|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  16 17 [18] 19 20   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: генетско испитување
26.2.2015 14:47:25   
Kvisko
И јас пијам Аспирин 100 за умерена хиперкоагулабилна состојба. Го пијам насабајле со доручек. Мислам дека горе долу и нем некоја друга терапија освен во бременост хепарин да се прима.

(Одговор на членот весник)
Непосредна врска до пораките: 426
26.2.2015 17:31:03   
SOLE

ИЗВОРНА ПОРАКА: butterfly 00

RR imam podneseno vo fondot za refundacija na fraksiparin za kolku vreme gi prefrlaat parite i dali prethodno izvestuvaat ?

Butterfly i jas imam podneseno za refundacija no kaj mene bea kleksan, podnesov na 16.01 I posle 2-3 nedeli mi stigma doma na domasna adresa pismeno izvestuvanje (resenie) vo koe pisuva deka ke mi bidat prefrleni parite na smetka no eve pred 3-4 dena proveruvav uste gi nema.
Inaku denes bevme da gi pravime genetsko-imunoloskite analizi na Institut za imunologija I humana genetika pa za rezultati mi kazaa za odprilika 4 nedeli, vie po kolku cekavte? A isto taka bev I na klinicka biohemija za homocisten me bocnaa, trebase I vitamin D povtorno da proveram ama nemale reagensi pa koga ke idam po rezultati za ova togas vit D, I Takaaa... Pozdravce

(Одговор на членот butterfly 00)
Непосредна врска до пораките: 427
26.2.2015 17:55:28   
весник
sole дали можеш да ми напишеш што поточни испитуваше на имунологија...дали само ти испитуваше или и сопругот,колку те чинеше и кој ти даде упат за таму...и се разбира дали е со мој термин на имунологија????

(Одговор на членот SOLE)
Непосредна врска до пораките: 428
26.2.2015 18:34:25   
SOLE
vesnik, ispituvavme dvajcata I vkupno ne kostase 7160 denari, ni kazaa za detalni (paket) genetski I imunoloski analizi a potocno koi kako se vikaa neznam, koga ke gi zememe rezultatite togas ke vi pisam koi se. upatite za mene od maticniot ginekolog a na mas mi od opstiot maticen a glasea: specijalisticki-subspecijalisticki I ne odat na Moj termin pa zatoa prvo mojot maticen mi vikase deka ne moze da mi dade za tamu posto gi barase na Moj termi, znaci ovie bea bez data I mozese bilo koga da ideme. Pozz

Непосредна врска до пораките: 429
2.3.2015 16:29:14   
весник
денес бев кај мојот матичен гинеколог да испитам брисеви и пап тест како би почнала да спремам документи за нов ваучер...и девојки матичниот гинеколог ме отепа...ми вели лупус позитивен имаш ...како сакаш да останеш бремена...знаеш ли ти колку многу е сериозно тоа и колку ги напаѓа сите органи во телото...знаете каква сум во моментов...небаре воз ме прегазил...и ај од каде сега позитивна мисла и сила за понатаму?????

(Одговор на членот SOLE)
Непосредна врска до пораките: 430
2.3.2015 16:48:41   
Kvisko
Весник јас колку што знам има различни типови на лупус. Овој е поврзан со згрутчување на крвта, а другиот (systemic lupus erythematosus) е автоимуно заболуање поврзано со откажување на органите . Прашај и други лекари да видиш што ќе ти кажат.
И да сум и да не сум во право мењај гинеколог зашто и да не моѓеш да останеш бремена заради тоа тшто животот ќе ти биде загрозен ќе треба да ти пружи поддршка, а не само така да ти каже.

< Поракaта ја уредил Kvisko -- 2.3.2015 16:54:23 >

Непосредна врска до пораките: 431
2.3.2015 17:32:11   
весник
е ајде де...и јас мислам дека е овој поврзан само со згрутчувањето..а не со нешто друго бидејќи навистина немам проблеми не дај боже други а за овие не ни знаев се дури не почнав да одам по вратите за да се борам за бебе...

