niki -> RE: Сурогат - мајка !?! (29.6.2012 10:25:19)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana Многу ми е сива оваа тема и сега ќе напишам зошто.... Прво, ретко се наоѓа личност што од чисто алтруистички мотиви ќе прифати да биде сурогат....секогаш го има елементот на купопродажба. Второ, додека јас лежев во болница, имаше 5 бебиња кои беа оставени од мајките...зарем на тие бебиња не може да им се најде дом со родители? Трето, знаете дека во 1986 година имаше случај во Америка, во кој што сурогат мајката не сакаше да го даде бебето на неговите општествени родители, и судот пресуди во нејзина корист, дека таа е мајката на бебето, но сепак старателството му припадна на парот кој го очекувал бебето. Четврто, има толку многу етички контроверзии поврзани со оваа тема....што ако мајката мора да абортираод здравствени прчини, а парот кој го очекува бебето не се согласува...? Дали треба да се ризикува животот на таа жена поради договор, итн.... Vidi temava e siva da, no ni vestackoto oploduvanje ne e besplatno, za posvojuvanje da ne zboruvame so kolku mito i korupcija se soocuvaat roditelite koi sakat da posvojat, vo eticki kontraverzii tuka bi gi dodala i doniranjeto sperma i jajce kletki i zacnuvanje po vestacki pat vo odminati godini. Covekot so prirodata i nejzinite pravila veke dolgo i na premnogu polinja si igra, za sreka ili za zal. I mnogu e tesko da se kaze kade se preteruva i voopsto da se odredi sto e normalno a sto premnogu. Ne e tema no se sto ne e stvoreno na priroden nacin e podlozno na sivilo a granicata na etikata e mnogu tenka i mnogu lesno se preminuva. Taka da za mene e ova samo uste eden nacin da se dojde do potomstvo za onie koi toa sami ne go mozat, so posledicite sekoj sam ke si se nosi.
|
|
|
|