RE: Царски рез (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Cipi Ripi -> RE: Царски рез (26.3.2012 15:45:31)

Mene mi e strav, so vika blond, da ne imam em bolki em pak na carski da zavrsam. Poloso od toa mislam deka nema.

Beatris -> RE: Царски рез (26.3.2012 15:46:25)

ИЗВОРНА ПОРАКА: tattoo mama

zdravo na site[sm=smiley36.gif] mene me interesira dali ako sakate carski rez treba nesto da se plati ili kako se zakazuva?

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Ако имаш индикации, одма на царкси идеш, а ако сакаш да закажеш можеш во договор со докторот. Еве сега зборевме баш за тоа, Самарџиски на клиника ти е топ доктор. Ливринова мене ме породи, добро заврши операцијата.

ИЗВОРНА ПОРАКА: Beatris RR

Царски рез во државниве болници ќе ти препорачаат само ако има медицинска подлога за тоа. За во приватниве, може да се одбере, нормално затоа што дебело се плаќа царскиот! А зошто би го правела тоа ако немаш реална потреба од царски???

ИЗВОРНА ПОРАКА: Natasa981

Царски рез во државниве болници ќе ти препорачаат само ако има медицинска подлога за тоа. За во приватниве, може да се одбере, нормално затоа што дебело се плаќа царскиот! А зошто би го правела тоа ако немаш реална потреба од царски???

Ne mislam deka ova e tocno. I vo privatnite bolnici ne preporacuvaat carski rez samo zatoa sto debelo se plaka.Nikoj nemoze da IZBERE carski rez samo zatoa sto saka da pomine polesno.A kolku e polesno toa i samata vidov.Voopsto ne e! Jas se porodiv vo privatna bolnica, site sugeriraa deka tamu se nastojuva da te porodat so carski rez zasto demek poveke pari ke ti zemat.Ova ne e vistina. Denta jas koga se poroduvav imase uste 5 zeni pred mene- se porodija prirodno. Ova samo za sporedba go kazuvam. Se porodiv so carski zasto navistina imav komplikacii, ako se nasotojuvase da se poragam prirodno mozebi ke se slucese nesto na koe nesakam ni da pomislam..

ИЗВОРНА ПОРАКА: JovanaJ

Temava ne e za carski rez ama moram da kazam deka go delam mislenjeto na Natasa981.
I jas se porodiv vo privatna bolnica i dadoa se od sebe da se porodam spontano. Koga veke se vide deka nemoze togas sleduvase carskiot.
I poveketo zeni sto gi zapoznav tamu bea porodeni prirodno. Ne treba da vladee takvo mislenje deka samo poradi pari bi te porodile so carski. [sm=smiley1.gif]

ИЗВОРНА ПОРАКА: JovanaJ

Temava ne e za carski rez ama moram da kazam deka go delam mislenjeto na Natasa981.
I jas se porodiv vo privatna bolnica i dadoa se od sebe da se porodam spontano. Koga veke se vide deka nemoze togas sleduvase carskiot.
I poveketo zeni sto gi zapoznav tamu bea porodeni prirodno. Ne treba da vladee takvo mislenje deka samo poradi pari bi te porodile so carski. [sm=smiley1.gif]

Jovance, znam deka temava ne e za carski rez,ama morav da se nadovrzam na postot...znaci imase tek na muabetot, jas samo pisav moe mislenje :)

Beatris -> RE: Царски рез (26.3.2012 15:53:03)

Наташа981 и ЈованаЈ, значи вие сте се породиле со царски бидејќи сте имале реална потреба, што е нормално!
Јас зборував за некои што не сакаат природно и одат на договор за царски, однапред закажано. Тоа тешко богами ќе го договориш на клиника. А за Систина и РеМедика дефинитивно знам дека прифаќаат, затоа што моја блиска особа беше на информативен разговор таму и на двете места и рекоа дека МОЖЕ!
Инаку немаше никакви пречки да се породи по природен пат.

Тоа е поентата, да не мешаме баби и жаби!

Natasa981 -> RE: Царски рез (27.3.2012 14:07:23)

Наташа981 и ЈованаЈ, значи вие сте се породиле со царски бидејќи сте имале реална потреба, што е нормално!
Јас зборував за некои што не сакаат природно и одат на договор за царски, однапред закажано. Тоа тешко богами ќе го договориш на клиника. А за Систина и РеМедика дефинитивно знам дека прифаќаат, затоа што моја блиска особа беше на информативен разговор таму и на двете места и рекоа дека МОЖЕ!

