala prirodno, ako se moze de..user posted image

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 553
30.8.2012 8:57:41   
blond
Сакав природно, ама поради големината на бебето, не можеше да се протне низ родилниот канал, и бев пратена на итен царски. Сега си велам среќа што така бидна, зошто по пораѓајот изгледав многу клипови со природно раѓање и НЕ, тоа не е за мене! Доколку пред пораѓајот бев убедена дека сакам природно,с сега сум убедена дека сакам царски и тешко некој да ме предомисли. Природно си е природно, ама јас сум ситна по градба,со не многу широка карлица, така да ќе има сечење до задницата. Па помеѓу две сечења, порадо би она царското де user posted image

На првото немаше време за размислување за тоа каква анестезија би примала, веднаш ме успаа, па по 40тина минути си го видов малото. Затоа здравје за второ, би сакала да сум си будна и јас прва да го видам user posted image

(Одговор на членот bucko mal)
Непосредна врска до пораките: 554
30.8.2012 15:49:57   
jasna_sr
da ve prasam dali nekoja ima kako mojot rez znaci jas veke 9 meseci ko sum pravena carski rez a rezot mi e dolga, rozeva ispaknata linija debela okolu 2mm i koga se sreduvam tamu dole nemozam ubavo da se sredam(bricam) zosto ne mi e ramen rezot i nemozam vrz nego da stavm bik ,a bolki i nekoi drugi problemi nemam samo izgledot na rezot me plasi.dali toa e normalno i dali nekoj drug ima takov rez pozdrav i cekam odgovor ..

(Одговор на членот blond)
Непосредна врска до пораките: 555
30.8.2012 16:24:57   
Beatris
Незнам, баш ме чуди ова што го кажуваш, мене ми е ептен мала, тенка розеникава линија, рамна како останатата кожа некаде од после 6 месеци од царскиот. Сега после скоро 1.5 година ептен малку се познава ако се загледаш ептен. Можеби има врска начинот на затворање на резот, мене ми беше со лепење... А може и лупам глупости еве нека каже и некој друг со царски што е

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

(Одговор на членот jasna_sr)
Непосредна врска до пораките: 556
30.8.2012 21:03:57   
gorda2
ИЗВОРНА ПОРАКА: jasna_sr

da ve prasam dali nekoja ima kako mojot rez znaci jas veke 9 meseci ko sum pravena carski rez a rezot mi e dolga, rozeva ispaknata linija debela okolu 2mm i koga se sreduvam tamu dole nemozam ubavo da se sredam(bricam) zosto ne mi e ramen rezot i nemozam vrz nego da stavm bik ,a bolki i nekoi drugi problemi nemam samo izgledot na rezot me plasi.dali toa e normalno i dali nekoj drug ima takov rez pozdrav i cekam odgovor ..

Luznata e bleda, no se ostanato e isto, ispaknato, brazdesto, nezgodno, krpena sum i toa izgleda ne bash najnaj, ama bar retko koga boli, obicno na promena na vreme... Pozdrav

Непосредна врска до пораките: 557
30.8.2012 21:22:18   
kikitina
И мојата лузна е како твојата, розева , испакната и јас тешко се средувам, многу е незгодно да поминеш со бикче врз неа. Матичната ми рече дека не требало така да биде, дека тоа се прави од брзање и невнимание, а не сум крпена, лепена сум.

Господ постои само ако веруваш во него!

(Одговор на членот Beatris)
Непосредна врска до пораките: 558
30.8.2012 21:31:12   
temjanuska75
Јас сум царски породена 1 година и девет месеци и раната исто ми беше испакната и розева, и почнав да се мачкам со контратубекс и почна да се измазнува, само не сум редовна за максимален ефект треба два три пати дневно, ова од искуство со претходни рани. Е кога почна да ми зараснува раната, од десната страна два три сантима се како гребаница, буквално не се гледа, а другиот дел не ни приметив како ми се испакнал. Докторот се чудеше бидејки сум лепена, само јас и уште една сме биле ваков случај. А јас си знаев од претходни рани се ми останува белег, таква ми е кожатаuser posted image .

