|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  5 6 [7] 8 9   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Бебешка исхрана
11.4.2011 13:59:16   
antonie
zdravo neznam na koj forum da pisam za temava, ama na sin mi mu e slaba krta, minatiot mesec pievme sirupce i sega ocekuvav da se podobri a sega se namalela.... inaku e 4 meseci

(Одговор на членот Матеа)
Непосредна врска до пораките: 151
11.4.2011 14:12:55   
Maca25
А какво сирупче пиеше? Што ви кажа докторот? А цица или е на АД? 

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот antonie)
Непосредна врска до пораките: 152
11.4.2011 14:52:46   
antonie
ne ne cica na nan1 e i kasicki od tri meseci a pie Ferrum sirup i C vitamin

Непосредна врска до пораките: 153
11.4.2011 19:06:35   
majmunce
ZNAE LI NEKOJ DA MI KAZE DALI SMEEME DA MU DAVAME NA BEBINJATA VODA ZNACI PREVRIENA ILI OBICNA AKO IMAT EDEN MESEC, MNOETO BEBCE MNOGU IKA I ZA DA PRESTANE MU DAVAM CAJCE BEKUTAN DALI E VO RED ILI MOZE I OBICNA VODA MOZE DA MU SE DAVA. NA PREGLED KOGA BEVME NAPREDUVA MI REKOJA SUPER E ZA 1 MESEC 1.250 NAPREDNA NO IMAM SLUSANO DEKA BEKUTAN CAJOT E DOBAR NO GO NAZADUVA NAPREDOKOT I NEZNAM KOLKU I DALI DA PRODOLZAM DA MU GO DAVAM, VE MOLAM KAZETEuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 154
11.4.2011 19:08:54   
majmunce
PONEKOGAS KOGA PLACE MU GO MACKAM CUCLETO SO MNOGU MALKU EUROKREM I CICA VEDNAS SE SMIRUVA VO RED LI E TOA?
SVEKRVA MI VELI DEKA MAZOT MI IZLIZAL EDEN TON MED PA JAK BESE VELI KO BIK, NEZNAM SO DA PRAVAM DALI E MALO EVE SEA CE NAPRAJME 40 DENA DALI E MALO ILI NE ? user posted image user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот majmunce)
Непосредна врска до пораките: 155
11.4.2011 19:17:05   
bebe82
ИЗВОРНА ПОРАКА: majmunce

PONEKOGAS KOGA PLACE MU GO MACKAM CUCLETO SO MNOGU MALKU EUROKREM I CICA VEDNAS SE SMIRUVA VO RED LI E TOA?
SVEKRVA MI VELI DEKA MAZOT MI IZLIZAL EDEN TON MED PA JAK BESE VELI KO BIK, NEZNAM SO DA PRAVAM DALI E MALO EVE SEA CE NAPRAJME 40 DENA DALI E MALO ILI NE ? user posted image user posted image user posted image user posted image

Мислам дека бебе од 40 дена е премногу мало да јаде еурокрем. Ај што има шеќер да не правиме муабет, туку што има и конзерванси и емулатори. Јас кога ќе јадам ми е тешко на стомакот а не па бебе. user posted image user posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 156
11.4.2011 19:23:33   
mila mama

ZNAE LI NEKOJ DA MI KAZE DALI SMEEME DA MU DAVAME NA BEBINJATA VODA ZNACI PREVRIENA ILI OBICNA AKO IMAT EDEN MESEC, MNOETO BEBCE MNOGU IKA I ZA DA PRESTANE MU DAVAM CAJCE BEKUTAN DALI E VO RED ILI MOZE I OBICNA VODA MOZE DA MU SE DAVA. NA PREGLED KOGA BEVME NAPREDUVA MI REKOJA SUPER E ZA 1 MESEC 1.250 NAPREDNA NO IMAM SLUSANO DEKA BEKUTAN CAJOT E DOBAR NO GO NAZADUVA NAPREDOKOT I NEZNAM KOLKU I DALI DA PRODOLZAM DA MU GO DAVAM, VE MOLAM KAZETEuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Ako bebeto e samo na majcino mleko nema potreba da se dava voda. Ne samo sto mu go polnis stomakot , bez da mu davas hranlivi sostojki (taka konkuriras i na doenjeto), tuku mozes da mu go narusis i vodno-elektrolitniot balans. Ako ste na adaptirano mleko, moze da mu davas nekolku lazicki voda na den. Toa sto pie caj mu e dovolno. A ikanjeto e normalna pojava za osloboduvanje na bebusot od goltnatiot vozduh.

Razbirlivo e deteto da se plasi od temninata...
No, ne e razbirlivo vozrasen da se plasi od svetlinata.