Moite dve bratucedki otidoa na zakazan carski rez vo Cair. Drugarka mi se porodi pred dva meseci vo GAK so zakazan carski rez.Znaci , bez medicinska osnova. Imam uste primeri ama nesakam da nabrojuvam.. Kolku sto e tesko da `zakazes` carski rez na Klinika tolku e tesko i po privatnive kliniki! Ama site se vodite od faktot deka procentot na poroduvanje so carski rez sprema prirodno poroduvanje po privatnive kliniki e pogolem nego na GAk pa zatoa i taka razmisluvate.Sto do nekade i ste vo pravo.
Jas ne mesam babi i zabi i znam sto ti bese poentata . Deka ako sakam da si pominam polesno ke si platam `debelo` i ke si izberam da me operiraat namesto prirodno da se poragam. Totalno ti e pogresna poentata.

Ikana -> RE: Царски рез (27.3.2012 14:10:41)

Сега видов дека со царски си. А бе мене ме утепа тоа раната од болење, едвај станав жими се, мислев долниот дел од телото ми го нема. Башка имунитетот ден денес ми е катастрофа, три пати се разболив откога се породив. Јас пак сакав природно, со епидурална, не ми се трпат болки, ама сакав природно. И така ме спремаа и пцуев кога ми рекоа дека мора на царски рез. Ама тоа беснеење демек ќе идам на закажан царски без никаква медицинска индикација ми е неразбирливо. Сепак и јас имам различни мислења и ставови, па не мора да се сложуваат со мислењата на другите. Само да додадам дека уште ме боли раната на промена од време.
И знам дека има некои луѓе со патолошки страв од пораѓај, ама нож е бе женски, има ли поубаво од природно?

temjana -> RE: Царски рез (27.3.2012 14:17:20)

Moite dve bratucedki otidoa na zakazan carski rez vo Cair. Drugarka mi se porodi pred dva meseci vo GAK so zakazan carski rez.Znaci , bez medicinska osnova. Imam uste primeri ama nesakam da nabrojuvam.. Kolku sto e tesko da `zakazes` carski rez na Klinika tolku e tesko i po privatnive kliniki! Ama site se vodite od faktot deka procentot na poroduvanje so carski rez sprema prirodno poroduvanje po privatnive kliniki e pogolem nego na GAk pa zatoa i taka razmisluvate.Sto do nekade i ste vo pravo.
Jas ne mesam babi i zabi i znam sto ti bese poentata . Deka ako sakam da si pominam polesno ke si platam `debelo` i ke si izberam da me operiraat namesto prirodno da se poragam. Totalno ti e pogresna poentata.

Те молам прашај ги кој им бил врска, и јас сакам со закажан на државно ама ми кажаа дека само Адамова ги одобрува царските и дека теоретски шанси нема доколку немам реален медицински проблем, а јас ужасно многу се плашам од природен и мислам дека поголема беља ќе си направам ако одам природно. Сигурно и на државно се прават мучкарошки работи само ми треба вистинскиот човек за тоа

Ikana -> RE: Царски рез (27.3.2012 14:19:52)

Игор Алуловски е во комисија за царски рез на клиника. Мене Адамова ме прегледа и рече дека имам многу убав наод за природно, ама ете.....
Адамова ако не се лажам и во Ремедика приватно прегледува, или Систина беше???

Natasa981 -> RE: Царски рез (27.3.2012 14:27:56)

Temjana, zasto be da sakas da se porodis so carski..? Pa ako ti e strav prirodno, stoznam, podednakvo e strasen i carskiot.Nemoj da se plasis voopsto. Doktori se, si ja znaat rabotata.Baska, ako ne daj boze ima potreba i doktorite sami nesakaat da rizikuvaat, te upatuvaat na carski . Edna sestra kade sto se poragav mi rece deka ako e za bolka da, ke te boli - prirodno ako se poragas boli vo momentot, a so carski ke te boli otposle..( ne mislam na oporavuvanjeto otposle - i vo dvata slucai e individualno i tesko generalno ) Dusicke, bolkata e neizbezna - ragas covek.Sakam da te ohrabram a ne da te isplasam.
Ti posakuvam lesno da si pomines!