(Одговор на членот kikitina)
Непосредна врска до пораките: 559
30.8.2012 22:04:32   
majka na tri deca
Zdravo na site! Dusicki ne se sekirajte rezovite vi se takvi zatoa sto loso ve sosile mnogu brzale ili od neiskustvo, no nema nikakva opasnost osven estetski .Ajde ne se zamarajte so toa neka e se drugo vo red!user posted image

(Одговор на членот temjanuska75)
Непосредна врска до пораките: 560
30.8.2012 22:29:22   
jasna_sr
znaci imalo i drugi mamicki so takov rez, e pa koga loso ne sosile ke si go nosime sega takov rezot ama ne e nisto znacajno bidejki od zdravstven aspekt ne e nisto strano e samo estetski ne e ubavo ama za nasite soncinja se ke trpime pa i mnogu poveke pozzzzz

(Одговор на членот majka na tri deca)
Непосредна врска до пораките: 561
31.8.2012 9:43:15   
AnnaMolly RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: jasna_sr

Јасна, добре дојде во мојот свет user posted image Еве еден пост што сум го пишала пред некое време на темава.

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

И јас сум така шиена, а имам огромна келоидна лузна и 17 месеци по породувањето изгледам како вчера да ме оперирале. Бев на неколку доктори и сите ми кажаа исто - кожата ми е склона кон формирање келоидни лузни и без разлика како ќе ме сошиеле, резот пак таков ќе ми бил.

Сега се поминати 27 месеци од породувањето, а нема промени во лузната. Мене ми е долга, розова, дебела линија, избледа буквално како да сум излегла од операциона сала пред 2 саати user posted image Само не 2 мм, мене ми е дебела најмалку 7 мм!

Штом и 9 месеци по породување не ти е повлечена, знам дека е разочарувачки, ама нема ни да ти се повлече. Оди си на кожно и консултирај се. Мене воопшто не ми пречи ни изгледот на лузната ни ништо, среќа само што не те боли. Друго ништо не е важно.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 562
31.8.2012 9:45:27   
AnnaMolly RR
А инаку, можеби има врска дека се прави така од брзање и неквалитетно шиење/лепење, ама во мојот случај е медицински проблем - склоност кон келоидни лузни. Јас на два прсти од десната рака се имам боцнато со шестар како мала и имам дебели лузништа.

Live and let live

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 563
31.8.2012 12:59:24   
Andriance
Мене речиси нииишто не ми се познава...едвај...еве сега скоро годинка ќе помине...оддамна е избледена...се повеќе сум убедека дека тоа зависи од начинот и стручноста на докторот.

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 564
31.8.2012 13:04:07   
Calypso
Ни мене ништо не ми се познава... како поголема гребаница е, на краевите сосема исчезнува и не ми е толку долга колку што бил резот, туку како да се смалува. И рамна е сосем.
Инаку, не зависи секогаш од докторот (иако има секакви касапи), ако кожата е склона кон создавање на келоидни лузни како кај Ана Моли, тогаш и најмало дупче да е, кожата ќе направи келоид.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 565
31.8.2012 15:03:10   
AnnaMolly RR
Точно, мене на кожно ми рекоа дека е келоид. Имам и келоидна на рамото од биопсија и две на прстите како што пишав претходно. Ми предложија доколку ептен ми пречи изгледот на лузната од царскиот да правам пластична операција, АМА ми потенцираа дека и тие резови има огромни шанси да станат келоидни лузни. Така да, нека си седи :)

Live and let live

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 566
31.8.2012 17:11:59   
babyblue
ima sekakvi slucai. imase so mene dve zeni sto maka vidoa nevidena, ednata ja porodile so carski ama so epiduralna anestezija i i go povredile centarot za ramnoteza zenata ne mozese da stoi 14 dena bese vo bolnica, koga stoese i se losese i pagase. a drugata ja porodile prirodno i bebeto bilo pogolemo ja isekle do gazot ne mozese da sedi 10 dena, celo vreme krvarese i placese. sekakvi slucai i sekakvi maki. jas se porodiv so carski i nemav nikakva maka ni so stanuvanje ni so doenje. istiot den od operacijata stanav i setav, me bolese no ne neizdrzlivo, a bratucedka mi se porodi prirodno i ja isekle, pa koga ja siele i ostavile lufta, i se zeza sega imala dve dupcinja. koga bese na kontrola i rekle deka care e samo pak da ja isecat i odnovo da ja sosijat. ne saka zosto mnogu ja bolelo prviot pat. najverojatno prirodno si e prirodno ama i carski si e carski.

(Одговор на членот MamaOhrid)
Непосредна врска до пораките: 567
31.8.2012 21:13:52   
kikitina
А значи тоа е до кожата, тоа не сум го знаела, јас имам на коленото од мала гребнатина од жица и ми остана голема испакната лузна иако не бев ни шиена, исто и на градата кога ме оперираа. Тогаш ќе си се поирам со мајка природа и ќе си ја носам лузната од царскиот таква, штом ни по цела година не е променета.

Господ постои само ако веруваш во него!

