miana -> RE: Широко повивање (3.10.2014 10:09:54)
|
Фани гакички се користат само ако има некаква посебна потреба. Инаку во постот од др. Видоевски ви пишува што значи широко повивање ( спротивно на тесно повивање - целосно замотани деца во пелена, односно, само една пелена секојдневна меѓу нозе - памперс, дајперс и сл. ) Фани гакичките се даваат со посебна цел ( ако немате фани гакички па се ставаат оние шведска и тетра пелени ) Е сега по некоја логика - Фани гакичките ги третираат како помагала, па би требало и да ги има во оние продавници за такви помагала ( појаси за колена, разни ортопедски помагала ) Би ви рекла да се јавите во таквите фирми и да си прашате дали продаваат и ако не продаваат, каде може да се најдат. Јас кога ја носев малата кај Видовески ми го кажа истово што му е напишано и ми рече дека широк повој значи една обична пелена ( памперс, дајперс и сл) , дека онаков повој како што не советуваат во болнициве ( гак и сл ) не се става без посебна потреба, а ако има потреба, во тој случај си постојат препарати што се наменети за таа цел - баш за овие гакички ми напомна. Значи тие гакички се замена за шведска и третра, кои пак се даваат исклучиво ако има потреба констатирана од асален ортопед. Штом ортопедите ги препорачуваат во оние случаеви кај што се потребни, значи тие гакички мора некаде да постојат. Или прашајте во оние фирми за ортопедски помагала, или прашајте го ортопедот. Поздрав
|
|
|
|