Beatris -> RE: Царски рез (27.3.2012 14:35:01)

Поентата ми беше, не разбирам зошто некој оди на операција ако може природно!!! А не дека ќе плати волку или толку за тоа.  По претходниов твој одговор на темјана гледам дека сепак и ти го делиш моето мислење по тоа прашање

mamicki -> RE: Царски рез (27.3.2012 14:38:25)

ИЗВОРНА ПОРАКА: temjana

Те молам прашај ги кој им бил врска, и јас сакам со закажан на државно ама ми кажаа дека само Адамова ги одобрува царските и дека теоретски шанси нема доколку немам реален медицински проблем, а јас ужасно многу се плашам од природен и мислам дека поголема беља ќе си направам ако одам природно. Сигурно и на државно се прават мучкарошки работи само ми треба вистинскиот човек за тоа

Ne postoi ragjanje bez bolka. No carskiot rez e mn. poneprijaten, so pogolema moznost za komplikacii potoa. Ne se plasi. Ako treba carski rez, kje napravat. Ako se poragjas prirodno- pobolno e ako ne sorabotuvash i ako se plasis. Obidi se da gledash na toj cin kako na cudo, ne kako na trauma, oti vistina e cudo. Sledi gi signalite na bebeto, trudi se da bides opustena i potpolno koncentrirana na toa shto zaednicki go rabotite, bezbedno pristiganje na svet. Toa e prvata rabota shto treba da ja napravi majkata za svoeto dete. Natamu se nizat mnogu odrekuvanja,bolki, stresovi... no nagradata e prekrasna- napredok na deteto.

Luci -> RE: Царски рез (27.3.2012 14:39:59)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Игор Алуловски е во комисија за царски рез на клиника. Мене Адамова ме прегледа и рече дека имам многу убав наод за природно, ама ете.....
Адамова ако не се лажам и во Ремедика приватно прегледува, или Систина беше???

Во Ремедика

temjana -> RE: Царски рез (27.3.2012 14:40:24)

знам дека е така и дека сигурно нема ништо подобро од природен, не станува збор за лигавење туку за реален страв кој се претвора во кошмар кога ќе помислам на самиот чин. Се плашам дека ќе умрам и нема да го донесам бебето на свет, нема да го видам никогаш. Можеби операциите ги сфаќам поинаку бидејќи од мои 14 години сум по операции и некако ми станаа речиси секојдневие, го знам процесот на опоравување, таа болка ми е позната и можам да ја поднесам... Се борам секој ден со стравот и почнавме да фајќаме врски со мм барем за епидурална бидејќи таа опција некако ми дава надеж дека можеби и ќе го пребродам стравот. Ви благодарам за подршката девојки незнаете колку ми значи[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

mamicki -> RE: Царски рез (27.3.2012 14:47:12)

Можеби операциите ги сфаќам поинаку бидејќи од мои 14 години сум по операции и некако ми станаа речиси секојдневие, го знам процесот на опоравување, таа болка ми е позната и можам да ја поднесам...

Misli pozitivno Temjana. Operacija i carski rez ne e isto. Po operacija se grizis samo za sebe, a po carskiot rez imas obvrska kon bebeto koe e bespomosno i mama mu e neophodna.

AnnaMolly RR -> RE: Царски рез (27.3.2012 14:47:54)

Луѓе, а знаете ли колку компликации може да се појават доколку родилката од паника сред пораѓање се откаже, се испаничи и едноставно не може да продолжи понатаму? Па постојат и жени со реален страв од болници, болка и слично.
Јас не знам само сестра ми кога ќе треба да се пораѓа што ќе прави, девојчето од страв и во аптека не влегува. Кога треба да и вадат крв се онесвестува (буквално!). Замислете како ќе може да се пораѓа природно кога ќе се укопа во земја од страв и ќе се блокира?

Јас сум ЗА царски рез по избор. А дека боли исто како и природно, па дури и повеќе, не сум компетентна да кажам. Се породив со царски зашто мораше, а да можев ќе одберев природно зашто имам огромен праг на толеранција на болка и мислам дека сум физички и психички спремна за тоа. А да беше обратно, за мојата и безбедноста на моето бебе би одбрала царски рез. Јас немав апсолутно никакви болки веќе следниот ден по операцијата, не примав ни лекови против болка ни ништо. Сестрите ми се чудеа како можам да издржам. Дома слободно го кревав бебето, одев, стоев, шетав како ништо да не било.

