Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Kariotip i kariogram se za genetski mutacii a homocistein neznam zasto e i jas ke treba da ispitam kariotip i kariogram no zdravje boze na leto koga ke se stople sega samo za vrodena trombofilija ke treba da ispitam prvo
Sole кариотип преку крв на гак плус ти земаат клетки од образите (внатрешно)со едно како железно намачкано со калциум мислам беше. Обично и мажот треба да го испита тоа, 700 денари е. А ова другово мислам дека е нешто поврзано со Витамин Б12, ама не сум сигурна.
Sole ubavo sto si zavrsila rabota za narednite ispituvanja,a jas kolku sto znam Homocysteine e aminokiselina koja ako se povrze so losiot holesterol gi blokira arterite,mislam deka e povrzano nesto so cirkulacijat,a site znaeme kolku e bitna cirkulacijata za zabremenuvanjeto..
RR deneska gi zemav rezultatite od isprateniot plod za analiza vo Manu ispadna trizomija, znaci problemot za spontaniot bil vo plodot, sega doktorot ni rece da napravime kariotip, neznam zosto no mnogu se plasam od ova ispituvanje dali ke ispadne dobro zosto znam deka e genetsko i deka sto e toa e. Ve molam za vasi iskustva prasav vo Sistina mi rekoa deka od covek e 6 550 den, a na klinika kade se ispituva, kolku cini, kolku se ceka? Dokolku ispadne rezultatot ne ureden, kakvi se vasite iskustva so ova ispituvanje i sto znaete za nego ?
Butterfly пишав погоре ама не ми е тешко пак ќе ти пишам. Кариотип се прави на Гак, во цитогетенска лабораторија, порано не се закажуваше ама сега се закажува по ново преку мој термин. Чини 700 денари, значи за двајцата 1400. Резултати дури за месец-два, ако имате познат побркајте некој за побрзо да бидат. Се прави преку крв и земаат клетки од внатрешните образи со железна шпатула намачкана со калциум.
A dali obavezno mora dvajcata partneri da go pravat, mene dr Tofovski mi dade upat za na 13.03 ama nisto ne mi kaza deka I mas mi treba da ispita za da zede I toj upat od opstiot maticen, za onie drugite genetsk0-imunoloski zemavme za dvajcata upati ama za ova ne mi rece.
Ve molam za odgovor opstata maticna ne moze da mi zakaze za kariotip za soprugot i vadi termin preku doktori, ne za vo laboratorija kako za mene sto mi zakaza maticniot ginekolog? Pisete mi dali nekoj znae kako treba da mi zakaze maticnata za soprugot, zosto ako mi dade termin za doktor togas treba da odi na pregled, a nas ni treba preku krv ???
Pa toa treba ginekologot da ti go dade i za maz ti i za tebe dava on upat za kariotip i kariogram toa go znam od edna prijatelka koja sega vo mart ke prave kariotip i kariogram
Go prasav maticniot ginekolog dava samo za zenata, a opst maticen za mazot ama maticnata mi vika nema sloboden termin I dava kaj lekar da zakaze ne za vo laboratorija
пеперутче има слободен термин за 28 дена, поточно на 23 Март, можеш и сама да си видиш, иди на www.mojtermin.mk и само пиши кариотип и ќе ти покаже, не знам зашто матичниот така ти вика може не сака да ти даде
Scared fala ti najmnogu mojot maticen ginekolog mi zakaza za mene na 23 vo 9.30 i mi vika ima i 9.45 odma da zakazes preku opstiot za soprugot i se javiv na maticnata sto pati se slusnavme i rekov kako da vleze i mi vika nema ni eden sloboden termin kaj dvete doktorki, mislam deka ne znae da vleze i da zakaze mi vika mene mi vadi kaj doktorkite ne i vadelo kako sto mi zakazaa mene za laboratorija, stvarno neznam sto da kazam, sega ke vlezam jas da vidam kako se zakazuva ili da i pratam link.
