Snowhite RR -> RE: Породилно отсуство (27.8.2010 0:47:57)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite Ајде мамички што сте искористиле нега на дете, пренесете како сте успеале, да ја искористиме државава максимално, колку што се можи, посекако се виде од нејзе... Јас ја прашав матичната во врска со ова. Порано се земало многу лесно нега на дете, траела 2-3 месеци и била продолжение на породилното отсуство. Сега критериумите биле многу заострени, детето требало да биде предвреме родено, или навистина болно (недај Боже!) да за користи нега. За ова отсуство одлучувала комисија и ретко кога давале, затоа што било на товар на фондот за здравство. За обично боледување од 15 дена (за дете) требало само крвна слика и мокрача и се разбира добра волја на педијатарот, бидејќи се плашат да дадат. Епа за тоа зборував, знам и јас дека до лани беше полесно, а сега многу потешко е, барале снимки, ако детето навистина е болно(Не дај боже!) и не знам што уште. Всушност и таа е логиката, се нарекува нега на дете, значи ако детето е болно и мајката треба уште извесен период да остани дома со детето и ако се одобри плаќа фондот и тој износ е помал од породилното, односно мислам дека е 6000 денари. Инаку колку што разбрав месечно одобрувале 9, сега не знам точно дали на локално ниво, е сега од нив неколку навистина ќе им треба, а останатите со пријатели и така. Затоа јас прашував да споделиме искуства со тие што искористиле
|
|
|
|