Сепак ова е чувствителна тема и секој си ги искажува своите ставови, па нема потреба од осудување, напаѓање и убедување на членовите што мислат спротивно од вас.

rina13 -> RE: Царски рез (27.3.2012 15:06:36)

знам дека е така и дека сигурно нема ништо подобро од природен, не станува збор за лигавење туку за реален страв кој се претвора во кошмар кога ќе помислам на самиот чин. Се плашам дека ќе умрам и нема да го донесам бебето на свет, нема да го видам никогаш. Можеби операциите ги сфаќам поинаку бидејќи од мои 14 години сум по операции и некако ми станаа речиси секојдневие, го знам процесот на опоравување, таа болка ми е позната и можам да ја поднесам... Се борам секој ден со стравот и почнавме да фајќаме врски со мм барем за епидурална бидејќи таа опција некако ми дава надеж дека можеби и ќе го пребродам стравот. Ви благодарам за подршката девојки незнаете колку ми значи[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

temjana, jas licno se pordiv so zakazan carski, I voopsto ne mi e sram da go kazam toa I ne go smetam za ligavenje, istrpuvam bolka mozam da podnesam fizicki napor, ama ednostavno sednav i so mm zaedno odlucivme.Bremenosta mi bese iscrpuvacka nevideno do 6mes ne stanv od krevet visev vrz soljata 24 saati se ubiv od povrakjanje, imav bakterii 3 pati piev terapija,bev ekstremno anemicna pocnaa prameni kosa da mi pagjaat tenov ko na edvard patison mi bese[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]pulsot vo miruvanje mi bese 140,sred zimo spievme so otvoren prozor za da se nadisam kislorod, i bas poradi toa sto tie 9 meseci gi pominav tesko resiv da idam na carski a baska toa sto za mene priroden poragjaj e najgolemata fobij.Taka da nisto so silane biva pa nemora site da se porodat po priroden pat, izberi ona sto e najdobro za tebe, a za oporavuvanje ic gajle da nemas jas 5ot den mislev mozam i da trcam,sama si go cuvav bebeto sama go banjav ne osetiv nikakva maka.

sirena2 -> RE: Царски рез (27.3.2012 15:40:29)

zdravo na site ringerajki se nemam vkluceno odamna jas sum vo sesti mesec od bremenost imam preeklamsija i a odrzuvam so terapija pa me interesira dali so vakva dijagnoze e podobro da odis na carski ili da cekam do posledno na prirono doktorkata mi rece da izdrzime do 32 nedela pa ako se pokacuva pritisokot ke mora so carski a ako izdrzam do deveti mesec ne znam kako e podobro ako moze ANNAMOLLY RR ako go procita ova da mi kazi podetalno nesto posto i taa ja imala istata dijagnoza a moze i dr so imaaat iskustvo so ovaa dijagnoza i carski rez vi blagodaram odnapret na site POZDRAV

dostickage -> RE: Царски рез (27.3.2012 16:00:19)

mene ako me prasas so preeklampsija isklucivo na carski.
so tolkav pritisok ne veruvam deka kje ti dade bilo koj doktor da se poragjas prirodno. premnogu e rizicno

AnnaMolly RR -> RE: Царски рез (27.3.2012 16:07:05)

Сирена, со прееклампсија одма на царски одиш. Само јас да ти дадам еден совет, обавезно со спинална, никако целосна. Мене откако ме успаа притисокот ми се качил до плафон, па сите избезумени беа кога се разбудив. Па ајде боцкање, па со спинална се породив лесно и без никакви болки. Јас како да не сум се породила се однесував, ништо не ме болеше...
После пораѓање едно 2-3 месеци пиев метилдопа апчиња, а тие гарант и тебе ќе ти ги дадат. Ми остана притисокот висок, сега нормален ми е 150/100. Ако ми се симне под тоа, мене ми се врти и ме боли главата.

Штом навремено ти е откриена прееклампсијата, не се грижи. Докторите си знаат што како треба, ти само слушај ги и со лесно да си поминеш!

tattoo mama -> RE: Царски рез (27.3.2012 16:58:25)

zdravo na site rr:)mene me interesira dali nekoj znae kako gi poroduvaat patoloskite bremenosti zatoa sto imam skraten cerviks t.e.amputiran mi e so konizacija [sm=smiley13.gif]

sirena2 -> RE: Царски рез (27.3.2012 17:45:42)

sega jas pijam metildopa 3 po 1 dnevno i pritisokot mi e od 130 so 90 pa i pogore a mi se kacuva i do 150 so 100 zatoa gi pijam sakav da si prasam posto jas ne sum od skopje pa da se informiram na vreme za da znam so treba da pravam lani se pravev operacija endometrioza pa si pomina se vo red nemav problemi so pritisokot pa sega ispadna ova i togas se operirav vo skopje pa da si baram care na vreme fala vi devojki pa gospot site da ne cuva pozdrav

sirena2 -> RE: Царски рез (27.3.2012 17:48:33)