Можеш да и пратиш да види дека има да, само ова е чисто информативно за термини кај нив програмот за закажување е поинаков, ова е за нас пациентиве да си видиме слободни термини Ако не на крај отиди и утре и заедно видете чим она не може да се снајде
Go prativ linkot na maticnata I mi rece epa dobro togas ke ti zakazam preku moj termin, neznam kako se obiduvase inaku da zakaze inaku fala najmnogu za pomosta, barem uspeav da ja razbudam maticnava
Јас го зедов и последниот резултат од Трансфузиологија и имам хетерозиготна мутација на MTHFR генот. Докторката што ми го предаде резултатот рече не е ништо страшно ама се мислам да одам пак до кај трансфузиологот за да ги види резултатите. Од она што читнав на нет не е толку страшно од аспект на тромбофилија туку само кажуваат да се прима дополнително фолна киселина. Стискајте палци така и да биде. Сега за сега секако примам Аспирин 100.
Butterfly1 немаат поврзаност со ПЦОС. Ги испитувам чисто за да знам на што сум бидејќи имав еден missed abortion (плодот не се развиваше. Иако лекарите рекоа дека се случил заради септум сепак испитувам и ова бидејќи мајак ми има добиено тромбоза после породување со мене. Уште тогаш после абортусот ми препорачаа да пијам Аспирин 100 заради тоа што имав умерена хиперкоагулабилна состојба. Сите други резултати ми се во ред. Сега по препорака на матичната отидов уште еднаш да испитам и транзфузиологот самиот ми напиша штос е да испитам. Чисто да бидам сигурна. Резултатите пак ми се во ред освен што имам умерена хиперкоагулабила состојба и еве сега се откри генетската мутација. Терапијата сеуште ми е Аспирин 100.
Brm Brm со кариотип се гледаат хромозомите твојте и на мажот ти...горе долу мислам дека кај сите излегува нормален наод...според мене овој резултат многу не може да ти каже зошти беше негативно ивф. Мој совет е ако досега немаш да испиташ натранзфузиологија и на имунологија мислам дека тие се побитни за ивф... Консултирај се со докторот за ивф па може тој да ти кажи кој испитувања да ги направиш...................
Пеперучте, еве најдов постар пост, не можев да најдам поконкретно нешто за кариотип и кариограм, знам дека рингерајкиве испитувале, но и мене ми беше кажано дека не се толку важни овие испитувања, не знам....мацика4 мислам правеше вакво испитување нека пише...
Инаку, како натали и мене ми беше кажано нема потреба од вакво испитување, не знам што да ти кажам....
LoveableMe RR fala mnogu i jas citav i istrazuvav no mislam deka tie ispituvanja se vazni za spontani za da se vidi da ne ima ne daj boze nekoj problem ili se slucilo samo od sebe, a za neuspesni IVF povazni se ispituvanjta od transfuziologija i od Manu, ke vidime i pisav i na Sole gledam i ona ima zakazano pred mene pa kako sto e Gospod nikoj ne e
Девојки, нова сум на форумот и сакав да прашам.Сега сум во процедура со документи за ивф причината е отстранети ми се двете туби и септум случајно пред 5 години откриен ми е мутиран ген на фактор 5 лајден и знам може а и незначи дека ке направи проблем при бременост ( барем така ми објаснаа) е сега колку читам на форумов гледам дека постоееле повеке генетски мутации мислите дека пред почетокот на ивф би требало да ги направам сите испитувања или само да го информирам докторот па сега да пробаме вака па ако излези недај боже проблем па потоаа да испитувам?
битолчанка, добредојде обавезно да го информираш докторот и да видиш дали ќе треба плус нешто да испиташ, а терапија же мораш да примаш за мутациите. Каде ќе правиш ИВФ?
ИВФ планирам да го правам во Систина кај Др.Ивановски досега не сум примала терапија за мутираниот ген освен аспирин некогаш и 2 пати во месец не сум ни имала проблем ама и немам направено комплетни испитувања само ми кажаа начин на живот да внимавам на килограмите, при патување со авион кардиотренинг и многу многу вода..
ИВФ планирам да го правам во Систина кај Др.Ивановски досега не сум примала терапија за мутираниот ген освен аспирин некогаш и 2 пати во месец не сум ни имала проблем ама и немам направено комплетни испитувања само ми кажаа начин на живот да внимавам на килограмите, при патување со авион кардиотренинг и многу многу вода..
како примаш аспирин...еднаш дневно или два пати дневно????не те разбрав а и јас имам мутиран ген и примам аспирин секој ден по едно навечер па затоа те прашувам...поздрав и среќно!
Искривените заби кај децата и кај возрасните се честа појава која може...
Анкета
Дали ви се менструации болни? пеперутка16
Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.