(Одговор на членот Kvisko)
Непосредна врска до пораките: 432
3.3.2015 11:05:19   
LoveableMe RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: весник 12.12.2014

вродена тромбофилија подетално бидејќи еднаш испитував и имам генска мутација хетерозигот мтх677 мислам нешто такво беше

Весник, на интернет има многу напоси за мутациите, треба точно да пишеш дали е замо мтх677 хетерозигот или има уште нешто, знам читав дека за одредени вакви мутации кои предизвикуваат спонтани абортуси или неплодност, има посебен режим на исхрана, пиење многу вода, овошје зеленчук, обично појалуваат витамин Б, а фолна зависи од мутацијата, кај некои даваат кај некои не и интересно, она што прочитав за ваквите мутации, треба редовно да се мери нивото на хомоцистеин?!

Пиши точно што пишува во наодот, спомна и позитивен лупус, кој вид е тоа, па да видиме што ќе најдеме, а докторкава како ти рекла така, а гинеколозиве во Систина ништо не ти кажале? Може најдобро да ја смениш?user posted image

Обиди: 5,5 години
2 IUI, 3 IVF, HSC, 1 FET, 3 смрзнати
Верувај во чуда!

Непосредна врска до пораките: 433
3.3.2015 11:18:52   
Hopeful RR
И јас мислам да ја смениш, каков е тој став?! Ти треба некој што ќе те разбере и ќе ти помогне, а не да те кара и да ти прави стресови.

Инаку за лупус не се секирај, знам една девојка која моментално е бремена со лупус, и тоа природно е останата бремена, и си одмара по дома, а од терапија мислам дека прима клексан во тек на цела бременост, и ок е. Исто и Zola е случај со лупус, сега скоро се породи user posted image

Не си врзувај во крпче што ти викаат, консултирај второ, трето мислење и само оптимизам! user posted image

Обиди 2,5 години
HSG, HSC, отстранет септум, IUI x4, IVF успешно :)
2015 user posted image user posted image

(Одговор на членот LoveableMe RR)
Непосредна врска до пораките: 434
3.3.2015 12:25:12   
Kvisko
Тоа со лупус антикоагулант се решава во бременост со хепарин (клексан, фраксипарин). А другиот лупус е дефинитвно то на што мисли гинекологот (ако мене ме прашаш полуписмен некој).
И јас сум со мутација хетерозигот на МТХФР677Ц и кога ги земав резултатите ми рекоа не е ништо страшно бидејќи е хетерозигот мутација не е хомозигот. Во Понеделник треба да одам да видам со лекарот кој го предложи испитувањето дали е нешто страшно или не. Инаку на интернет може да се прочитаат од совети дека е безопасно ако не е придружено со неѓто друго па до тоа дека е ептен опасно. Како и да е, аспирин 100 и фолна му е мајката.

(Одговор на членот Hopeful RR)
Непосредна врска до пораките: 435
3.3.2015 14:32:04   
весник
испитувањава ми се правени на трансфузилогија
-тест за детекција на генски мутации factor v leiden+protrombin 20210+mthfr
пациентот има генска мутација за mthfr c677t-хетерозигот а нема генскамитација за fvl g1691a i za ptb 20210a

za ova mi rekoa deka bukvalno ne bilo problem bidejki bilo heterozigot a ne homozigot i sekogas go otfrlaa kako pricina za neplodnost (trojca transfuzilozi...i koco dimitrovski,i florije raka od klinika i gerasimova od sistina)

-na napraven hla test za dvajcata-site se izjasnija deka sme bile so soprugot kompatibilni i deka naodot e vo red