ANNAMOLLY SAKAV DA TE PRASAM SAMO VO KOJA BOLNICA SE PORODI VO GAK ILI PO PRIVATNITE POSTO LANI IMAV ISKUSTVO VO GAK I SUM ZADOVOLNA OD DOKTORITE SAMO STO HIGENATA NE BESE KAKO TREBA AMA SEGA VO NOVATA ZGRADA MOZE SE DA SI E KAKO STO TREBA

AnnaMolly RR -> RE: Царски рез (27.3.2012 21:24:42)

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Сирена, со прееклампсија одма на царски одиш. Само јас да ти дадам еден совет, обавезно со спинална, никако целосна. Мене откако ме успаа притисокот ми се качил до плафон, па сите избезумени беа кога се разбудив. Па ајде боцкање, па со спинална се породив лесно и без никакви болки. Јас како да не сум се породила се однесував, ништо не ме болеше...
После пораѓање едно 2-3 месеци пиев метилдопа апчиња, а тие гарант и тебе ќе ти ги дадат. Ми остана притисокот висок, сега нормален ми е 150/100. Ако ми се симне под тоа, мене ми се врти и ме боли главата.

Штом навремено ти е откриена прееклампсијата, не се грижи. Докторите си знаат што како треба, ти само слушај ги и со лесно да си поминеш!

Едит: 2-3 НЕДЕЛИ пиев Метилдопа, грешка [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Кратко ги пиев зашто не продолжив со доење, а тие ги даваат на доилки зашто се безбедни за бебето. После си пиев Енап и Хидрохлоротијазид.

AnnaMolly RR -> RE: Царски рез (27.3.2012 21:31:38)

ИЗВОРНА ПОРАКА: sirena2

ANNAMOLLY SAKAV DA TE PRASAM SAMO VO KOJA BOLNICA SE PORODI VO GAK ILI PO PRIVATNITE POSTO LANI IMAV ISKUSTVO VO GAK I SUM ZADOVOLNA OD DOKTORITE SAMO STO HIGENATA NE BESE KAKO TREBA AMA SEGA VO NOVATA ZGRADA MOZE SE DA SI E KAKO STO TREBA

Сирена, јас во Чаир се породив. Задоволна сум, не беше лошо. Докторот што ме породи ни беше врска, супер се однесуваше со мене. Сестрите - зависи која ќе се погоди на смена, така е секаде. Еве ТУКА може да прочиташ искуства од разни болници.

kikicka -> RE: Царски рез (27.3.2012 22:17:38)

Темјана твој избор е ,знам дека ти е страв и мене ми беше,исто и јас мислев дека ке умрам и нема да го видам ама некако го поминав периодот,голем паничар сум кога е во прашање болници и игли , незнам се се случи спонтано бев црвсто решена за природно ,царски не ни помислував тоа ми беше незнам што најлошо нешто но, накрај завршив царски,и кога ми рече докторот одиме царски неможеме да чекаме а дремев 18 часа јас само замижав и почнав техника на дишење за дане кренам притисок и се испадна добро... и искрено и второто би го родила царски ,без размислување,брзо закрепнав неможев ни да дочекам да станам ,цело време инсистирав да станам од кревет да се движаам,болката ја занемарував се издржува ,и јас бебето си го кревав таму се шеткав со него ,цело време бев на нозе се движев што не беше случај со другата родилка која не стануваше од кревет и цело време лежеше. Се зависи од тебе како ке бидеш после царскиот дали ке одбереш движење кое докторите и тоа како го препорачуваат или ке одбереш да лежеш и да чекаш болката да помине . Искрено не се плаши ако си решена за царски нема што да се предомислуваш,дај боже да средиш таму врски и со лесно да си минеш,не се окупирај со такви мисли се ке биде во ред.

*Bucka* -> RE: Царски рез (14.4.2012 20:36:04)

Carski, ne za dzabe se vika taka, eve jas ne znam kako izgledaat porodilni bolki, tie maki gi prekoknav. Morav carski oti ne reagirav po petcasovnata indukcija. Zakrepnuvanjeto mi bese otposle malku potesko, no brzo pominuva i toa. Vo Cair, 2 saati po operacijata ne teraa da zastaneme na noze i da se dvizime.
Ne gi razbiram tie sto bez pricina insistiraat na carski. Ako mora, togas da, no veruvam najubavo e prirodno.

Страница: <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>