Непосредна врска до пораките: 157
11.4.2011 20:02:18   
Sandric
Kaj najde pa ti vo eurokremuser posted image
Mislam deka e malecko za toa , pa duri i malku a za voda nemaj gajle, jas ne mu davav ama ako deteto saka ne e strasno mislam

Непосредна врска до пораките: 158
11.4.2011 20:25:03   
majmunce
fala mnogu user posted image user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот Sandric)
Непосредна врска до пораките: 159
12.4.2011 10:28:15   
Pepelaska *
Аманте бе луѓе со ова цуцла во мед во еурокрем во сок во незнам ти што таму,стварно незнам што им е на овие бабиве па и на некои кои ги слушаат и мене така ми викаа мачни му ја па да видиш, е не му ја мачкам бе па си ја сака само за спиење, мислам дека во 21 век во време на интернет,медиуми и сл нема потреба да слушаме баби кои гледале деца пред 30 години во врска со бебешкава исхрана

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

Непосредна врска до пораките: 160
12.4.2011 10:48:10   
mamamoni

ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###

Аманте бе луѓе со ова цуцла во мед во еурокрем во сок во незнам ти што таму,стварно незнам што им е на овие бабиве па и на некои кои ги слушаат и мене така ми викаа мачни му ја па да видиш, е не му ја мачкам бе па си ја сака само за спиење, мислам дека во 21 век во време на интернет,медиуми и сл нема потреба да слушаме баби кои гледале деца пред 30 години во врска со бебешкава исхрана

се согласувам, мене уште од вчера ме држи

Daughters are another version of yourself, but only better !

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 161
12.4.2011 10:48:48   
arh_diz
Znam deka ima i nekoi kapki vo apteka se kapnuva na cuclata za da ja prifati polesno bebeto.Nitu sum davala a nitu pak saka cucla da vidi

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 162
12.4.2011 13:40:42   
Octavia
Е не можам да се доначудам... Точно дека секој прави избор за своето дете, ама еурокрем??? На 40 дена??? Аман бе луѓе! Тоа сирото од мајчиното млеко има грчеви затоа што не му е развиен системот за варење на храната, не сакам ни да помислам што му прави еурокремот. И тука застанувам за ова, затоа што user posted image
Јас, инаку, имам друго прашање-дали им давате на бебињата од никлуците од житарки? Има гледам овесни и пченични никулци, ние сме ги јаделе, ама дали се соодветни за бебе? Моето user posted image веќе има глутен во исхраната и мислам дека по едно лажиче од никлуците во овошната кашичка на пр. добро ќе му дојде, ама не сум сигурна. Ајде, мамички, помагајте со вашето искуство user posted image

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 163
4.5.2011 13:39:29   
Pepelaska *
Може ли некој поискусен да ми каже дали и колку може да стојат домашните кашички за бебе, на пример во 8 сабајле зготвена да јаде во 14 , мене не ми оди некако или кај 12 направена ( ако имам пауза user posted image ова за зеленчукови, а овошнипример во 8 зготвени да ги јаде околу 9 ?user posted image

ако почнам со работа не сакам да го оставам само на готови па затоа прашувам, пошто се сомневам дека ќе ми дозволат пауза од 1 саат ( штоп огледам следува по закон ) ако ми дозволат немам гајле ама ако неuser posted image

а и мене ме интересира со житарките, овесни и пченкарни имам , дали да ги блендирам или ???

< Поракaта ја уредил Pepelaska### -- 4.5.2011 13:40:13 >

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот Octavia)
Непосредна врска до пораките: 164
4.5.2011 14:58:09   
mila mama
Peplaska, jas zelencukovi sum davala malku otstojani, makar sto ne znam za kvalitetot kolku e dobro user posted image Pred nekoj den ja staviv i vo frizider, pa ja stopliv posle, ama mislam deka nema nisto poubavo od taze...
Inaku ovosnite posle pola saat se veke oksidirani, site enzimi i vitamini se inaktivirani, ne bi trebalo da se davaat ako otstojale.

Непосредна врска до пораките: 165
26.5.2011 1:04:29   
Nadezna

POTPIS!!!

Непосредна врска до пораките: 166
26.5.2011 13:42:36   
dostickage

POTPIS!!!

MILION POTPISI!!!!!!Aman vise od prostotiluci :))))

(Одговор на членот Nadezna)
Непосредна врска до пораките: 167
30.5.2011 13:51:59   
arh_diz
Od koja vozrast pocnavte da davate cresi.

Биди тоа што си

(Одговор на членот dostickage)
Непосредна врска до пораките: 168
30.5.2011 14:12:24   
Pepelaska *
И мене ме интересира ова , најдов многу убави рецепти со цреши за над 7 месеци, ама под услов бебето да не е алергично на цреша а тоа се тестира со давање на малку згмечена цреша неколку дена по ред

Непосредна врска до пораките: 169
30.5.2011 19:01:28   
mila mama
ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz

Od koja vozrast pocnavte da davate cresi.

