Snowhite RR -> RE: Породилно отсуство (21.10.2010 16:13:36)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: baby_bump Мислам дека тој месец фондот не ти го исплаќа, бидејќи си на работа, за тој месец ке земеш плата од фирмата. Ако некој знае поинаку, нека каже. Еве на мене сега не ми е јасно дали овој месец (28 дена пред датумот) ќе ми влезат во породилно? Јас сум останата на тоа предпородилно боледување, сеуште не сум породена, краен термин ми е 2 ноември, а книговодителот чека да му однесеме извод и отворено породилно откако ќе се роди бебето, значи тоа може да биде секој момент, но може да биде и после датумот, значи кога веќе ќе поминат пресметките за плата за месец Октомври (тој ги работи платите за претходниот месец, некаде од 5-10 во месецот). Значи ли ова дека ако го преносам бебето некој ден и ако му ги однесат сите документи после правењето плата за фирмата за месец Октомври, дека тој ќе ме пријави во фондот дури во месец декември, кога ќе ја прави платата за Ноември?? Бидејќи така ќе имам скоро 2 месеци каснење во старт и уште неколку потоа..... па тоа значи пари ќе видам дури на лето!!!!! А во меѓувреме? Што ќе јадеме, од што ќе платиме кирија, пелени, облека??? Значи и покрај тоа што работам и добро заработувам јас всушност ќе бидам социјален случај, ќе чекаме од платата на сопругот и од помошта на моите? Ужас........ Кога ќе му ги однесеш документите што ти ги бара, значи извод и боледувње, тогаш книговодителот ќе ги однесе во фондот, не значи дека ќе треба да ја чека платата за ноември да ја прави, ако е помината за октомври тогаш нема проблем
|
|
|
|