-tri pati po red ATIII,PC,PS,ASA,AFA I D-DIMERI MI SE VO RED

SEKOJ PAT NA REZULTATOT STOI LA-POZITIVNO...OSTANAT NAOD UREDEN

I NEZNAM KAJ DA VIDAM KAKOV LUPUS E VO PRASANJE BIDEJKI STOI VO REZULTATOT SAMO LA(LUPUS ANTICOAGULANT) DEKA E POZITIVEN

FLORIJE RAKA -MOJATA DOKTORKA NE PANICI OKOLU LUPUSOT...SAMO MI RECE DEKA KE BIDAM NA INEKCII PRED IVF I ZA VREME NA CELA BREMENOST I 6 NEDELI POSLE PORAGANJE (TAKA E I KAJ ZOLA...JAS SUM VO KONTAKT SO NEA)
SEGA SUM NA TERAPIJA SO ASPIRIN 100 I FOLNA EDNAS DNEVNO I FLORIJE MI RECE DEKA SLEDNIOT PAT MOZEBI KE ODIME SO POGOLEMA DOZA NA INEKCII I KLEKSANI DA BIDAT A NE FRAKSIPARIN BIDEJKI MISLELA DEKA SE PODOBRI A POGOLEMA DOZA PORADI KILOGRAMITE...DOZIRANJE SPORED TEZINATA...TAA MISLI DEKA TREBASE DA ODAM SO POGOLEMA DOZA I PRETHODNO AMA ZA SLEDNIOT PAT KE SMENIME TERAPIJA (MISLAM VO DOZIRANJE INAKU TERAPIJATA E TAA)

Непосредна врска до пораките: 436
3.3.2015 14:54:36   
Hopeful RR
весник, ова веќе звучи многу подобро. За лупус антикоагулант не се грижи, како што гледаш и сама, и како што ти пишуваат и другите рингерајки, се решава и не е проблем. Штом другите наоди се во ред, олабави се user posted image Како ти е планот за ивф, кога би почнала?

Обиди 2,5 години
HSG, HSC, отстранет септум, IUI x4, IVF успешно :)
2015 user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 437
3.3.2015 19:03:47   
весник
pa do krajot na april da soberam dokumenti...ustvari tuka sum so dokumenti no spermogramot od mm neli treba da bidat dva so razlika megu niv od 1 mesec..i razgleduvanje na moznosta za histeroskopija...za kade kako sto ke vi pisam...pozdrav!

(Одговор на членот Hopeful RR)
Непосредна врска до пораките: 438
12.3.2015 20:47:28   
SOLE
Devojkiii ve molam za brz odgovor utre imam zakazano za kariotip dali treba da bidam gladna I zedna posto preku krv se ispituvalo? za jadenje ajde ke istrpam ama sabajlecki kafe si pijam user posted image

Непосредна врска до пораките: 439
12.3.2015 22:33:23   
fragolina

ИЗВОРНА ПОРАКА: SOLE

Devojkiii ve molam za brz odgovor utre imam zakazano za kariotip dali treba da bidam gladna I zedna posto preku krv se ispituvalo? za jadenje ajde ke istrpam ama sabajlecki kafe si pijam user posted image

ne treba ni gladna ni zedna.

(Одговор на членот SOLE)
Непосредна врска до пораките: 440
15.3.2015 18:57:25   
kapina
Ovoj mojot maticen gin znaci poima nema od nisto za mazot upat za kariotip i kariogram daval opstiotmaticen lekar a on mi vika oti on dava taka me zafrkna i za boleduvanjeto a taka ke me zafrknese i za kariotip i kariogram da ne odea edni moi prijateli pred nas na kariotip i kariogram

< Поракaта ја уредил kapina -- 15.3.2015 18:58:55 >

(Одговор на членот fragolina)
Непосредна врска до пораките: 441
17.3.2015 11:53:44   
Beba1
Здраво на сите, јас сум нова на форумот и прочитав доста дека си имаме мака пустото и вака повеке ке научиш и објасниш него на доктор. Сега сум во постапка за 2 ИФВ и примам суперфакт. Поради првото неуспешно ИФВ Лазаревски и јас сакав да испитаме се за тромбофилија. Испитуванје правев на ману и на трансфузиологија и ги правев следните испитуванје на трансфузилогија ATIII, Protein C, Protein S, AFA, LA и првиот пат беше супер и ми даде Др.Герасимовска во систина аспирин и фолна да пијам дека се спремав за 2 ИФВ. Откако почнав со постапката за 2 ИФВ пиев прво јасмин таблети и после една недела контрола на истото и направив. резултатот односно кај мислење ми стои Хипертромботична состојба... Дали некој имас искуство до сега како сто е моето мислење.Благодарам однапред на сите