Bas vcera doma jadevme nie cresi, pa i zgmeciv edna dve kolku da go proba vkusot. Nemase nekoja reakcija, ama eve deneska ne i ponudiv pak. Inaku sme 8 meseci vez eden den user posted image

Непосредна врска до пораките: 170
6.6.2011 14:10:32   
kaicka
Kerka mi ima 7 mes imavme atopicen dermatit i sega nekako pretpazliva i isplasena sum so voveduvanjeto na novi namirnici ke ve molam da mi pisete sto ima davavte da jadat na vasite deca vo ovoj period hemoglobinot ni e padnat od 11.3 na 10 9 pedijatarot ni rec e moze po edno lazice kiselo mleko prosto neznam sto da pravam jade nautro od ovosnite kasi(praska jabolko krusa banana ) na hipp a za rucek kombinacija na (oriz kompir brokula blitva kromid paskanat tikve morkov) sto ponatamu odnapred vi blagodaram na site

(Одговор на членот mila mama)
Непосредна врска до пораките: 171
9.6.2011 15:05:55   
Nadezna
Mojov Damjan napravi 6 ipol meseci, ajde sega kazujte
-dali moze da mu dadam jogurt
-cresa?
-Palenta i kako se pravi?
-govedsko, telesko?
sok od portokal ima nestle nad 6 meseci?
pcenicen griz???
i sto uste?
I DALI  OIE TREBA ILI NE
EPTEN VI FALA ZA DETALNIOT ODGOVOR

(Одговор на членот kaicka)
Непосредна врска до пораките: 172
9.6.2011 23:13:24   
Pepelaska *
Надежна , палентата и гризот соджат глутен , некои даваат на 6 м јас лично почнав на 7, јогурт мислам можеш да му дадеш, исто и месо јас сепак почнав на 7 иако и матичната ми рече може од 6 му давам само од ХИП пошто не ми се сигурни тука месарниците , сок од портокал мислам дека не треба да се дава до 1 година , јас не сум дала уште, инау палентата јас ја правам вака во 200 мл вода ставам 2 не многу полни лажици од брашното и нон стоп мешам , не му ја правам многу густа никогаш и додавам абц сега и жолчка.
Можеш да даваш зеленчук, компир, тиквица, спанаќ , морков, ориз , брокула, а ако почнеш и со глутен можеш и житарки , квики рипчиња со јогурт и слично. Сепак се си е твоја одлука

(Одговор на членот Nadezna)
Непосредна врска до пораките: 173
10.6.2011 0:06:58   
elenaj

Mozes da mu ja mackas cuclata vo seker i voda, ke stavis sto grama voda i edno lazice seker, toa ke go varis 1-2 minuti i potoa vo toa makaj mu go cucleto i davaj mu go, taka jas i pravev na kerka mi....a za med, ne znam stvarno, ama mislam deka ne se preporacuva da se dava do godina, ama ako ne projavyva bebto alrgiska reakcija moze ne e tolku strasno...

Ne pravi im go na drugite ona sto ne sakas da ti go pravat tebe.

Непосредна врска до пораките: 174
10.6.2011 10:11:28   
Octavia
Факт е дека секоја мајка сама одлучува за своето дете, ама шеќер на бебе user posted image .Во првата година на детето не треба да му се даваат шеќер, сол и други т.н. „бели“ отрови. Ако не сака цуцла лажалка, не сака, голема работа. Ама шеќер, мед и сл. работи не треба да се даваат заради доброто на бебето.
Бекутан чајот има ефект за грчевите, но навистина го забавува напредувањето во тежина затоа што мешето се полни со благо чајче, го заситува бебето, место бебето да цица.
На бебе што цица не му треба дополнително вода, но ако е премногу топло може да му се дава по неколку лажички ОБИЧНА превриена вода. Не треба да се купува вода во шише, затоа што тие се збогатени со минерали кои на бебето му прават повеќе штета. Има специјални видови вода за бебиња (од Хумана и Хип, јас лично купувам Хип, иако сме веќе една година), но после првиот ден се препорачува и тие да се превријат пред употреба.

< Поракaта ја уредил Octavia -- 10.6.2011 10:14:15 >

(Одговор на членот elenaj)
Непосредна врска до пораките: 175
Страница:   <<   < Претходна страница  5 6 [7] 8 9   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  5 6 [7] 8 9   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Име за машко дете
Jana9

Кое од овие наведени машки имиња ви се допаѓа?

Стефан (25%)

Филип (15%)

Марко (13%)

Дамјан (19%)

Андреј (22%)

Дарко (6%)

Број на сите гласови: 68

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!