boni25 -> RE: Царски рез (13.5.2012 13:03:42)
|
Ve citav do sega vo vrska so carskiot rez, pa resiv i jas da go spodelam moeto iskustvo. Se porodiv tocno pred 40 dena vo Re Medika so carski rez, bev najgolem protivnik protiv istiot i doktorot koj me poragjase bese zapoznaen so istoto bidejki tamu ja vodev cela bremenost, no ne sekogas rabotite izleguvaat kako sto nie sakame. So puknat vodenjak i so nenormalni kontrakcii i bolki do plafon cekavme tocno 17 casa za da se otvoram i prirodno da se porodam, primiv i provokacija , bolkite me donesoa do stadium na ludilo a posle 17 saati jas samo 1 cm otvorena[sm=hudicek1.gif]. Na kraj iako veke se znaese deka seto ova vodi kon carski, naednas pocnaa da pagjaat tonovite na malata, se sekavam deka sestrite pocnaa da vikaat po doktorot, vednas mi stavia nekoi inekcii i primav kislorod i zavrsiv na iten carski rez kadesto malata se izvadi za pomalku od 5 min. Ne vikam deka nemav bolki posle toa, ali najstrasmoto bese prvite 48 saati, koga bukvalno ti e tesko, a najkrivo mi bese sto jas gi osetiv i dvata vidovi na bolki, em si trpev porodilni bolki em na kraj pak zavrsiv na carski, iskreno sega nemam nikakov problem so ranata, od 6tiot den koga se vrativ doma, se pravev sama bez pomos nit od majka i svekrva, normalno samo od soprugot bidejki jas odluciv taka i do den denes e istata situacija, nemam bolki nikakvi i ranata veke epten slabo i mi se poznava. Muabetot mi e, moze malku zabegav na temava, od segasna gledna tocka ne sum ni za nitu protiv carskiot rez, ali pak ke kazam ako ima potreba od nego. Bidejki jas gi pominav i dvata vidovi na bolki ne e ferski barem spored mene bez razlika kade ke se poragjas ako doktorite gledaat deka ima predispozii za carski, ako e pominat odreden vremenski period i zenata ne se otvara a e so strasni bolki da se odlaga poragjajot,i na kraj pak da zavrsi so carski, ne mora poragjajot da se dozivee kako trauma ili stres vo zivotot, bidejki jas mojot go doziveav taka. Sega go imam najubavoto soncence pokraj mene i uste 10 traumi bi preziveala, ali i po 10 godini nekoj da me prasa dali sum zaboravila na toj den, odgovorot ke mi bide ne.
|
|
|
|