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 442
17.3.2015 12:02:53   
Kvisko
Beba1 можеби ќе ти требаат инекции хепарин. Разговарај со лекарот и види што ќе ти каже. Инаку на самиот јасмин пишува дека може да даде такви проблеми така што може и да е транзиторна состојба. Не се секирај има решение. Со среќа на ова ИВФ. Дај боже да ти биде последно.

(Одговор на членот Beba1)
Непосредна врска до пораките: 443
17.3.2015 14:54:08   
Beba1
хепарин

Kvisko, дај боже ова да биде успешно, и да се израдувам и јас и сите кој што се во оваа постапка... Утре имам закажано преглед кај Dr. Gerasimovska во Систина па ке видиме што ке казе она па ке ве известам. Ти благодарам на објаснувањето user posted image

Непосредна врска до пораките: 444
17.3.2015 20:18:54   
SOLE
Beba1 dobredojde na forumot, ima tema I Vestacko oploduvanje tamu isto taka mozes da procitas poveke iskustva vo vrska so ivf, I ke te stavat na spisokot stom veke si pocnala so postapkata. Pozdrav i ti posakuvam sreka I uspeh.

Непосредна врска до пораките: 445
17.3.2015 20:46:58   
kapina
Jas denes bev kaj dr koco i ic ne sum zadovolna od nego me pregleda za 5 minuti i ajde mi rece lazarevski ke gi bide rezultatite i mu vikam aman be doktore lazarevski e gin ne transfuziolog sakam da napisam edna poplaka do ministerot zatoa

(Одговор на членот SOLE)
Непосредна врска до пораките: 446
17.3.2015 20:49:29   
kapina
Oti sakav da mu gi pokazam rezultatite od majka mi od kakva tromboza boleduva i mi vika ne mi interesira majka ti ne jas ne sum zadovolna ic od nego ako ima nesto ke si odam vo sistina kaj nekoj transfuziolog

Непосредна врска до пораките: 447
17.3.2015 20:53:22   
kapina
Samiot jasmin moze da stvara takva hiperkoagobilna sostojba i si pisuva i na upatstvoto na nego

Непосредна врска до пораките: 448
17.3.2015 21:20:30   
Beba1
Zdravo Kapina,dobar transfuziolog imas vo Sistina se vika Pavlina Gerasimovska ako mozes pojdi,mnogu e detalna,temelna gi vita rezultatite temelno I vidi stop me kaze.Has utre odam kaj nejze.

Непосредна врска до пораките: 449
17.3.2015 22:07:20   
kapina
Jas treba da cekam rezultati sega najmalku 10 dena znaci denes odev i na endokrinologija i na gak i tamu mozam da kazamsuper pominav no na transfuziologija ne on imal pacienti i drugi neka ima mene nema da me ima tamu veke na gak bev da se rasprasam za kariotip i kariogram i mi rekoa za mazot dava opstiot maticen lekar zenata bukvalno mi zapisa se sto kako i mi rece ako sakam i da mu se jave na dr trajkovski odma da me primi no rekov ne neka e ke si zemam jas terminza kaj nego

Непосредна врска до пораките: 450
Страница:   <<   < Претходна страница  16 17 [18] 19 20   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  16 17 [18] 19 20   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

/
Jana9

Koj go zema vaset_o dete od gradinka?

Mama (0%)

Tato (50%)

Baba (0%)

Dedo (0%)

Nekoj drug (50%)

Број на сите гласови: 2

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!