(Одговор на членот majka na tri deca)
Непосредна врска до пораките: 568
9.9.2012 18:26:00   
JanaMarija
ah.... toj carski. Jas po se izgleda ke moram carski radi sto e svrteno karlicno-ama apla lezi na strana a i plus postelkata epten staree i se zagaduva, a veke e spremno bebco da izleze-pa treba na kontrola da pojdam za 1 nedela, pa da vidime dali ke me zadrzat ili ne.

Kako i da e da ne dosaduvam mnogu, prasanjeto mi e dali ima nekoj iskustvo vo cair kaj dr.Kirovski so carski i opsto kako se carskite vo cair.

Ne se plasam ama pak mi e vo misla user posted image

Go sakam zivotot

(Одговор на членот kikitina)
Непосредна врска до пораките: 569
10.9.2012 13:19:42   
AnnaMolly RR
Јана Марија, Кировски можам само да го пофалам и ништо друго. Ај да почнам со ред user posted image

И мене ми беше карлично бебето, ме породија со закажан царски во Чаир. Ме породи Иванов, ама сега тој е во Систина. Јас сум задоволна од персоналот во сала што беше. Докторот беше супер, анестезиологот цело време вицови ми кажуваше, имаше и двајца практиканти... Во сала поминав супер, ич не ми беше страв.

Откако ме префрлија во обична соба, Кировски секој ден доаѓаше по 2 пати да си ги проверува пациентите (ова зборувам без визита). Така кога имаше време поминуваше до врата, ќе ѕирнеше и прашуваше како се. Тоа многу ми се допадна. Две мои пријателки се кај него породени и задоволни се.
Така да, мислам дека нема да се покаеш ако одиш кај него.

< Поракaта ја уредил AnnaMolly RR -- 10.9.2012 13:21:23 >

Live and let live

(Одговор на членот JanaMarija)
Непосредна врска до пораките: 570
10.9.2012 21:46:09   
Seleni
mamicki koja anestezija e podobra da ja odberam za carski rez deka nz mn 1 bebence mi e ama mora da ide po carski i ne se mn plasam od poragaj samo da mi e zivo i zdravo bebusot pa da si se guskame pozz i ako moze nekoj da mi poobjasni za carskiot vo cair kako ide dali mora da dobies porodilni bolki pa da te pravat carski ili ne pozz

Непосредна врска до пораките: 571
12.9.2012 23:39:36   
babyblue
abe vikaat deka samo ako mora togas te nosat na carski, ama ako imas doktor i ako ti e blizok mozes da se dogovoris, osobeno ako si se macela za vreme na bremenosta kako mene. a za anestezija jas ti preporacuvam opsta, voopsto ne sakav da znam sto mi pravat i kako mi pravat znam samo deka koga se razbudiv se bese gotovo. edinstveno loso so opstata e toa sto bebeto ke go vidis duri vecerta vo 21.00h.a so lokalnata go gledas vednas. jas pominav mnogu dobro so carski i ako treba da biram pak carski ili prirodno pak ke odam na carski.

(Одговор на членот Seleni)
Непосредна врска до пораките: 572
13.9.2012 9:24:28   
Beatris
Не знам зошто некој би одбрал општа анестезија кога има милион негативни страни, и затоа веќе не ја ни практикуваат (освен кај итни случаи). И најбитно, нема поубав момент од тоа да си го гушнеш user posted image веднаш откако ќе го извадат. Зошто некој би сакал да го пропушти тој момент освен ако не мора.

Јас бев свесна за време на операцијата (со спинална анестезија), си правев муабет со докторот и сестрите, буквално вицеви си кажувавме. Веднаш откако ја извадија А, ми ја ставија на гради да се погушкаме. Секој кој го осетил тоа чувство знае дека не постои ништо побаво

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

(Одговор на членот babyblue)
Непосредна врска до пораките: 573
13.9.2012 9:58:22   
Ikana
Премногу е опасна општата анестезија, не си играјте играчки, освен ако не е итен случај, како јас што бев и можам слободно од искуство да кажам дека поубаво ќе ми беше да бев со спинална.

Непосредна врска до пораките: 574
13.9.2012 10:01:26   
AnnaMolly RR
И јас целосно ја препорачувам спиналната анестезија. Како што рече Беатрис, да не се повторувам, нема поубаво чувство од моментот кога за првпат ќе си го видиш бебнцето и ќе го бакнеш веднаш по раѓањето.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 575
Страница:   <<   < Претходна страница  21 22 [23] 24 25   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  21 22 [23] 24 25   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Dali?
Jana9

Dali koga se vozat vasite deca vo kola ili bilo koe prevozno sretstvo imaat gadenje i losenje?

Da (12%)

Ne (75%)

Ponekogas (12%)

Број на сите гласови: 8

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!